Ceny elektromobilů

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ceny elektromobilů a srovnání s tradičními vozy, zejména ojetinami. Uživatelé sdílejí své zkušenosti s náklady na servis a provoz starších aut versus elektromobilů. Probírá se také problematika oprav a dostupnosti servisu u elektromobilů a ekonomické aspekty jejich pořízení.
eman
Reputace: 299
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ceny elektromobilů

Nový příspěvek od eman »

Mě na EV stejně baví, jak lidi co vyloženě neví co s penězma, si koupí EV a poučují ostatní, že to mají dělat taky tak, jinak zabíjí malé děti. Pak je tu druhá kategorie, co si EV koupí na úvěr na roky se zadluží, místo aby investovala do bydlení nebo do rodiny.
Nedávno mi jeden vůl vyprávěl, že jeho F-150 je nejlepší investice, protože utáhne 5tun. Reálně s tím jezdí jenom po Praze a nadává na parkování...respektive parkuje kde se mu zachce a pak se hádá s MP.
Čím to, že ještě před 3 roky byla nafta super a teď je špatná. Teď je vlastně super benzín, protože ten patrně voní po fialkách.

Uvědomuje si vůbec někdo, že místo ojetiny za 200tis. v top stavu, se nutí lidem koupě EV za 500tis a více v pochybném stavu. Navíc nic si na tom neopraví sami. Nedomluví se s Vencou od vedle, aby mu vyměnil tlumiče, protože EV je podělaný vyhrazený zařízení s miliardou šmírovacích čidel a dělat na tom bude jenom nemehlo za 2000Kč/hod, stejný nemehlo, co do teď měnilo celý motor, protože nepoznalo zadřenou kladku na řemenu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
unicast
Reputace: 422
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Ojetina za 200k je ekonomická past, do které už se bude jenom krvácet...
cipis
Moderátor
Reputace: 919
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Dříve to bylo za 100k, ale jezdily krámy i za 10-30 tis. Jen se holt u nich počítalo, že tě čekají opravy v ceně vozu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano
Reputace: 233
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Záleží jak co. Já koupil před cca 8 lety od kolegy z práce ojetinu rok výroby 2004 (malou Fabku 1,2 benziňák) za 30k v dobrém stavu. Nyní má najeto okolo 125k a pořád je v dobrém stavu. Za těch cca 8 let co ji mám jsem do ní na servis vrazil méně než 10k. Prostě pohoda.