Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

Amperacek
Reputace: 0

Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

Nový příspěvek od Amperacek »

Ahoj Slunickari :)
Jaky mate zkusenosti s Victronem a Modraskama v AC couplingu?

Funguji dobre? Reguluji plynule dle frekvence? Nebo jen umi vypnout/zapnout kdyz je frekvencni limit?

Muj plan by byl pro zacatek na 1f 3x Multiplus 3kVA + 1x 2kW Modrasek, a mozna i jeden dalsi 1kW Modrasek pozdeji.
Modrasky zvazuju hlavne proto ze jeden uz mam, a ten kilowatovej bych asi dokoupil protoze jsou na bazosi levny a Victroni MPPTcka nejsou levny :), a to hlavne proto ze teda uz ho mam, a chtel bych vyuzit a druhak pouzil bych ho pro panely daleko od Victronu at nevedu DC daleko. plus planuju hodne ruznych stringu(ruzny smery, ruzny uhly), tedy potrebuju hodne mpptcek, a tak hledam levnou cestu.

Mate nekdo zkusennosti s Modraskama v AC couplingu? Na co si dat bacha, s cim pocitat?
JirkaE
Reputace: 270
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron Multiplus II + Modrasek jako AC coupling

Nový příspěvek od JirkaE »

Amperacek píše: sob pro 06, 2025 12:19 pm
Jaky mate zkusenosti s Victronem a Modraskama v AC couplingu?
Já prošel různé varianty s nafázováním na Easun 7000VA - a nakonec mám 2 x MP II 3000 v paralelním provozu + 3 x Modrásek 2kW - celkem 10,35kW výkon.

Nafázování Modráska nijak neruší navíc lze ,,pomáhat" dle potřeb jen pro některé spotřebiče - jinak je nechat spát s minimální spotřebou.

Natočil jsem na tom v této sestavě zatím jen 2000kWh - je to v provozu od července - zatím vše v tomto ohledu v pohodě ;)

Modrásci se poměrně zahřívali v létě, doplnil jsem dirkovaným nerezem a místo podložek použil matky, tak mám 6mm mezeru k plechu a 6mm mezeru mezi plechem a Modráskem a s přehříváním je to O.K. i ve 30°C v létě.

20250710_131426 (1).jpg

Nakonec jsem dal Smart zásuvky ke každému Modrásku, na noc úplně vypínám a tím vzniká i možnost přes aplikaci přifázovat na nějaký konkrétní spotřebič, nebo teploměr, nebo termostat...

Mě se spouští až na větší spotřebiče - malé spotřeby jedou pouze z měničů Victron.

Radar ve svém vlákně přišel a popsal - s velmi zajímavým připojením modráska a spínání přes kabel k proudovému senzoru - vše tady jde dohledat - vše z toho bylo v letošním roce

20250709_192724.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Radar
Reputace: 46

Nový příspěvek od Radar »

Potvrzuji, že Modrásci na AC OUT Multiplusů v AC COUPLINGU fungují naprosto bezvadně.
Samozřejmě CT sonda limiteru JE OSAZENA na vodičích AC OUT z multi, kvůli zamezení zpětného toku.
Pokud dojde k připojení sítě, GTI se odpojí, tedy v systému nejsou (v tom scénáři ostatně ani nejsou potřeba).
Odepínání sondy funguje, ale čistší řešení je galvanické oddělení (stykač před zásuvkami pro ně určenými)
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
Radar

Ještě k původnímu dotazu - takto ne. Modrasci neumí frekvenční řízení a tím je bezpečné provozovat s panely namísto MPPT pro docílení úspory za regl. Používáme to na ACOUT pro posileni výkonu MP a CT sondou použitou proti toku energie do Multiplusu. Využita je přitom ojedinělá vlastnost dat 1800W z baterie na napětí kolem 50-55V . Pro AC coupling jsou minimum mikromenice od Deye, co to se změnou frekvence umí. A pozor. MP umí řídit frekvenci JEN pokud je offgrid. A na jeden MP3000VA lze pověsit max 3kW!!
A jedna nevýhoda AC couplingu je v zimě, právě ve dnech jako jsou teď. Aby jel AC ongrid,.musí jet i multiplusy, aby jim tvořily síť. MPPT si naproti tomu žijí svým životem, i když se měniče vypnou
Amperacek

