Poloostrov FVE 1160Wp
Souhrn tématu
Uživatel plánuje postavit solární systém o výkonu 1160Wp na fasádě domu kvůli omezenému prostoru a nevhodnému natočení střechy. Používá velké bifaciální panely Jinko Tiger Neo, Victron MPPT regulátor a měnič, a LiFePO4 akumulátory. Systém bude napájet lednici, mrazák a UV osvětlení, přičemž autor řeší i otázku aktualizace softwaru regulátoru a měniče.
- blesk16
- Reputace:0
- Lokalita: Šluknovsko
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1160
- Kapacita baterie [kWh]: 8
Poloostrov FVE 1160Wp
Ahoj, už je to cca 15 let nazpět, co jsem doma sestavil malý solární systém, kde jsem měl po domě rozvedený DC rozvody a z toho svítil + napájel jednoduché zařízení.
Časem už to nebylo ono a celý systém se zrušil.
Teď bych se chtěl k tomu vrátit a postavit to v trochu větším měřítku.
Tedy panely: bohužel je dům špatně natočený + je malá plocha střechy na umístění panelů. Na jednu stranu svítí od 8 do 10:30 a druhá od 14:30 do 17h (pak jsou již stromy).
Zbyla tedy jen fasáda, která je natočená na jih a svítí tam od 10 do 17h. Ještě k tomu mám takovou smůlu, že dispozičně mám místo pouze v „mezipatře“ 560x118cm.
Volba tedy padla na 2 co největší panely – Jinko Tiger neo 580w bifacial (228x114cm) Vmp 42,59V a Imp 13,62A. Zapojené budou sériově.
Regulátor: jsem sehnal Victron bluesolar mppt 150/85, 8 let starý / naběháno 22MWh, za pěknou cenu.
Měnič napětí: Victron Phoenix 24/1200, 4 roky starý (nepoužitý) + VE.direct>USB
Akumulátor: 8x LiFePO4 články Dejin 314Ah, který jsem objednal měsíc zpět ještě před zdražením z Alibaby z německého skladu, leží ještě v krabici – není čas na sestavení boxu.
+ k tomu JK BMS 8S 200A Zatím to mám vše ještě v krabicích a budu průběžně psát, když se to někam posune.
Využití systému: Invertorová lednice a mrazák + UV osvětlení pro kytky. Systém se snažím stavět tak, aby se mi za pár let zaplatil, záloha při blackoutu + je to hobby. Takže se snažím nakupovat cena/kvalita.
Mám první otázku: měnič i regulátor neměl nikdy update a je tam tedy 8 let stará verze v1.16. Program mi nabízí update, mám nebo ne? Nevím jak to funguje u Victronu (zda jsou vždy updaty funkční), abych si zbytečně nezavařil.
Časem už to nebylo ono a celý systém se zrušil.
Teď bych se chtěl k tomu vrátit a postavit to v trochu větším měřítku.
Tedy panely: bohužel je dům špatně natočený + je malá plocha střechy na umístění panelů. Na jednu stranu svítí od 8 do 10:30 a druhá od 14:30 do 17h (pak jsou již stromy).
Zbyla tedy jen fasáda, která je natočená na jih a svítí tam od 10 do 17h. Ještě k tomu mám takovou smůlu, že dispozičně mám místo pouze v „mezipatře“ 560x118cm.
Volba tedy padla na 2 co největší panely – Jinko Tiger neo 580w bifacial (228x114cm) Vmp 42,59V a Imp 13,62A. Zapojené budou sériově.
Regulátor: jsem sehnal Victron bluesolar mppt 150/85, 8 let starý / naběháno 22MWh, za pěknou cenu.
Měnič napětí: Victron Phoenix 24/1200, 4 roky starý (nepoužitý) + VE.direct>USB
Akumulátor: 8x LiFePO4 články Dejin 314Ah, který jsem objednal měsíc zpět ještě před zdražením z Alibaby z německého skladu, leží ještě v krabici – není čas na sestavení boxu.
+ k tomu JK BMS 8S 200A Zatím to mám vše ještě v krabicích a budu průběžně psát, když se to někam posune.
Využití systému: Invertorová lednice a mrazák + UV osvětlení pro kytky. Systém se snažím stavět tak, aby se mi za pár let zaplatil, záloha při blackoutu + je to hobby. Takže se snažím nakupovat cena/kvalita.
Mám první otázku: měnič i regulátor neměl nikdy update a je tam tedy 8 let stará verze v1.16. Program mi nabízí update, mám nebo ne? Nevím jak to funguje u Victronu (zda jsou vždy updaty funkční), abych si zbytečně nezavařil.
- Migel
- Reputace:304
- Lokalita: Pod Karpatmi
Re: Poloostrov FVE 1160Wp
U regulatoru sa moze stat, ze jednoducho prestane fungovat, tak by som to nerobil.Je to na viacerych forach ze po update prestal mppt fungovat.Ak bol v zaruke tak ho vymenili, ale ty mas stary kus, tak by som to nechal tak.Nicomu to nevadi.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
- blesk16
- Reputace:0