Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 16, 2019 2:27 am


PLC Tecomat Foxtrot

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
PředchozíDalší

PLC Tecomat Foxtrot :-)

Příspěvekod marsal64 » stř zář 25, 2019 8:13 pm

Začínám být fanouškem Foxtrotu.
Díky velké laskavosti dumiho (i bratrů FCC) už mi chodí připojení na Axpert, takže jsem mohl začít dělat "Monitorování v 2.0" - zatím je vše pravda poněkud rustikální :-). Má to limity jako např. celočíselný proud, ale to už vyřešíme jinak, nějaké operační zesilovače jsou na cestě a shunty se na ně těší.

Mám v šuplíku pár Arduin, ale nevím, jestli je v dohledné době využiji. Z mého pohledu má totiž Foxtrot vše, co nyní potřebuji, navíc pohodlně a rychle programovatelné: digitální/analogové vstupy (i přímo termistor), displej, web, periodické ukládání údajů na SD, analogové výstupy, výstupní relátka, RS-232 atd. Po překonání prvotního šoku z Mosaicu a pochopení logiky programování ve "smyčce" se vše dělá, alespoň z mého stále začátečníckého pohledu, dobře a rychle. Takže pokud přežiji zimní fóbii, v létě doufám přijde na řadu třeba softwarově ovládaný bojler - vytěžovač.

Dotaz:
Mám ty Axperty dva, ale jeden z nich (Axpert VM II 24V 3000W PF1) má pouze USB výstup. Tuším, že tam na desce RS-232 je a věřím, že i funguje, má s tím někdo zkušenosti?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 228
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Co vlastně je užitečné měřit a logovat?

Příspěvekod marsal64 » čtv zář 26, 2019 8:00 am

Ahoj, znovu s poděkováním dumimu první negativnější zkušenosti, které se ovšem netýkají Foxtrotu, ale Axperta:
- u Axperta to proud měří nepřesně, na celé ampéry -> asi to měřit na shuntu zvlášť
- Výstupní výkon Axpert měří jen pokud je vyšší než (v mém případě) cca 70W, což v případě mé poustevny, kde hraju na nízkou "klidovou spotřebu" není ono -> znovu měřit zvlášť, asi přes pulsy z počítadla v rozvaděči, které mám
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 228
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod Vitek » čtv zář 26, 2019 8:32 am

Ahoj ano je to asi u každýho axperta, tento problém se dá jednoduše a elegantně vyřešit. pokud chceš měřit na setiny napětí a proudů tak si pořid BMV 700 nebo 712 jako mám já. k tomu monitoring ICC a budeš to měřit slušně. nicméně pokud chceš levnější aparaturu budeš muset zakoupit přesný bočník a v reálném čase měřit proud úbytkem na bočníku. je ale třeba zžejmě abys měl galvanicky oddělený naměřený napětí... to musíš zjistit. Problém může být ale v přesnosti resp počtu bitu ADC převodníku na foxtrotu...
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 351
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » čtv zář 26, 2019 9:01 am

Na mereni proudu pouzivam AMPLOC a ted chci zkusit LEM tak uvidime. je to bezkontaktni mereni, takze na tom neni ubytek
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1116
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv zář 26, 2019 9:43 am

O ICC vím, ale nebudu to aspoň zatím duplikovat, Foxtrot je pro mne mnohem univerzálnější. Díky, dumi, za to upozornění na Hall sondy. Kde to kupuješ?
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 228
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » čtv zář 26, 2019 9:50 am

no zatim sem dostal dve od mobilika, ale chystam se koupit jeden LEM na tme.cz ale nemam ted u sebe konkretni typ. poslu jak se dostanu k notebooku
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1116
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod kybos » čtv zář 26, 2019 10:30 am

Orientovat se na měření DC proudu prostřednictvím hallova jevu při požadavku na přesné měření je podle mého názoru slepá ulička. Jen si zkus vzít klešťový DC ampérmetr, vynulovat offset, změřit konstatní hodnotu proudu a pak jej otoč a změř totéž v opačném směru. Chyba se běžně pohybuje nad řádem jednotek procent. Ještě žádný z hallových snímačů, který mi prošel rukama neměl přesnost lepší než 1%. A to je při měření SOC zásadní problém. Jelikož běžné hodnoty proudů se na FVE pohybují dlouhodobě na zlomku maxima, dostává se relativní přesnost měření proudu do oblasti desítek procent. Z takových hodnot potom není možné určit reálné SOC i kdyby to následná technika digitalizovala 16 bitovým převodníkem. Při tom pořídit bočník ve třídě přesnosti 0,5% není žádný problém.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1904
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv zář 26, 2019 12:59 pm