Tak to je parada. Rad slysim.
- Jasny, frekvenci MP muze menit jen na ostrove. S tim pocitam. Budu mit 1f ostrov. A jak rikate, ze funguji skvele. Tak tipuju, ze prave na tu frekvenci reaguji plynule. Jinak by asi jen meli stav zapnuto/vypnuto. To rizeni frekvenci by melo byt zakladni vlastnosti stidacu v siti. A kdyz to prodavalo GWL, tak bych dooufal, ze evropsky normy splnuje.

- Dobrej tip jsou ty ovladany zasuvky. Vlastne jsem to ted jel stejne, jen kdyz jsem nabijel auto, tak jsem modraska pustil, aby mi nedelal pretoky. Takze to udelam pak stejne pres smart shelly, aby se dali na noc a v zime vypinat.

- Moc nerozumim ty sonde k modraskovi. Proc ji tam mas? Prece kdyz bude makat, tak ho MP zpracuje do baterky(proste se bude chovat jako MPPT). Cili podle me zadanej stav. A kdyz bude baterka plna, tak zvedne frekvenci a tim modraska(y) vypne. Takze tou sondou bych si to asi nechtel komplikovat.

- dobrej point chlazeni zadicek. Udelam si taky nejaky distancni zeleza, to rozhodne nicemu neuskodi.

- MPPTcka mit taky budu. Ty budou na hlavnich strinzich jedoucich taknejak cely den. Ale Modrasky bych pouzil na stringy jen na vychode, ci zapade. Popripade na ty co budou vzdalenejsi.

Budu to davat do kupy az pristi jaro-leto, tak mam cas treba na nejakej dobrej kauf 1kW/2kW jednoho dvou modrasku narazit. Lidi se jich posledni dobou docela zbavuji.
Radar

Vždyť jsem to včera psal a doplňoval. Nejde to.
GWL sun neumí frekvenční regulaci výkonu. Pro nabíjení baterie to není. Umí to jen ON/OFF. Proto je to nevhodné. My to používáme pro posílení výkonu MP3000VA. Tedy každý kus přidá až 1800W za poměrně pár korun investice... CT sonda je tam naopak právě proto, aby energie netekla zpět do M. Pokud chceš Muktiplusem AC invertor frekvenčně regulovat, musíš se poohlédnout jinde... Nejlevněji vyjdou mikromenice Deye, jak jsem psal
JirkaE

Amperacek píše: ned pro 07, 2025 1:50 pm

To rizeni frekvenci by melo byt zakladni vlastnosti stidacu v siti. A kdyz to prodavalo GWL, tak bych dooufal, ze evropsky normy splnuje.

- Dobrej tip jsou ty ovladany zasuvky. Vlastne jsem to ted jel stejne, jen kdyz jsem nabijel auto, tak jsem modraska pustil, aby mi nedelal pretoky. Takze to udelam pak stejne pres smart shelly, aby se dali na noc a v zime vypinat.

- Moc nerozumim ty sonde k modraskovi. Proc ji tam mas? Prece kdyz bude makat, tak ho MP zpracuje do baterky(proste se bude chovat jako MPPT). Cili podle me zadanej stav. A kdyz bude baterka plna, tak zvedne frekvenci a tim modraska(y) vypne. Takze tou sondou bych si to asi nechtel komplikovat.
Určitě ne - pouze ON/OFF - podle nastaveného výkonu nebo proudu - NEBO toho - co snímá proudová sonda na místě kterému chceme takto pomáhat

Vypadá to tak - jako jeden o koze a druhý (druhý dva) o voze - myslel jsem si to trošku už u prvního příspěvku, když jsem pochopil - že tím chceš nejen pomáhat výkonu, ale i levněji získat další pomocná MPPT.

