Plechová střecha s hromosvodem
-
PavelR
- Reputace: 265
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Plechová střecha s hromosvodem
Kladná revize jde taky napsat ostrou tužkou. V době měření tam ten odpor byl...lemra79 píše: pon říj 27, 2025 2:08 amDostkrat jsem byl u toho, kdyz se delal zemnic ze zarazenejch tyci, revize na to nakonec vzdy byla kladna. Pul metru hlubokej vykop a na jeho dno po pul metru zarazit tyce, cim vic, tin lip, pokud to chces, je to resitelny
Jednak nemůžu jaksi rozebrat obecní chodník a něco si budovat na cizím pozemku. Když tam dám jednu dvě tyče to už jsem taky měřil.... jestli si dobře pamatuju tak dvě tyče měli cca40ohm takže nepoužitelné. Stávající jakýsi zemnič o němž nic nevím má 30ohm.Z druhé strany by to šlo i když omezeně udělat pokud rozkopu dvůr až na zahradu abych se dostal na nějaký rozumný hodnoty a to nebudu určitě dělat kvůli věci o které pochybuju že něčemu pomůže.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 857
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
Proc by to mel resit projektant? Kdyz pro tu radovku nebyl hromosvod nikdy povinny. To muze byt klidne 50-100 let stary dum.
Jak muzes zabouchat do silnice/chodniku tyce? Kdyz ani nemuzes zateplit ze strany ulice, protoze tam nemas pozemek?
A z druhe strany je volnych treba 5 metru ...
Jedine uzemneni je pres DS privod, ktery je pres silnici primo do rozvadece. Tu zamlacenou tycku ve sklepe nepocitam.
A na cele rade tisicu a tisicu objektu je to stejne.
Kde je nejaka duvodova zprava, o zavedeni te pocinnosti? Vzdyt tam musela byt dopadova studie atd. Kdyz nahore se tvrdi, ze FVE na plechove strese to uz nezhorsi, tak proc to nestaci to stavajici?
Jak muzes zabouchat do silnice/chodniku tyce? Kdyz ani nemuzes zateplit ze strany ulice, protoze tam nemas pozemek?
Jedine uzemneni je pres DS privod, ktery je pres silnici primo do rozvadece. Tu zamlacenou tycku ve sklepe nepocitam.
Kde je nejaka duvodova zprava, o zavedeni te pocinnosti? Vzdyt tam musela byt dopadova studie atd. Kdyz nahore se tvrdi, ze FVE na plechove strese to uz nezhorsi, tak proc to nestaci to stavajici?
lemra79 píše: pon říj 27, 2025 10:05 amU te radovky by to mel urcite resit projektant, mimochodem na hromosvod by mel byt projekt tak jako tak. Nerikejte mi, ze z predni ani zadni strany neni mozne pod urovni zabouchat ty tyce. Potom asi smolik
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
soami
- Reputace: 98
- Lokalita: Posázaví
Měl jsem několik návštěv z různých částí světa. A vesměs se všichni divili, kolik domů tady má hromosvody - že u nich to v takovém rozsahu neexistuje. Takže buď jsou všichni ve světě pozadu, nebo mají jen hodné CC blesky. A nebo je to jen prolobbované zájmovou skupinou, stejně jako třeba povinné kontroly komínů, protože loni 1 komín blafnul. Úplně nejhorší jsou ty argumenty typu "i kdyby to mělo zachránit 1 dům/život/cokoliv" nebo "v xy to také mají".
- lemra79
- Reputace: 80
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
Protoze hromosvod by mel byt realizovany dle projektu, kde projektant zohledni konkretni situaci. Vetsina reviznich techniku bude chtet jako podklad pro revizi projekt hromosvodu. Pokud objekt je radovka, situace se komplikuje, je to pro revizaka dalsi duvod, proc chtet projekt.cipis píše: pon říj 27, 2025 9:24 pmProc by to mel resit projektant? Kdyz pro tu radovku nebyl hromosvod nikdy povinny. To muze byt klidne 50-100 let stary dum.
lemra79 píše: pon říj 27, 2025 10:05 amU te radovky by to mel urcite resit projektant, mimochodem na hromosvod by mel byt projekt tak jako tak. Nerikejte mi, ze z predni ani zadni strany neni mozne pod urovni zabouchat ty tyce. Potom asi smolik
Pokud projektant nebude chtet projekt udelat, bude k tomu mit nejake duvody. Treba neproveditelnost?
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
-
eman
- Reputace: 274
- Lokalita: Praha
Asi bych se spíš řídil potenciálním nebezpečím. Je řadovka na kopci? Je dům mnohem vyšší, než okolí? Jak často tam projede bouřka?
Jinak, revize komínů jsou největší vejvar a podvod. Dřív byl kominík řemeslo pro prakticky ty nejhloupější jedince a ti teď žijí v luxusu, díky prodeji revizí. Místní kominík jezdí v Audi Q7 a na revize obléká Tommy Hilfinger. Kolikrát ani nevyleze z auta, jenom předá papír a inkasuje poplateček. Stejně lidi platí za revize dotačních FVE. Sousedka a nikdo z mých kolegů ve firmě revizáka nikdy neviděl. Jenom zinkasoval peníze a pak zněj měsíc tahali papíry.
