Ceny elektromobilů
Souhrn tématu
Diskuze na fóru se zaměřuje na ceny elektromobilů a jejich dostupnost v Česku, přičemž hlavní překážkou je nedostatek veřejných nabíječek, zejména v menších městech. Mnoho domácností stále preferuje spalovací vozy, a to i přes rostoucí zájem o elektromobily, který je však omezený kvůli vyšším pořizovacím nákladům a obavám z provozu. Někteří uživatelé diskutují také o možnostech nabíjení z fotovoltaiky a o ekonomické návratnosti EV v různých podmínkách.
-
eman
- Reputace: 299
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ceny elektromobilů
Mě na EV stejně baví, jak lidi co vyloženě neví co s penězma, si koupí EV a poučují ostatní, že to mají dělat taky tak, jinak zabíjí malé děti. Pak je tu druhá kategorie, co si EV koupí na úvěr na roky se zadluží, místo aby investovala do bydlení nebo do rodiny.
Nedávno mi jeden vůl vyprávěl, že jeho F-150 je nejlepší investice, protože utáhne 5tun. Reálně s tím jezdí jenom po Praze a nadává na parkování...respektive parkuje kde se mu zachce a pak se hádá s MP.
Čím to, že ještě před 3 roky byla nafta super a teď je špatná. Teď je vlastně super benzín, protože ten patrně voní po fialkách.
Uvědomuje si vůbec někdo, že místo ojetiny za 200tis. v top stavu, se nutí lidem koupě EV za 500tis a více v pochybném stavu. Navíc nic si na tom neopraví sami. Nedomluví se s Vencou od vedle, aby mu vyměnil tlumiče, protože EV je podělaný vyhrazený zařízení s miliardou šmírovacích čidel a dělat na tom bude jenom nemehlo za 2000Kč/hod, stejný nemehlo, co do teď měnilo celý motor, protože nepoznalo zadřenou kladku na řemenu.
Nedávno mi jeden vůl vyprávěl, že jeho F-150 je nejlepší investice, protože utáhne 5tun. Reálně s tím jezdí jenom po Praze a nadává na parkování...respektive parkuje kde se mu zachce a pak se hádá s MP.
Čím to, že ještě před 3 roky byla nafta super a teď je špatná. Teď je vlastně super benzín, protože ten patrně voní po fialkách.
Uvědomuje si vůbec někdo, že místo ojetiny za 200tis. v top stavu, se nutí lidem koupě EV za 500tis a více v pochybném stavu. Navíc nic si na tom neopraví sami. Nedomluví se s Vencou od vedle, aby mu vyměnil tlumiče, protože EV je podělaný vyhrazený zařízení s miliardou šmírovacích čidel a dělat na tom bude jenom nemehlo za 2000Kč/hod, stejný nemehlo, co do teď měnilo celý motor, protože nepoznalo zadřenou kladku na řemenu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
unicast
- Reputace: 422
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Ojetina za 200k je ekonomická past, do které už se bude jenom krvácet...
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 919
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Dříve to bylo za 100k, ale jezdily krámy i za 10-30 tis. Jen se holt u nich počítalo, že tě čekají opravy v ceně vozu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Valdano
- Reputace: 233
- Lokalita: Česká Lípa
Záleží jak co. Já koupil před cca 8 lety od kolegy z práce ojetinu rok výroby 2004 (malou Fabku 1,2 benziňák) za 30k v dobrém stavu. Nyní má najeto okolo 125k a pořád je v dobrém stavu. Za těch cca 8 let co ji mám jsem do ní na servis vrazil méně než 10k. Prostě pohoda.
-
eman
Nesmíš koupit šrot v AAA.unicast píše: pon led 19, 2026 10:55 pmOjetina za 200k je ekonomická past, do které už se bude jenom krvácet...
