Kozel solárníkem

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1199
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Kozel solárníkem

Příspěvek od marsal64 »

Vůbec si nemyslím, že by poustevna (https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4854) byla "hotova", naopak. Tam je věcí k vylepšování i předělávání :| .
Ale život je krátký a FVE je třeba přece udělat ještě jednu, pro domácí používání! Když už jsem se to na poustevně trochu naučil... Jsou ale dluhy kvůli poustevně, tak ta druhá, domácí FVE půjde pomalu. Ale první věc už mám - háky na střechu od kapitána ;-). A zvolil jsem následující strategii: začnu tím, že budu schopen ukázat manželce aktuální spotřebu a tím psychologicky působit na příslušné uvolňování financí ;-).
Doma plánuji narozdíl od poustevny používat dost z-wave. Mám ho celkem osahaný s Home Asistentem.
A tak zase budu prosit fórum o pomoc s nějakými začátečnickými dotazy - jako tento:
Pořídil jsem Qubino 3 fázový měřič (https://smarterhome.sk/en/consumption-m ... 1-452.html) a hned narazil na problém, že nevím, jak ho zapojit do rozvaděče :oops: .
Jednak jsem zjistil, že v rozvaděči není hlavní třífázový vypínač/jistič (?!, tři fáze jdou rovnou na lištu L1, L2, L3, třífázový jistič obrázku je na 3f zásuvku) a pokud rozumím správně, je to celé zapojeno jako TNC-S (rozdělovací bod nahoře v rozvaděči).
Takže to znamená, že to, co v návodu Qubino označuje jako "N" bude můj PEN vodič před bodem rozdělení a "N" za Qubinem přivedu k bodu rozdělení nahoře v rozvaděči?? A před Qubino ještě onen třífázový vypínač nebo rovnou jistič, který tam - pokud soudím správně - by měl být?
Nebo z povahy otázek vyplývá, že bych měl raději pozvat kodla :roll: ?
Přílohy
Rozvaděč (2).jpg
Qubino.jpg
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od youda »

Ahoj kolego,

Těchto předražených elektroměrů Qubino už mám doma asi 5ks. Mají nějaké mouchy, ale z toho co je k dispozici, jsou asi nejlepší.

Návod pro Tebe:
1) Hlavní jistič v baráku máš, je tam, co jsou elektrické hodiny. Další jistič tam tedy nepřidávej.
2) Jak jdou ty tři dráty přímo na fázové lišty L1 L2 L3, tak je odpoj z těch lišt, a nacpi je do Qubina do svorek 1-4-7.
3) Z Qubina, svorek 3-6-9 vytáhni tři nové krátké dráty a zapoj je na lišty tam, kam původně vedlo L1 L2 L3.
4) Na Qubino do svorky 10 zapoj modrý drát a připoj ho v rozvaděči na tu svorkovnici, kam vedou všechny ostatní modré dráty.
5) Svorku č11 nech prázdnou.

Takhle to jede jako po másle - hlavně proveď všech 7 výše uvedených bodů ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1199
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od marsal64 »

Skvělé, díky, tak vyřešeno :-).
P.S.
Jak jsem se zmínil ve Tvém vlákně - pokud bys dle svého zvyku rozdával nebo prodával pod cenou nějaké baterky (myslím na ty Tvé Pylontechy), určitě by se mi u Kozla hodily.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od youda »

Bohužel, přechod z Lithia na Plutonium zatím není na pořadu dne.

V mezičase však můžeš prozkoumat toto:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=122175#p122175
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=121048#p121048
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
xmasin
Příspěvky: 1764
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od xmasin »

youda píše: 1) Hlavní jistič v baráku máš, je tam, co jsou elektrické hodiny. Další jistič tam tedy nepřidávej.
Jistič přidávat nemusí, ale podle normy má mít každý rozvaděč vypínač. Takže bych přívod od elektroměru zavedl do vypínače, odtud do elektroměru a pak dál na lištu s jističema. Já to takhle mám a přes elektroměr protahuju i nulu a samozřejmě ji také vypínám. Jen upozornění, rozdělení PEN na PE a N mám už v elektroměrovém rozvaděči, takže do baráku mně jde už TN-S, pokud máš až do rozvaděče TN-C tak nulu vypínat nesmíš, protože je zároveň uzemnění.
kodl69
Příspěvky: 7351
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od kodl69 »

