Výbuch domu z fotovoltaiky
-
- Reputace: 396
Re: Výbuch domu z fotovoltaiky
Mě z toho vychází poučení. Zamezit možnému hromadění výbušného plynu z baterii v prostoru domu, to ten dům pobořilo. Já to mám jednoduché, odvětrám bedny s bateriemi ven z garáže 100mm rourou cca 25 cm přes zeď.Ven se mi je zatím dávat nechce.
Budu mít přirozené větrání garáže, které mi stejně chybí.
Budu mít přirozené větrání garáže, které mi stejně chybí.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Reputace: 370
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Ideálně přes nějakou malou rekuperační jednotku, třeba tuhle:
https://www.ventishop.cz/dalap-hero-usp ... im-cidlem/
-
- Reputace: 301
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
Na rekuperaci se vykašlu, zbytečně bude omezovat průtok. Mám nakoupeny 2x VZT klapky 160mm, k nim servopohon Belimo, co je bude pod napětím držet zavřené. Po ztrátě napětí pružina otevře klapky a spustí se 2 160mm ventilátory (460m3/hod), jeden bude tlačit vzduch do místnosti, druhý odsávat, ať je tam řádný průvan. sání a odtah v protějších rozích místnosti.
Pro hlídání prostoru mám nachystané kouřové a teplotní čidlo Jablotron SD-283 a detektor hořlavých plynů GS-133.
https://www.jabloshop.cz/sd-283st-kombi ... &order=ASC
https://www.jabloshop.cz/gs-133-detekto ... &order=ASC
Teď ještě najít čas, provrtat 2 x 165mm díry přes cihlobetonovou zeď a namontovat.
Pro hlídání prostoru mám nachystané kouřové a teplotní čidlo Jablotron SD-283 a detektor hořlavých plynů GS-133.
https://www.jabloshop.cz/sd-283st-kombi ... &order=ASC
https://www.jabloshop.cz/gs-133-detekto ... &order=ASC
Teď ještě najít čas, provrtat 2 x 165mm díry přes cihlobetonovou zeď a namontovat.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- JirkaE
- Reputace: 236
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Super ta čidla z Jablotronu, já našel na vodík čidlo ale stálo skoro 5000Kč.
V plánu mám plechový radiální ventilátor, s vlastním termostatem a s motorem mimo cimru, který bude i ochlazovat v létě a snad ho nikdy nespustí to čidlo na vodík...
https://www.iventilatoren.de/kamingebla ... amin-x1723
V plánu mám plechový radiální ventilátor, s vlastním termostatem a s motorem mimo cimru, který bude i ochlazovat v létě a snad ho nikdy nespustí to čidlo na vodík...
https://www.iventilatoren.de/kamingebla ... amin-x1723
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
- Moderátor
- Reputace: 852
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Jo, to jsme tu už někde debatovali, že je potřeba ventilátor v provedení Ex, aby ten obyčejný právě nebyl iniciátorem výbuchu/požáru.
Což je takových 30k Kč za kus ...
Což je takových 30k Kč za kus ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 55
V garáži to nedoporučuju používat. Při nízkých teplotách to nahlásí "odmrazovací režim", takže to de facto vůbec nefunguje.unicast píše: pon říj 20, 2025 3:41 pmIdeálně přes nějakou malou rekuperační jednotku, třeba tuhle:
Vyzkoušeno za vás.
Skončil jsem nakonec u jednoduchého ventilátoru, který spínám chytrou zásuvkou podle rozdílu teplot a vlhkosti uvnitř garáže a venku. Šlo by tam jednoduše přidat řízení podle čidla teploty baterie, případně čidlo CO atd...
Jen to chce mít dedikovanou UPS, aby to v kritický moment opravdu fungovalo.
-
Samozřejmě to žádné EX kousky nejsou, ale stejně nevím, jak by mohl obyčejný potrubní ventilátor s indukčním motorem, který je spouštěn relátkem v jiné místnosti iniciovat požár?
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
-
Snad bude fungovat, Jablotron píše:JirkaE píše: pon říj 20, 2025 4:32 pmSuper ta čidla z Jablotronu, já našel na vodík čidlo ale stálo skoro 5000Kč.
Detektor GS-133 indikuje únik hořlavých plynů. Senzor detekuje všechny typy hořlavých plynů (zemní plyn, LPG, svítiplyn, propan, butan, acetylén, vodík, atd.) a reaguje ve dvou úrovních koncentrace. Napájení 12V ss.
A testovat se to dá údajně plynem ze zapalovače (nezapáleným).
