Profil pro Carport s okapnicemi

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Profil pro Carport s okapnicemi

Příspěvek od JirkaE »

pave69 píše: ned lis 17, 2024 8:17 am
Kdybych to potřeboval, asi bych si to objednal rovnou - ideálně z Německa, kdyby to naúčtovali s tou jejich 0% MWST. Podle toho, za kolik jsem nakupoval materiál na svou FV, tak v Česku by to nevyšlo levněji. Blbé, že by asi v rámci OSS do Česka účtovali DPH 21%.
Ne asi, určitě.

S O% DPH můžeš objednat i z Polska jako z Německa (z celé EU), pokud máš DIČ a bude to pro firmu ;)
Já posílám do Česka s 19% MwSt fakturu v obou jazycích pro privátní zákazníky, s O% MwSt pro firmy s platným DIČ.

Německá O% MwSt a jiný paragraf se vztahuje naopak pouze na soukromé zákazníky s bydlištěm v DE (s možností kontroly jestli instalace splňuje pravidla pro uplatnění O% MwSt ze strany FÚ)
Kontroly v tichosti probíhají neustále...
Pokud by jsi měl kamaráda v DE bude velmi riskovat :?

Nejlevnější profily jsou jednoznačně v Polsku, myslím i klasické verze, dokáží to poslat kamkoliv za přijatelnou cenu.
Kousek z polské faktury na ukázku... To je ze závěru roku 2022. Cena v DE byla i z velko-skladu dvojnásobná.
Pak už to přestalo mít smysl. Všude je všeho dost za minimální cenu.
Jen v tom leželi zbytečně prachy a problémy s dopravou, protože německá cena dopravy je jiná než ta polská.
Kdo přemýšlí, objedná rovnou u výrobce, nebo velkoskladů.. a to se i děje

PS: i profil pro firmu Top-regal se někde vyrábí ;) a i firma Top-regál má v sestavě pomocnou konstrukci, bez které Carport postavit nejde.
Všechny Carporty a pergoly potřebují pomocnou konstrukci, jinak by to s 5cm sněhu spadlo.

Snímek obrazovky (1021).png
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

JirkaE píše: sob lis 16, 2024 7:11 pm
V této poloze se bude naopak prohýbat panel méně, nebo ? Než když je panel pouze na 4 nebo 6 bodech při klasické montáži...
Nojo, máš pravdu. Moje chyba v úvaze.
Ty profily budou naopak než při běžné montáži, tj, budou podél dlouhé osy.
Díky.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Ta polská věc se mi celkem líbí, že bych si udělal přístřešek na auto? Akorát mě vychází spád na kratší stranu, tj 2x 175cm panel za sebou a pak 6 vedle sebe, a muselo by to být podepřený napříč aspoň ve třech místech pořádným železem. Raděj jsem nezkoušel naklikat, kolik by matroš na tuhle blbinu stál.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
supec
Lokalita: Kolín
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: ANO

Příspěvek od supec »

Stejně se mi ten systém s okapnicemi líbí pocitově víc - žádná těsnění, voda odtéká hned z prvního panelu do žlábku a neteče na panely další a do mezer...??
Ale pro střechu třeba s 10st sklonem by už asi šli i ti Poláci.
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

mě vychází dva panely za sebou, a když to řeknu blbě, ani by mi moc nevadilo, kdyby na to auto pršelo. Jediná chvíle je blbá, když se z auta přes noc stane ledová koule, jinak je mi to jedno. Na druhou stranu, když to udělám podle svýho, tj lowcost z profilů z ehliníku, mezi panely expanzní páska nebo pěnová guma, případně něco epdm, šroubovaný zespodu, tak se dostanu na třetinu ceny těch hliníkovejch profilů. Proč to ještě nemám? stanoviště na houby, z východu stíní vysoký stromy, otevřený na JV, a pak z jihu stíní barák, tj využití víceméně jenom na difuzní světlo, a ten přístřešek zas tak moc nepotřebuju...
Ale 12ks 370Wp panelů leží ladem, tak co už, námět na činnost na další léto jako říprava na další zimu. 4.4kWp z difuzního světla v tomhle ročním období udělá další 1kWh denně, a to se vyplatí! (jistě ne, a proto ty panely asi někde nabídnu, a tím si ušetřím další výdaje a starosti :)
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Zajímavou alternativou pro střechy a carporty, kdy nemá skrz panely téct voda jsou i plastové, nebo plechové stavebnicové systémy, které vodu odvádějí sami a zaroveň panel na léto i odvětrávají...

Škoda že se toho někdo zatím nechytl v ČR, umím si představit ,,universál" který je z ALU-plechu a jde roztáhnout na dýlku i šířku, pro různé rozměry panelů, podobně jako třeba universální oplechování pro komín...