vypínání nuly u 3f systému je ošemetná věc, stejně jako nula přes elektroměr - to už všechny DS na našem území zakázaly. Důvod je prostý - při přerušení N vodiče a nerovnoměrné zátěži 3f systému bude napětí mezi utrženo nulou a jednou fází blízké 0V (je tam třeba boiler nebo zapnutá konvice) a na druhé fázi proti té utržené N bude cca 400V, což jistě TVP, PC a podobný věci ohlásí kouřem. Proto je dobý N vodič přerušovat na co nejméně místech a spooje mít v kvalitních svorkách a kontrolovat. Když se přeruší fáze, tak zaří zení jenom nefunguje. Když se přeruší N, uniká obvykle dým. Proto mám odpojování N až co nejblíž koncových obvodů, tj 4p chránič a za ním cca 9 1P+N (DPN) jističů, a tohle několikrát samostatně, navíc několik 1P+N chráničojističů, třeba na světla.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
xmasin
Příspěvky: 1764
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od xmasin »

Nulu mám přes svůj elektroměr, který je za hlavním čtyřpólovým vypínačem. Zapojení je následující:

Hlavní jistič - elektroměr - hlavní vypínač - podružný elektroměr - odpojovací stykač.

Rozdělení PEN na PE a N mám udělané na nulovém můstku u elektroměru. Mám to tak protože provozovatel DS v podmínkách připojení UPS (Axpert King) chtěl odpojování od DS v případě výpadku DS. Navíc mám stejně přepínač mezi DS a UPS a tam nulu přepínám také.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od brumlaj »

distributor chtěl i odpojení PEN? Zatím jsem nikde nezažil 5 drátů od distributora .......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
xmasin
Příspěvky: 1764
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od xmasin »

brumlaj píše:distributor chtěl i odpojení PEN? Zatím jsem nikde nezažil 5 drátů od distributora .......
Chtěl odpojit i nulu, proto nemám PEN, ale z elektroměrového rozvaděče mně jde nula a uzemnění rozdělené. Do hlavního jističe a na nulový můstek jdou klasicky 4 dráty. Do elektroměru distributora pokračují tři dráty přes hlavní jistič plus nula pro jeho napájení. Na nulový můstek je ještě připojeno moje zemnění a z nej už jde rozdělná nula a zem do prvního domovního rozvaděče spolu s fázovými vodiči. Fázové vodiče a nula jde přes čtyřpólový vypínač.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od brumlaj »

Aha, takže chtěl aby jsi odpojil jeho PEN. to že z něj dále vedeš PE bych řekl, že je spíše ke škodě, když máš své vlastní. Proč mu pomáhat udržovat Tvým zařízením jeho PEN na potenciálu Tvého PE? Normálně bych ho odpojil i s jeho PEN. Ať si dělá po trase vedení své uzemnění za své! Co kdyby se stal poruchový stav a Tvým PE distributorovi do jeho PEN dotekl Tvůj proud? To by Tě mohl žalovat ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
xmasin
Příspěvky: 1764
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od xmasin »

Bohužel je u nás stará vrchní síť a PEN ze sloupu je už v pojistkové skříni spojený s mým uzemněním, co vím, tak takhle to mají všichni v okolí. Je dobrá otázka, jestli bych to neměl odpojit, asi se pobavím se svým revizákem. Na druhou stranu uzemnění u trafa je asi kavalitnější, protože impedanci sítě mám kolem 0,3 Ohm a uzemnění 20 Ohm, holt jsem na skále.
kodl69
Příspěvky: 7351
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od kodl69 »

Zajímavý, u nás jsou zástupci distributora přesně proti tomuto řešení. Ale jejich stanoviska se s časem mění, není tak dávno (cca 15-20 let) tak měli v podmínkách Fi před hlavním jističem, dnes tam nemůže být, ani v případě, že za rozvaděčem měření je dřevostavba, kde Fi být musí. Takže se složitě musela řešit nehořlavá trasa pro přívodní kabel a nehořlavý okolí rpozvaděče v domku. - A relé pro oddělení signálu HDO dřív být taky muselo, a dnes být nesmí.
"čo bo, bolo, terazky som majorom"
Ostatně podobná věc proběhla kdysi s třetím brzdovým světlem u aut, jeden rok pokuta za světlo, druhej rok pokuta za to, že je nemám...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od brumlaj »

xmasin píše:...... impedanci sítě mám kolem 0,3 Ohm a uzemnění 20 Ohm, holt jsem na skále.
Pozor, impedance sítě je impedance vedení k trafu a trafa samotného (L-N). To není impedance PEN distributora proti zemi! Neplést si to.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
kodl69
Příspěvky: 7351
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od kodl69 »

ano, ale musí být u zdroje a koncového bodu DS dodrženy podmínky pro síť TN, tj pod 5 Ohm, a pokud to nejde, tak prej 40m pásoviny stačí vždycky. Ale myslím si, že celkovej zemní odpor sítě, i na šutru a v malé vesnici, bude pod 1 Ohm, už proto, že je s tím spojenej plyn, leckde ještě voda v litině, a dalších minimálně 50 uzemnění domků, i když mizernejch, v součtu dají celkem nízkej výslednej odpor, aspoň pokud je DS provedená vodiči "normálních" průřezů a vesnice nemá na délku 20km jako ve šluknovským výběžku a pod...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1199
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od marsal64 »

