Jirkova FVE
-
- Reputace: 117
- Lokalita: Beroun, Příbram
Re: Jirkova FVE
Hoj, jestli to neni tajne
, kde si ty regulatory kupoval? Potreboval bych nejaky 150/xx pro tchana. Dikes
1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
- JirkaE
- Reputace: 202
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Není to tajné. Mnoho on-line obchodů má takovou ,,výprodejovou" větev.
I jeden můj nový Modráč byl o 50Eur levnější v rozbaleném zboží v e-shopu Ostrovni-elektrárny.cz
Tohle bylo v tomto obchodě https://www.bau-tech.shop/ruecklaeufer-sale.html
Zvykl jsem si tu a tam projít tam zboží B už mám takhle komponentů celkem 5 kousků
I jeden můj nový Modráč byl o 50Eur levnější v rozbaleném zboží v e-shopu Ostrovni-elektrárny.cz
Tohle bylo v tomto obchodě https://www.bau-tech.shop/ruecklaeufer-sale.html
Zvykl jsem si tu a tam projít tam zboží B už mám takhle komponentů celkem 5 kousků
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
- JirkaE
Vše se povedlo na jedničku, ,,EX-Balkonovka" už jede taky na MPPT-4.
Ještě upravím on-line externí měření
a pro dnešek mám splněno
Manželka tomu dnes dává zabrat
Ještě upravím on-line externí měření

Manželka tomu dnes dává zabrat

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / NOVĚ Victron MPPT-4
- JirkaE
Otázka pro odborníky a dlouholeté znalce Victron.
Výrobce v manuálu (už si nepamatuji kde jsem to četl) doporučuje napětí alespoň 5V nad napětí baterie.
Je možné, že ty slabší výkony - které pozoruji - jsou způsobené právě tím, že nejsem s napětím stringu - dostatečně vysoko nad napětí baterie ???
Výrobce v manuálu (už si nepamatuji kde jsem to četl) doporučuje napětí alespoň 5V nad napětí baterie.
Je možné, že ty slabší výkony - které pozoruji - jsou způsobené právě tím, že nejsem s napětím stringu - dostatečně vysoko nad napětí baterie ???
-
- Reputace: 353
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Ano, je celkem pravděpodobné, že to je ten důvod, mppt tracker je jen step down měnič s nějakou řídící logikou navíc a ty součástky samozřejmě mají nějaký optimální rozsah pracovního napětí a proudu.
- JirkaE
Díky, to mě pak dává už smysl, že se to dlouhodobě tak snížilo a může to být i odpověď na moje otázky.unicast píše: ned srp 31, 2025 12:35 pmAno, je celkem pravděpodobné, že to je ten důvod, mppt tracker je jen step down měnič s nějakou řídící logikou navíc a ty součástky samozřejmě mají nějaký optimální rozsah pracovního napětí a proudu.
Já to dal vlastně 2S3P právě kvůli těm dvoum maličko jiným panelům pro ex-balkonovku, aby to šlo propojit na 2S4P , mají napětí jen o 0,5V odlišné, i když to na tom screenu tak vůbec nevypadá...

Díky za potvrzení.
Dříve šel výkon součastného MPPT-1 v tuto hodin a toto počasí i přes 2300W a nyní je to úplně jiné (max 1800W)
Balkonovka 750-800W jako prd.
Samozřejmě že prach a vše ostatní hraje také roli, ale zdálo se mě to moc rozdílné a tohle může být vysvětlení

-
- Moderátor
- Reputace: 823
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
5 V se doporučuje pro start, ale pak to klidně klesne a jede i pár Voltů nad baterkou.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- JirkaE
Díky. To právě vůbec nevím, jen mě to napadlo (stále hledám nějaké vysvětlení toho poklesu výkonu na nových panelech a jako tonoucí se stébla chytámcipis píše: ned srp 31, 2025 3:05 pm5 V se doporučuje pro start, ale pak to klidně klesne a jede i pár Voltů nad baterkou.

