Wallbox

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o možnostech levné výroby wallboxu pro nabíjení elektromobilů a porovnávají řešení EVCC a Home Assistant (HA) pro řízení nabíjení v off-grid režimu. Zmiňují výhody EVCC jako hotového a odladěného systému, ale také flexibilitu a jednoduchost HA, která umožňuje vlastní automatizace a přizpůsobení. Diskuze se zaměřuje na efektivní využití energie z baterií a fotovoltaiky, správu výkonu měniče a optimalizaci nabíjení s ohledem na dostupný výkon a stav baterie.
camel1cz
Reputace:57
Lokalita: Lounsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8430
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Wallbox

Nový příspěvek od camel1cz »

Za mě je autonomní systém s vlastními predikcemi, aplikací a napojením na FVE spíš nevýhoda.

Spolehlivost HA je úměrná kvalitě HW, který použijeme - nechci to zakřiknut, ale za poslední léta jsem žádný výpadek neměl... Nic co by ovlivnilo dostupnost nabíjení auta.

Navíc každá nabíječka funguje autonomně a externě ji lze jen řídit... Takže i když nebude funkční HA tak nabíječka normálně pojede v "nějakém režimu".

Moje zkušenost stran přepínání 1F/3F je jen na SmartEVSE a to taková, že není problém přepínat... Rozdíl je jen ve stykači, který musí být 3F (logicky). Ja mám teda ještě mimo stykače nabíječky předřazený stykač, který přepíná mezi fve a grid a nabíječka neví o tomto nic.

Co se týče vypínání nabíjení, tak to nelze dělat "na hulváta" vypnutím energie. Nabíječka ale může vynutit vypnutí nabíjení - u SmartEVSE to ale nefunguje korektně a auto skočí do chyby podobné, jako bych vypnul nabíjení vypínačem.

Osobně hledam jednu integrovanou nabíječku, která umí jet jak 1 tak že 3 fázi (přepínání bych řešil přes předřazený stykač) a která umí za běhu měnit nabíjecí proud alespoň v nějakých krocích až do 32A jednofázove. To řízení za běhu SmartEVSE umí na výbornou... Od 6 do 16A po desetinách ampéru. Ale z nějakého důvodu neumí víc jak 16A - to by asi šlo, ale neumím to rozjet.

Něco jako toto... Podle komentářů umí 1 i 3F (samozřejmě 3F verze), ale není jasné, jestli jde řídit nabíjecí proud za běhu a vypínat...

Tolik takový neuspořádaný balík poznámek :)
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
36 kWh [10x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 28x 550Wp mono na střeše nezapojeno
b) 2x Fangpusun MPPT 150/70 Tr (asi nepoužiji)
c) 8x Pylontech US3000
rva
Reputace:944
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Na vypínání nabíjení "na hulváta" vypnutím energie by snad mělo být auto stavěné, protože toto může nastat kdykoliv při poruše na straně distributora/fotovoltaiky. Občas to taky používám a zatím to nevadilo ani autu ani wallboxu.
V návodu mám klasickou hatlamatilkou napsáno jenom toto:
Přílohy
Ukončení nabíjení elektromobilu.jpg
Reputace:583

Nový příspěvek od Franta2776 »

Vypínání na hulváta určitě ne, důvod je záruka. Mě u BMW si to auto pamatuje a v servisu mě upozorňovali na možnost zamítnutí případné reklamace nabíječky v autě.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
camel1cz

ad vypínání na hulváta: jistě to nerozbije auto a auto na to jistě je stavěné, ale je to prostě chybový stav a chybný postup s kterým se nemůže počítat v běžném provozu. U mě si auto to připojení zapamatuje jako chybné a už nejde začít znovu nabíjet. Musím fyzicky vytáhnout kabel a znovu ho zapojit.

Nedivil bych se, kdyby to auto logovalo a servis dělal ofuky při některých typech závad, jak píše Franta.
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
Rozpracováno:
c) 8x Pylontech US3000
JirkaE
Reputace:338
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

U mě to u té 1F nevadí a lze vytěžovat ON/OFF ale pro změnu proudu musím vypnout, změnit proud a zapnout - jak tady popisoval RVA myslím.

U té 3F to je ale jiné pokud to neodpojím nejdřív tlačítkem na autě, a udělám pouze OFF na stykači, pak už ani tlačítko u zásuvky nabíjení nefunguje a nejde to vytáhnout. Musím do auta a ukončit nabíjení v menu a až pak to pustí zástrčku ven - jinak tam drží... (a auto v chybovém hlášení s hláškou na mobil)

S jednofázovou mohu dělat cokoliv navíc má integraci do Tuya tedy vše co Tuya umožňuje... (do 16A) Obě co mám jsou laciné alíkové. Pro pevný wallbox jsem se zatím nerozhodl - je to drahý a každý má nějaké nevýhody.

Zatím nejblíže je mě Victron ale na to nemám zatím stejně výkon a tak pozoruju, naslouchám a hltám informace 😃 a tápu ve tmě...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Zdenek Vojc
Reputace:5
Lokalita: ČBudějovice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 15500
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Nový příspěvek od Zdenek Vojc »

Jak to tady čtu, tak asi nejlepší bude ta 3f z Alíka integrovaná přes Tuya local do HA. A v HA nastavit spíš ruční vyp/zap (ne na hulváta, ale přes tu integraci) a možná nějaký ten automat na to aby to nevysálo baterku.
Abych i dál nabíjel z gridu (protože prostě nabito mít musím), musel bych tam k WB přitáhnout dráty z DS a pomocí ATS to přepínat. To se mi nechce.
Zase když potřebujete někam dojet, tak prostě musíte nabíjet a je jedno jestli ze svého nebo ze sítě. Takže to je taky hodně o plánování ježdění.
Nemám představu jak to nabiju když v 17:00 přijedu a ráno musím 200km do Brna a zpátky. Jak to doma nabiju ze svého? Jak mi pomůže HA?
cipis
Moderátor
Reputace:983
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Pridas doma 100 kWh v baterkach a mas to ... Anebo si koupis druhe auto a budes to stridat.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Zdenek Vojc

Asi takhle:
HA mi v tom pomůže hlavně řízením režimů nabíjení, vidím to na 3 režimy:

Jen z přebytku
Nabíjení běží jen když je skutečný přebytek z FVE a nevycucává to baterku, respektive třeba do 80%. Aby byla nějaká hystereze ve vypínání nabíjení.

Auto / kombinovaný režim
Přes den jede z přebytků, ale když je potřeba mít auto ráno připravené, tak se večer přepne do „jistoty“ na grid a s tím i domácnost (to auto bude 99% spotřeby).

Nutné nabití
Když prostě potřebuju odjet, tak se neřeší ideologie a auto se dobije i za cenu DS.

Já jsem off-grid s ATS, takže v režimu „nutné nabití“ to chci udělat takto:

1. HA pošle wallboxu stop
2. počká pár sekund, až spadne nabíjecí výkon
3. přepne ATS na grid
4. po krátkém ustálení znovu povolí nabíjení
5. po nabití se ATS přepne ba FVE
Nechci přepínat ATS pod aktivním nabíjením natvrdo, i když je přepnutí rychlé, protože nevím, jak to vezme auto a wallbox.

to se dá všechno v HA naskriptovat, data tam jsou.

Kdybych byl v režimu grid-on, tak bych to řešil ještě jednodušeji: místo ATS jen v měniči nastavím pro „nutné nabití“ vyšší rezervu / menší hloubku vybití baterky, takže se baterka nechá třeba jen do 50 % a zbytek už si vezme ze sítě.
glottis
Reputace:501
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000

Nový příspěvek od glottis »

takze vlastne budes druhe EVCC :) hmmm
Zdenek Vojc

Nevím, co je evcc? Zminujete ho tady. To je nejaky jiny HA?
glottis

https://evcc.io/en/

Software na rizeni nabijeni a vytezovani. Da se pustit i v HA nebo vedle v dockeru. Uz to tu bylo odkazovane nekolikrat, nejen mnou
Zdenek Vojc

Díky za odkaz. Tvl, to dela presne to co jsem nahore nastinil, ty rezimy nabijeni 😃
Nejak mi uniká jak by to cele melo fungovat v kombinaci: automatika v HA + alik WB rizeny po tuya local + ATS grid off/on+ vytezovani do vody, topení atp. Zkratka mi do toho klasického sestavení, kdy v HA vše řídím nezapada. Připada mi to jako dalsi HA, který je více specializovaný na konrétní scénáře.
Kombinovat to ?
Nebudu jednu věc dělat na dvou místech a v kazdem jenom cast?
camel1cz

Mám podobné úvahy. Je jasné, že nějaké řízení spotřebu u je třeba, nicméně za léta jsem došel k tomu, že se mi s automatizacemi v HA strašně špatně pracuje. Chybí mi nějaká organizace těch pravidel, jejich návaznost atd.
Já jsem skončil u nodered, což je lepší, ale k ideálu to má daleko - chybí ta nějaké příjemné GUI pro ovládání a i vývoj te logiky není příjemný.

Z rychlého čtení mi přijde, že by ten EVCC měl umět řídit nejen nabíjení auta, ale i třeba bojler nebo tepelko a to je fajn a vlastně vše, co potřebuju.