-
- Reputace: 820
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Kdoví, jestli ten GS-133 skutečně reaguje na vodík. Detektory na uhlovodíky jsou katalytické, ale asi jiné než na vodík. Narazil jsem na dvě verze návodu k tomu samému detektoru a v jedné o vodíku nemluví:
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 204
- Lokalita: Šumperk
Jestli tam byla, nebo nebyla BMS nevíme. Můžeme zkusit pánovi napsat dopis jestli by se nám nevyjádřil k tomu jak to vlastně měl udělané. Nicméně abych vás uklidnil... osobně jsem řešil na ostrovním systému uprostřed pole situaci kdy mi dle grafu náhle pokleslo napětí baterie a zase vylezlo zpátky nahoru (nikdo si toho nevšiml bylo to vidět až při zkoumání logů zpětně). Další den to běželo normálně, ale po západu slunce zase napětí rychle padalo. Vydal jsem se na místo ověřit stav a jeden článek (žlutej winston) byl na 0V ve zkratu, BMS měla vypnout a nevypla... mosfety průchozí. Byla to nějaká BMS co jsem před mnoha lety byl schopen koupit (v době kdy BMS na liion nebyly problém, ale na lifepo jo) a byla na 40A, mppt regulátor byl 20A a výstup byl kolem 1A - technicky tedy nebyl žádný důvod aby článek šel do zkratu, aby bms selhala... všechno bylo dimenzované dobře. Bylo to ještě v době kdy jsem nevěděl že se baterky nesmí nabíjet v mrazu a tam to roky fungovalo a současně to bylo v době kdy jsem nevěděl, že baterky musí být stáhnuté aby se zabránilo jejich nafukování. Zkratovaný článek nebyl nafouklý, nebyl tam žádný kouř (ale byl jsem tam dny po té co se to stalo), ostatní články se díky tomu přebíjely (8s - 3,8-3,9V na článek).
Naštěstí to byly ještě ty starý články v masivním obalu a né ty dnešní tenkostěnné... nic se vlastně nestalo a zbytek baterky ještě dlouho fungoval dál.
Takže jako asi není od věci mít ochran víc, protože náhoda je prostě blbec no.
Naštěstí to byly ještě ty starý články v masivním obalu a né ty dnešní tenkostěnné... nic se vlastně nestalo a zbytek baterky ještě dlouho fungoval dál.
Takže jako asi není od věci mít ochran víc, protože náhoda je prostě blbec no.
- JirkaE
Já šel cestou těchto malých rekuperací, mám to doma, ale první odešla po 14měs. provozu, druhá po 2 letech.unicast píše: pon říj 20, 2025 3:41 pmIdeálně přes nějakou malou rekuperační jednotku, třeba tuhle:
Ale líbí se mě to stále, je tam keramická vložka která se opravdu ohřívá a když se směr otočí, je to chvilku i teplé...
Dělá to problémy při velkém větru venku, kdyby před tím byla záclona, bude vodorovně lítat...
Na tohle je to ale asi nevhodné.
Těch plynů vznikne podle všech info velmi mnoho za velmi krátký čas a je to potřeba ,,vycucnout" co nejrychleji...
Ještě zpět k tomu vodíku - nezkoušel někdo tohle ?
https://www.laskakit.cz/senzor-pro-dete ... latedFiles
Dalo by se tomu věřit ?
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
- Reputace: 212
- Lokalita: Česká Lípa
To je tím, že ta čidla od Jablotronu jsou pro domácnosti viz v popisu "určeno pro prostředí bez významného nebezpečí" zatímco ta dražší čidla jsou zřejmě průmyslová jako je třeba EVIKON E2630.JirkaE píše: pon říj 20, 2025 4:32 pmSuper ta čidla z Jablotronu, já našel na vodík čidlo ale stálo skoro 5000Kč.
-
Nemám zkušenosti, ale v popisu u tohoto čipu uvádějí:
Senzor detekuje:
Isobutan C4H10 (methylpropan, R-600a)
Propan C3H8
Methan CH4 (methan, karban, bahenní plyn)
Vodík (na Zemi nejčastěji H2, v meziplanetárním prostoru H)
LPG (zkapalněný ropný plyn, propan-butan)
https://www.laskakit.cz/arduino-senzor- ... diku-mq-2/
Třeba ta detekce vodíku bude fungovat i u toho Jablotronu, a také používá podobný detektor v krabičce za 1200,-
Senzor detekuje:
Isobutan C4H10 (methylpropan, R-600a)
Propan C3H8
Methan CH4 (methan, karban, bahenní plyn)
Vodík (na Zemi nejčastěji H2, v meziplanetárním prostoru H)
LPG (zkapalněný ropný plyn, propan-butan)
https://www.laskakit.cz/arduino-senzor- ... diku-mq-2/
Třeba ta detekce vodíku bude fungovat i u toho Jablotronu, a také používá podobný detektor v krabičce za 1200,-
-
To s tím testem pomocí zapalovače je sice přímo v návodu od Jablotronu, ale podle mého názoru je to rada "na prd". Lidi od nás z firmy dělají pravidelné testy průmyslových detektorů plynů u zákazníků, a to jsou troufám si říct kvalitnější detektory než je ta "pouťová hračka" od Jablotronu. Výrobci průmyslových detektorů nedoporučují testovat plynem ze zapalovačů, protože přitom neodhadnete dávku a pokud dostane čidlo vysokou koncentraci tak se v lepším případě po každém takovém testu zhorší citlivost čidla a v horším případě může dojít až k poškození čidla. Proto testujeme oba detekční stupně kalibračním plynem vhodné koncentrace.pibi píše: pon říj 20, 2025 4:55 pmSnad bude fungovat, Jablotron píše: Detektor GS-133 indikuje únik hořlavých plynů... A testovat se to dá údajně plynem ze zapalovače (nezapáleným).
