Poloostrov FVE 1160Wp

Souhrn tématu

Uživatel plánuje obnovit a rozšířit svůj solární systém s výkonem 1160Wp na poloostrově, kde je omezený prostor a specifické světelné podmínky. Používá bifaciální panely Jinko Tiger neo, Victron MPPT regulátor a měnič, a LiFePO4 baterie s BMS. Systém bude napájet lednici, mrazák a UV osvětlení, přičemž klade důraz na poměr cena/kvalita a zálohu při výpadku proudu. Diskutuje také o aktualizaci softwaru zařízení Victron.
blesk16
Reputace:0
Lokalita: Šluknovsko
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1160
Kapacita baterie [kWh]: 8

Poloostrov FVE 1160Wp

Nový příspěvek od blesk16 »

Ahoj, už je to cca 15 let nazpět, co jsem doma sestavil malý solární systém, kde jsem měl po domě rozvedený DC rozvody a z toho svítil + napájel jednoduché zařízení.

Časem už to nebylo ono a celý systém se zrušil.

Teď bych se chtěl k tomu vrátit a postavit to v trochu větším měřítku.

Tedy panely: bohužel je dům špatně natočený + je malá plocha střechy na umístění panelů. Na jednu stranu svítí od 8 do 10:30 a druhá od 14:30 do 17h (pak jsou již stromy).

Zbyla tedy jen fasáda, která je natočená na jih a svítí tam od 10 do 17h. Ještě k tomu mám takovou smůlu, že dispozičně mám místo pouze v „mezipatře“ 560x118cm.

Volba tedy padla na 2 co největší panely – Jinko Tiger neo 580w bifacial (228x114cm) Vmp 42,59V a Imp 13,62A. Zapojené budou sériově.
panel.jpg
Regulátor: jsem sehnal Victron bluesolar mppt 150/85, 8 let starý / naběháno 22MWh, za pěknou cenu.
MPPT.jpg
Měnič napětí: Victron Phoenix 24/1200, 4 roky starý (nepoužitý) + VE.direct>USB
měnič.jpg
Akumulátor: 8x LiFePO4 články Dejin 314Ah, který jsem objednal měsíc zpět ještě před zdražením z Alibaby z německého skladu, leží ještě v krabici – není čas na sestavení boxu.
akumulátor.jpg
+ k tomu JK BMS 8S 200A
BMS.jpg
Zatím to mám vše ještě v krabicích a budu průběžně psát, když se to někam posune.

Využití systému: Invertorová lednice a mrazák + UV osvětlení pro kytky. Systém se snažím stavět tak, aby se mi za pár let zaplatil, záloha při blackoutu + je to hobby. Takže se snažím nakupovat cena/kvalita.

Mám první otázku: měnič i regulátor neměl nikdy update a je tam tedy 8 let stará verze v1.16. Program mi nabízí update, mám nebo ne? Nevím jak to funguje u Victronu (zda jsou vždy updaty funkční), abych si zbytečně nezavařil.