Mám to srovnané v podstatě takto: když říká kybos cokoli, je to třeba brát vážně :-). Díky.
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 228
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod beethowen » čtv zář 26, 2019 1:34 pm

kybos píše:Orientovat se na měření DC proudu prostřednictvím hallova jevu při požadavku na přesné měření je podle mého názoru slepá ulička. Jen si zkus vzít klešťový DC ampérmetr, vynulovat offset, změřit konstatní hodnotu proudu a pak jej otoč a změř totéž v opačném směru. Chyba se běžně pohybuje nad řádem jednotek procent. Ještě žádný z hallových snímačů, který mi prošel rukama neměl přesnost lepší než 1%. A to je při měření SOC zásadní problém. Jelikož běžné hodnoty proudů se na FVE pohybují dlouhodobě na zlomku maxima, dostává se relativní přesnost měření proudu do oblasti desítek procent. Z takových hodnot potom není možné určit reálné SOC i kdyby to následná technika digitalizovala 16 bitovým převodníkem. Při tom pořídit bočník ve třídě přesnosti 0,5% není žádný problém.

Je pravda, že hall sonda na SOC není úplně to pravé ořechové, ale u solidních výrobků to zas tak zlé není, pokud zůstává senzor po vynulování ve stálé pozici. Osobně používám LEM a Honeywell senzory na měření proudu ze stringů a dlouhodobě drží offset do 0,05mA na sekundární straně, což je v pohodě. Otázka je potom taky cena za senzor.
Na baterii na SOC sice mám bočník třídy 0,5% a 24bit převodník. Ale stejně reálná přesnost převodníku bude max. 0,05% z rozsahu.
Když to vezmeme v konečném důsledku, tak může být dejme tomu pro 300A bočník možná chyba bočníku až 1,5A (třída přesnosti se udává z rozsahu). Naštěstí konkrétně u bočníku se dá očekávat linearita a žádný offset nulového bodu, takže když budeme hodně přimhuřovat obě oči a provedeme kalibraci bočníku solidním etalonem, tak ve spojení s výše uvedeným převodníkem se dostaneme třeba někde na přesnost +- 100mA a to musí být vše úplně ideální.
Takže nakonec to může být celkem podobné s tou přesností. Ve skutečnosti to bude vždy při velmi malých proudech lepší pro bočník, proto ho tam taky mám.
Tím chci říct, že bych slušné hall sondy úplně nezatracoval a navíc nezanesou do systému úbytek napětí.
3,8kWp Suntech poly, 2,6kWp IBC poly, MPPSolar PIP-4048MSD, Li-ion 120P14S 300Ah (2.kus ve výstavbě)
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 238
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » čtv zář 26, 2019 1:59 pm

Drive jsem mel bocnik, ale je pro me problem vyhodnocova zaporne napeti, By hallovy sondy jsou proste galvanicky oddeleny bez nutnosti pouzit nejakou externi elektroniku a vystup maji treba 0-5V s tim ze 2,5V je nula.

Nerikam, ze je to nejpresnejsi, Kybose take povazuji za velmi fundovaneho, takze jeho urcite rozporovat nebudu. Mate nekdo nejake jednoduche zapojeni jak z bocniku -100mV .. 100mV dostat neco na co nepotrebuju merit zaporny napeti?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1116
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod kybos » čtv zář 26, 2019 2:19 pm

beethowen píše:Takže nakonec to může být celkem podobné s tou přesností.


Můj názor byl formován vlastními zkušenostmi s hallovými snímači. Mám v provozu i tuto sonduhttps://emusbms.com/product/g1-bus-bar-dual-range-current-sensor, o které výrobce prohlašuje, že má přesnost půl procenta. Možná ji měla jako nová ale s postupem času asi bude nutná již několikátá rekalibrace, aby se do udávaného rozsahu dostala. Je to asi ta nejlepší sonda, se kterou jsem se měl možnost podrobně seznámit. Není to úplně to nejjednodušší a ani nejlevnější, co se na trhu nabízí. Pro zajištění udávané přesnosti má v podstatě interně zabudované dva různě citlivé snímače, které se podle velikosti měřeného proudu elektronicky přepínají. Každý ze snímačů je samostatně kalibrovatelný. Realita je ale taková, že po šesti letech provozu určím SOC LiFePO baterie podle konečného napětí přesněji, než jej určí hallova sonda s příslušným softwarem. Bočník, který používám pro okamžité měření hodnoty proudu baterie svou hodnotu odporu o poznání za šest let provozu nezměnil. Výhodou bočníku je naprostá symetrie s ohledem na polaritu proudu, což se o sondě s hallovým snímačem rozhodně říci nedá. Hodnota vypočteného SOC je podstatně více závislá na symetrii snímače než na jeho absolutní přesnosti. Jsem toho názoru, že bočník, pokud je proveden z adekvátního materiálu (konstantan) je teplotně a časově stabilnější než hallový snímač.
S ohledem na typ hallovy sondy koncipované jako "Bus Bar Dual Range Current Sensor" je potřeba upozornit na skutečnost, že tuto sondu celkem úspěšně rozhodí vnější magnetické pole včetně toho zemského.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1904
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod kybos » čtv zář 26, 2019 2:29 pm

dumi píše: Mate nekdo nejake jednoduche zapojeni jak z bocniku -100mV .. 100mV dostat neco na co nepotrebuju merit zaporny napeti?