Vypadají všechny velmi podobně, jako na videu jen jsou z plechu, nebo plastu...

Nebo systém lišt, pro odvádění vody přímo pro panely ;)

www.wienerberger.co.uk/solar
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

Plastové systémy, tak to určite. Stačí si spomenúť na Břeclav - https://www.novinky.cz/clanek/krimi-poz ... u-40477780
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

To je zcela jistě pravda, ale ten požár nezpůsobil ten plast a už jen můžeme spekulovat, jestli by to na jiném montážním materiálu nedopadlo stejně.

Kolik procent všech FV instalací v EU je na velmi oblíbené šindeli z lepenky...? Například ;)
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

JirkaE píše: úte lis 19, 2024 7:52 am
stavebnicové systémy
Viděl jsi tu cenovku? Navíc dost problém že velikost panelu nemá žádný standard.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Neviděl jsem cenu, hledal řešení pro carport a pergolu do které nezatéká, která mě také zajímá do budoucna...

Zajímavý by mohl být i profil v metráži, ze kterého se řežou středové a koncové klemy.

Ta guma z alegra s životností 2 roky je pro mě nezajímavá, protože tam nemám jak za 2roky vylézt, abych ji vyměnil a už po roce má ve spojích i mezery, to už otestoval jeden můj kamarád a za 2 roky pokládal trámy přes panely, aby měl šanci to nějak vyměnit.
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

To byl je příklad osobně bych šel do toho Gumexu. EPDM je materiál, který se na utěsnění střech používá dlouhá desetiletí a řekl bych že bude mít životnost několika desítek let. Ostatně ta polská verze ji na příčné spáry používá také. Ale v místech kde dochází k největším potřebám zatěsnění a navíc je potřeba řešit dilatace.

A Teď si ven jakýkoliv panel a koukni se na tu boční část. To není rovné ani omylem. Na těch stranách to tolik potřeba řešit není. Je tam sklon, ale tady ano.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
JozefSK

Příspěvek od JozefSK »

Kolega Joe zalozil stranku viewtopic.php?t=13747, kde sa pytal na moznosti osadenia, resp. uchytenia panelov na strechu typyzovanej garaze zn. Mariton. Opovedou na jeho otazku malo byt nasmerovanie na tuto stranku a jeho stranka bola (neviem preco) uzamknuta. Takze komentar k nemu pisem sem.

Nad niecim podobnym som uvazoval aj ja. Chvilku.
Predpokladam, ze Joe mal na mysli tuto garaz, aj ked asi od ineho predajcu. Ide o to, ze takato garaz, za takuto cenu a predovsetkym z takychto materialov, podla mojho nazoru, nie je navrhnuta a stavana na to, aby dlhodobo dokazala uniest hmotnost panelov a ostatneho prislusenstva (pripadne snehu) sama osebe, t.j. bez pridavnej nosnej konstrukcie postavenej na zemi, ci riadnej pridavnej konstrukcie zvnutra vyznamne spevnujucej strechu, ale aj steny samotnej garaze.
Tu je video, ako sa taketo "lahke" garaze montuju a z akeho materialu:

Zvlast, ked sa bavime o ploche 4 x 5 metrov. Cize len na strechu tohto "monstra" pripevnit nejake hlinikove profily a na ne panely a zbytok vsetkeho by som si netrufal ...
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

můj přístřešek na dřevo je proti tomuhle dimenzovanej jako protiatomovej kryt... Tohle je fakt fórovina, co sotva drží pohromadě sama, a bez kotvení k zemi s prvním vánkem odletí na jinej pozemek. To chce asi začít úplně jinak.
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

Podle mě to není garáž. To jenom skládají papírovou krabici, do které teprve umístí skutečnou garáž.
ChlapeczDediny
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od ChlapeczDediny »

Rovnaké "garáže" má môj svokor a musel to nielen kotviť, ale hlavne zosilniť aby vôbec vedel zatvárať dvere, tak sa to vlnilo.
Od podobnej "firmy" mám voliéru pre psa 3x2 m s jednou zadnou plechovou stenou, a to som sa fakt snažil, aby nebola od Poliakov. Všetky "drobnosti" nakoniec vydali na asi 80 fotiek, mám o voliére rozsiahly článok na webe. A predajca radšej zrušil web (biznis asi nie).
IMHO poriadna konštrukcia na panely, dodatočne oplechovaná, bude pevnejšia ako tento poľský šmejd.
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

možná pořídit výše inzerovaný "carport" a k němu doplnit nějaký boční stěny a vrata...

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek