Minimalistické řešení FVE + klimatizace
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje minimalistickému zapojení fotovoltaických panelů přímo na 230V klimatizaci s příkonem do 1 kW bez použití baterií. Hlavním tématem je, jak zajistit plynulý chod klimatizace při kolísání slunečního svitu a výpadcích energie, přičemž se využívá hybridní systém s automatickým přepínáním mezi solární energií a distribuční sítí. Uživatelé sdílejí zkušenosti s hybridními klimatizacemi, které umožňují efektivní využití vyrobené energie a zároveň zajišťují stabilní provoz i při proměnlivém počasí.
-
unicast
- Reputace: 431
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Minimalistické řešení FVE + klimatizace
Hezký projekt. Možná by stálo za to dovnitř doplnit alobal nebo reflexní fólii za topení (tj. alobal + mirelon), omezí to tepelné ztráty radiací.
-
unicast
- Reputace: 431
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Hezký projekt. Možná by stálo za to dovnitř doplnit alobal nebo reflexní fólii za topení (tj. alobal + mirelon), omezí to tepelné ztráty radiací.
- betmen
- Reputace: 163
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
je tam hlinikova folia, co sa dava pod fatrafol na strechy.
toto su foto z testovania a ladenia.
toto su foto z testovania a ladenia.
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
- betmen
tak ma pri tejto debate napadlo skusit chladnicku v tomto pocasi.
momentalne je vonku 5.8°C, chladnicka je dlhodobo v altanku, prerobena na siet (panel isiel k siton zostave), ale s DC-DC konverziou na vyssie spominane napatie a prud.
v tejto chvili to po 2hod prevadzky stlacila v utrobach na - 14°C (prazdna)
momentalne je vonku 5.8°C, chladnicka je dlhodobo v altanku, prerobena na siet (panel isiel k siton zostave), ale s DC-DC konverziou na vyssie spominane napatie a prud.
v tejto chvili to po 2hod prevadzky stlacila v utrobach na - 14°C (prazdna)
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
thomas.007
- Reputace: 63
...a proto se meziokruh dělá kapalinový, buďto solanka nebo glykol, či netoxický propylenglykol. Když se oběhové čerpadlo vypne, tak teplo nevede. Doma jsem měl nějaký prastarý peltier ještě skládaný z jednotlivých polovodičů s izolačníma podložkama, na jedné straně byl masivní hliníkový chladič a na druhé straně hliníkový masiv s 2 připojením na hadičky.
Něco podobného se dělá i teď:
https://allegro.cz/nabidka/polovodicove ... 4342969018
- Lubik
- Reputace: 31
- Lokalita: Praha
- Chci prodávat energii: NE
V návodu k ledničce mám minimální teplotu okolí 10°C
Nezhoustne moc olej v kompresoru? Nebo jiný důvod.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 6kW,48V Lifepo 460 Ah
-
thomas.007
- Reputace: 63
Je to tak, olej v mrazáku začne zatuhávat v okruhu (jako nafta v autě), ucpe expanzní ventil a kompresor se začne přehřívat. Ten kompresor to nějak dá při krátkodobých teplotách (u mě píšou nad +8°C), ale dlouhodobě bude trpět. Jinak z termodynamického hlediska je samozřejmě nejlepší mít lednici (mrazák) v místě kde je nižší teplota, já to mám na chodbě a tam je 15-17°C. Klesne tím výrazně spotřeba.Lubik píše: pát led 26, 2024 10:24 pmV návodu k ledničce mám minimální teplotu okolí 10°C
- betmen
ani kompresor klimy v aute ti pod 5 Celsia nezopne.
olej je vtedy husty skoro ako med a odrovnal by si ho...
olej je vtedy husty skoro ako med a odrovnal by si ho...
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
sigurd
- Reputace: 3
- Lokalita: žilina
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 900+160 mobilné
- Kapacita baterie [kWh]: 10+ 1,5mobilné
toto je významný poznatok- PWM znižuje účinnosť, a spätné prúdenie tepla cez vypnutý TEC je významné hlavne pri použití spoločného chladiča na teplej strane. Čiže regulácia výkonu len spojitá.betmen píše: čtv led 25, 2024 7:15 aminac treba davat pozor, peltier nema rad pwm a po vypnutí napajania rychlo vedie teplo krizom cez seba...
- betmen
ano, najlepsie je regulaciu vykonu riesit zmenou napatia, alebo prudu.
pri pouziti PWM sa moze samotny peltier rozlepit ako dosledok rychlo sa opakujucej zmeny teploty a tym tepelnou roztiaznostou materialov.
pri pouziti PWM sa moze samotny peltier rozlepit ako dosledok rychlo sa opakujucej zmeny teploty a tym tepelnou roztiaznostou materialov.
