Profil pro Carport s okapnicemi

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Profil pro Carport s okapnicemi

Příspěvek od JirkaE »

pave69 píše: ned lis 17, 2024 8:17 am
Kdybych to potřeboval, asi bych si to objednal rovnou - ideálně z Německa, kdyby to naúčtovali s tou jejich 0% MWST. Podle toho, za kolik jsem nakupoval materiál na svou FV, tak v Česku by to nevyšlo levněji. Blbé, že by asi v rámci OSS do Česka účtovali DPH 21%.
Ne asi, určitě.

S O% DPH můžeš objednat i z Polska jako z Německa (z celé EU), pokud máš DIČ a bude to pro firmu ;)
Já posílám do Česka s 19% MwSt fakturu v obou jazycích pro privátní zákazníky, s O% MwSt pro firmy s platným DIČ.

Německá O% MwSt a jiný paragraf se vztahuje naopak pouze na soukromé zákazníky s bydlištěm v DE (s možností kontroly jestli instalace splňuje pravidla pro uplatnění O% MwSt ze strany FÚ)
Kontroly v tichosti probíhají neustále...
Pokud by jsi měl kamaráda v DE bude velmi riskovat :?

Nejlevnější profily jsou jednoznačně v Polsku, myslím i klasické verze, dokáží to poslat kamkoliv za přijatelnou cenu.
Kousek z polské faktury na ukázku... To je ze závěru roku 2022. Cena v DE byla i z velko-skladu dvojnásobná.
Pak už to přestalo mít smysl. Všude je všeho dost za minimální cenu.
Jen v tom leželi zbytečně prachy a problémy s dopravou, protože německá cena dopravy je jiná než ta polská.
Kdo přemýšlí, objedná rovnou u výrobce, nebo velkoskladů.. a to se i děje

PS: i profil pro firmu Top-regal se někde vyrábí ;) a i firma Top-regál má v sestavě pomocnou konstrukci, bez které Carport postavit nejde.
Všechny Carporty a pergoly potřebují pomocnou konstrukci, jinak by to s 5cm sněhu spadlo.

Snímek obrazovky (1021).png
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Příspěvek od Mex »

JirkaE píše: sob lis 16, 2024 7:11 pm
V této poloze se bude naopak prohýbat panel méně, nebo ? Než když je panel pouze na 4 nebo 6 bodech při klasické montáži...
Nojo, máš pravdu. Moje chyba v úvaze.
Ty profily budou naopak než při běžné montáži, tj, budou podél dlouhé osy.
Díky.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Ta polská věc se mi celkem líbí, že bych si udělal přístřešek na auto? Akorát mě vychází spád na kratší stranu, tj 2x 175cm panel za sebou a pak 6 vedle sebe, a muselo by to být podepřený napříč aspoň ve třech místech pořádným železem. Raděj jsem nezkoušel naklikat, kolik by matroš na tuhle blbinu stál.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
supec
Lokalita: Kolín
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: ANO

Příspěvek od supec »

Stejně se mi ten systém s okapnicemi líbí pocitově víc - žádná těsnění, voda odtéká hned z prvního panelu do žlábku a neteče na panely další a do mezer...??
Ale pro střechu třeba s 10st sklonem by už asi šli i ti Poláci.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

mě vychází dva panely za sebou, a když to řeknu blbě, ani by mi moc nevadilo, kdyby na to auto pršelo. Jediná chvíle je blbá, když se z auta přes noc stane ledová koule, jinak je mi to jedno. Na druhou stranu, když to udělám podle svýho, tj lowcost z profilů z ehliníku, mezi panely expanzní páska nebo pěnová guma, případně něco epdm, šroubovaný zespodu, tak se dostanu na třetinu ceny těch hliníkovejch profilů. Proč to ještě nemám? stanoviště na houby, z východu stíní vysoký stromy, otevřený na JV, a pak z jihu stíní barák, tj využití víceméně jenom na difuzní světlo, a ten přístřešek zas tak moc nepotřebuju...
Ale 12ks 370Wp panelů leží ladem, tak co už, námět na činnost na další léto jako říprava na další zimu. 4.4kWp z difuzního světla v tomhle ročním období udělá další 1kWh denně, a to se vyplatí! (jistě ne, a proto ty panely asi někde nabídnu, a tím si ušetřím další výdaje a starosti :)
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Zajímavou alternativou pro střechy a carporty, kdy nemá skrz panely téct voda jsou i plastové, nebo plechové stavebnicové systémy, které vodu odvádějí sami a zaroveň panel na léto i odvětrávají...

Škoda že se toho někdo zatím nechytl v ČR, umím si představit ,,universál" který je z ALU-plechu a jde roztáhnout na dýlku i šířku, pro různé rozměry panelů, podobně jako třeba universální oplechování pro komín...

Vypadají všechny velmi podobně, jako na videu jen jsou z plechu, nebo plastu...

Nebo systém lišt, pro odvádění vody přímo pro panely ;)

www.wienerberger.co.uk/solar
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od TomHC »

Plastové systémy, tak to určite. Stačí si spomenúť na Břeclav - https://www.novinky.cz/clanek/krimi-poz ... u-40477780
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.6 MWh AC
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

To je zcela jistě pravda, ale ten požár nezpůsobil ten plast a už jen můžeme spekulovat, jestli by to na jiném montážním materiálu nedopadlo stejně.

Kolik procent všech FV instalací v EU je na velmi oblíbené šindeli z lepenky...? Například ;)
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

JirkaE píše: úte lis 19, 2024 7:52 am
stavebnicové systémy
Viděl jsi tu cenovku? Navíc dost problém že velikost panelu nemá žádný standard.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Neviděl jsem cenu, hledal řešení pro carport a pergolu do které nezatéká, která mě také zajímá do budoucna...

Zajímavý by mohl být i profil v metráži, ze kterého se řežou středové a koncové klemy.

Ta guma z alegra s životností 2 roky je pro mě nezajímavá, protože tam nemám jak za 2roky vylézt, abych ji vyměnil a už po roce má ve spojích i mezery, to už otestoval jeden můj kamarád a za 2 roky pokládal trámy přes panely, aby měl šanci to nějak vyměnit.
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

To byl je příklad osobně bych šel do toho Gumexu. EPDM je materiál, který se na utěsnění střech používá dlouhá desetiletí a řekl bych že bude mít životnost několika desítek let. Ostatně ta polská verze ji na příčné spáry používá také. Ale v místech kde dochází k největším potřebám zatěsnění a navíc je potřeba řešit dilatace.

A Teď si ven jakýkoliv panel a koukni se na tu boční část. To není rovné ani omylem. Na těch stranách to tolik potřeba řešit není. Je tam sklon, ale tady ano.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek