Hybrid victron bez přetoků
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Reputace: 983
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Hybrid victron bez přetoků
Asi jo, jenom jsem si říkal, že ta elektrika ze sítě vlastně vůbec přes ty multiplusy nemusí procházet, ale tohle řešení už jsem montoval, tak nebudu vymejšlet. člověk je holt tvor zvědavej a vrtá do věcí, co fungují.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Reputace: 1
- Lokalita: Ostravsko
Ten MultiPlus-II asi dělá technologické přetoky, že ? Mají i nějaký model, který je nedělá (s double-conversion AC-DC-AC) ?
-
- Reputace: 184
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Moc si si toho o Victronoch a pretokoch asi neprečítal že?
Pretoky závisia od nastavenia.
Victron double conversion nerobí.
Victron double conversion nerobí.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
- Reputace: 983
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Když je odpojený relé od AC vstupu, tak jistě žádný přetoky nedělá.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Pravda, do manuálu jsem zatím nezabrouzdal (jdu to studovat). Když ale vidím v prospektu toto, tak mi něco říká že sepnutím interního relé se výstup invertoru dostane na AC-in, přifázuje se a tedy technologický přetok může nastat. Nebo mu lze nastavit mod, že vypne invertor, sepne relé jen pro nabití baterky a zároveň přemostí AC out1 na AC in (grid)?
-
- Reputace: 144
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Je možné popsat to, co se od Victronu očekává? Potom jde o jednu nejvhodnější z mnoha konfigurací jako výchozí rada před zakoupením. Pochopit konfigurace MP se mi dodnes nepodařilo protože jich má opravdu mnoho. MP má také své muchy. Ale pokud nechci přetoky tak je nemám. A to je základní konfigurace s ignore AC a přepínání buď invertor nebo DS. Nabíječ se prakticky vůbec u mne nepoužívá a je přes MKII odfajfkován a znefunkčněn. Proč platit když svítí.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
V ideálním případě bych chtěl mít modulární polo-ostrov (bez přetoků a dotací), který nebude potřeba hlásit distributorovi, protože se na to nabaluje stále více potíží, nově odpovědnost za odchylku. V podstatě to samé jak zakladatel tématu: "většinu roku jel na slunce a když nebude přepnout se na síť" a do-budoucna wallbox (provozovaný jen sezonně). Ale s LiFePO4 bateriovým úložištěm, které by se mělo přes zimu občas nabít doplna.
-
- Reputace: 144
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Baterie se dobíji jen z FV jinak to nemá cenu. Lze tomu přizpůsobit i 1kWh zisk za den s propojkou místo line in a out měniče nebo přepínačem nebo něčím jiným. Přes zimu měniče od cca 1/2 11 měsíce a 1/2 2 měsíce odepínám vypínám a nasazuji propojku. (mezi elektroměrem a hlavním rozváděčem) Někdo tu na fóru má tak přepanelováno, že to překlene za skromnějších podmínek při spotřebě.
Odpovědnost za odchylku? To je nějaká úchylka řešit něco co nehrozí pokud je konfigurace u MP správně nastavena.
No a nyní je potřeba znát spotřebiče které jsou počítány do pokrytí z FVE. Některé se nezahrnují na FVE spotřebu kvůli vyšším nákladům a některé se řeší právě kvůli vyšší spotřebě. Co dál?
Odpovědnost za odchylku? To je nějaká úchylka řešit něco co nehrozí pokud je konfigurace u MP správně nastavena.
No a nyní je potřeba znát spotřebiče které jsou počítány do pokrytí z FVE. Některé se nezahrnují na FVE spotřebu kvůli vyšším nákladům a některé se řeší právě kvůli vyšší spotřebě. Co dál?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz
-
- Reputace: 261
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Obrázek, který jsi výše přidal určitě není schéma Multiplusu II.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-