Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže či dílny. Diskutuje se zde o parametrech systému, jako je výkon panelů, typ střídače, kapacita baterie a bezpečnostní opatření včetně manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Autor hledá rady ohledně správného zapojení, revize a bezpečnosti, přičemž plánuje některé práce provést svépomocí a jiné svěřit odborníkům.
- gupa
- Reputace:172
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Pokud si pamatuji tak Cipis má rozdělení až za měniči. Takže od té svorkovnice podle obrázku jít s PENem k měniči, vrátit se od měniče znovu k té svorkovnici a až potom rozdělit. Je tak?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- rva
- Reputace:938
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mé kombiměniče mám zapojené takto. Chrániče jsou až na výstupu měniče. Bod rozdělení je u hodin, od kterých vedu L+N+PE bez chrániče jen přes jistič na fázi. Od hodin k měniči mi tak stačí 4 vodiče: L1 vstup, L1 výstup, N, PE. Schema odpovídá, i když tam jsou už jiné komponenty, integrovatelné do Home Assistant a "klasické" elektroměry jsou pryč.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Mex
- Reputace:370
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Jen drobnost k té první fotce: předpokládám, že přívod PEN z gridu vede na tu první svorku, úplně vlevo.Ghost86 píše: sob dub 04, 2026 6:05 pmToto je aktualna fotka mojho rozvadzaca DS, kde vidno aj bod rozdelenie PEN:
Tu máš spojkou propojenou na vedlejší zelenou a teprve z ní je zapojená modrá N.
Já bych to neřetězil a zapojil propojku z té první hned na modrou.
Teoreticky je to jedno, ale takhle tam zbytečně přibývá přechoďák a potenciální možnost vaklu jednou propojkou navíc.
K tomu propojení N a zrušení groud-relé (jestli tam je) už jsem psal, tak se nebudu opakovat.
- Ghost86
- Reputace:5
- Lokalita: SK - Kysuce
Ja budem mat tiez vsetky chranice az na vystupe menica. Skusim urobit schemu ako to chcem, lebo tazsie sa to vysvetlujerva píše: sob dub 04, 2026 6:48 pmMé kombiměniče mám zapojené takto. Chrániče jsou až na výstupu měniče. Bod rozdělení je u hodin, od kterých vedu L+N+PE bez chrániče jen přes jistič na fázi. Od hodin k měniči mi tak stačí 4 vodiče: L1 vstup, L1 výstup, N, PE. Schema odpovídá, i když tam jsou už jiné komponenty, integrovatelné do Home Assistant a "klasické" elektroměry jsou pryč.
MEX: Ano, PEN z DS ide na prvu svorku. Toto som ja nerobil, robili mi to elektrikari, kabel vyzera byt slusneho prierezu a svorky su myslim ze do 200A, tak snad je to ok. Dokonca som zistil (pisal som to tu), ze bod rozdelenia nie je u mna prizemneny a je spraveny len na AYKY kabli co ide zo stlpa (DS). Kedze v skrinke mam aj pasovinu, tak uz Migel poradil, aby som to prizemnil viewtopic.php?t=15022&start=420#p288099.
No ale ktomu zrusenie "ground-rele", fakt neviem ako...
- Mex
- Reputace:370
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ty nemáš šroubovák, abys povolil jeden šroubek, vyndal propojku a zapojil ji do vedlejší svorky?
Přizemnit bod rozdělení je snad samozřejmost, To předpokládám ukládá i nějaká norma. Ale hlavně je to logické a správné.
Pokud je tam skutečně nějaké ground-relé, tak se skoro jistě dá někde nastavit, jestli se má nebo nemá spínat.
Přizemnit bod rozdělení je snad samozřejmost, To předpokládám ukládá i nějaká norma. Ale hlavně je to logické a správné.
Pokud je tam skutečně nějaké ground-relé, tak se skoro jistě dá někde nastavit, jestli se má nebo nemá spínat.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:976
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Posun si ten bod rozdeleni do te nove skrinky, co tam chces udelat. PEN musi byt min. 10mm2.
A z teto nove skrinky natahni Lin, Lout a PEN k menici, kdyz to ma ten menic natvrdo spojene.
Ground rele ma Victron, co tam mas ty, tak to nevime.
A jak psal gupa, ja to mam vse az za menici. Tedy pater je TNC.
A z teto nove skrinky natahni Lin, Lout a PEN k menici, kdyz to ma ten menic natvrdo spojene.
Ground rele ma Victron, co tam mas ty, tak to nevime.
A jak psal gupa, ja to mam vse az za menici. Tedy pater je TNC.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Ghost86
- Reputace:5
- Lokalita: SK - Kysuce
Hm nooo, toto bude asi problem, minimalne to tak laicky vidim...
Ja mam totiz kabel cyky 5x6 potiahnuty uz zo skrinky a tento kabel mal sluzit ako AC vstup do menica a zaroven aj ako privod DS do garaze, ked sa vypne FVE. Tu schemu som tu uz daval, stale plati akurat medzitym som sa rozhodol pre EASUN. No cosi vymyslime snad
Ja mam totiz kabel cyky 5x6 potiahnuty uz zo skrinky a tento kabel mal sluzit ako AC vstup do menica a zaroven aj ako privod DS do garaze, ked sa vypne FVE. Tu schemu som tu uz daval, stale plati akurat medzitym som sa rozhodol pre EASUN. No cosi vymyslime snad