Princip takového zapojení je poměrně jednoduchý. Jako měřící operační zesilovač se použije součtový zesilovač, kde do jednoho vstupu se připojí napětí z bočníku a do druhého vstupu se připojí definovaný offsetový proud. Problém je se stabilitou tohoto offsetového zdroje. Nula na výstupu se tak posune třeba na 2,5V (běžná hodnota u proudových čidel). Hodnotám 0V a 5V potom odpovídají hodnoty maximálního kladného a záporného proudu.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1904
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » čtv zář 26, 2019 2:53 pm

S OZ az tak zbehly.nejsem. nepotrebuje to symetricke napajeni?
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1116
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod kybos » čtv zář 26, 2019 2:58 pm

Ne, nulu vytvoříš falešnou rozdělením napětí offsetového zdroje na poloviny odporovým děličem.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1904
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod dumi » čtv zář 26, 2019 7:48 pm

Mohl.bya prosim Te doporucit naky konkretni OZ a schema? Bych to vyzkousel.

Dekuji.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1116
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod kodl69 » čtv zář 26, 2019 8:12 pm

vydíš, to jsou pro mě základy elektrotechniky, ale ty počítačový krámy mi zas nejsou blízký...
předpokládám, že hledáš tohle: http://www.ti.com/tool/CIRCUIT060007
a nebo trochu jinak, se spec. IO : http://www.ti.com/lit/an/sboa300/sboa300.pdf
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4056
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod kybos » čtv zář 26, 2019 8:54 pm

dumi píše:Mohl.bya prosim Te doporucit naky konkretni OZ a schema? Bych to vyzkousel.

Dekuji.

Máš PM.
Edit: kodl69 byl rychlejší.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1904
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod marsal64 » čtv zář 26, 2019 10:10 pm

@kodl, díky tím referenčním napětím se myslí nějaký LT1019 nebo stačí zenerka?
Uživatelský avatar
marsal64
 
Příspěvky: 228
Registrován: sob čer 16, 2018 12:45 pm
Bydliště: Velké Popovice

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod kodl69 » čtv zář 26, 2019 10:36 pm

Hlavu používat... když je to připojený k výstupu OZ, tak je to výstup. A měří se napětí mezi tímto, což je jenom přes OZ posílený napětí z děliče, a svorkou označenou Vo.
OZ může být i dvojitej, OPA2313. Ale dnes už všecky jsou pouze v SMD...
ostatně může tam být cokoliv z tohoto: http://www.ti.com/amplifier-circuit/op- ... 2max=0;0.5 a spousta dalších, i od jinejch výrobců, ale musí zvládnout vstupní napětí i kousek pod - napájecího napětí.
Ještě si dovolím upozornit na nutnost co nejpřesnějších odporů R1 až R4, a taky zamyšlení nad tím, že když bude mít bočník 75mV /200A tak při 1A zpracovávám vstupní napětí cca 0.3mV a pokud bude mít OZ ofset 0.4mV, tak je to chyba víc než měřená hodnota.
Další co je potřeba řešit, tak to, jak je na tom napětí analogovejch vstupů, resp. napájení toho aparátu, oproti napětí na tom bočníku. Tohle funguje pro bočník v - pólu, pokud je - pól společnej i pro zem analogovejch vstupů PLC. pokud je
bočník v + baterie, je potřeba hledat "high side shunt" a už to není tak jednoduchý, potom je řešením nějakej snímač kterej je izolovanej, třeba nějakej hall, třeba ACS712 a pod., nebo udělat to měření galvanicky oddělený...
Ale to je na samostatnej kurz z analogovejch obvodů, pěkně o tom píše nějakej Kubáč, kde základem je o signál nepřijít dřív, než se dostane k ADC...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4056
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: PLC Tecomat Foxtrot

Příspěvekod josse » pát zář 27, 2019 5:11 am

Na 48v se ještě pořád dělá high side s operákem... Zrovna TI na to bude mít určitě App Note.

https://www.google.com/search?q=high+si ... kUa1rGM%3A

Té Hall bych se vyhnul obloukem, jestli chcete přesnost na DC a magnetické měření, je třeba používat Hall+OZ+cívka na společném jádře.

Některé LEM tak jsou dělané, proto jsou tak drahé. Eliminuje to okolní magnetické pole například ze vzdáleného relátka.

https://www.google.com/search?q=activ+h ... l5L6P0M%3A
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 80P14S 18650, https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 386
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

PředchozíDalší

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'