Pravděpodobně by si měl nejdříve vysvětlit, jak to myslíš Ty - i jednoduché schemátko rukou by velmi pomohlo.

Já i Radar máme sice jeden způsob použití (scénář) - asi ten nejvýhodnější pro tuto variantu - ale samozřejmě těch variant použití je mnohem víc.

Ale i tak se se naše verze liší - protože já mám ostrov a nemám AC IN připojené a Radar ano.

Ani jeden z nás nemá připojené panely do Modráska na DC straně, ale baterku (teda pokud se neletu) :D

A ano - může fungovat i bez proudového snímače - dle nastavení (proud nebo výkon) a může být ovládaný pouze například tou ,,chytrou" 16A zásuvkou.

Například, pokud ,,chytrý" termostat zapne ohřev vody, nebo třeba přímotop 2kW - tak součastně sepne zásuvku pod Modráčem a ten se přifázuje na stejnou fázi a začne vyrábět 1850W ;) (pokud tak je nastavený - nebo něco jiný výkon...)
Jak termostat vypne spirálu - součastně vypne chytrou zásuvku pod modráčem a ten se vypne...

Zapnout a vypnout takhle Modráska může i jakákoli jiná další ,,chytrá" zásuvka s vyšším výkonem - s nastavenou automatizací.

To všechno jen tehdy - pokud neselže wifi komunikace mezi zásuvkou Modráska a třeba tím termostatem (protože jinak jede chytrá zásuvka dál tak, jak byla nastavená) = já bych použil pouze dráty a stykače - wifi pro mě není spolehlivá a riziko že Modráč pojede na plný plyn dál - příliš veliké = rozhodně bych ho nepoužíval v takovém případě ani bez proudového snímače ;)
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned pro 07, 2025 5:16 pm, celkem upraveno 1 x.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Radar

Ano, provozujeme to z baterie. Disponibilní výkon navíc je tak vždy, pokud je co v baterii, nejen když svítí...
Tím, že mám Victron v režimu UPS v AC Ignore a připíná se síť na AC In, mám to udělané tak, aby pokud se sepne AC IN, odpojí se GTI. Tedy i když je tam limiter, paralelně s DS to neprovozuju. Vše řídí logika Victron dle napsaného programu v Node red.
Pokud je cíl AC coupling se vším všudy a nabíjet baterií cestou MP z AC OUT strany, hledej jiné invertory
JirkaE

To Radar : Prosím Tě - nejsem znalec, ptám se nyní možná hloupě :

A pokud budu mít připojené AC IN a povolené bez omezení a například v rozmezí 30%-40% SOC budu z AC IN i nabíjet baterky - pak nemůže být nafázovaný Modrásek trvale i na AC IN ? (se sondou samozřejmě aby vyráběl maximálně tolik, kolik bere AC IN)

Radar

A k čemu by byl na AC IN užitečný ?
JirkaE

Pokud by šlo ze sítě 2000W skrz Multiplusy na AC IN ať už přímo do spotřeby, nebo i do baterky - tak by to Modráč dodával přímo z panelů a pomáhal snížit spotřebu ze sítě - jen jiným způsobem... (a jen přes den...)

Pokud si ho představíme místo toho Froniuse... A bez dodávky do sítě

af6afc1d57191d50ed57858721250e123d1d7068_2_521x500.jpeg
af6afc1d57191d50ed57858721250e123d1d7068_2_521x500.jpeg (44.19 KiB) Zobrazeno 215 x

Radar

A k čemu by to bylo? Pokud bude spotřeba menší než výkon modráska, řešíš potencialni problémy s přetokem. Pokud bude mrak a AC In připojeno, přes nabíječe začne jít do baterie i energie ze sítě. Nevidím v tom žádnou výhodu. Naopak by stálo za vyzkoušení řešení, kdy modrasci jsou na AC In. Dáš jim krátce síť, AC ignore na Multi samozřejmě nepouzito, aby se sfázovali a hned jim ji vypnes. Jakmile jede modrásek z baterky, vyrábí nonstop, přiřazovány k multi na AC In straně.. Na Multiplusu pak omezis proudovy limit AC IN na 8A a zapneš Power Assist. Modrásek táhne spotřebu a co je nad 1800W, začne multi asistovat. Jedna dvojice bezpečně 4000W trvale na výstupu :-)
JirkaE

K čemu by to bylo ? Ke snížení spotřeby ze sítě tam, kde jede ta síť takřka nepřetržitě a využívá se buď přímo, nebo se tím i doplňují baterky.