Solární neuróza u mne doma propukla, aniž bych měl jediný panel na střeše... Po zapojení Qubina:
- Tak velká "klidová spotřeba domácnosti" (cca 400W) ??! Tak já třeba tu nepoužívanou Synology asi opravdu vypnu...
- Ty špičky (předpokládám lednička a mraznička?) nejsou vůbec hezké?!
Asi se pojedu zotavit na poustevnu...
Přílohy
Qubino_špičky.jpg
Vitek
Příspěvky: 1916
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od Vitek »

marsal64 píše:Solární neuróza u mne doma propukla, aniž bych měl jediný panel na střeše... Po zapojení Qubina:
- Tak velká "klidová spotřeba domácnosti" (cca 400W) ??! Tak já třeba tu nepoužívanou Synology asi opravdu vypnu...
- Ty špičky (předpokládám lednička a mraznička?) nejsou vůbec hezké?!
Asi se pojedu zotavit na poustevnu...
Maršále to je divný, mě kompresor ledničky spíná cca co 1 hodina. to nebude ono... mraznička se mi chova stejně,
pokud ale tvůj barák má 9 ledniček pak se vysvětluje i velké množsví špiček po půlnoci kdys měl náramný hlad …


Ahoj Vítek
Uživatelský avatar
marsal64
Příspěvky: 1199
Registrován: sob čer 16, 2018 1:45 pm
Lokalita: Velké Popovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9,3
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Velké Popovice

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od marsal64 »

Jo, je to divný, budu pátrat. Tak se začínám na stará kolena konečně starat o to, kolik co doma žere... Výchovné.
Btw, instalace Home Assistant na Centosu (který mám prostě rád a Rasp nechci...) je docela výživná ;-)
Uživatelský avatar
Majkl
Příspěvky: 425
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm
Lokalita: SZ od Mělníka
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 44

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od Majkl »

Ahoj, ta spotřeba není divná, ale strašidelná :!: Níže moje spotřeba na dnešek v noci.
V domácnosti jsou 2 kombinované ledničky, AP, Router, NAS a další běžná elektronika ve stand-by. V 6:00 jsme evidentně vstávali :)
Čím se to měří? není to spíš nějaké rušení senzorů?
Přílohy
Spotřeba_noc.jpg
Spotřeba_noc.jpg (25.1 KiB) Zobrazeno 2084 x
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
Uživatelský avatar
Tibor889
Příspěvky: 123
Registrován: úte črc 30, 2019 9:11 pm
Bydliště: Boleráz

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od Tibor889 »

Ahoj, tiež som zistil že trvalá spotreba je šialená :-) . A to ju chcem ešte navyšovať kamerami, EZS a pod. PS: Labák je v skúšobnej prevádzke 17ty deň.
Graf prevádzky FVE.png
Labák v skúšobnej prevádzke. Na streche 12x285Wp Amerisolar + 18x235Wp repasovaných LDK + na garáži 6x235Wp repasovaných LDK. Celkom 9060 Wp. Pripojené sú momentálne PIP1-3S4P Amerisolary, PIP2- 3S5P LDK, MSB1- 3S1P strecha, MSB2- 3S2P Garáž., 2x PIP5048MK paralelne, , 2xMakeSkyBlue 60A . Aku Li-ion 18650 Skladačka 60P14S + 6x LG 28P7S bloky = 21kWh využívaných cca 16 kWh, 4x ANT BMS 320A. Sledovanie zatiaľ staré miniPC s Watchpowerom.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=55&t=5636
JiTr
Příspěvky: 82
Registrován: ned kvě 20, 2018 5:00 pm
Lokalita: Uprostřed republiky

Re: Kozel solárníkem

Příspěvek od JiTr »

K tem spickam lednce / mrazaku ... U me je to ja pise Vitek ...
Moje volnobezna spotreba prez noc vcetne lednice a mrazaku vypada takhle ... viz obr. nize teda jen faze L2 ... ale to je vlastne 95% z me celkove volnobezne spotreby ... lednice u me spina 4x za 3h,, mrazak 1x za 3h ...
Pozn.: Ne vzdy elektromer zachyti spicku pri sepnuti kompresoruObrázek

Odesláno z mého BLN-L21 pomocí Tapatalk