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
greatlama
- Reputace: 0
Pokud je to kombinace mrazak + lednice, tak důvod může být i ten, že to reguluje pouze teplotu v mrazáku a v prostoru lednice pak může začít mrznout.Lubik píše: pát led 26, 2024 10:24 pmV návodu k ledničce mám minimální teplotu okolí 10°C
-
rva
- Reputace: 914
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Ono to bývá spíš naopak. Čidlo termostatu je v chladničce a za nízké okolní teploty se chladnička nepotřebuje zapnout a proto mrazák rozmrzne. Jinak venku mám 3 mrazáky a jednu monoklimatickou chladničku a fungují tak již několik let. Při delších mrazech se akorát musí z chladničky odnést to, co nemá zmrznout (např. vajíčka).
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Quizath
- Reputace: 0
- Lokalita: Kosice
Kedze to ocividne funguje u hybridnych klimatizacii Logitex, nevyraba sa to ako samostatna jednotka, ktora by spravila z klasickej klimy hybridnu ?kodl69 píše: ned čer 18, 2023 10:39 amJasně, prostě se pošle DC napětí do meziobvodu frekvenčního měniče kompresoru. A pokud je aspoň o kousek vyšší než je napětí síťový (samozřejmě za usměrňovačem), tak klima jede ze slunka. Celkem chytrý jednoduchý řešení.
Vstup zo siete, vstup z panelov a vystup do klimy ?
V podkrovy mi ide v lete klima cely den. Mam moznost umiestnit panely na juznej strane, tak s takouto jednotkou by som si to vedel predstavit.
Klima je 2 rocna, takze ju menit nechcem.
-
kodl69
- Reputace: 1043
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Tak pohrát si samozřejmě můžeš, ale je to těžce neoficiální záležitost, až bych řekl gheto technic. Už proto, že budeš mít nějak superponovaný síťový napětí na panelech, a naopak, napětí z panelů v klimatizaci. Aby to za něco stálo, tak podle počtu panelů tam bude muset být DC/DC buď snižující, nebo zvyšující, kterej dokáže zvládnout jak proudy z panelů tak odběr klimatizace. To by byla kopie Logitexu.
A ještě mám jedno gheto technic řešení, za to by se nikde v africe ani v asii nemuseli stydět: prostě se klimatizace zapojí na výstup ze sitonu. To jsem nechtěně vyzkoušel, když mi nainstalovali klimatizaci, připojili na připravený kabel, kterej ještě nebyl druhým koncem zapojenej v rozvaděči, tak dotyčnej dal na konec vidličku na 230V a šupl to do zásuvky, která byla nejblíž - co jsem měl na testování připojenou do sitonu, ale nic o tom neřekl, kam a jak to zapojil... Klimatizace jela celý odpoledne a večer se začala nějak divně vypínat a restartovat... 7x460Wp 120čl. panely Leapton, tuningovej siton s max. proudem 16A... Ale tohle taky nikomu nedoporučuju. To už raděj nějakej Axpert a vydechlý autobaterky, než takovýhle bastlení.
A ještě mám jedno gheto technic řešení, za to by se nikde v africe ani v asii nemuseli stydět: prostě se klimatizace zapojí na výstup ze sitonu. To jsem nechtěně vyzkoušel, když mi nainstalovali klimatizaci, připojili na připravený kabel, kterej ještě nebyl druhým koncem zapojenej v rozvaděči, tak dotyčnej dal na konec vidličku na 230V a šupl to do zásuvky, která byla nejblíž - co jsem měl na testování připojenou do sitonu, ale nic o tom neřekl, kam a jak to zapojil... Klimatizace jela celý odpoledne a večer se začala nějak divně vypínat a restartovat... 7x460Wp 120čl. panely Leapton, tuningovej siton s max. proudem 16A... Ale tohle taky nikomu nedoporučuju. To už raděj nějakej Axpert a vydechlý autobaterky, než takovýhle bastlení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
kyocera
- Reputace: 383
Na požadavek jednoho známého jsem jedno takové zařízení vyrobil a sice pro TČ ale v principu je jedno jaký se tam dá spotřebič na výstup.
Ten známý měl tyto požadavky. 3 panely na vstupu, výstup pro TČ čistý sinus a galvanicky oddělený výstup kde je 230V čistý sinus a pokud jde z panelů
méně, tak plynulé docucnutí z DS a to absolutně 100% bez přetoku a žádné baterky nechtěl , takže bez baterek. A protože je výstup čistý sinus, tak
je tam možné připojit libovolný spotřebič, co vyžaduje sinus, tedy i libovolnou klimatizaci nebo reverzibilní klimatizaci. A galvanicky oddělený výstup znamená zkouška izolačního stavu napětím 4000V. / maximální napětí, kterým mohu měřit izolační stav je 5000V. /Je tam tedy na výstupu toroidní transformátor.A když panely už nic nedávají večer a v noci , tak se vše automaticky přepne jen a pouze na DS, takže spotřebič na výstupu je v noci propojený s DS přímo . Jak panely se světlem ožijí, ožije i automatika a přepne to zpět do modu výroby z panelů + plynulé docucávání z DS pro plynulý chod spotřebiče sinus na výstupu.Rok se to bude nyní testovat.