Jsou místa, kde běží energie nepřetržitě, někdo má terária, jiný topí něčemu jinému a denně si berou 25% energie nebo 50% energie ze sítě i přes den.

Když přijde mrak, tak to žere tak jako tak dál ze sítě 1. do trvalé spotřeby a za 2. do baterky, pokud je zrovna vycucnutá, nebo výroba těch MPPT Victron menší než spotřeba. (na tom obrázku)

Pokud bude spotřeba na AC OUT MP II menší než výkon Modráska, omezí výkon Modráska proudový senzor.

Nevím co je možné a co ne a co všechno lze nastavit na MP II ale podle mě by šlo takhle i nabíjet baterky - kde by Modráč mohl být jako Generátor 1850W pracující na síť nebo panely nebo obojí...

Asi si umím představit, že někomu výkon Multiplusů stačí, přesto potřebuje ještě víc snížit odběr ze sítě (a Modráska už má) - tak jsem to myslel (a ano, jsou i jiné cesty 😃)

7191d50ed57858721250e123d1d7068_2_521x500.jpg
7191d50ed57858721250e123d1d7068_2_521x500.jpg (55.15 KiB) Zobrazeno 185 x
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned pro 07, 2025 7:01 pm, celkem upraveno 1 x.

Radar

Tak samozřejmě pokud je někde příkon kontinuálně nás rámec výkonu GTI, tak jakékoliv obavy nejsou téma... A je jedno, zda je GTI pověšen na AC In nebo AC OUT multi... AC OUT je - podle mě - lepší varianta. Mám za to, že se bavíme o ostrovu a požadavku na funkci frekvenčního řízení výkonu Muktiplusem v AC Couplingu. To SUN prostě neumí.. Jiné scénáře musí zvážit autor vlákna ...
JirkaE

Ano, pro nás to lepší je - nafázování na AC OUT - protože prioritou bylo navýšení výkonu na konkrétní fázi a ze stejné baterky.

Radar

Není to vhodný ongrid pro plnohodnotnou spolupráci s Multiplus se vším co systémem řízený AC Coupling nabízí.pro daný účel. Být v té situaci, zaměřím se na mikroinvertory Deye. Píšu to už asi počtvrté .. Žádné DC vedení navíc, každý panel má své MPPT, AC OUT Multi si to frekvencí odřídí plynule sám, žádné CT sondy...
Amperacek

Aha. Tak to se mi zdalo, ze si rozumime :) Kdyz jste psali, ze modrasci funguji na couplingu paradne, tak jsem proste myslel, ze paradne :)
Ale netusil jsem, ze mate Modrasky na baterce, pak uz chapu tu proudovou sondu.
Být v té situaci, zaměřím se na mikroinvertory Deye.
Pokud bych se mel na neco zamerovat nad ramec modraska co mam(a eventuelne bych levne koupil bazosovyho) tak se rovnou zamerim a koupim ty Victroni MPPTcka. Ale pro muj pozadavek nemaji uplne vhodny maly vykony a tedy i malou cenu.
A je jedno, zda je GTI pověšen na AC In nebo AC OUT
Zapomente na AC IN - je to ostrov, jsme tu v sekci 'ostrov'takze nemame zadny in :)
Jinak jasne, MP bude pouzitej i jako nabijecka v noci a zime. Ale to neni ac in v tom pravem slova smyslu a pro reseni tohodle vlakna nepodstatny. Proste neni zadny IN :)
btw: Co je GTI? To je nejakej golf v turbu? :) joke... ale tenhle pojem mi zatim unika. Ani goolge mi nic smysluplnyho nevratil.
Nevím co je možné a co ne a co všechno lze nastavit na MP II ale podle mě by šlo takhle i nabíjet baterky - kde by Modráč mohl být jako Generátor 1850W pracující na síť nebo panely nebo obojí...
Presne! To je muj zamer. Modrace mit jako "generator". Zapomenme na sit. Sit fuj. Ale pujdou do neho panely.
Modrac vyrabi 1800W:
Scenar a/ - spotreba je 2500W, 1800 doda modrasek ze svych panelu, zbylych 700W doda MP ze sve baterky
Scenar b/ - spotreba je 500W, 1800 doda modrasek, 500W jde do spotreby, 1300W MP premeni do baterky.