Ale zrovna tento string je těsně nad garáží, po které jde chodit, tak je velmi snadný to přepojit na 3S2P a bude to pro mě i velmi cenná zkušenost
Edit: je to prohozené, na MPPT - 1, tak uvidíme jestli se něco maličko změní nebo ne

- JirkaE
Máme za sebou první měsíc s plnohodnotnou FV a jsme velmi velmi spokojený
Spotřeba ze sítě je jen orientační, jediné co běželo ze sítě je právě jen to wi-fi měření Supla.
Ještě jednou děkuji všem za mnoho cenných rad a pomoc se stavbou a nejvíc Migelovi, který ač sám zaneprázdněn mě pomáhal i po telefonu a video-hovorech.
Díky Vám všem jsem to zvládl ( a to ostatní už se nějak poladí.... časem
) Díky.

Spotřeba ze sítě je jen orientační, jediné co běželo ze sítě je právě jen to wi-fi měření Supla.
Ještě jednou děkuji všem za mnoho cenných rad a pomoc se stavbou a nejvíc Migelovi, který ač sám zaneprázdněn mě pomáhal i po telefonu a video-hovorech.
Díky Vám všem jsem to zvládl ( a to ostatní už se nějak poladí.... časem

- JirkaE
Opravdu přesnější je to až od 1.8.2025 ale i tak jsem započítal zpětně do tabulky i čísla z předchozích měsíců, alespoň pro orientační přehled.
Do 15.1.2025 se topilo dřevem od 16.1. jede náš dům jen na elektriku z DS a FV. (DS je samozřejmě přesně, u FV je to orientační do srpna)
Do 15.1.2025 se topilo dřevem od 16.1. jede náš dům jen na elektriku z DS a FV. (DS je samozřejmě přesně, u FV je to orientační do srpna)
- JirkaE
Jdu na poradu
Chci se zeptat a poradit - poprosit o názory, kritiku, nevýhody takové ,,šílenosti" i ekonomický pohled.
Drží se mě myšlenka, postavit si svojí akumulační nádrž ze ztraceného bednění s kapacitou 3000-4000Litrů vody jako ležící kvádr vedle technické místnosti.
Mezi bližší stěny dát skrz nerezové trubky (asi 6x) do kterých půjdou z venku zastrčit keramická topná tělesa, jako kdyby tam byla TPK jen delší, na šířku celého takového ,,bazénu" - slibuju si od toho lepší odevzdání tepla, bez přehřívání i cenu a komplikace při montáži, klasické TPK, pro kterou by tam musel být zabetonovaná extra kovová rozeta s otvory + těsnění a samozřejmě cena takového řešení.
K utěsnění použít klasické technologie pro izolaci bazénů a vnitřek pak i vykachličkovat obyčejnou ale kvalitní slinutou dlaždicí.
Trubky již dopředu rozmístit tak, aby vyšly do spár kachliček a nebyl problém s dírami spáry okolo trubek pak stejně jako u bazénu zatěsnit lepším silikonem určeným pod vodu a nepatrný pohyb při zahřívání.
Okolo a dolů 10-15 kvalitní izolace, nahoru pak dekl z nerezu a límcem pro kondenzát a opět zarovnat izolací.
Celé by to bylo bez tlaku fungovalo jen na nerezové výměníky který by se tam mohlo umístit i více, pro TČ, pro pitnou vodu, pro topení, v budoucnu pro venkovní větší bazén....
Pod tlakem by byl už jen okruh skrz ty výměníky jejich kapacita a výkon by šla volit počtem otáček ve ,,šneku" který by byl vyvedený husím krkem na vrchní hraně ,,bazénu" z boku ven.
4 akumulačky se mě vedle sebe nevejdou, musel bych dát ,,jen" max 3 x 750Litrů - a i tak by to bylo fousový a připojení kvůli prostoru problematické, tohle řešení mě posunuje kapacitou přes 4000Litrů, na celou šířku místnosti a bezproblémové připojení a možnosti navíc.
Pokud počítám 4000L, tak mě hrubý výpočet vychází mnohem lépe i finančně, pokud bych počítal 4 x 1000L z DZD s izolací NEODUL 120mm která je taky extrémně dražší než klasika NEODUL 80mm.
Samozřejmě na druhou stranu tam nepočítám desítky hodin práce navíc, kterou u klasických akumulaček dělat nemusím i to má svojí zásadní hodnotu a zlevňuje takový ,,svépomocný" nádrže pak i doba zrání a vysychání betonu atd....
Naopak přidanou hodnotou je akumulační schopnost ,,betonového pláště" oproti tomu ocelovému a taky lepší izolace, pokud dám třeba 15cm polyše okolo celého ,,bazénu"
Napadá někoho nějaké další negativum, které jsem mohl ve své zaslepenosti vytěsnit a nevnímat ?
Díky moc
Edit: zapoměl jsem na další výhodu/nevýhodu a to je: napustím ,,bazén" do půlky a mám akumulačku 2000L / napustím celý a mám 4000L například
Pokud dám trubky a šneky do spodní půlky, hladina a tím i kapacita takové akumulačky se může měnit.

