Výbuch domu z fotovoltaiky

Kajap
Reputace: -4
Lokalita: Okoli

Re: Výbuch domu z fotovoltaiky

Nový příspěvek od Kajap »

Žádný náhleďák tohoto videa nevidím to zaprvý, a za druhý je tam napsáno před 9 hod. Zveřejněno tak těžko říci jak oni můžeš dva dny diskutovat?

Tedy před umístěním jsem projel poslední 3 stránky a žádný náledí jak ze kterého si můžeš to video rovnou pustit tady skutečně nevidím a vlastně to není podstatné

Nevím proč by to nemohl někdo třeba tam postižený kterého kvůli tomu dvakrát vykradli, prozradit anebo někdo kdo mu s tím pomáhal, nebo je to snad tajný?
Valdano
Reputace: 212
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Nemusí zde být rovnou náhled videa. Stačí odkaz na stránku kde to video je i s článkem k němu, a právě takový odkaz přímo na web cnn.iprima.cz sem dal pibi, a to konkrétně včera tj. v neděli 19. v 07:53 a na tom odkaze ten článek včetně videa uložil autor Matěj Rychlý už 18. v čase 06:58. To, že to video později dali na Trubku před devíti hodinami neznamená, že nebylo zveřejněno dříve. ;)

Pokud máte kontakt na dotyčného postiženého majitele toho domu v Šonově a máte pocit, že se vám k tomu bude ochoten svěřovat, tak mu klidně napište. Tady na něj nikde žádný kontakt zveřejněn nebyl. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon říj 20, 2025 6:44 pm, celkem upraveno 3 x.
imrich
Reputace: 1

Nový příspěvek od imrich »

co tak brushless ventilátor stale pod napatim s regulaciou napr. 0-10V + priamo detektor vodiku (eliminacia iskrenia)
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 3da5631d8f

https://www.alibaba.com/showroom/hydrog ... ector.html
Franta2776
Reputace: 397

Nový příspěvek od Franta2776 »

Stači spoléhat na tyto české paliče.Mám dva jako pojistku na 17 článku.Oba maji závadu stránky výrobce zmizely.
Pokud je nĕkdo používá odmontovat a vyzkoušet.
20251020_182747.jpg
Jinak ten únik plynu je rychlý.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Franta2776

Matess píše: pon říj 20, 2025 5:08 pm
Jestli tam byla, nebo nebyla BMS nevíme. Můžeme zkusit pánovi napsat dopis jestli by se nám nevyjádřil k tomu jak to vlastně měl udělané. Nicméně abych vás uklidnil... osobně jsem řešil na ostrovním systému uprostřed pole situaci kdy mi dle grafu náhle pokleslo napětí baterie a zase vylezlo zpátky nahoru (nikdo si toho nevšiml bylo to vidět až při zkoumání logů zpětně). Další den to běželo normálně, ale po západu slunce zase napětí rychle padalo. Vydal jsem se na místo ověřit stav a jeden článek (žlutej winston) byl na 0V ve zkratu, BMS měla vypnout a nevypla... mosfety průchozí. Byla to nějaká BMS co jsem před mnoha lety byl schopen koupit (v době kdy BMS na liion nebyly problém, ale na lifepo jo) a byla na 40A, mppt regulátor byl 20A a výstup byl kolem 1A - technicky tedy nebyl žádný důvod aby článek šel do zkratu, aby bms selhala... všechno bylo dimenzované dobře. Bylo to ještě v době kdy jsem nevěděl že se baterky nesmí nabíjet v mrazu a tam to roky fungovalo a současně to bylo v době kdy jsem nevěděl, že baterky musí být stáhnuté aby se zabránilo jejich nafukování. Zkratovaný článek nebyl nafouklý, nebyl tam žádný kouř (ale byl jsem tam dny po té co se to stalo), ostatní články se díky tomu přebíjely (8s - 3,8-3,9V na článek).

Naštěstí to byly ještě ty starý články v masivním obalu a né ty dnešní tenkostěnné... nic se vlastně nestalo a zbytek baterky ještě dlouho fungoval dál.

