2* Multiplus 2 a jejich uvedení do provozu

JirkaE
Reputace: 265
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 2* Multiplus 2 a jejich uvedení do provozu

Nový příspěvek od JirkaE »

leoshavla píše: sob lis 29, 2025 10:15 am
Myslím si že živit jeden MP2 5000 přes zimu je úplně v pohodě bere 20W to ten 1kw nebude brát 5x méně.
Leoši zcela určitě je to víc než 20W co Ti to jako celek baští, to nemluvím o topení pro baterky a doprovodnému řízení, dalších trafech, wifi atd...

Já to jen zkusil, chtěl jsem to vidět na vlastní oči - ale je to nesmysl to mít puštěný pokud je k dispozici síť - ty ztráty jsou mnohem větší - každá ta konverze a ukládání do baterek a pak zas konverze zpět je ztráta 25-30% z toho hubeného zisku z panelů a s topením pro baterku mě to ani se 7,3kWp na jih nestačí pokrýt = vypínám do jara :D a nevěřím že se to někomu vyplatí a to někdo vypráví, že to je ekonomicky přínosné s menší kapacitou baterky a menším výkonem na střeše.

Blbost - nevyplatí se to - nevěřím - je to dotované ze sítě a jako celek mínusové - ale je to každého věc :fuuu:

Na hybridu na přímo, nebo na ohřevu vody je zisk jen s jednou (a malou) ztrátou... to je jiné, ale ne takhle (mám to stejný jako ty - jen nepatrně jinak)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
gold1
Reputace: 8
Lokalita: Zdiby
Výkon panelů [Wp]: 9120
Kapacita baterie [kWh]: 27

Nový příspěvek od gold1 »

Dokud jsem jel na Axpertech,tak v zime jsem pri slunnem dni cpal vse do bojleru a vecer vypnul fve.Baterku jsem nechaval na 80-90% pro pripad vypadku DS a fve zbytecne nezapinal.Ted s MP2 je to znatelne lepsi,ale kdyz vidim,ze to slunko neda,tak proste jedu z DS.Dobijeni ze site pouzivam pouze pro reset SOC jednou za cas.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) ,2x Smartsolar 150/85, MPII 48/6k5→MP II 48/8000, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron Smartshunt 500A.
Martin P
Reputace: 89
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Nový příspěvek od Martin P »

U mne jelikož mám tři oddělené okruhy s měniči problém zimního nedostatku řeším tak, že podle výroby velké spotřebiče, jako je například sporák, trouba, myčka atd přepínám na DS a příslušné měniče odstavuji. Tím mi značně klesne vlastní spotřeba systému.
Jediný měnič který nechávám zapnutý stále je Victron multiplus 5000VA. Na kterém jsou světla, lednice, mrazák, vodárna a komunikace. Což beru jako provozní minimum pro trvalý provoz.
Baterie v rámci možností držím nad padesáti procenty kapacity kdy by mi zbývající kapacita měla stačit na alespoň dva dny provozu v minimálním režimu.
A na jaře až se začne "rozsvěcet" měniče postupně zapnu a přepnu na ně spotřebiče. Ale na to si nějakou dobu počkám.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024), 14kWh (prosinec 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
JirkaE
Reputace: 265
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Při 20kWp je to taky úplně jiný level :yes: pak je to jiné...

Já včera a dnes spočítal - že při tomto počasí bych musel mít alespoň 12kWp aby se ten zimní provoz vyplatilo držet a můj osobní výpočet je, že pod 12kWp a aktuální zisky mezi 0-10% mě to neudrží ani to minimální - což bylo teď na konci už jen cca 1,5kWh do topeníčka na boty a provoz FV cimry - což je také cca max 1,5kWh denně = pokud nedokážu udržet ani ty 3kWh denně - je to ztrátové = musím doplňovat ze sítě se ztrátami 20-30% což je nesmyslné zacházení s energií a další zbytečný výdaje.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
TomHC
Reputace: 664
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Síce offtopic, ale ja MUST prevádzkujem v režime OSO - nabíjanie batérie iba zo slnka. Ak klesne SoC, ide na bypass, síce berie asi 60W, ale beriem to ako réžiu UPS. To čo to za deň zoberie (1.5 kWh) , to sa vyrobí vždy.

Ak by ľubovoľný článok klesol pod určitú hranicu, zapne sa režim dobíjania zo siete, s limitom 2A a neskôr sa zase vypne.

Nejaký stykačový prepínač sietí nemám, takže mi príde vhodnejšie ísť cez bypass ako prepnúť ručne cez I-O-II prepínač.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér