Správný chránič pro ostrovní systém

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje správnému výběru chrániče pro ostrovní systém s ohledem na problémy s impedancí a funkčností při provozu bez přifázování na síť. Uživatelé vysvětlují, že vysoká impedance v ostrovním režimu nemusí ovlivnit správnou funkci chráničů, spíše jde o jističe a kvalitu zemnění. Doporučuje se zkontrolovat instalaci a případně upravit elektroinstalaci pro bezpečný a spolehlivý provoz.
lukas.okoun
Reputace:3

Správný chránič pro ostrovní systém

Nový příspěvek od lukas.okoun »

Ahoj, měl jsem revizáka na měření zásuvek a když jsem je v ostrovním systému tak říkal, že mám velmi špatnou impedanci. Mám klasický 3F systém s Multiplusy II 8000VA. Když jsem se přifázoval na GRID tak už byla impedance zcela OK.
Je však otázka jestli když funguji v ostrově bez fázování jestli potom správně vybaví chrániče? Nebo jak tohle řešit?
Ghost86
Reputace:2
Lokalita: SK - Kysuce
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Správný chránič pro ostrovní systém

Nový příspěvek od Ghost86 »

A vybavuju chranice teda? skusal si?
Diablo1st
Reputace:218
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Diablo1st »

Určite by som si skontroloval uzemnenie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
Mex
Reputace:369
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

lukas.okoun píše: úte bře 31, 2026 11:31 am
Ahoj, měl jsem revizáka na měření zásuvek a když jsem je v ostrovním systému tak říkal, že mám velmi špatnou impedanci. Mám klasický 3F systém s Multiplusy II 8000VA. Když jsem se přifázoval na GRID tak už byla impedance zcela OK.
Je však otázka jestli když funguji v ostrově bez fázování jestli potom správně vybaví chrániče? Nebo jak tohle řešit?
Já nejsem žádný ochranář. Ale fyziku mám zase naopak docela rád.
Impedanci čeho? Impedance je vždy mezi dvěma body/subjekty/zařízeními.

Pokud by se jednalo o impedanci PE proti potenciálu země, tak PE by snad měnič neměl ovlivnit, ne? To máš doufám natvrdo pořádně utaženo pod šroubek, ne přes nějaké stykače nebo něco podobného.

Nebo jde o impedanci N proti PE?
A čemu by to v praxi mělo vadit?
Že by při zkratu mezi fází a kostrou nějakého přístroje neprošel dostatečně velký proud, který shodí chránič?
Že by neprošlo ani těch 30mA? To jako vážně?
Nehledě na to, že N máte vy Victroňáci spojené s N gridu, ne?

Píšeš, že se bojíš o funkci chrániče. Ale chránič přece vyhodnocuje jen to, jestli utíká nějaký proud mimo napájecí smyčku.
A těch 30mA uteče i přes hodně velkou impedanci. A pokud by náhodou neuteklo, tak tím líp, aspoň to nemůže projít ani člověkem a nějak mu ublížit.
kuba47
Reputace:39
Lokalita: Krušné hory
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od kuba47 »

Mluvil zřejmě o impedanci sítě, mezi L-PE. Ta se měří, aby se zjistilo, jestli bude fungovat zkratová spoušť jističů. Někde daleko od trafa může být impedance tak vysoká, že jistič při zkratu hned nevypadne.

Ostrovní střídač bude mít samozřejmě impedanci vysokou a jistič většinou nevyhodí, místo toho se vypne sám. To není závada, to je vlastnost každého ostrovního systému.
Dagus
Reputace:227
Lokalita: Liberec
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

Podle mě je to protože N je spojen na zem jen přes groud relay. Musel by jsi výstup udělat jako TN-C (pe a n spojeno v rozvaděči na PE domu) a pak teprve rozdělit na TN-S. Když jsi přiřazovaný tak je N spojen s PE v bodě rozdělení a proto to je lepší.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Mex

Nový příspěvek od Mex »

kuba47 píše: úte bře 31, 2026 1:20 pm
Mluvil zřejmě o impedanci sítě, mezi L-PE. Ta se měří, aby se zjistilo, jestli bude fungovat zkratová spoušť jističů. Někde daleko od trafa může být impedance tak vysoká, že jistič při zkratu hned nevypadne.
S tím by se dalo souhlasit i nesouhlasit.
Pokud by byla vysoká impedance mezi L a PE (což reálně znamená, že je vysoká impedance mezi N a PE), tak by to opravdu mohlo znamenat, že to při zkratu na zem nesejme dostatečně rychle jistič.
Jistič, nikoli chránič, jak se obává tazatel.

Jenže v praxi by to stejně asi neznamenalo reálné ohrožení bezpečnosti, protože proud L-PE sice možná bude nízký na rychle shození jističe, ale určitě bude stačit na okamžité vyhození chrániče.
cipis
Moderátor
Reputace:972
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Psal ale, že je to ok, když je to z DS. Takže v tom, že by byla dlouhá trasa, problém nebude.
Chybí jako obvykle data. Co se kde měřilo a proč to nevyhovělo.

A o chrániče bych se vůbec nebál, resp. proč to ten revizák nezměřil, že jsou ok? Je úplně fuk, co je u chrániče na vstupu, dokonce i s upadnutou fází musí chránič při testování vybavit (pokud je ovšem použitý ten, co použitý má být).

Problém má nejspíš se zemí, která je nekvalitní, protože při odpojení vstupu má sepnout ground relé, tj. nulu se zemí. Ty multiplusy jsou jak zapojené? Mají země alespoň 16 mm2 každý?
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
glottis
Reputace:494
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

V manualu se pise o ground relay: With this relay, the neutral conductor of the AC output is grounded to the chassis when the AC input relays are open. This ensures the correct operation of earth leakage circuit breakers in the AC output.

Impedanece by mu normalne vyhovela ikdyz by to mel pripojene 2,5kou, ne? Kdyby toho nebyl kilometr. Jaky je tam limit impedance? Tam bude problem v tom, ze v ostrove odpojil PEN od DS a jede na svuj zemnic, ktery nebude v nejlepsi kondici. Jinak se to neda moc vysvetlit.
kuba47

Mex píše: úte bře 31, 2026 4:52 pm
Jenže v praxi by to stejně asi neznamenalo reálné ohrožení bezpečnosti, protože proud L-PE sice možná bude nízký na rychle shození jističe, ale určitě bude stačit na okamžité vyhození chrániče.
Jo, to je jasný. Ale ne každá domovní elektroinstalace obsahuje chráníč.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Jeho instalace ale ano, když se bojí, že mu nebude fungovat.

Asi existují stále nějaké 2-drátové domovní instalace, kam se chránič nedá osadit.
Pak bych si skoro myslel, že než investovat do FVE, tak by možná bylo dobré napřed investovat do předělávky té nejmíň 50 let staré elektroinstalace.
lukas.okoun
Reputace:3

Nový příspěvek od lukas.okoun »

kuba47 píše: úte bře 31, 2026 1:20 pm

Ostrovní střídač bude mít samozřejmě impedanci vysokou a jistič většinou nevyhodí, místo toho se vypne sám. To není závada, to je vlastnost každého ostrovního systému.
ano přesně tak, takže to není problém chráničů ale jističů? bavíme se tedy o elektromagnetech?
kuba47

Jojo, zkratová spoušť jističe bude nejspíš elektromagnet.

Není to problém vůbec, je to normální stav. Revizáci se s ostrovními systémy asi moc často nesetkávají, takže ho to mohlo překvapit. Na funkci chrániče nemá tahle hodnota vliv.