Chci se zeptat a poradit - poprosit o názory, kritiku, nevýhody takové ,,šílenosti" i ekonomický pohled.
Drží se mě myšlenka, postavit si svojí akumulační nádrž ze ztraceného bednění s kapacitou 3000-4000Litrů vody jako ležící kvádr vedle technické místnosti.
Mezi bližší stěny dát skrz nerezové trubky (asi 6x) do kterých půjdou z venku zastrčit keramická topná tělesa, jako kdyby tam byla TPK jen delší, na šířku celého takového ,,bazénu" - slibuju si od toho lepší odevzdání tepla, bez přehřívání i cenu a komplikace při montáži, klasické TPK, pro kterou by tam musel být zabetonovaná extra kovová rozeta s otvory + těsnění a samozřejmě cena takového řešení.
K utěsnění použít klasické technologie pro izolaci bazénů a vnitřek pak i vykachličkovat obyčejnou ale kvalitní slinutou dlaždicí.
Trubky již dopředu rozmístit tak, aby vyšly do spár kachliček a nebyl problém s dírami spáry okolo trubek pak stejně jako u bazénu zatěsnit lepším silikonem určeným pod vodu a nepatrný pohyb při zahřívání.
Okolo a dolů 10-15 kvalitní izolace, nahoru pak dekl z nerezu a límcem pro kondenzát a opět zarovnat izolací.
Celé by to bylo bez tlaku fungovalo jen na nerezové výměníky který by se tam mohlo umístit i více, pro TČ, pro pitnou vodu, pro topení, v budoucnu pro venkovní větší bazén....
Pod tlakem by byl už jen okruh skrz ty výměníky jejich kapacita a výkon by šla volit počtem otáček ve ,,šneku" který by byl vyvedený husím krkem na vrchní hraně ,,bazénu" z boku ven.
4 akumulačky se mě vedle sebe nevejdou, musel bych dát ,,jen" max 3 x 750Litrů - a i tak by to bylo fousový a připojení kvůli prostoru problematické, tohle řešení mě posunuje kapacitou přes 4000Litrů, na celou šířku místnosti a bezproblémové připojení a možnosti navíc.
Pokud počítám 4000L, tak mě hrubý výpočet vychází mnohem lépe i finančně, pokud bych počítal 4 x 1000L z DZD s izolací NEODUL 120mm která je taky extrémně dražší než klasika NEODUL 80mm.
Samozřejmě na druhou stranu tam nepočítám desítky hodin práce navíc, kterou u klasických akumulaček dělat nemusím i to má svojí zásadní hodnotu a zlevňuje takový ,,svépomocný" nádrže pak i doba zrání a vysychání betonu atd....
Naopak přidanou hodnotou je akumulační schopnost ,,betonového pláště" oproti tomu ocelovému a taky lepší izolace, pokud dám třeba 15cm polyše okolo celého ,,bazénu"
Napadá někoho nějaké další negativum, které jsem mohl ve své zaslepenosti vytěsnit a nevnímat ?
Díky moc

