JK BMS

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1203
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: JK BMS

Příspěvek od marsal64 »

Ještě nějaké první zkušeností naživo s JK BMS.
Celkově se jeví dobře, ale co mně opravdu dostalo, byly nesmyslné hodnoty proudu, které jsem občas načítal. Nějakou dobu jsem myslel, že se mi nepodařilo dobře zpracovat ten big endian...
Pak jsem zjistil, že v systémovém logu je chybová hláška "Abnormal current sensor" a vysvětlení jsem pak našel tady: https://diysolarforum.com/threads/jk-ab ... sor.42795/
Takže: pokud kolísá hodnota proudu kolem nuly nahoru a dolů, vyhlazovací algoritmus BMS může dávat (a dává) nesmyslné hodnoty a píše do logu. Protože ovšem log zřejmě nelze přes UART vyčíst (?), zůstávají nesmyslné hodnoty a neobjevil jsem ani jinou indikaci takové chyby. Jinak řečeno: podle hodnoty proudu vyčtené z BMS nelze nic řídit a podobně.

Přikládám ještě FYI první verzi opracování JK BMS v PLC Foxtrot. Za ten nápad použít UART-Ethernet převodníkem jsem docela rád, ušetřil mi spoustu programování ;-).
Přílohy
JK BMS Foxtrot.jpg
TomZL22
Příspěvky: 38
Registrován: čtv kvě 05, 2022 6:30 pm
Lokalita: Zlín
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlin

Re: JK BMS

Příspěvek od TomZL22 »

Mám udělaný zkušební prográmek na Linuxu .Moje JK BMS filtruje stylem že do nějaké velikosti proudu je proud nula ... Osvědčilo se mi třídit v menu články podle napětí . Takže mám číslo článku a napětí ale pozice je podle aktuálního napětí.
Je krásně vidět který článek se drží nahoře a který dole . Jenom pro inspiraci :)
JJZ 2.3kWp+ JJZ 2.4 kWp , JV 2.4kWp , EASUN 5.5kw /48V , 280Ah/48V Lifepo4 . Částečný přepínací ostrov v RD .
TomZL22
Příspěvky: 38
Registrován: čtv kvě 05, 2022 6:30 pm
Lokalita: Zlín
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlin

Re: JK BMS

Příspěvek od TomZL22 »

Linux , Lazarus .
Přílohy
photvolt.png
JJZ 2.3kWp+ JJZ 2.4 kWp , JV 2.4kWp , EASUN 5.5kw /48V , 280Ah/48V Lifepo4 . Částečný přepínací ostrov v RD .
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1203
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: JK BMS

Příspěvek od marsal64 »

Jasně, hezké ;-), já tam mám ty pozice článků s nejmenším a nejvyšším napětím v závorkách.
JK BMS jsem jinak křivdil ohledně dodávky nesprávných dat při vyskytnuvším se "Abnormal current sensor". Ve skutečnosti jsem udělal chybku já, myslel jsem podle staré verze popisu, že za "0x84" je standardní big endian dvoubajtové signed int, ale ty potvory z toho udělali číslo, kde nejvyšší bit je znaménko... Aktuální verzi pro jistotu přikládám.
Přílohy
Correct protocol description version.pdf
(700.35 KiB) Staženo 189 x
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1203
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: JK BMS

Příspěvek od marsal64 »

Ještě pro informaci jeden dodatek k "Abnormal current sensor" (viz předchozí dva posty). Na 4,3" displeji se za této situaci zobrazí červeně hláška "Alarm", přitom v záložce "Alarm" žádné hlášení není (je v system logu bluetooth aplikace). Proud je hlášen v této situaci nicméně "správně" 0.0. Pokud je jasné, oč jde, lze s tímto žít a těšit se případně na nový FW.
Přílohy
20230824_153221.jpg
sisdale
Příspěvky: 287
Registrován: sob črc 02, 2022 9:13 pm
Bydliště: středočeský kraj, 400 m n.m.

Re: JK BMS

Příspěvek od sisdale »

"Abnormal current sensor" je u JK BMS normalni. Software to neopravi. Je to chyba navrhu hardware. Pouzivaji malou frakvenci samplingu odectu proudu (tedy napeti na proudovem rezistoru). Kazdy menic pri vetsi zatezi (resp. zatezi, jez nelze kryt z jeho vnitrnich kondenzatoru) propaguje vystupni 50 Hz sinusovku na proud na bateriovem pripojeni. "Abnormal current sensor" se vyskytne na JK BMS pokud se ta sinusovka zpusobuje zmenu toku proudu na bateriovem vstupu. JK BMS haze tu chybu, kdyz mu v jeho pomalem samplingu zacne chvili vychazet +,-,+,- hodnoty proudu. Pokud je ta proudova sinusovka posunuta do kladnych nebo zapornych hodnot (tedy proudy maji treba sinusovku mezi +49 a +51 A), je uz pak v pohode. JK BMS dela pak prumerovani par hodnot a s prumerovanim hodnot stridajicich znamenko si nelamali hlavu.