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- TomHC
- Reputace: 749
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Aj jeden môj kamoš jazdí na Astra G ktorá má 25 rokov a nedá na to dopustiť. Bez centrálu, okná ručné ovládanie, manuálna klimatizácia, pleseň na oknách. Servis za hubičku. Proste pohoda. Má družku, bez detí, po nociach hrá letecký simulátor. Jemu to vyhovuje. Ale nedá sa to aplikovať na každého.Valdano píše: pon led 19, 2026 11:28 pmZáleží jak co. Já koupil před cca 8 lety od kolegy z práce ojetinu rok výroby 2004 (malou Fabku 1,2 benziňák) za 30k v dobrém stavu. Nyní má najeto okolo 125k a pořád je v dobrém stavu. Za těch cca 8 let co ji mám jsem do ní na servis vrazil méně než 10k. Prostě pohoda.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
Radar
- Reputace: 52
Když chtěl politik motivovat lidstvo snižovat dramaticky fosil, mohl se zamyslet jak redukovat počet aut mezi lidmi a jak redukovat počet ujetých km, kterými ty zplodiny vznikají ...
Že jsou to pohnutky levičácké, aktivistické a já nevím jaké ještě ...? No prosím, tento protinázor nebudu nikomu vyvracet, ale stačí se zamyslet nad tím
proč je několik aut v rodinách, jak jsou používány, že zadel si vozíme všichni všude, ideálně po jednom. Junioři musí mít dobrou káru okamžitě, zatímco jim ještě ani folie na řidičáku nevychladla..
Je nezpochybnitelné, že nahradit spalováky elektřinou (tím spíš jen tou zelenou) se v dohledné době nepodaří.
Asi se úspěšně podaří snížit počet aut celkově, protože na ně drtivá většina lidí prostě nebude mít peníze.
Před nedávnem jsem tu pokládal otázku, jakou perspektivu má pro normálního člověka (= tím myslím řidiče s nájezdem 10t ročně)
5-6 letá ojetina (třeba ta Tesla) za 500-600t Kč. Přesvědčivé argumenty tu nepadly..
Že jsou to pohnutky levičácké, aktivistické a já nevím jaké ještě ...? No prosím, tento protinázor nebudu nikomu vyvracet, ale stačí se zamyslet nad tím
proč je několik aut v rodinách, jak jsou používány, že zadel si vozíme všichni všude, ideálně po jednom. Junioři musí mít dobrou káru okamžitě, zatímco jim ještě ani folie na řidičáku nevychladla..
Je nezpochybnitelné, že nahradit spalováky elektřinou (tím spíš jen tou zelenou) se v dohledné době nepodaří.
Asi se úspěšně podaří snížit počet aut celkově, protože na ně drtivá většina lidí prostě nebude mít peníze.
Před nedávnem jsem tu pokládal otázku, jakou perspektivu má pro normálního člověka (= tím myslím řidiče s nájezdem 10t ročně)
5-6 letá ojetina (třeba ta Tesla) za 500-600t Kč. Přesvědčivé argumenty tu nepadly..
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
-
eman
Taky je úsměvné, jak chtějí "dostat lidi do MHD". To žvaní ti, co jezdí tím osmiválcovým Audi S8. Bydlíme u Prahy, ráno jezdí spoje po 15min. a jsou to doslova dobytčáky. Jak za komouše stojíš půl hodiny závodní jízdy nalepený na dveřích a ještě ti někdo stojí na noze. Podobně vypadá metro v Praze. Tam tě jako bonus v tlačenici ještě okradou. Ale prý teď někde poblíž koupili vodíkový busy. Stáli sice 2x tolik co normální a nemají do nich palivo, ale zelená budoucnost je zajištěna.