Takže jako asi není od věci mít ochran víc, protože náhoda je prostě blbec no.
Ono neni špatné občas jako já dneska umĕle vyvolat havarijni stav.Nechal jsem panely přímo napojené na baterku bez regulátoru nabíjet i když byly baterie nabité na 100%.
K mému překvapeni paliče co mĕly spalovat na 17 článku při napĕti článku nad 3,5V nedĕlaly vůbec nic.😃😃😃
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Valdano

A s detektory plynů nejen těmi levnými, ale i těmi dražšími průmyslovými to může být podobné pokud se zanedbají a nedělá se jejich pravidelná kalibrace a navíc pokud se dělá jen opakovaná kontrola pomocí zapalovače. Senzory v detektorech po čase ujedou tolik, že až později dojde ke skutečnému úniku tak nezareagují vůbec. Provozovatel si lebedí jak ušetřil za kalibrace a testy kalibračním plynem a vůbec netuší, že má po čase namísto spolehlivých detektorů, jen "Potěmkinovu vesnici" a až skutečně k něčemu dojde tak se pak jen diví. :lol:
pibi
Reputace: 301
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Není to levné, ale stále řešitelné. Kalibrace doma možná vyjde levněji, než čidlo 1 - 2x ročně někam posílat. Nenašel jsem, kolik profesionální kalibrace stojí, ceny jen pro registrované.
https://www.bola.cz/kalibracni-plyn-vodik-2-h2-34l
https://www.bola.cz/redukcni-ventil-air ... s-0-2l-min
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
vk_1
Reputace: 55

Nový příspěvek od vk_1 »

Co se týká detekce těch plynů, tak podle mě není potřeba čidlo na vodík, stačí čidlo CO (oxid uhelnatý).
V té směsi plynů z LFP baterek CO vždycky je.
glottis
Reputace: 388
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

jedna vec je u cidel, ze chci znat koncentraci a jina vec je ze mi staci znat zmena. Kdyz me nezajiam presna hodnota, staci mi to obcas zkontrolvoat. Vyrobit si vodik neni problem, kdyz cidlo reaguje i na nejake uhlovodiky staci tam dat otevrenou lahev s acetonem nebo fouknout jiny plyn. V provozech, kde se obcas nejake tyhle latky vyskytuji, to samozrejem musi byt asi kalibrovane ale kdyz to mam doma, kde nic neni, nebude to tak horke.

A cidlo se da i postavit

https://www.dfrobot.com/product-2712.html
https://www.dfrobot.com/product-687.html

Nebo kdekoliv jinde
TomHC
Reputace: 613
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Ja som zrovna objednal MQ2 senzory.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Valdano

Cena za kalibraci detektoru plynu se liší podle typu přístroje, ale pohybuje se přibližně od 600 Kč do 3100 Kč (bez DPH), ale může být i vyšší. Přesná cena závisí na konkrétním přístroji, jeho výrobci a standardech kalibrace.
glottis
Reputace: 388
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

ja jich tu mam celou radu, objednal jsem si od kazdeho jeden a pak jedou i z toho df robota ten drazsi. Ty obyc jsem zkousel na uhlovodiky a neco to delalo. A prekvapive to je dost citlive. Ale pravidelne testy to rozhodnechce. A idealne vic cidel.
Valdano

glottis píše: pon říj 20, 2025 7:29 pm
kdyz cidlo reaguje i na nejake uhlovodiky staci tam dat otevrenou lahev s acetonem nebo fouknout jiny plyn.
To je to nejhorší co můžete tomu senzoru udělat. Stačí vyšší koncentrace i na relativně krátkou dobu a posune se citlivost mimo původní rozsah a v horším případě můžete senzor i rovnou oddělat. Vzhledem k tomu, že vůbec neodhadnete vhodnou koncentraci tak vám to pak zdánlivě při testech bude reagovat ve vysoké koncentraci, ale když dojde na únik a koncentrace nebude tak vysoká, tak to nezareaguje vůbec a takový detektor se pak stává jen "Potěmkinovou vesnicí".
Mex
Reputace: 257
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Franta2776 píše: pon říj 20, 2025 3:07 pm
Mě z toho vychází poučení. Zamezit možnému hromadění výbušného plynu z baterii v prostoru domu, to ten dům pobořilo. Já to mám jednoduché, odvětrám bedny s bateriemi ven z garáže 100mm rourou cca 25 cm přes zeď.Ven se mi je zatím dávat nechce.
Když před výstup té trubky postavíš nějaký věčný plamínek (třeba takovou tu velkou a tlustou kostelní svíčku), tak to bude fungovat jako fléra a hned to ty nebezpečné plyny spálí. A když tam ještě přidáš teplotní čidlo, které se tím plamenem z fléry ohřeje, tak máš i detekci problému. ;-)

