Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

Amperacek
Reputace: 0

Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

Nový příspěvek od Amperacek »

Ahoj Slunickari :)
Jaky mate zkusenosti s Victronem a Modraskama v AC couplingu?

Funguji dobre? Reguluji plynule dle frekvence? Nebo jen umi vypnout/zapnout kdyz je frekvencni limit?

Muj plan by byl pro zacatek na 1f 3x Multiplus 3kVA + 1x 2kW Modrasek, a mozna i jeden dalsi 1kW Modrasek pozdeji.
Modrasky zvazuju hlavne proto ze jeden uz mam, a ten kilowatovej bych asi dokoupil protoze jsou na bazosi levny a Victroni MPPTcka nejsou levny :), a to hlavne proto ze teda uz ho mam, a chtel bych vyuzit a druhak pouzil bych ho pro panely daleko od Victronu at nevedu DC daleko. plus planuju hodne ruznych stringu(ruzny smery, ruzny uhly), tedy potrebuju hodne mpptcek, a tak hledam levnou cestu.

Mate nekdo zkusennosti s Modraskama v AC couplingu? Na co si dat bacha, s cim pocitat?
JirkaE
Reputace: 270
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

Nový příspěvek od JirkaE »

Amperacek píše: sob pro 06, 2025 12:19 pm
Jaky mate zkusenosti s Victronem a Modraskama v AC couplingu?
Já prošel různé varianty s nafázováním na Easun 7000VA - a nakonec mám 2 x MP II 3000 v paralelním provozu + 3 x Modrásek 2kW - celkem 10,35kW výkon.

Nafázování Modráska nijak neruší navíc lze ,,pomáhat" dle potřeb jen pro některé spotřebiče - jinak je nechat spát s minimální spotřebou.

Natočil jsem na tom v této sestavě zatím jen 2000kWh - je to v provozu od července - zatím vše v tomto ohledu v pohodě ;)

Modrásci se poměrně zahřívali v létě, doplnil jsem dirkovaným nerezem a místo podložek použil matky, tak mám 6mm mezeru k plechu a 6mm mezeru mezi plechem a Modráskem a s přehříváním je to O.K. i ve 30°C v létě.

20250710_131426 (1).jpg

Nakonec jsem dal Smart zásuvky ke každému Modrásku, na noc úplně vypínám a tím vzniká i možnost přes aplikaci přifázovat na nějaký konkrétní spotřebič, nebo teploměr, nebo termostat...

Mě se spouští až na větší spotřebiče - malé spotřeby jedou pouze z měničů Victron.

Radar ve svém vlákně přišel a popsal - s velmi zajímavým připojením modráska a spínání přes kabel k proudovému senzoru - vše tady jde dohledat - vše z toho bylo v letošním roce

20250709_192724.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Radar
Reputace: 46

Re: Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

Nový příspěvek od Radar »

Potvrzuji, že Modrásci na AC OUT Multiplusů v AC COUPLINGU fungují naprosto bezvadně.
Samozřejmě CT sonda limiteru JE OSAZENA na vodičích AC OUT z multi, kvůli zamezení zpětného toku.
Pokud dojde k připojení sítě, GTI se odpojí, tedy v systému nejsou (v tom scénáři ostatně ani nejsou potřeba).
Odepínání sondy funguje, ale čistší řešení je galvanické oddělení (stykač před zásuvkami pro ně určenými)
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)