Rušení z kombiměniče

GHLL
Reputace: 61
Lokalita: Kroměříž
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13 300
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Rušení z kombiměniče

Nový příspěvek od GHLL »

Mám kombiměnič AXPERT MAX E TWIN 11KW. Kombiměnič nemá zapojený AC vstup (jedu jen ostrov) AC výstupu má spojený N a PE. Z AC výstupu (přes jištění) jde cyky kabel k bojleru společně s cyky kabelem od termostatu topení v jedné liště, cca 3m je společný souběh kabelů.
Vypozoroval jsem na REGULÁTORU TECH - PRO SMĚŠOVACÍ VENTIL že mi nějak často cvaká a spíná relé pro sepnutí čerpadla a to i v případě kdy není povel k sepnutí čerpadla, čerpadlo jen lehce problikne. Došel jsem k tomu že se to děje jen když je v provozu kombiměnič.
Jde tohle nějak "odrušit" nebo kabel od termostatu vest jinou trasou než kabel k bojleru, čí ho nějak odstínit??
::pv:: PV_1 Východ 4 400Wp *batt* Baterie 48V - 280Ah > 14kWh - JK BMS 200A - Smartshunt - Homeassistant
::pv:: PV_2 Západ 4 400Wp - Kombiměnič: Voltronic 11kW
::pv:: PV_3 Jih plot 4 500Wp - Victron 150/85-Tr
kuba47
Reputace: 14
Lokalita: Krušné hory

Re: Rušení z kombiměniče

Nový příspěvek od kuba47 »

To je bohužel vlastnost jednofázových galvanicky neoddělených střídačů. Navíc nulák u Axperta přepíná natvrdo mezi plusem a mínusem panelů, velká tlumivka je jen na fázi. Nedá se ta komunikace termostatu vést krouceným párem, třeba FTPčkem?
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p
3.6kWp @ Siton 210 SMD
GHLL
Reputace: 61
Lokalita: Kroměříž
Výkon panelů [Wp]: 13 300
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od GHLL »

Jo můžu to dát i jinou trasou, aby to nebylo v souběhu.. Magnetický feritový filtr asi nepomůže co?
::pv:: PV_1 Východ 4 400Wp *batt* Baterie 48V - 280Ah > 14kWh - JK BMS 200A - Smartshunt - Homeassistant
::pv:: PV_2 Západ 4 400Wp - Kombiměnič: Voltronic 11kW
::pv:: PV_3 Jih plot 4 500Wp - Victron 150/85-Tr
Soban
Reputace: 298
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Co je to za sběrnici?

Podle typu se může řešit zakončení.

Ale nejlepší je když je minimálně odstup 10cm.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
kuba47

GHLL píše: stř lis 26, 2025 2:15 pm
Magnetický feritový filtr asi nepomůže co?
Spíš ne, ale třeba Deye k měničům dává toroidní jádra na odrušení PV vstupu, někdy snad i na AC výstup. Tak možná to nějaký efekt má.
3.6kWp @ Siton 210 SMD
kyocera
Reputace: 367

Nový příspěvek od kyocera »

Ten AXPERT MAX E TWIN 11kW je asi stejné uvnitř provedení jako EASUN 11kW.
Já tento měnič 11kW nemám, ale leze z toho neskutečné rušení.
I ze vstupu pro FV panely.
S tímto měničem 11kW jsem se setkal a měl jsem možnost připojit osciloskop. Odhaduji, že ten měnič 11KW nemá vstupní ani výstupní filtry na potlačení rušení. Tak začal bych tím, že podívat se na SA nebo alespoň osciloskopem se podíváte na to jak měnič pracuje a pak je potřeba řešit
odrušení na vstupu i výstupu. Na vstupu je potřeba si uvědomit, že filtr si musí poradit s DC složkou v tlumivkách. Můžete zkust hnědé toroidy neu flux.
Cenově jsou na nízké hladině. Začněte měřením za provozu na vstupu a výstupu a když by jste si s odrušením nevěděl rady, můžete mně napsat SZ a zkusím Vám poradit podle toho co naměříte.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
kuba47