Trocha statistiky: výbuchů LFP baterek jsou prý jednotky ročně na celém světě.
Požárů s totálkou od běžných problémů s elektroinstalací jsou stovky ročně jen u nás.
Třeba počet utonutí ročně u nás je kolem 200. Takže když se nebudeš v létě koupat, bude to mít statisticky nejmíň 1000x větší přínos pro bezpečnost než nějaké sofistikované úpravy baráku. ;-)
Franta2776

cipis píše: pon říj 20, 2025 4:35 pm
Jo, to jsme tu už někde debatovali, že je potřeba ventilátor v provedení Ex, aby ten obyčejný právě nebyl iniciátorem výbuchu/požáru.
Což je takových 30k Kč za kus ...
Řešením je tlačný ventilátor za 100 kč a nafukovat bednu z články.V letĕ může jet nonstop a v zimĕ se články nepřebiji, tam stači do bedny termostat, aby zapl v případě zvýšeni teploty
Mex
Reputace: 257
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: pon říj 20, 2025 7:44 pm
To je to nejhorší co můžete tomu senzoru udělat. Stačí vyšší koncentrace i na relativně krátkou dobu a posune se citlivost mimo původní rozsah a v horším případě můžete senzor i rovnou oddělat. Vzhledem k tomu, že vůbec neodhadnete vhodnou koncentraci tak vám to pak zdánlivě při testech bude reagovat ve vysoké koncentraci, ale když dojde na únik a koncentrace nebude tak vysoká, tak to nezareaguje vůbec a takový detektor se pak stává jen "Potěmkinovou vesnicí".
Jako informace je to dobré (pokud je to pravda).
Jako strašení je to špatné. Jako ostatně každé strašení a vyvolávání paniky. (panika většinou mívá větší následky než událost sama)

Je-li to čidlo opravdu tak cimprlich (čemu se mi až moc nechce věřit, ale budiž), tak přece není problém fouknout trochu propanu se zapalovače (třeba 1/2 sekundy stisknutí čudlíku) někde 3 metry od čidla.
Pokud čidla zabere, tak OK, a tato koncentrace ho určitě neodpraví.
Pokud nezabere, tak místo 1/2 sekundy to podržím sekundu a tak dál budu tu hladinu zvyšovat.
A pak vyvětrám.
Celá akce mě bude stát pár minut času a 2 Kč ve spotřebovaném plynu.

Z jiného soudku: já jsem kdysi dostal k posouzení a otestování čidla těch problematických plynů na optickém principu.
I když to by výrobek hodně nóbl firmy Analog Devices, tak mě to moc nepřesvědčilo a v tom svém posudku jsem to opravdu nepochválil.
Zato tam bylo opravdu jisté, že i kdybych to provozoval celý den třeba v čistém zemním plynu nebo CO, tak by se tomu určitě nic nestalo.
Valdano

Mex píše: pon říj 20, 2025 7:48 pm
Ty statistiky budou mít velmi problematickou vypovídací schopnost. Může to být jen malý zlomek ze skutečných událostí, o kterých se nikdy nedozvíme. Hodně instalací bude třeba v Číně kde se podobné informace zveřejňují jen minimálně nebo spíš vůbec i kdyby byly následky sebevíc tragické. Podobné to bude třeba i v Indii.
JirkaE
Reputace: 237
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Předpokládám, že to nikdo z nás nemá v ,,hale" a 5m do stropu a podle toho co jsem dodnes viděl, nafoukne i jeden článek dostatečnou koncentraci i do dvoj-garáže - aby to čidlo reagovalo a samozřejmě pak ta cena umožňuje jich dát i víc - pro sychr...

Tak bych se klonil k tomu, že i ty ,,hračky" nějaký svůj bezpečnostní efekt mají.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Valdano

Mex píše: pon říj 20, 2025 7:57 pm
třeba 1/2 sekundy stisknutí čudlíku) někde 3 metry od čidla...
:roll: Neuhlídáte to a stačí opravdu málo a čidlo můžete odrovnat. Pokud chce někdo za každou cenu šetřit pak doporučuji raději žádné čidlo nepořizovat a věřit tomu, že vám se takový problém nikdy nestane.
Franta2776

Valdano píše: pon říj 20, 2025 8:05 pm
Mex píše: pon říj 20, 2025 7:48 pm
Ty statistiky budou mít velmi problematickou vypovídací schopnost. Může to být jen malý zlomek ze skutečných událostí, o kterých se nikdy nedozvíme. Hodně instalací bude třeba v Číně kde se podobné informace zveřejňují jen minimálně nebo spíš vůbec i kdyby byly následky sebevíc tragické. Podobné to bude třeba i v Indii.
Je to nová technologie a až ta elektronika a články zestárnou ještĕ si majitelé užiji:(((