Plechová střecha s hromosvodem

PavelR
Reputace: 265
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Plechová střecha s hromosvodem

Nový příspěvek od PavelR »

lemra79 píše: pon říj 27, 2025 2:08 am
Dostkrat jsem byl u toho, kdyz se delal zemnic ze zarazenejch tyci, revize na to nakonec vzdy byla kladna. Pul metru hlubokej vykop a na jeho dno po pul metru zarazit tyce, cim vic, tin lip, pokud to chces, je to resitelny
Kladná revize jde taky napsat ostrou tužkou. V době měření tam ten odpor byl...
Jednak nemůžu jaksi rozebrat obecní chodník a něco si budovat na cizím pozemku. Když tam dám jednu dvě tyče to už jsem taky měřil.... jestli si dobře pamatuju tak dvě tyče měli cca40ohm takže nepoužitelné. Stávající jakýsi zemnič o němž nic nevím má 30ohm.Z druhé strany by to šlo i když omezeně udělat pokud rozkopu dvůr až na zahradu abych se dostal na nějaký rozumný hodnoty a to nebudu určitě dělat kvůli věci o které pochybuju že něčemu pomůže.
cipis
Moderátor
Reputace: 857
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od cipis »

Proc by to mel resit projektant? Kdyz pro tu radovku nebyl hromosvod nikdy povinny. To muze byt klidne 50-100 let stary dum.
Jak muzes zabouchat do silnice/chodniku tyce? Kdyz ani nemuzes zateplit ze strany ulice, protoze tam nemas pozemek?
A z druhe strany je volnych treba 5 metru ...
Jedine uzemneni je pres DS privod, ktery je pres silnici primo do rozvadece. Tu zamlacenou tycku ve sklepe nepocitam.
A na cele rade tisicu a tisicu objektu je to stejne.

Kde je nejaka duvodova zprava, o zavedeni te pocinnosti? Vzdyt tam musela byt dopadova studie atd. Kdyz nahore se tvrdi, ze FVE na plechove strese to uz nezhorsi, tak proc to nestaci to stavajici?
lemra79 píše: pon říj 27, 2025 10:05 am
U te radovky by to mel urcite resit projektant, mimochodem na hromosvod by mel byt projekt tak jako tak. Nerikejte mi, ze z predni ani zadni strany neni mozne pod urovni zabouchat ty tyce. Potom asi smolik
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
soami
Reputace: 98
Lokalita: Posázaví
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od soami »

Měl jsem několik návštěv z různých částí světa. A vesměs se všichni divili, kolik domů tady má hromosvody - že u nich to v takovém rozsahu neexistuje. Takže buď jsou všichni ve světě pozadu, nebo mají jen hodné CC blesky. A nebo je to jen prolobbované zájmovou skupinou, stejně jako třeba povinné kontroly komínů, protože loni 1 komín blafnul. Úplně nejhorší jsou ty argumenty typu "i kdyby to mělo zachránit 1 dům/život/cokoliv" nebo "v xy to také mají".
lemra79
Reputace: 80
Lokalita: Usteckoorlicko
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Nový příspěvek od lemra79 »

cipis píše: pon říj 27, 2025 9:24 pm
Proc by to mel resit projektant? Kdyz pro tu radovku nebyl hromosvod nikdy povinny. To muze byt klidne 50-100 let stary dum.
Jak muzes zabouchat do silnice/chodniku tyce? Kdyz ani nemuzes zateplit ze strany ulice, protoze tam nemas pozemek?
A z druhe strany je volnych treba 5 metru ...
Jedine uzemneni je pres DS privod, ktery je pres silnici primo do rozvadece. Tu zamlacenou tycku ve sklepe nepocitam.
A na cele rade tisicu a tisicu objektu je to stejne.

Kde je nejaka duvodova zprava, o zavedeni te pocinnosti? Vzdyt tam musela byt dopadova studie atd. Kdyz nahore se tvrdi, ze FVE na plechove strese to uz nezhorsi, tak proc to nestaci to stavajici?
lemra79 píše: pon říj 27, 2025 10:05 am
U te radovky by to mel urcite resit projektant, mimochodem na hromosvod by mel byt projekt tak jako tak. Nerikejte mi, ze z predni ani zadni strany neni mozne pod urovni zabouchat ty tyce. Potom asi smolik
Protoze hromosvod by mel byt realizovany dle projektu, kde projektant zohledni konkretni situaci. Vetsina reviznich techniku bude chtet jako podklad pro revizi projekt hromosvodu. Pokud objekt je radovka, situace se komplikuje, je to pro revizaka dalsi duvod, proc chtet projekt.

Pokud projektant nebude chtet projekt udelat, bude k tomu mit nejake duvody. Treba neproveditelnost?
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.