Edit: zapoměl jsem na další výhodu/nevýhodu a to je: napustím ,,bazén" do půlky a mám akumulačku 2000L / napustím celý a mám 4000L například

Pokud dám trubky a šneky do spodní půlky, hladina a tím i kapacita takové akumulačky se může měnit.
-
- Moderátor
- Reputace: 823
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Uz se tu nekolikrat resilo, ze nejlepsi by byl bazen uprostred baraku. Tak sup, zacit to nove bourat a upravit.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Ostravsko
Vykachličkovat ? Bych se bál, že to začne prosakovat. Vím co mi dělají kachle v rozích (mezi podlahou a stěnou) a tam budou menší teplotní rozdíly (podlahového topení) než u akumulace. Tam si myslím bude teplotní dilatace ještě větší.
- TomHC
- Reputace: 541
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ak sa to pozriem z pohľadu ceny za m2 zastavanej plochy, tak je to bohapusté zabitie priestoru v dome. Treba brať do úvahy aj únosnosť podlahy pod tou nádržou. No a z podľadu RoI, akú by si chcel mať z toho úsporu? Materiál + stavba, odladenie, to je veľká investícia oproti tomu čo potenciálne ušetríš. Aspoň si teda myslím...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
V tomhle ohledu mám teda nyní výhodu, spodek baráku (přízemí) je stále staveniště a my bydlíme v patře a dole procházíme pouze chodbou...cipis píše: úte zář 09, 2025 9:31 amUz se tu nekolikrat resilo, ze nejlepsi by byl bazen uprostred baraku. Tak sup, zacit to nove bourat a upravit.
Zatím to bohužel stále vypadá tak jak to je = rujna z roku 1930 a přestavěná oáza nahoře v patře která je nám nyní kompletním bytem na celkovém vzhledu domu zatím nic nemění...
Ale jednou bude dole ohromná kuchyň, ohromný obyvák a pokoj pro hosty, včetně příslušenství.
Tedy nic není nyní nemožné
Nicméně další výhodou / nevýhodou je pro mě vzdálenost k FV místnosti, která je nejzašším koutě původní garáže (nyní dílna) = NAOPAK co nejdál od obytné části. ( = bezpečnost rodiny na prvním místě, je to jen elektronika která se může porouchat nejpodivnějšími způsoby i přes mnoho pojistek a termostatů)
Protože chci jít cestou spirál 55V bez další přeměny a ztrát energie - tak je ten prostředek domu trošku problém, protože aby ta měď k připojení spirál nestála majlant, tak to potřebuju co nejblíž a transportovat pak už jen vodu oběhovými čerpadly a raději to lépe izolovat.
Jak výroba klesne a FV už nestačí (nebo FV + TČ), samozřejmě zatopím dřevem
To Wacko:
Psal jsem že technologii bazénů = izolaci určenou pro bazény. Slinutá dlaždice je pak už jen ochrana té kvalitní izolace, která zvládá i ten pohyb, včetně dostatečních dilatačních pásů v rozích a kvalitních manžet okolo vývodů ( nééé sračky z polska - kvalitní )
Ale šlo by použít i svařenou folii - jenže to nezvládnu sám a musel bych to zaplatit včetně řemeslníka - celé to promýšlím již velmi dlouho do nejposlednějších detailů - jen si nejsem jistý, zda jsem něco neopoměl a tady je fůra odborníků z mnoha profesí...