-
Valdano
MHD je ve spoustě menších měst a vesnic naprosto totální nesmysl. Spalováky se budou prodávat a provozovat dál jak staré tak i nové. Na nové ovšem řada lidí stejně nemá a mít nebude stejně jako na ně nemá už ani dnes a na EV už vůbec ne. Podle mého názoru nedojde ke snížení počtu starých aut, ale naopak k jejich zvýšení tedy k prodloužení jejich provozování, a to obecně. V EU vozový park celkově jen stárne i když různě v různých zemích EU a stárnout bude dál. Pokud dojde na to, že se provoz starých aut stane pro většinu obyvatel EU ekonomicky nepřijatelným tak to namíchne hodně lidí a výsledkem bude to, že to bude poslední volební období, ve kterém politici, kteří to budou prosazovat, ještě budou zvoleni.Radar píše:Je nezpochybnitelné, že nahradit spalováky elektřinou (tím spíš jen tou zelenou) se v dohledné době nepodaří.
-
luky
- Reputace: 100
- Lokalita: za Berounem
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
K tomu "dostat lidi do MHD": Minulý týden jsem po dlouhé době jel autobusem do práce. 30km za 78Kč. A to jen proto, že jsem si předem nastudoval potřebný počet pásem a mám lítačku na Prahu, jinak by mě to stálo 104Kč (jednou jsem přestupoval). To je 2,6Kč/km (případně 3,5) a trvalo to 1,5 hodiny. Obávám se, že na jízdu autobusem nejsem finančně ani časově vybaven.
A to ještě člověk musí být maximálně ve střehu, protože nějaký chytrák vymyslel, že na zastávku v naší obci přijedou dva autobusy ve stejný čas, se stejným označením a každý jede jinudy. Super trénink do života pro děti školou povinné.
A to ještě člověk musí být maximálně ve střehu, protože nějaký chytrák vymyslel, že na zastávku v naší obci přijedou dva autobusy ve stejný čas, se stejným označením a každý jede jinudy. Super trénink do života pro děti školou povinné.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
- JirkaE
- Reputace: 286
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
A přes ten výpočet nelze jit ? Já ho počítal ještě tehdy sám, odhadoval jsem, že půlka - 60% ty energie bude z naší FV.Radar píše: úte led 20, 2026 7:53 amPřed nedávnem jsem tu pokládal otázku, jakou perspektivu má pro normálního člověka (= tím myslím řidiče s nájezdem 10t ročně)
Samozřejmě tehdy byl výpočet na energii v DE a nemalý odpočet z daní za rok a cena auta bez DPH - pak je ten výpočet ještě výhodnější ale i tak.
Další nezapočítané výhody v DE je silniční daň, parkování skoro všude grátis a jiné, v Česku zas dálniční známka.
To stále ještě přesně nevím jak budu tankovat privátní energii od E.Onu do firemního auta / z ostrovní FVE bez registrace = nikdo o ní oficialně neví = zřejmě si dám pouze podružný elekktroměr a vše co šlo do auta bude přefakturované na firmu.
Například telefony jdou na procenta - myslím 50 na 50 - myšleno 50% privátně a 50% na podnikání.
Ta AI to umí jen rychleji... Tohle je na spotřebu Transita počítané
Tady jsou ta parkoviště pro pendlery u dalničních nájezdů zcela plná = lidi se tam sejdou a do práce jedou v jednom autě společně a střídají se.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V
-
Valdano
Je potřeba brát v úvahu lidi, kteří žádnou FVE nemají a nemají ani možnost nabíjet doma ani blízko domova a ani třeba v zaměstnání tj. v případě přechodu na EV by byli odkázání pouze na veřejné nabíječky a třeba i někde v malých městech kde jich je jako šafránu a navíc, u nichž někteří provozovatelé v poslední době zejména letos začínají zdražovat, a to dokonce i u některých předplacených paušálů a zdražovat se bude časem nejspíš znovu. Postupem času se začnou rušit i různé zvýhodnění pro EV viz třeba v Praze už nemají parkování zdarma, ale jen se slevou a i ta se časem bude snižovat. Takže to do budoucna pro takové potenciální provozovatele EV odkázané výhradně jen na veřejné nabíječky rozhodně moc růžově nevypadá.