Nicmene diky tomu pomalemu samplingu mereni proudu v JK BMS to vede na to, ze SoC u JK BMS je velmi nepresne a srovnava se jen pri aktivovani cell over voltage (na 100%) nebo cell under voltage (na 0%), jinak pomalu driftuje. Pokud je pouzivana baterie nekde mezi delsi dobu, treba mesic, tak SoC budes mit mimo i o 50%. JK BMS neumi rychle vzorkovani a presny vypocet (tedy aspon pokus o simulaci TrueRMS na proudovem senzoru s dalsim vlivem do vypoctu SoC).

Pokud budes chtit podle SoC neco rozhodovat, potrebujes nejaky jiny duveryhodny zdroj SoC informace. Treba od Victronu, ale jsou urcite i jine. Podle Shannova samplovaciho teoremu musis mit pro 50Hz (AC out z menice) sampling uvnitr toho coulomb metru alespon 100 Hz. Pokud by jsi mel vystup 60Hz, tak min 120Hz. Samozrejme cim vyssi frekvence tam bude tim lepsi. Mas-li na vystupu menice pripojene zateze ve forme spinanych zdroju (napr. pocitac) tak tam jsou bezne nepekne proudove prubehy a ty se samozrejme prenaseji pres menic i do proudu do/z baterie na menici. Takze samplingy 1000 Hz a vyse davaji smysl pokud chces drzet SoC s malou chybou dlouhy cas od 0%/100%.
8.56 kWp - orientace JJV (160st.) sklon 23 st. - PERC, 72-half cut, bifacial
11 kW invertory - 2x Sorotec REVO II 5.5kW (aka Easun iGrid VE II 5.5kW) v paralelenim 1f zapojeni
33 kWh LiFePO4 baterie - cylindrical pack 100 AH a dve prismatic REPT 280 AH v 16-ti clankovem provedeni
plně elektrický dům, plná automatizace, 50+ ESP8266 + RPi, inteligentní vytěžovaní - samoučící prediktivní energetické rozvrhovaní
více v mém domovském vlákně zde
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1203
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: JK BMS

Příspěvek od marsal64 »

Díky! To dovysvětluje věci.
Na SOC z JK BMS se skutečně nespoléhám, pro tento účel mám vlastní konstrukci (https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=16769#p16769). A INA229/8 se dlouhodobě jeví velmi dobře (má mj. nastavitelný sampling, např. 250 Hz, které používám, průměrování on chip apod.), doporučuji, kudy chodím.
JK BMS jsem dával z důvodů mít dálkový monitoring a alerting na poustevně, když se baterky začnou po čase rozjíždět. Váhal jsem, jestli vyčítání neudělat ze stávající JBD BMS, ale nakonec jsem (pravda, zatím bez dlouhodobých zkušeností) rád za tu inovaci na JK BMS: komfort s bluetooth aplikací je proti JBD nesrovnatelný, má důvěryhodnější mechanickou konstrukci a celkově se to i přes potíže, které diskutujeme, jeví jaksi "dobře". Včetně onoho "emergency tlačítka" na odpojení packu i těch displejů, které stejně většinou vypínám (https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=29497#p29497), ale je to prima nemuset tahat z kapsy telefon ;-).
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: JK BMS

Příspěvek od rva »

rva píše: pon bře 21, 2022 12:54 pm ... k té původní baterii se nemůžu připojit. Vyžaduje spárování, což chtěla kdysi při prvním připojení a kdy zadám heslo (1234) hlásí, že není správné. Zkoušel jsem ji odpojit a znovu připojit (pak jsem ji externím zdrojem inicioval) a stále se nechce spárovat i když ji v mobilu vidím. Obě BMS jsou od sebe dostatečně daleko, takže se signálem BT neruší.
Z jiného mobilu to dopadlo stejně, stejně tak s BT v PC. Jinak evidentně funguje - klešťákem naměřím, že jí protékají odpovídající proudy.
Nemá někdo ideu co s tím? Má to i RS485, nabízejí převodník. Je k tomu nějaký software abych se dostal dovnitř pro provedení továrního resetu?
Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych tu JK-BMS, se kterou se nemůžu spárovat, připojil přes UART-TTL dle https://github.com/syssi/esphome-jk-bms
K modulu ESPHome se normálně připojím, ale ten ani po sériové lince nekomunikuje s touto JK-BMS. Na zkoušku jsem to vyzkoušel s jinou JK-BMS a tam to funguje správně. Takže problém je v té JK-BMS a není to v jejím BT modulu, ale někde dál a nereaguje ani na komunikaci po sériovém portu.
Pro experimenty stačí z JK-BMS připojit pouze kabel B- s krajním černým (zem) a zemí modulu ESPHome s "nulou" zdroje a druhý krajní (červený) na + zdroje simulující napětí baterie. Po nastartování (buď tlačítkem, nebo já používám 9V baterii, kterou krátce připojím mezi P- a nulu zdroje) na JK-BMS bliká červená LED signalizující normální provoz, jen připojit se k ní nedá.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
mirekcafa
Příspěvky: 380
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: JK BMS

Příspěvek od mirekcafa »

Ohledně té kalibrace SOC na 100%. Všiml jsem si že v některých videích a fotkách appky je v nastavení kolonka "SOC 100%" a ní možnost nastavení při jakém napětí článků se to má zresetovat. Vyzkoušel jsem několik verzí appek ale v žádné tenhle řádek nemám. Neví někdo jak na to?
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
ElektroEzs
Příspěvky: 1302
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JK BMS

Příspěvek od ElektroEzs »

Podporuji to jen novejsi BMS podle FW taky jsem to resil u sve:-) Nema to kazda JK BMS bohuzel. Mam 200A BMS ve FVE ta to nema a pak mam 40A BMS v motorce pro prcka a ta ma kalibraci SOC
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
mirekcafa
Příspěvky: 380
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: JK BMS

Příspěvek od mirekcafa »

kupoval jsem ji před měsícem a něco.......nicméně verzí appky to teda není.....
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
Soban
Příspěvky: 3635
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: JK BMS

Příspěvek od Soban »

Nikdo netvrdí že je to verzí aplikace, ale verzí FW který je nahrán v čipu té BMS.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
mirekcafa
Příspěvky: 380
Registrován: úte zář 06, 2022 2:47 pm
Lokalita: českotřebovsko
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: českotřebovsko

Re: JK BMS

Příspěvek od mirekcafa »

Tak alespoň v tom mám teď jasno a nemusím kolem toho bádat :fuuu:
Měnič Easun SMX II 5,6 Kw, 7x Huasun HTJ 445Wp stříbrný rám, bifaciální, Lifepo4 16x 105 AH JK BMS
rva
Příspěvky: 3722
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: JK BMS

Příspěvek od rva »

U jedné JK-BMS jsem už přes měsíc nedosáhl 100% a nemohla se tedy znovu nastavit na nějakou pevně danou hodnotu. Nezdá se mi, že by to SOC někam ujíždělo:
(ne)stabilita SOC u JK-BMS
(ne)stabilita SOC u JK-BMS
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Ivo12s
Příspěvky: 581
Registrován: ned kvě 06, 2012 3:47 pm
Lokalita: Kolínsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JK BMS

Příspěvek od Ivo12s »

rva píše: pon črc 08, 2024 6:46 pmNezdá se mi, že by to SOC někam ujíždělo
Protože ta nepřesnost je dána velikostí proudu. Pokud baterku nabíjíš/vybíjíš relativně stabilním proudem řekněme desítky až velké desítky A, pak to bude dlouho OK. Já provozuji 4 baterie paralelně - ostrov. Při běžném odběru domácnosti bez velkých spotřebičů je odběr z jedné baterie klidně 0,2 - 1A. Není problém, aby JK-BMS po 14 dnech provozu tvrdila SOC 10% při plně nabité baterii.
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
Ivo12s
Příspěvky: 581
Registrován: ned kvě 06, 2012 3:47 pm
Lokalita: Kolínsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4880
Kapacita baterie [kWh]: 35
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JK BMS

Příspěvek od Ivo12s »

Doplním jen k tématu JK-BMS tohoto vlákna - tady viewtopic.php?p=231197#p231197 jsem zprovoznil paralelní připojení 4x JK-BMS přímo na TTL a RPi 4B to zvládá i s Victron aplikací bez problémů. Výpadky měření byly do okamžiku, než jsem připojil mínus pól. Od té doby je to vše OK.
100% OSTROV SČ KRAJ = 16 panelů Canadian Solar CS3K-305; 2 větve 2S4P; 2x Regulátor Victron BlueSolar Charger MPPT 150/60; Měnič 1F Smart Phoenix Inverter 48V 5000VA 230V; Monitoring Victron BMV700 + Raspberry Pi 4B; Energy Meter ET112 a spousta kabelů.
Baterie LiFePo4 =2P x 48V/120Ah +16S x 120Ah + 1P/311Ah= cca 35,2 kWh, skládaná z článků Winston WB-LYP60AHA a EVE LF304 ✔ Zlepšení pozice u vyhledávačů; Aktuální stav FVE instalace.
Matess
Příspěvky: 1591
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: JK BMS

Příspěvek od Matess »

rád bych upozornil na potencionální problém... BMS odpojuje mínus pól. Pozor na to aby v případě že BMS z nějakého důvodu vypne baterku aby ti mínus pól nejel po komunikaci...

já jsem usb to ttl zapojil přes tohle
https://shorturl.at/1Wn4d

a mám klid.