Takze ikdyby Modrasek neumel frekvencne menit vykon, tak jakmile bude hlavni baterka na MP plna, MP zvedne frekvenci natolik, ze tim modraska vypne(to musi umet i ta nejlevnejsi Cina). Ale modrasek je lepsi cina, tak furt verim, ze mozna umi i nejaky to rizeni. Jak jsem tak pochopil, tak Vy jste to tak nezkouseli, tudis to mozna umi(kdyz to prodavalo GWLko, tak snad normy splnuje). Sice mozna naivni vira. Ale coz.
glottis
Reputace: 427
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

gti asi myslene GTI ... grid tie inverter ... onen modrasek

https://www.i4wifi.cz/cs/211125-xtend-s ... dfree-2000

se to jmenovalo jako gtil 2000
JirkaE

Ampéráčku...
Jeden za nazor a zkušenost poděkuje, a druhý... No sorry že Ti ten názor nepasuje dle Tvého gusta :lol: :lol: :lol:

Jméno GTI nebo GWL nebo Xtend Solarmi GridFree, nebo Modrásek, nebo dalších 10 jiných je nepodstatné - výrobce je stále pouze jeden - nyní i v šedivé bedně a více výkony - dával jsem to sem na forum...
Amperacek píše: pon pro 08, 2025 1:36 pm
Aha. Tak to se mi zdalo, ze si rozumime :) Kdyz jste psali, ze modrasci funguji na couplingu paradne, tak jsem proste myslel, ze paradne :)
Ale netusil jsem, ze mate Modrasky na baterce, pak uz chapu tu proudovou sondu.
Ano pro mě to parádně je :D ale možností zapojení je víc - nic víc. A Ty jsi to nespecifikoval úplně přesně a ani celkové úmysly - byla to jen naše domněnka - protože je tak používají skoro všichni... lze to tady - na foru - najít - mnohokrát zmíněné.

A měl jsem Modráska i na panelech a taky jsem používal proudovou sondu pro omezení výkonu - protože jinak dodává to co je nastavené bez ohledu na nic a kopíruje napětím i frekvenci tím, na co je připojený na AC straně - bezvýhradně.
A taky může být na baterce (stejně jako na panelech) a bez sondy - vypínání jiné (viz příspěvky výše)

Na panelech a stejně umístěnou sondou - hned za elektroměr na tutéž fázi - pak pomáhal dlouhodobě svým výkonem mnohem méně - než v kombinaci s jiným MPPT a baterkou.
Vyzkoušel jsem všechny tři varianty dlouhodoběji - ostatní varianty jsou výkonově a ekonomicky ne úplně výhodné (upřímně a stručně na 💩)

Proto používám významně lepší MPPT Victron - než to - co je v Modráskovi - upozorňuju Tě, že je o víc než jeden level vyšší - denně jsem získal až o 2-3 kWh víc, na stejných panelech 2kWp, než přímým použitím a zapojením panelů na Modráska. (divně to lítá nahoru a dolu a výkon neustále kolísá)