Ten známý měl tyto požadavky. 3 panely na vstupu, výstup pro TČ čistý sinus a galvanicky oddělený výstup kde je 230V čistý sinus a pokud jde z panelů
méně, tak plynulé docucnutí z DS a to absolutně 100% bez přetoku a žádné baterky nechtěl , takže bez baterek. A protože je výstup čistý sinus, tak
je tam možné připojit libovolný spotřebič, co vyžaduje sinus, tedy i libovolnou klimatizaci nebo reverzibilní klimatizaci. A galvanicky oddělený výstup znamená zkouška izolačního stavu napětím 4000V. / maximální napětí, kterým mohu měřit izolační stav je 5000V. /Je tam tedy na výstupu toroidní transformátor.A když panely už nic nedávají večer a v noci , tak se vše automaticky přepne jen a pouze na DS, takže spotřebič na výstupu je v noci propojený s DS přímo . Jak panely se světlem ožijí, ožije i automatika a přepne to zpět do modu výroby z panelů + plynulé docucávání z DS pro plynulý chod spotřebiče sinus na výstupu.Rok se to bude nyní testovat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,LTO 4kWh odkaz na moje domovské vlákno :
viewtopic.php?t=2309
viewtopic.php?t=2309
- dipos
- Reputace: 20
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
To: Kyocera
Zajímavé řešení, a jak to vypadá v reálu ?
Zajímavé řešení, a jak to vypadá v reálu ?
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
-
kyocera
Když jsem stavěl podobné zařízení a dal fotku č. 5 v příspěvku ze dne 7.ledna 2019 , tak
tehdy první podobné zařízení mělo více analogových měřáků odkaz je zde - fotka č.5
viewtopic.php?p=83482#p83482
To současné zařízení už nemá žádný měřák, žádné kontrolky je to jen krabice do které vede přívodní šňůra se zástrčkou na 230V,dále výstupní
zásuvka pro sinus spotřebič a vstupní svorky pro panel. Takže na pohled jen úplně obyčejná krabice .
tehdy první podobné zařízení mělo více analogových měřáků odkaz je zde - fotka č.5
viewtopic.php?p=83482#p83482
To současné zařízení už nemá žádný měřák, žádné kontrolky je to jen krabice do které vede přívodní šňůra se zástrčkou na 230V,dále výstupní
zásuvka pro sinus spotřebič a vstupní svorky pro panel. Takže na pohled jen úplně obyčejná krabice .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
viewtopic.php?t=2309
viewtopic.php?t=2309
-
kodl69
- Reputace: 1043
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
To Kyocera: takže trafo na výstupu, tj panely jsou připojeny za usměrňovačem z DS, tj galvanicky spojeny s DS ala axpert VM? Usměrnění je obyč můstek, nebo řízený usměrňovač včetně PFC?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
kyocera
Pro kodl69 . Vše je udělané v tomto případě naprosto bezpečně a výstup 230V čistý sinus je i zkratuvzdorný , provoz bezobslužný ,automatický a revizní
technik jakým jste , by neshledal žádnou závadu , ani ve vztahu k panelům nebo DS.A pokud by jste přístroj odnesl někam na chatu, kde
není DS, přístroj by pracoval i bez DS, bez baterek a za plného slunečního svitu by zařízení poskytlo i dostatek výkonu pro sinus spotřebiče z připojených panelů. Ale pokud požadujete plynulý chod TČ nebo klimatizace či reverzibilní klimatizace je DS nutností pro plynulé docucnutí energie v
případě mraku či jiného poklesu slunečního svitu.
technik jakým jste , by neshledal žádnou závadu , ani ve vztahu k panelům nebo DS.A pokud by jste přístroj odnesl někam na chatu, kde
není DS, přístroj by pracoval i bez DS, bez baterek a za plného slunečního svitu by zařízení poskytlo i dostatek výkonu pro sinus spotřebiče z připojených panelů. Ale pokud požadujete plynulý chod TČ nebo klimatizace či reverzibilní klimatizace je DS nutností pro plynulé docucnutí energie v
případě mraku či jiného poklesu slunečního svitu.
viewtopic.php?t=2309
viewtopic.php?t=2309
-
glottis
- Reputace: 479
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
ja myslim, ze kodla revize moc nezajimala ale spis ho zajimaly technicke detaily. Ty se ale asi nedozvime?