-
glottis
- Reputace: 461
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Jakou perspektivu ma 5-6 leta ojetina na benzin nebo naftu? Perspektivu maj oboje stejnou, budou jezdit. Nebo kam ta otazka vede? Jestli s ev usetris? Ti nikdo nerekne kdyz to neporovnas z druhou moznosti nebo nepopises, jak budes nabijet.Radar píše: úte led 20, 2026 7:53 amPřed nedávnem jsem tu pokládal otázku, jakou perspektivu má pro normálního člověka (= tím myslím řidiče s nájezdem 10t ročně)
Ja toto pocital pred koupi eGolfa. Stal 500, podle historie nakladu s puvodnim autem to jezdi tak o 2-3 koruny na km levneji. Pri rocnim najezdu 20 000 mi vyslo, ze tak za 3-4 roky bych srovnal cenu auta v automatu za 300, coz byla alternativa.
Jestli se prosetris nekam u auta za 500 a 10 000 km rocne, kdo vi. Jak budes nabijet, s cim to srovnavas, zapocitas zazitek z rizeni? Komfort ze si zatopis a vychladis driv nez tam sednes?
-
Valdano
Komfort vzdáleně spustit třeba na povel z mobilu topení nebo klimatizaci s chlazením může mít klidně i u 5-ti letého benziňáku nebo nafťáku. Záleží jen na vybavení. Třeba Volswagen poskytuje tyto služby přes mobilní telefon u některých modelů spalováků už od roku 2020.
-
Radar
- Reputace: 52
Služebním (CNG) najezdím 25-30t ročně. Soukromým do 10t. Takže je-li rozdíl mezi benzínovou a e-ojetinou o stáří 5-6 let 300t, pak mi to v 10ti letem horizontu používání nedává skoro žádný smysl, i kdybych nabíjel pouze doma a maximálně možně z FV.
V reálu je to tak, že autem se jezdí hlavně přes den, ne abych byl přikován přes den u soláru a jezdil v noci...
V reálu je to tak, že autem se jezdí hlavně přes den, ne abych byl přikován přes den u soláru a jezdil v noci...
poloostrov v módu AC IGNORE
- JirkaE
Souhlasím, stačí výpočet přispůsobit každý pro sebe, přesně dle cen, parametrů a ceny za kWh a spotřeby.Valdano píše: úte led 20, 2026 9:16 amJe potřeba brát v úvahu lidi, kteří žádnou FVE nemají a nemají ani možnost nabíjet doma ani blízko domova a ani třeba v zaměstnání tj. v případě přechodu na EV by byli odkázání pouze na veřejné nabíječky a třeba i někde v malých městech kde jich je jako šafránu a navíc, u nichž někteří provozovatelé v poslední době zejména letos začínají zdražovat, a to dokonce i u některých předplacených paušálů a zdražovat se bude časem nejspíš znovu. Postupem času se začnou rušit i různé zvýhodnění pro EV viz třeba v Praze už nemají parkování zdarma, ale jen se slevou a i ta se časem bude snižovat. Takže to do budoucna pro takové potenciální provozovatele EV odkázané výhradně jen na veřejné nabíječky rozhodně moc růžově nevypadá.
Naprosto stejně jako u FV - proč si pořizovat FV - a běžet například ze sítě jen z 30% a ze 70% z FV ? Kolik to stojí ? Kolik uspořím ? Když můžu jet ze sítě... (nebo na benzín/diesel...)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
- JirkaE
Přidáváš jiné další argumenty...Radar píše: úte led 20, 2026 9:55 amSlužebním (CNG) najezdím 25-30t ročně. Soukromým do 10t. Takže je-li rozdíl mezi benzínovou a e-ojetinou o stáří 5-6 let 300t, pak mi to v 10ti letem horizontu používání nedává skoro žádný smysl, i kdybych nabíjel pouze doma a maximálně možně z FV.
300t.Kč je rozdíl u ojetých obou aut EV i spalováku ? Fakt jo ? No a když jedeš služebním, to Tvé asi nejezdí / stojí, nebo ne ?
Bonus navíc je baterka a její kapacita, krom poplatků za vše možné u spalováku, včetně oprav...