-
Tyhle "hračky" jsou tak pro děti na hraní do nějakých elektronických kroužků ve škole nebo v domu dětí a mládeže, ale pro seriózní použití když jde o bezpečnost to rozhodně nedoporučuji. Proboha lidi když jde o bezpečnost tak zas tolik neškudlete a nebojte se pořídit solidní průmyslový detektor.JirkaE píše: pon říj 20, 2025 5:18 pmJeště zpět k tomu vodíku - nezkoušel někdo tohle ?
https://www.laskakit.cz/senzor-pro-dete ... latedFiles
Dalo by se tomu věřit ?

Naposledy upravil(a) Valdano dne pon říj 20, 2025 5:54 pm, celkem upraveno 2 x.
-
- Reputace: -2
- Lokalita: Okoli
Před 9h:
takže liFepo4 nebouchá? Už někdo prozradil kdo byl ten renovovaný výrobce?
takže liFepo4 nebouchá? Už někdo prozradil kdo byl ten renovovaný výrobce?
- JirkaE
Asi nejde o škudlení - jako spíš v mém případě o neznalost.Valdano píše: pon říj 20, 2025 5:43 pm
Tyhle "hračky" jsou tak pro děti na hraní do nějakých elektronických kroužků ve škole nebo v domu dětí a mládeže, ale pro seriózní použití když jde o bezpečnost to rozhodně nedoporučuji. Proboha lidi když jde o bezpečnost tak zas tolik neškudlete a nebojte se pořídit solidní průmyslový detektor.![]()
Nedokážu posoudit, je-li ta potvora za 58Kč stejná jako komponent v Pibiho krabičce a jestli NAPŘÍKLAD není totéž i v krabičce Evikon E2630
U těch průmyslových (a prohlídl jsem jich více) se píše i o každoroční kalibraci na firmě a jiné podobné...
Já bych nejraději - aby se to nikdy nepoužilo, abych to třeba jednou za 3-5let vyměnil za nový kus a nic víc to neznamenalo....
-
To rozhodně není. Žádný Čínan není až zas takový lidumil, aby do hračkoidního čidla dal kvalitní senzor, který jen sám stojí víc než celé to čidlo od Jablotronu.JirkaE píše:Pibiho krabičce a jestli NAPŘÍKLAD není totéž i v krabičce Evikon E2630
Potřeba roční kalibrace je zmíněna i v návodu k tomu detektoru od Jablotronu. Tahle čidla v čase ujíždějí ať už jde o ta levnější nebo ta dražší a tak se doporučuje provádět pravidelnou kalibraci minimálně jednou ročně. Kalibrace se provádí demontáží a odesláním do firmy, která k tomu má certifikaci a příslušné vybavení. Pochybuji, že by tu "hračku" v podobě modulu k Arduinu někdo seriózně kalibroval.JirkaE píše:U těch průmyslových (a prohlídl jsem jich více) se píše i o každoroční kalibraci na firmě a jiné podobné...
Tak tento přístup moc nedoporučuji, protože by se vám mohlo stát, že až k něčemu dojde tak čidlo vůbec nezareaguje. Máme pár zákazníků co jim i kvalitnější průmyslová čidla při skutečném úniku nereagovala, protože je zanedbali a nedělali vůbec pravidelné kalibrace a bylo z toho i pár průšvihů.JirkaE píše:abych to třeba jednou za 3-5let vyměnil za nový kus a nic víc to neznamenalo...
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon říj 20, 2025 6:15 pm, celkem upraveno 3 x.
-
- Reputace: 155
Elektrostaticky na povrchu izolantů?pibi píše:Samozřejmě to žádné EX kousky nejsou, ale stejně nevím, jak by mohl obyčejný potrubní ventilátor s indukčním motorem, který je spouštěn relátkem v jiné místnosti iniciovat požár?
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
-
Neprozradil a ani neprozradí. Tohle video je v tomto tématu v krátké době za sebou už po třetí a už přes dva dny tady k němu diskutujeme. Stačilo se podívat na poslední dvě stránky toho tématu než to sem rovnou prásknout.