Takže až na mě někdo přijde, že nemám revizi na tohle a tamto a jak jsem si dovolil si udělat malý hromosvod, tak ho pošlu do PR**LE a budu se klidně roky soudit, protože elektromafie už je tu zarostlá do státní správy víc než narkomafie.
Jinak, revize komínů jsou největší vejvar a podvod. Dřív byl kominík řemeslo pro prakticky ty nejhloupější jedince a ti teď žijí v luxusu, díky prodeji revizí. Místní kominík jezdí v Audi Q7 a na revize obléká Tommy Hilfinger. Kolikrát ani nevyleze z auta, jenom předá papír a inkasuje poplateček. Stejně lidi platí za revize dotačních FVE. Sousedka a nikdo z mých kolegů ve firmě revizáka nikdy neviděl. Jenom zinkasoval peníze a pak zněj měsíc tahali papíry.
Takže až na mě někdo přijde, že nemám revizi na tohle a tamto a jak jsem si dovolil si udělat malý hromosvod, tak ho pošlu do PR**LE a budu se klidně roky soudit, protože elektromafie už je tu zarostlá do státní správy víc než narkomafie.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- lemra79
- Reputace: 80
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
Furt se to tady točí dokola a nemá to závěr. Ať si to každý postaví jak chce a nese si za to odpovědnost, hlavně nikomu nepodsouvat svoje blbý řešení.
Někde psali, že pravdědodobnost úderu blesku je 1 x za 100 let, jsou okolnosti, které to dokážou ovlivnit, nebo aspoň částečně ochránit před důsledky.
Když mě bouchne do baráku, musím počítat s tím, že to půjde za mnou nebo za pojišťovnou. Pokud za pojišťovnou, musím splnit její podmínky.
Pokud je můj barák součástí řadovky, nějaká hlava může vymyslet, že sousedi vyhořeli kvůli mému šlendriánu. Případné škody budou násobné. Proto píšu, že u té řadovky bych byl opatrný a nechal to řešit odboníky, sic jejich fundovalost tu zpochybňujete. Ale pokud u soudu předložím dokumenty s kulatými razítky, mělo by to obstát.
Někde psali, že pravdědodobnost úderu blesku je 1 x za 100 let, jsou okolnosti, které to dokážou ovlivnit, nebo aspoň částečně ochránit před důsledky.
Když mě bouchne do baráku, musím počítat s tím, že to půjde za mnou nebo za pojišťovnou. Pokud za pojišťovnou, musím splnit její podmínky.
Pokud je můj barák součástí řadovky, nějaká hlava může vymyslet, že sousedi vyhořeli kvůli mému šlendriánu. Případné škody budou násobné. Proto píšu, že u té řadovky bych byl opatrný a nechal to řešit odboníky, sic jejich fundovalost tu zpochybňujete. Ale pokud u soudu předložím dokumenty s kulatými razítky, mělo by to obstát.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
- ZbynekRyzner
- Reputace: 0
- Lokalita: Mikulovice
- Výkon panelů [Wp]: 9,66
- Kapacita baterie [kWh]: 11,6
- Chci/Mám dotaci: ANO
Oba tyto články jsem psal já osobně a jsou oba naprosto korektní a v souladu s ČSN i naší legislativou. Kdyby nebylo něco jasné, můžu vysvětlit i doložit zdroje z naší legislativy. Ne jen, slyšel jsem, nebo jedna bába povídala.Radar píše: pát říj 24, 2025 8:48 amKolegové, zde dva odborné články k nové normě z 3/2025 a 8/2025, vs. podmínky pro FVE na plechové střeše....
pak si vyberte co je správný přístup...
https://oze.tzb-info.cz/133156-nova-csn ... ed-bleskem
https://projekty-fotovoltaika.cz/clanky ... u_je_mozne
Když to tady tak pročítám, tak si mnozí stále pletou mnoho výkladů dohromady. Viz pouze HVI na plechové střeše, vzdálenost "S", na školení říkaly, revizák říkal atp.
Bohužel naše legislativa je poměrně komplikovaná, měnící se, a plná slovíček a pojmů které se při špatném pochopení a výkladu šíří jako rakovina. Mé stránky https://projekty-fotovoltaika.cz/ jsou pravidelně aktualizované nebo doplňované dle měnící se legislativy.
-
PavelR
- Reputace: 265
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
přesně. Jsme dospělí a každý si musí zvážit rizika kterých je ochoten nést následky.
-
Mex
- Reputace: 267
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Což ale neznamená, že nemůžeme nadávat na zákonodárce, kteří podobné nesmysly do zákonů a vyhlášek dávají.
Pravděpodobně často pod tlakem loby příslušných výrobců, instalatérů, projektantů a vůbec těch, kteří z toho pak mají vývar.
Pravděpodobně často pod tlakem loby příslušných výrobců, instalatérů, projektantů a vůbec těch, kteří z toho pak mají vývar.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 857
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
ZbynekRyzner:
A co uvest nejake priklady z praxe, vychozi stav, finalni reseni a naklady? At je tedy prehled a vime, co a jak.
A co uvest nejake priklady z praxe, vychozi stav, finalni reseni a naklady? At je tedy prehled a vime, co a jak.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V