Záleží, jaký Easun. SMH vůbec žádné odrušení nemá, SMG má myslím malou odrušovací tlumivku na AC, SMW (shodný s Axpertem MAX) má tlumivku i na PV.
3.6kWp @ Siton 210 SMD
MikroCZ
Reputace: 4
Lokalita: STredni čechy
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 6400

Nový příspěvek od MikroCZ »

Potvrzuju SMH-III 48V 6,2Kw. Radio vedle něho prostě neposlechneš. Už sem přemýšlel, jak odrušení pomoci. Jaký toroid a na co jej namotat... Deye dává na PV vstupy dodává vcelku masivný toroid.
kyocera
Reputace: 367

Nový příspěvek od kyocera »

Odrušení se musí navrhovat cíleně. Pokud nemáte SA , spektrální analyzátor, tak alepoň osciloskopem zkuste na vstupu a výstupu za provozu
zjistit hlavní kmitočty, které mají nejvyšší amlitudy a největší podíl na rušení. SA by uměl vidět i rušivé harmonické , ale alespo%n zjistit ty základní rušivé kmitočty které jsou pracovní ,tedy funkční . Na vstupu od panelů pracuje jeden měnič co dodává napětí DC do baterky to je první kmitočet a pak je modulace sinus PWM a to je druhý kmitočet . Správná skladba filtrů má být vstupní filtr od panelů - potlačení souhlasného rušení , v měniči sinus dolnofrekvenční propust a výstupní filtr na potlačení souhlasného rušení a ještě někdy je tam navíc i sinus filtr .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Kajap
Reputace: -2
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Ot: vsera jsem resil ruseni asi radiove - na netatmo weather jsem zapnul modul, a prestal se zaznamenavat externi modul (jsem vykoukal z logu ze ve stejny cas), tak mi to bylo divne ze by ve stejnou chvili dosla baterka… pak jsem si vsimnul ze jsou topologicky ve stejne ose k zakladnove stanici…i kdyz dost (nekolik) metru od sebe - dost divne …

Tak jsem ji o 10 cm posunul a najednou ta puvodni zacala chodit… nechapu to. Jedine ze by vysilaly ve stejne milisekunde a vzniknul jamm? Nevim osciloskop nemam jen flipper zero a ten nevim zda to umi chytit, z okoli mi lovil jine meteo senzory…

A to posledni firmware tusim z verze v202 -> skok na ver300 mel resit nejake EMC zalezitosti (RED Directive): https://helpcenter.netatmo.com/hc/en-us ... ts-modules ~> https://www.tuvsud.com/cs-cz/cinnosti/c ... zarizenich (nevim tedy jestli bezpecnost nebo vysilaci vykon, zaobleni vlny :-)

JeAt zije ruseni.
kuba47

kyocera píše: stř lis 26, 2025 4:10 pm
Na vstupu od panelů pracuje jeden měnič co dodává napětí DC do baterky to je první kmitočet a pak je modulace sinus PWM a to je druhý kmitočet . Správná skladba filtrů má být vstupní filtr od panelů - potlačení souhlasného rušení , v měniči sinus dolnofrekvenční propust a výstupní filtr na potlačení souhlasného rušení a ještě někdy je tam navíc i sinus filtr .
Jo, to je ta "lepší" část. Ale na nuláku žádné PWM ani dolnofrekvenční propust není, ten jde z tranzistorů přes měřicí shunt rovnou na výstupní svorku a přepíná s frekvencí 50Hz. Axpert tam má ještě tlumivku (coupled inductor), přes kterou prochází L i N, ale ta zdaleka nemůže stačit, aby omezila tu proudovou špičku, která tam vznikne vlivem kapacity panelů vůči zemi.

Pro představu takhle to vypadá u mě (modrá = fáze, žlutá = půlmetrový drát):
data_32370.png
Po zvětšeni:
data_39279.png
A to měřím v pokoji na stole, ne u střídače.
3.6kWp @ Siton 210 SMD