Pohybuji se ve stavebnictví opravdu celý život a to co popisuješ ty u sebe v rozích... Pokud se Ti trhají silikony, nebo to dokonce kleslo ještě níž - tak to bylo moc uspěchané a beton nebyl ještě na své správné úrovní, nebo hůř, byla použita špatná izolace = levný polystyren který se ztrácí (vypařuje)
Podlaha je pak po roce o půl centimetru (někde i víc) dole a je potrhaný silikon k soklům...
Za to ale nemůže podlahové topení, ale volba materiálů nebo špatně odvedená práce, ta podlaha by se trhla i bez podlahovky (jen asi dýl)
- JirkaE
Jak to - tomu nerozumím - z mého pohledu to zabere stejný prostor jako tři akumulačky DZD o objemu 750Litrů, jenže tam bude problém i šroubení a kolena, které by o sebe pomalu naráželi mezi dvěma akumulačkama = málo místa.TomHC píše: úte zář 09, 2025 9:53 amAk sa to pozriem z pohľadu ceny za m2 zastavanej plochy, tak je to bohapusté zabitie priestoru v dome. Treba brať do úvahy aj únosnosť podlahy pod tou nádržou. No a z podľadu RoI, akú by si chcel mať z toho úsporu? Materiál + stavba, odladenie, to je veľká investícia oproti tomu čo potenciálne ušetríš. Aspoň si teda myslím...
Ta podlaha tam ještě není = ale i pro nádže umístěné na 3 nožičkách musí být nosnost podlahy dostatečná - nebo ne ?
Barák je gigantický, stačil by nám i poloviční dům = nemáme jakýkoliv jiný prostorový problém, omezují mě jen hotové nosné zdi, do kterých nechci zasahovat.
- TomHC
- Reputace: 541
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Všeobecne nerozumiem potrebe mať 2000 - 4000 litrov akumulácie. Akumulačka býva ako buffer keď napríklad kúrim kotlom na drevo/pelety a z aku odoberám 30°C vodu do podlahovky. A to by jedna 750 litrová mohla stačiť. Ide mi skôr o to, že ak má ísť o akumuláciu zo slnka, tak to od novembra do marca aj tak nevychádza. A či prikúrim zo siete jeden deň alebo dva... 
U nás doma je jeden 150 litrový bojler a vystačí nám v pohode (a to manželke by najviac vyhovovali podmienky pri podmorskej sopke + dve deti), kúrime plynom do vody v podlahovke, bez aku nádrže.
U nás doma je jeden 150 litrový bojler a vystačí nám v pohode (a to manželke by najviac vyhovovali podmienky pri podmorskej sopke + dve deti), kúrime plynom do vody v podlahovke, bez aku nádrže.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Ostravsko
"technologii bazénů" - tam je ale téměř konstatní teplota.
U mě ne že by podlaha klesala ale "zasunuje" se pod stěnu o nějaký 1mm, pružný silikon to přežije (vodotěsně nejsíše ne) ale klasická spárovačka se vydrolí.
U mě ne že by podlaha klesala ale "zasunuje" se pod stěnu o nějaký 1mm, pružný silikon to přežije (vodotěsně nejsíše ne) ale klasická spárovačka se vydrolí.
-
- Reputace: 218
- Lokalita: Pod Karpatmi
Celkom zaujimava myslienka...cez leto som na bazosi natrafil na smaltovane 4m3 - 7m3 nadoby a niektore maly aj hada v sebe a niekolko vstupov napriklad na tie tvoje spiraly..to uz len zakopat hned vedla domu spravit tomu extra obal a zaizolovat...ak by som mal napriklad pri pivnici ja miesto tak by som veru isiel touto cestou...
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania

-
- Reputace: 184
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Osobne by som do takéhoto riešenia nešiel. Nahrievať z FVE takéto množstvo mi príde trošku mimo, lebo najviac energie máš vtedy, keď kúriť nepotrebuješ. A ako píše TomHC, akumulácia má zmysel, keď nevieš regulovať zdroj tepla, inak je skôr na príťaž. Pri TČ resp. peletkovom kotly stačí aj malá akumulačka.
Aký máš zdroj tepla?
Keď už chceš ohrievať také množstvo vody tak isto nie je špirály, ale radšej cez TČ, ktoré ti zdvihne množstvo energie do vody.
Aký máš zdroj tepla?
Keď už chceš ohrievať také množstvo vody tak isto nie je špirály, ale radšej cez TČ, ktoré ti zdvihne množstvo energie do vody.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS