Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Souhrn tématu

Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci 10 kWp systému s baterií 16 kWh na střechu garáže. Diskutuje se zde o bezpečnosti, manuálním přepínání mezi FVE a distribuční sítí, správném zapojení a revizi systému. Autor hledá rady ohledně konstrukce, elektrických rozváděčů a optimálního připojení k domácí elektrické síti s cílem zajistit spolehlivý a bezpečný provoz.
gupa
Reputace:172
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE

Nový příspěvek od gupa »

Pokud si pamatuji tak Cipis má rozdělení až za měniči. Takže od té svorkovnice podle obrázku jít s PENem k měniči, vrátit se od měniče znovu k té svorkovnici a až potom rozdělit. Je tak?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
rva
Reputace:938
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Mé kombiměniče mám zapojené takto. Chrániče jsou až na výstupu měniče. Bod rozdělení je u hodin, od kterých vedu L+N+PE bez chrániče jen přes jistič na fázi. Od hodin k měniči mi tak stačí 4 vodiče: L1 vstup, L1 výstup, N, PE. Schema odpovídá, i když tam jsou už jiné komponenty, integrovatelné do Home Assistant a "klasické" elektroměry jsou pryč.
Přílohy
AC rozvody.jpg
Zapojení kombibedny.jpg
Reputace:370
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ghost86 píše: sob dub 04, 2026 6:05 pm
Toto je aktualna fotka mojho rozvadzaca DS, kde vidno aj bod rozdelenie PEN:
Jen drobnost k té první fotce: předpokládám, že přívod PEN z gridu vede na tu první svorku, úplně vlevo.
Tu máš spojkou propojenou na vedlejší zelenou a teprve z ní je zapojená modrá N.
Já bych to neřetězil a zapojil propojku z té první hned na modrou.
Teoreticky je to jedno, ale takhle tam zbytečně přibývá přechoďák a potenciální možnost vaklu jednou propojkou navíc.

K tomu propojení N a zrušení groud-relé (jestli tam je) už jsem psal, tak se nebudu opakovat.
Ghost86
Reputace:5
Lokalita: SK - Kysuce

Nový příspěvek od Ghost86 »

rva píše: sob dub 04, 2026 6:48 pm
Mé kombiměniče mám zapojené takto. Chrániče jsou až na výstupu měniče. Bod rozdělení je u hodin, od kterých vedu L+N+PE bez chrániče jen přes jistič na fázi. Od hodin k měniči mi tak stačí 4 vodiče: L1 vstup, L1 výstup, N, PE. Schema odpovídá, i když tam jsou už jiné komponenty, integrovatelné do Home Assistant a "klasické" elektroměry jsou pryč.
Ja budem mat tiez vsetky chranice az na vystupe menica. Skusim urobit schemu ako to chcem, lebo tazsie sa to vysvetluje :)

MEX: Ano, PEN z DS ide na prvu svorku. Toto som ja nerobil, robili mi to elektrikari, kabel vyzera byt slusneho prierezu a svorky su myslim ze do 200A, tak snad je to ok. Dokonca som zistil (pisal som to tu), ze bod rozdelenia nie je u mna prizemneny a je spraveny len na AYKY kabli co ide zo stlpa (DS). Kedze v skrinke mam aj pasovinu, tak uz Migel poradil, aby som to prizemnil viewtopic.php?t=15022&start=420#p288099.

No ale ktomu zrusenie "ground-rele", fakt neviem ako...
Mex
Reputace:370
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Ty nemáš šroubovák, abys povolil jeden šroubek, vyndal propojku a zapojil ji do vedlejší svorky?

Přizemnit bod rozdělení je snad samozřejmost, To předpokládám ukládá i nějaká norma. Ale hlavně je to logické a správné.

Pokud je tam skutečně nějaké ground-relé, tak se skoro jistě dá někde nastavit, jestli se má nebo nemá spínat.
cipis
Moderátor
Reputace:976
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Posun si ten bod rozdeleni do te nove skrinky, co tam chces udelat. PEN musi byt min. 10mm2.
A z teto nove skrinky natahni Lin, Lout a PEN k menici, kdyz to ma ten menic natvrdo spojene.
Ground rele ma Victron, co tam mas ty, tak to nevime.

A jak psal gupa, ja to mam vse az za menici. Tedy pater je TNC.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.