Věnoval sem tomu výpočtu hodně dlouhý čas, nakonec jsem uznal že mají kluci s EV pravdu - ALE ! to neznamená že to platí pro každého, každý má výpočet jiný, stejně jako u FV
-
eman
Ve výpočtu nelze vůbec uvažovat s FVE a už vůbec ne s nějakým nabíjením u zaměstnavatele. Když FVE vyrábí, nejsem doma. Nakupovat další baterky, abych mohl večer nabíjet auto, jak občas čtu, je argument úplně mimo realitu.JirkaE píše: úte led 20, 2026 9:04 amA přes ten výpočet nelze jit ? Já ho počítal ještě tehdy sám, odhadoval jsem, že půlka - 60% ty energie bude z naší FV.Radar píše: úte led 20, 2026 7:53 amPřed nedávnem jsem tu pokládal otázku, jakou perspektivu má pro normálního člověka (= tím myslím řidiče s nájezdem 10t ročně)
Samozřejmě tehdy byl výpočet na energii v DE a nemalý odpočet z daní za rok a cena auta bez DPH - pak je ten výpočet ještě výhodnější ale i tak.
Další nezapočítané výhody v DE je silniční daň, parkování skoro všude grátis a jiné, v Česku zas dálniční známka.
To stále ještě přesně nevím jak budu tankovat privátní energii od E.Onu do firemního auta / z ostrovní FVE bez registrace = nikdo o ní oficialně neví = zřejmě si dám pouze podružný elekktroměr a vše co šlo do auta bude přefakturované na firmu.
Například telefony jdou na procenta - myslím 50 na 50 - myšleno 50% privátně a 50% na podnikání.
Ta AI to umí jen rychleji... Tohle je na spotřebu Transita počítané
Snímek obrazovky_20-1-2026_85044_www.google.jpg
Tady jsou ta parkoviště pro pendlery u dalničních nájezdů zcela plná = lidi se tam sejdou a do práce jedou v jednom autě společně a střídají se.
1.Takže řadový člověk je plně odkázán na komerční nabíječky, kde musíš buď platit paušál nebo obří cenu za kWh. Cítíš jak to smrdí?
2.Pak tu máme ten rozpor mezi slibovaným výkonem a reálným výkonem, kdy z 15min nabíjení je najednou hodina.
3. Absolutně, úplně nulová podpora lidí, co si EV koupí. Jenom perspektiva další šikany.....Dáme vám měřák na zásuvku, dáme vám sledovací krabičku na ujeté km, sebereme vám veškeré současné výhody. Tak proč mám do pr**** kupovat ho 30% dražší auto, když mě stejně zaříznou? Nafťák nebo benzín se spotřebou 4-5l/100km není o moc horší a stojí lehce jetý polovinu nebo třetinu.
4. Jediná motivace je tu šikana, šikana, šikana
-
Valdano
Jelikož jsme na technickém fóru, které je dost zaměřeno na fotovoltaiku apod., tak to výrazně zkresluje pohled na věc v tom smyslu, že se někomu může zdát, že FVE tady v Česku už snad má kde kdo, ale opak je pravdou. V Česku má FVE zhruba jen 4,5% ze všech domácností což je hodně málo. Spousta lidí v Česku vůbec žádnou FVE nemá a řada z nich ji ani mít nemůže, protože ji prostě nemá kam dát. Oproti tomu osobní auto se spalovacím motorem má v Česku cca 70% domácností. To je obrovský nepoměr.
-
Antrac1t
- Reputace: 100
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
kdo chce EV/spalovak bit, hul si najde ... Panove divim se Vam, ze to stale tocite dokola, to je uz jak pisnicka "vedro ma ve dne diru". Kazdej ma tu svoji "formuli", ktera se mu hodi, aby si obhajil tu svoji volbu. At uz 8 valec, co zere aji travu podel silnice, nebo EV a strasti u verejnych nabijecek ... A svete div se, kazda investice nemusi byt v zelenych cislech, existuje formulka "proste to chci"
... Howgh ...
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS