Baterie umístěná v zemi inspirace

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
cuki
Lokalita: Berounsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Baterie umístěná v zemi inspirace

Příspěvek od cuki »

Hledám inspiraci jak baterii bezpečně umístit pod zem, aby byla chráněna proti promrznutí. Díru umím vykopat sám, ale do čeho ji bezpečně umístit aby byla chráněna proti vlhkosti? Nějaké levné diy řešení?

Má ji někdo pod zemí? Můžu ji mít asi ve svahu, tedy odvod kondenzátu by nebyl takový problém, ale jak na kondenzaci jako takovou?
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
Mex
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Baterie umístěná v zemi inspirace

Příspěvek od Mex »

IBC kontejner na vodu se 40cm vstupem. Nebo nějakou nádrž na vodu, kterou vyrábí na dešťovku u nás různé firmy.
Mám nádrž od Levnadešťovka, tam je vstup o průměru 60cm a dá se vlézt dovnitř.
https://www.levnadestovka.cz/nadrze_na_destovou_vodu/

Dovnitř baterky a velký pytlík silikagelu. Pak hermeticky uzavřít.
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Příspěvek od Valdano »

Zdroj
Již v hloubce 2 m pod povrchem je průběh teplot celoročně tak vyrovnaný, že to naše domy v zimním období pomyslně přenáší někam do subtropů, tisíc mil na jih. Lednová teplota půdy v uvedené hloubce je totiž přibližně 10°C, a to i přesto, že vzduch má v té době třeba zrovna –20°C.
Pokud to bude ve svahu tak by se tam neměla držet voda. Pokud se bude relativní vlhkost v uzavřeném prostoru držet např. pod 70% tak nebude nutné vůbec přitápět, protože rosný bod bude s rezervou nízko pod teplotou vzduchu (10°C) v uzavřeném prostoru a ke kondenzaci by nemělo vůbec docházet. Jako doplňkové opatření na ochranu před vlhkostí bych na povrch všech otevřených vodivých částí článků baterie použil ochranný lak Plastik 70. s izolační vlastností pro ochranu proti vlhkosti. Hodí se nejen pro elektroniku jako např. na povrch desky BMS, ale i pro samotné kontakty článků, propojovací busbary apod.
luky

Příspěvek od luky »

Jakákoli firma na čističky/bazény ti udělá plastovou jímku na míru podle tvých požadavků a nestojí to víc než jímka z běžné nabídky. Když budeš mít poklop dostatečně nad zemí, aby ti tam neteklo vrchem a dole si uděláš pro jistotu odvod vody po spádu, vyústěný nad terénem, tak bych se toho nebál.

IBC kontejner se ti pod zemí splácne tlakem zeminy a navíc je malej. Mám nad vrtem jímku průměru 120cm je to tak minimum pro bělocha normálního vzrůstu, pokud v tý jímce má být i něco dalšího, kromě obsluhy. (mám tam vrt a vedle toho 100l expanzku)
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
cuki

Příspěvek od cuki »

Valdano píše: čtv lis 14, 2024 11:48 pm
Zdroj
Již v hloubce 2 m pod povrchem je průběh teplot celoročně tak vyrovnaný, že to naše domy v zimním období pomyslně přenáší někam do subtropů, tisíc mil na jih. Lednová teplota půdy v uvedené hloubce je totiž přibližně 10°C, a to i přesto, že vzduch má v té době třeba zrovna –20°C.
Pokud to bude ve svahu tak by se tam neměla držet voda. Pokud se bude relativní vlhkost v uzavřeném prostoru držet např. pod 70% tak nebude nutné vůbec přitápět, protože rosný bod bude s rezervou nízko pod teplotou vzduchu (10°C) v uzavřeném prostoru a ke kondenzaci by nemělo vůbec docházet. Jako doplňkové opatření na ochranu před vlhkostí bych na povrch všech otevřených vodivých částí článků baterie použil ochranný lak Plastik 70. s izolační vlastností pro ochranu proti vlhkosti. Hodí se nejen pro elektroniku jako např. na povrch desky BMS, ale i pro samotné kontakty článků, propojovací busbary apod.

Ve dvou metrech pod povrchem celoročně 10°C není. V rámci stavby svého PD jsem to měřil. V Březnu budeš rád i za 5°C. Závisí to hodně taky na půdních podmínkách. Skála ti ve dvou metrech může klidně i promrznout.

Ono v zimě to nemusí bát takový problém jako v létě. V mrazech tam přijde poměrně suchý vzduch i když má venku 100% relativní vlhkost. Problém je naopak v za tepla, kdy to otevřeš a chladném povrchu se ti začne srážet vlhkost. Toho se bojím.

Jinak ano tyhle jímky mě taky napadly, ale je to trochu drahé. IBC se zase po čase zbortí. Použil bych alespoň jednu na vodu i el. Ale to dohromady zase nedělá dobrotu. :-D
luky

Příspěvek od luky »

cuki píše: pát lis 15, 2024 10:07 am
Jinak ano tyhle jímky mě taky napadly, ale je to trochu drahé.
Koukám do emailu, platil jsem 12500,- za jímku 120 průměr, výška 110 a kompozitový poklop. S nějakým obyčejným poklopem by to asi bylo pod deset. Pokud to nebude potřeba obetonovat, tak si neumím představit levnější řešení, které je vodotěsné natolik, abych tomu svěřil baterky.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Ronn

Příspěvek od Ronn »

Jaká délka a dimenze připojovacích kabelů ti u takové akce vychází? Dostaneš se třeba pod 8m na jeden pól?
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
cuki

Příspěvek od cuki »

luky píše: pát lis 15, 2024 12:31 pm
Koukám do emailu, platil jsem 12500,- za jímku 120 průměr, výška 110 a kompozitový poklop. S nějakým obyčejným poklopem by to asi bylo pod deset. Pokud to nebude potřeba obetonovat, tak si neumím představit levnější řešení, které je vodotěsné natolik, abych tomu svěřil baterky.
Jímka 1,2 m je nedostatečná proti zamrznutí. Ale tak je to poměrně levné. Co máš konkrétně? Většinou je potřeba betonovat dno.
Ronn píše: pát lis 15, 2024 12:46 pm
Jaká délka a dimenze připojovacích kabelů ti u takové akce vychází? Dostaneš se třeba pod 8m na jeden pól?
Zatím to řeším pouze teoreticky. Ale moc to vedení neprodlouží a hlavně je to bezpředmětné. Když bude nedostatek energie, tak tam logicky nebudou takové ztráty.
Ronn

Příspěvek od Ronn »

cuki píše: pát lis 15, 2024 1:48 pm
.. Ale moc to vedení neprodlouží a hlavně je to bezpředmětné. Když bude nedostatek energie, tak tam logicky nebudou takové ztráty.
Nerozumím, prosím, formuluj odpověď ještě jinak, pls... Zatím to čtu: Baterie mimo dům bude dále, ale ne o moc a navíc předpokládám, že nebude dost energie...

Zatímco vlhkost vyřešíš třeba malou klimatizací s odvodem kondenzátu, tak délku toho vedení k střídačům budeš kompenzovat jak?

a) Střídače dáš také pod zem?
b) Natáhneš měděnou pásovinu 25 x 4? Nebo počítáš 95mm?

Apr. při průřezu 95mm2 je na vzdálenosti bat od střídače 8m => úbytek 0,59V při 200A.
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
cuki

Příspěvek od cuki »

Ronn píše: pát lis 15, 2024 2:12 pm
.. Ale moc to vedení neprodlouží a hlavně je to bezpředmětné. Když bude nedostatek energie, tak tam logicky nebudou takové ztráty.
Nerozumím, prosím, formuluj odpověď ještě jinak, pls... Zatím to čtu: Baterie mimo dům bude dále, ale ne o moc a navíc předpokládám, že nebude dost energie...

Zatímco vlhkost vyřešíš třeba malou klimatizací s odvodem kondenzátu, tak délku toho vedení k střídačům budeš kompenzovat jak?

a) Střídače dáš také pod zem?
b) Natáhneš měděnou pásovinu 25 x 4? Nebo počítáš 95mm?

Apr. při průřezu 95mm2 je na vzdálenosti bat od střídače 8m => úbytek 0,59V při 200A.
Jo promiň, to jsem tě špatně pochopil. Ano střídač by byl také u baterie. Veškerá DC část. Měl jsem na mysli že řešíš cestu panel-měnič.
josse

Příspěvek od josse »

Mám hladinu vody ve studni necelý metr pod výškou finální podlahy. Podlaha, stěny i strop jsou zhotoveny ve čtyřech krocích z C 30/37 - XC3 (F.1.1)-Cl 0,20-Dmax16-S4 + žebírková ocel (většina jsou kari sítě). Žádná hydroizolace, nic dalšího. Nad tím je štěrk a dlažba, žádná voda spodem neprosakuje. Jediné co jsem opatlal něčím černým z kyblíku bylo napojení na litinový poklop.

Do toho železobetonu se pak krásně dělají poličky, drží v tom všechno krásně.

Jediné kudy do toho teče je přes litinový poklop který netěsní. Ale není to třeba nijak odčerpávat, pár milimetrů tam nakape přes studené měsíce, v těch teplých to pak stíhá vysychat i bez nucené ventilace. Poklop je 60x60, a jen minimum vody při dešti se dostane dovnitř.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
luky

Příspěvek od luky »

luky píše: pát lis 15, 2024 12:31 pm
Jímka 1,2 m je nedostatečná proti zamrznutí. Ale tak je to poměrně levné. Co máš konkrétně? Většinou je potřeba betonovat dno.[quote=Ronn
Výška jímky je 110cm, nad tím je 20cm zeminy. Takže dno je v 130cm. Mrazu se nebojím. Bydlím tady 12 let a zatím tu moc nemrzlo (Beroun, 400mnm).
Máme tady jíl, do kterého se voda vsakuje dost neochotně, takže jsem tu jímku zespodu a ze stran raději obetoval. Ale pokud tam tazatel nemá vodu, tak bych se nebál to zakopat bez betonu.
Konkrétně jsem napsal do Ekocisu poptávku a vyrobili mi to na míru (chtěl jsem prostup pro vrt a poklop mimo osu, navíc jsem chtěl kompozitní pochozí poklop). Samotný základ je vlastně tohle: https://cistirny-cov.ekocis.cz/vodomern ... 2001100-ek
Přílohy
IMG_20241020_143520.jpg
cuki

Příspěvek od cuki »

Zdravím souseda :-) Jo přesně na tu jsem koukal, nechal bych si zevnitř natavit akorát pásky do kterých bych chytil invertor. Jen bych právě rád znal někoho kdo baterii v jímce už má. Protože přesně jako ty jsem tyhle jímky viděl i osazoval pouze nad vrt a tam prostě sucho nikdy není.:-(
luky

Příspěvek od luky »

Já doufám, že se mi tam sucho povede vyrobit. Netěsnilo mi to kolem vrtu, nakonec jsem tam dal takový gumový návlek a vypadá to, že to drží. Vrt mám přiklopený, takže vlhkost z vrtu bude minimální. Zbývá mi tedy vyřešit nějaké větrání, to jsem nedomyslel. Přemýšlím nad dvěma HT nebo KG trubkama a u jedné udělat komínek, na který bude svítit slunce, aby to vytvářelo přirozený tah. Ale to znamená další výkop a to si nechám na nějaké sušší období.
Přivezl jsem si z ekocisu nějaké odřezky a pomocí horkovzdušné pistole to jde perfektně vařit. Dodělával jsem si tam úchyty na kabely. Tedy to jde snadno dělat i dodatečně, podle potřeby.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

nad tím jsem taky uvažoval... když by člověk vykopal bednu na baterky od domu tak aby ten kabel byl cca 10m tak to lze nějak zvládnout. Pokud se do toho někdo pustíte dejte jistě podrobnosti jak jste dopadli.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek