Wallbox
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o možnostech, jak si levně vyrobit wallbox pro nabíjení elektromobilu, včetně zkušeností s konektory, EVSE kity a nákupy na Aliexpressu. Probírá se také ovládání wallboxu přes Home Assistant s integrací Tuya, možnosti přepínání mezi jednofázovým a třífázovým nabíjením a problémy s vypínáním nabíjení „na hulváta“. Někteří sdílejí zkušenosti s různými modely a upozorňují na možné komplikace s garancí a chybovými stavy aut.
- camel1cz
- Reputace:57
- Lokalita: Lounsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8430
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Wallbox
Za mě je autonomní systém s vlastními predikcemi, aplikací a napojením na FVE spíš nevýhoda.
Spolehlivost HA je úměrná kvalitě HW, který použijeme - nechci to zakřiknut, ale za poslední léta jsem žádný výpadek neměl... Nic co by ovlivnilo dostupnost nabíjení auta.
Navíc každá nabíječka funguje autonomně a externě ji lze jen řídit... Takže i když nebude funkční HA tak nabíječka normálně pojede v "nějakém režimu".
Moje zkušenost stran přepínání 1F/3F je jen na SmartEVSE a to taková, že není problém přepínat... Rozdíl je jen ve stykači, který musí být 3F (logicky). Ja mám teda ještě mimo stykače nabíječky předřazený stykač, který přepíná mezi fve a grid a nabíječka neví o tomto nic.
Co se týče vypínání nabíjení, tak to nelze dělat "na hulváta" vypnutím energie. Nabíječka ale může vynutit vypnutí nabíjení - u SmartEVSE to ale nefunguje korektně a auto skočí do chyby podobné, jako bych vypnul nabíjení vypínačem.
Osobně hledam jednu integrovanou nabíječku, která umí jet jak 1 tak že 3 fázi (přepínání bych řešil přes předřazený stykač) a která umí za běhu měnit nabíjecí proud alespoň v nějakých krocích až do 32A jednofázove. To řízení za běhu SmartEVSE umí na výbornou... Od 6 do 16A po desetinách ampéru. Ale z nějakého důvodu neumí víc jak 16A - to by asi šlo, ale neumím to rozjet.
Něco jako toto... Podle komentářů umí 1 i 3F (samozřejmě 3F verze), ale není jasné, jestli jde řídit nabíjecí proud za běhu a vypínat...
Tolik takový neuspořádaný balík poznámek
Spolehlivost HA je úměrná kvalitě HW, který použijeme - nechci to zakřiknut, ale za poslední léta jsem žádný výpadek neměl... Nic co by ovlivnilo dostupnost nabíjení auta.
Navíc každá nabíječka funguje autonomně a externě ji lze jen řídit... Takže i když nebude funkční HA tak nabíječka normálně pojede v "nějakém režimu".
Moje zkušenost stran přepínání 1F/3F je jen na SmartEVSE a to taková, že není problém přepínat... Rozdíl je jen ve stykači, který musí být 3F (logicky). Ja mám teda ještě mimo stykače nabíječky předřazený stykač, který přepíná mezi fve a grid a nabíječka neví o tomto nic.
Co se týče vypínání nabíjení, tak to nelze dělat "na hulváta" vypnutím energie. Nabíječka ale může vynutit vypnutí nabíjení - u SmartEVSE to ale nefunguje korektně a auto skočí do chyby podobné, jako bych vypnul nabíjení vypínačem.
Osobně hledam jednu integrovanou nabíječku, která umí jet jak 1 tak že 3 fázi (přepínání bych řešil přes předřazený stykač) a která umí za běhu měnit nabíjecí proud alespoň v nějakých krocích až do 32A jednofázove. To řízení za běhu SmartEVSE umí na výbornou... Od 6 do 16A po desetinách ampéru. Ale z nějakého důvodu neumí víc jak 16A - to by asi šlo, ale neumím to rozjet.
Něco jako toto... Podle komentářů umí 1 i 3F (samozřejmě 3F verze), ale není jasné, jestli jde řídit nabíjecí proud za běhu a vypínat...
Tolik takový neuspořádaný balík poznámek
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
36 kWh [10x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 28x 550Wp mono na střeše nezapojeno
b) 2x Fangpusun MPPT 150/70 Tr (asi nepoužiji)
c) 8x Pylontech US3000
Rozpracováno:
c) 8x Pylontech US3000
- rva
- Reputace:941
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Na vypínání nabíjení "na hulváta" vypnutím energie by snad mělo být auto stavěné, protože toto může nastat kdykoliv při poruše na straně distributora/fotovoltaiky. Občas to taky používám a zatím to nevadilo ani autu ani wallboxu.
V návodu mám klasickou hatlamatilkou napsáno jenom toto:
V návodu mám klasickou hatlamatilkou napsáno jenom toto:
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- Franta2776
- Reputace:583
Vypínání na hulváta určitě ne, důvod je záruka. Mě u BMW si to auto pamatuje a v servisu mě upozorňovali na možnost zamítnutí případné reklamace nabíječky v autě.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- camel1cz
- Reputace:57
- Lokalita: Lounsko
- Výkon panelů [Wp]: 8430
- Kapacita baterie [kWh]: 30
ad vypínání na hulváta: jistě to nerozbije auto a auto na to jistě je stavěné, ale je to prostě chybový stav a chybný postup s kterým se nemůže počítat v běžném provozu. U mě si auto to připojení zapamatuje jako chybné a už nejde začít znovu nabíjet. Musím fyzicky vytáhnout kabel a znovu ho zapojit.
Nedivil bych se, kdyby to auto logovalo a servis dělal ofuky při některých typech závad, jak píše Franta.
Nedivil bych se, kdyby to auto logovalo a servis dělal ofuky při některých typech závad, jak píše Franta.
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
Rozpracováno:
c) 8x Pylontech US3000
Rozpracováno:
c) 8x Pylontech US3000
- JirkaE
- Reputace:338
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
U mě to u té 1F nevadí a lze vytěžovat ON/OFF ale pro změnu proudu musím vypnout, změnit proud a zapnout - jak tady popisoval RVA myslím.
U té 3F to je ale jiné pokud to neodpojím nejdřív tlačítkem na autě, a udělám pouze OFF na stykači, pak už ani tlačítko u zásuvky nabíjení nefunguje a nejde to vytáhnout. Musím do auta a ukončit nabíjení v menu a až pak to pustí zástrčku ven - jinak tam drží... (a auto v chybovém hlášení s hláškou na mobil)
S jednofázovou mohu dělat cokoliv navíc má integraci do Tuya tedy vše co Tuya umožňuje... (do 16A) Obě co mám jsou laciné alíkové. Pro pevný wallbox jsem se zatím nerozhodl - je to drahý a každý má nějaké nevýhody.
Zatím nejblíže je mě Victron ale na to nemám zatím stejně výkon a tak pozoruju, naslouchám a hltám informace
a tápu ve tmě...
U té 3F to je ale jiné pokud to neodpojím nejdřív tlačítkem na autě, a udělám pouze OFF na stykači, pak už ani tlačítko u zásuvky nabíjení nefunguje a nejde to vytáhnout. Musím do auta a ukončit nabíjení v menu a až pak to pustí zástrčku ven - jinak tam drží... (a auto v chybovém hlášení s hláškou na mobil)
S jednofázovou mohu dělat cokoliv navíc má integraci do Tuya tedy vše co Tuya umožňuje... (do 16A) Obě co mám jsou laciné alíkové. Pro pevný wallbox jsem se zatím nerozhodl - je to drahý a každý má nějaké nevýhody.
Zatím nejblíže je mě Victron ale na to nemám zatím stejně výkon a tak pozoruju, naslouchám a hltám informace
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
: DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Zdenek Vojc
- Reputace:4
- Lokalita: ČBudějovice
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 15500
- Kapacita baterie [kWh]: 14,5
Jak to tady čtu, tak asi nejlepší bude ta 3f z Alíka integrovaná přes Tuya local do HA. A v HA nastavit spíš ruční vyp/zap (ne na hulváta, ale přes tu integraci) a možná nějaký ten automat na to aby to nevysálo baterku.
Abych i dál nabíjel z gridu (protože prostě nabito mít musím), musel bych tam k WB přitáhnout dráty z DS a pomocí ATS to přepínat. To se mi nechce.
Zase když potřebujete někam dojet, tak prostě musíte nabíjet a je jedno jestli ze svého nebo ze sítě. Takže to je taky hodně o plánování ježdění.
Nemám představu jak to nabiju když v 17:00 přijedu a ráno musím 200km do Brna a zpátky. Jak to doma nabiju ze svého? Jak mi pomůže HA?
Abych i dál nabíjel z gridu (protože prostě nabito mít musím), musel bych tam k WB přitáhnout dráty z DS a pomocí ATS to přepínat. To se mi nechce.
Zase když potřebujete někam dojet, tak prostě musíte nabíjet a je jedno jestli ze svého nebo ze sítě. Takže to je taky hodně o plánování ježdění.
Nemám představu jak to nabiju když v 17:00 přijedu a ráno musím 200km do Brna a zpátky. Jak to doma nabiju ze svého? Jak mi pomůže HA?