Amperacek píše: pon pro 08, 2025 1:36 pm

Takze i kdyby Modrasek neumel frekvencne menit vykon, tak jakmile bude hlavni baterka na MP plna, MP zvedne frekvenci natolik, ze tim modraska vypne (to musi umet i ta nejlevnejsi Cina). Ale modrasek je lepsi cina, tak furt verim, ze mozna umi i nejaky to rizeni. Jak jsem tak pochopil, tak Vy jste to tak nezkouseli, tudis to mozna umi(kdyz to prodavalo GWLko, tak snad normy splnuje). Sice mozna naivni vira. Ale coz.
Ne, není to lepší Čína, je to velmi specifické zařízení, bez komunikace, jen s pevným nastavením, nebo řízením podle proudu / výkonu na kabelu na kterém je ta sonda. Nevypne to - a povalí to bez omezení to, co je nastavené i když se frekvence změní - ale to asi i víš - když ho máš, nebo ne ? :fuuu:

Svorka AC IN je svorka AC IN a AC OUT je ta druhá a přifázovat se může teoreticky - za určitých okolností na obě a funkce budou různé, to je jasné.
A modráč funguje jen tehdy, pokud se na něco nafázuje, tedy to může být pouze AC IN nebo AC OUT Multiplusu - mám taky ostrov.

Amperacek

Ampéráčku...
Jeden za nazor a zkušenost poděkuje, a druhý... No sorry že Ti ten názor nepasuje dle Tvého gusta :lol: :lol: :lol:
To jsme si nejak spatne rozumeli. Ja vam moc dekuju kluci za rady. Uz ted mam v notysku minimalne dve cenny.
Jméno GTI nebo GWL nebo Xtend Solarmi GridFree, nebo Modrásek, nebo dalších 10 jiných je nepodstatné - výrobce je stále pouze jeden - nyní i v šedivé bedně a více výkony - dával jsem to sem na forum...
Tim GWL myslim tu ceskou firmu zabyvajici se uz mozna dekadu stavbou baterek(meli tusim radi Winstonky) a podobnyma nejen solarnima aktivitama. Solarne se treba podilela na stavbe toho znamyho Sobestacnyho Domu Pavla Podruha. Ted je aktualne tusim sice v insolvenci, ale byvala to urcite uznavana firma. Jakou ma reputaci dnes, nevim. A prave ona sem distribuovala ofiko Modrasky. Tzn. ze na to musela mit i papir, ze to splnuje nase normy. Ale samozrejme to tak byt nemusi. kazdoapdne to neni random konvertor priputovanej pres Alegro atp.
Ano pro mě to parádně je :D ale možností zapojení je víc - nic víc
Nojo, mne totiz nenapadlo, ze by se pripojoval modrasek na baterku, kdyz mam mnohem chytrejsi a konfigurovatelnejsi Multiplusy. Ale rozumim Vasemu zapojeni a dava to taky smysl. A budu i na tuto variantu eventuelne myslet :)
Proto používám významně lepší MPPT Victron - než to - co je v Modráskovi - upozorňuju Tě, že je o víc než jeden level vyšší - denně jsem získal až o 2-3 kWh víc, na stejných panelech 2kWp, než přímým použitím a zapojením panelů na Modráska. (divně to lítá nahoru a dolu a výkon neustále kolísá)
To verim. Jednak Victron je poctiva kovarska prace, a druhak jsem to chovani na modraskovi taky videl. Ta regulace je mizerna. Neni to vubec PWMko? Pirslo mi, ze pri mraku to nic moc neridilo, proste stahnuluplne vykon apostupne najizdel. No proste verim, ze neni dobrej.
Victroni MPPTcka budu mit, ale na hlavni velky stringy.
Ne, není to lepší Čína, je to velmi specifické zařízení, bez komunikace, jen s pevným nastavením, nebo řízením podle proudu / výkonu na kabelu na kterém je ta sonda. Nevypne to - a povalí to bez omezení to, co je nastavené i když se frekvence změní - ale to asi i víš - když ho máš, nebo ne ?
Prave, ze nevim. Doted jsem nemel zadny zarizeni(Multiplus) a ostrov, kde by mi nekdo aktivne menit frekvenci. Modrasek jel na frekvenci gridu. To je jeho podstata. Takze nevim jak moc je dobrej v couplingu, protoze vsichni okolo se ho bud zbavili, nebo na nem stale jedou jako doposud.