Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Souhrn tématu

Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže. Diskutuje se zde o parametrech systému, jako je výkon panelů, typ střídače a kapacita baterie, s důrazem na bezpečnost a možnost manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Uživatelé sdílejí zkušenosti s komponenty, jako jsou měřiče spotřeby a chytré moduly, a radí ohledně integrace do domácí automatizace.
Ferda2
Reputace: 14
Lokalita: Pardubice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6200
Kapacita baterie [kWh]: 20,8
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Nový příspěvek od Ferda2 »

Ferda2 píše: pát led 09, 2026 8:35 pm
Franta2776 píše: pát led 09, 2026 8:14 pm
Bod 1 by to mohlo splňovat.Nevidím tam bod2 splnĕní EMC a prohlášeni o shodĕ
napsal jsem jim tak uvidíme, ten můj SMG jsem tam nenašel, objevil jsem to zde https://device.report/easun-power#
Tak chvíli to trvalo ale nakonec mi to poslali i na ten můj model, kdyby někdo potřeboval ;)
Přílohy
SMG-CE.pdf
(4.69 MiB) Staženo 17 x
SMG-CE-FRDE.pdf
(1.97 MiB) Staženo 9 x
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
Ghost86
Reputace: 0
Lokalita: SK - Kysuce

Nový příspěvek od Ghost86 »

Pani, ake mate s skusenosti s ALI merakmi na DIN listu?

Ked uz budem robit AC rozvadzace a ich upravy, chcel by som tam nejake taketo merace osadit:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A

Mozem tomu ako tak doverovat? Mate nieco osvedcene? Dakujem
TomHC
Reputace: 750
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Čo si od toho sľubuješ? Bez appky v mobile to je asi na nič. Radšej by som poradil ísť cestou Shelly - bude to drahšie, ale univerzálnejšie. Dáta dostaneš aj lokálne, single-click integrácia do Home assistant alebo NodeRed cez MQTT.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
rva
Reputace: 884
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Mám jiné pod Tuya. Integrace do HA je jednoduchá přes Tuya pluging, když to necháš pod Tuya, tak to funguje přes cloud a s mobilní aplikací SmartLife to můžeš sledovat z celého světa. Bez cloudu to možná půjde přes integraci Tuya Local, ale třeba nebudou na první dobrou k dispozici všechny hodnoty. Občas se hodí, že to má displej a tak stačí kouknout do rozvaděče a hned je jasno.
Shelly uvnitř vypadá kvalitněji a funguje i lokálně bez cloudu. Některé snímače, co jsou pod Tuya ale nemají Shelly alternativu.
Jo a na obvody, kde mohou téct vysoké proudy, dávám přednost nepřímému měření přes proudové transformátory - například Shelly EM. V okruhu je pak méně komponent, které se můžou přehřívat.
Reputace: 20
Lokalita: Galanta
Výkon panelů [Wp]: 5730
Kapacita baterie [kWh]: 14,3

Nový příspěvek od kkristian »

Ghost86 píše: úte led 20, 2026 3:49 pm
Pani, ake mate s skusenosti s ALI merakmi na DIN listu?

Ked uz budem robit AC rozvadzace a ich upravy, chcel by som tam nejake taketo merace osadit:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A

Mozem tomu ako tak doverovat? Mate nieco osvedcene? Dakujem
Ak uz nepouzijes shelly,tak aspon zigbee. Oblukom sa vyhni tuya a kadejakym cinskym cloudom.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah