Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na návrh poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže či dílny. Autor popisuje parametry systému včetně 10 kWp panelů, 11 kW ostrovního střídače a 16 kWh baterie s důrazem na bezpečnost a možnost manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Fórum nabízí prostor pro sdílení zkušeností a doporučení ohledně zapojení, revize a bezpečnostních opatření.
- gupa
- Reputace:172
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Pokud si pamatuji tak Cipis má rozdělení až za měniči. Takže od té svorkovnice podle obrázku jít s PENem k měniči, vrátit se od měniče znovu k té svorkovnici a až potom rozdělit. Je tak?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- rva
- Reputace:938
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mé kombiměniče mám zapojené takto. Chrániče jsou až na výstupu měniče. Bod rozdělení je u hodin, od kterých vedu L+N+PE bez chrániče jen přes jistič na fázi. Od hodin k měniči mi tak stačí 4 vodiče: L1 vstup, L1 výstup, N, PE. Schema odpovídá, i když tam jsou už jiné komponenty, integrovatelné do Home Assistant a "klasické" elektroměry jsou pryč.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Mex
- Reputace:370
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Jen drobnost k té první fotce: předpokládám, že přívod PEN z gridu vede na tu první svorku, úplně vlevo.Ghost86 píše: sob dub 04, 2026 6:05 pmToto je aktualna fotka mojho rozvadzaca DS, kde vidno aj bod rozdelenie PEN:
Tu máš spojkou propojenou na vedlejší zelenou a teprve z ní je zapojená modrá N.
Já bych to neřetězil a zapojil propojku z té první hned na modrou.
Teoreticky je to jedno, ale takhle tam zbytečně přibývá přechoďák a potenciální možnost vaklu jednou propojkou navíc.
K tomu propojení N a zrušení groud-relé (jestli tam je) už jsem psal, tak se nebudu opakovat.
- Ghost86
- Reputace:5
- Lokalita: SK - Kysuce
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ja budem mat tiez vsetky chranice az na vystupe menica. Skusim urobit schemu ako to chcem, lebo tazsie sa to vysvetlujerva píše: sob dub 04, 2026 6:48 pmMé kombiměniče mám zapojené takto. Chrániče jsou až na výstupu měniče. Bod rozdělení je u hodin, od kterých vedu L+N+PE bez chrániče jen přes jistič na fázi. Od hodin k měniči mi tak stačí 4 vodiče: L1 vstup, L1 výstup, N, PE. Schema odpovídá, i když tam jsou už jiné komponenty, integrovatelné do Home Assistant a "klasické" elektroměry jsou pryč.
MEX: Ano, PEN z DS ide na prvu svorku. Toto som ja nerobil, robili mi to elektrikari, kabel vyzera byt slusneho prierezu a svorky su myslim ze do 200A, tak snad je to ok. Dokonca som zistil (pisal som to tu), ze bod rozdelenia nie je u mna prizemneny a je spraveny len na AYKY kabli co ide zo stlpa (DS). Kedze v skrinke mam aj pasovinu, tak uz Migel poradil, aby som to prizemnil viewtopic.php?t=15022&start=420#p288099.
No ale ktomu zrusenie "ground-rele", fakt neviem ako...