Bude to chtít asi nainstalovat a vyzkoušet, jak se to bude chovat...
Rozpracováno:
c) 8x Pylontech US3000
glottis

Ja původně taky automatizoval v HA a přes Node-RED. Bylo to peklo, pořád něco špatně, pořád něco debugovat, pořád něco předělávat :) Pak přišel dynamický tarif ČEZu a to už nešlo. Tam bych u spalil čas hrozně.

Tímhle jsem si to outsourcoval a mám klid. Všechno funguje, je to živý projekt, aktualizace chodí. Má to mobilní apku, kterou se nebojí nainstalovat manželce. Jdou tam dělat různé časové plány, plány podle ceny (což používám pro nabíjení auta z nízké ceny v gridu ... mám dynamický tarif od ČEZu). Můžete mít víc aut a bojlerů a dát jim priority. Propojí se to na FVE. Třeba Victron bez problému. Jde to zaintegrovat i do HA zpátky a asi tam i něco řídit. To jsem ale nezkoušel.

Já mám hloupý wallbox s řízením 0-10V. Udělal jsem si k němu v ESPHome řízení přes HA a rok zpátky jsem to s GPT pak byl schopný nainstalovat po MQTT i do EVCC. Mám pak v HA přepínač EVCC/manual a buď to řídí EVCC, nebo jedu podle HA. Ale veškerou logiku v HA jsem zahodil a už tam mám jen nastavení proudu v manuálním režimu.

Je to jen software, tak to zkuste :) Už to je i ve stavu, že se velká většina dělá v GUI a konfigurace se mění jen na něco a to ještě přes GUI. Dokumentaci mají dobrou.
georg_cz
Reputace:0
Lokalita: Čáslav
Výkon panelů [Wp]: 9000
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od georg_cz »

V minulosti jsem ten evcc web pročetl celý, jsou tam zajímavé ty články v blogu. Podle všeho němci mají vesměs hodně malé baterie, třeba 5kWh a výkup asi není nijak výhodný. Evcc byla teda reakce na to, jak co nejvíc tu energii nechat doma. Proto nabízí i řízení topných tyčí, tepelných čerpadel atd. Topné tyče tam dokonce mají (skoro)spojitou regulaci, aby byly příjemné pro měnič. Hodně lidí tam mají jenom evcc a nic dalšího, ale je tam i podstatná část těch, kteří to jedou v rámci HA na stejném stroji. Tam je ale omezená podpora i funkcionalita oproti samostané instalaci, na to pozor případně. Já jsem měl původně další raspberry jen pro evcc, ale teď zkouším ten plugin pro HA a nijak mě to neomezuje. Mám tam Venus OS s Node Red, pak zvlášť HA Green a tak už se mi nechtělo krmit další stroj zase jenom pro evcc.
rva
Reputace:944
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

V HA můžu používat (doinstalovat si Node-RED) a kreslit a realizovat si automatizace v něm:
Node-RED.png
Nebo to řešit pomocí skriptů - jak vizuálně, tak v yaml:
Script-visual.png
Script-yaml.png
A nebo pomocí HA automatizací - opět jak vizuálně, tak v yaml:
Automatizace-visual.png
Automatizace-yaml.png
Někomu může vyhovovat mít Wallbox s vlastním řízením, ale pokud má někdo HA, tak wallbox je jenom jeden ze spotřebičů v domácnosti u kterých je potřeba řešit jejich řízení v závislosti na stavu elektrárny. A z HA se tak současně řídí boiler, topení, klimatizace, bazén, ...

Je dobré vědět, že takový produkt existuje. U mě ale Home Assistant dělá přesně to, co potřebuju, a snažím se to mít co nejjednodušší.

Nemám v tom žádnou raketovou vědu. Když je baterka nabitá, nespojitě spínám kaskádu odporů podle priority. K tomu pár kontrol, ochrany a ovládání ATS při přetížení apod.

Pokud k tomu připojím auto, tak tohle celé vlastně můžu vypnout a řešit jen nabíjení auta. A tam je právě podstata problému: když mám 10kW měnič a připojím 3f nabíjení auta, které si umí vzít až 11 kW, tak auto v podstatě spotřebuje celou kapacitu zdroje. V tu chvíli už nějaké chytřejší vytěžování moc nedává smysl, protože není z čeho vytěžovat navíc.

Naopak budu muset nabíjení spíš škrtit třeba na 6 kW, aby něco zůstalo pro běžný provoz domu. Pak samozřejmě platí, že na praní, pečení nebo žehlení se musí myslet zvlášť.

Jsem čistě off-grid, takže u mě není plynulé přimíchávání DS. Buď jedu 100 % z FVE, nebo přes ATS 100 % z gridu. Proto říkám, že v mém případě HA funguje dobře jako jednoduché nadřazené řízení, ale při nabíjení 60kWh auta z 10kW elektrárny už „chytré vytěžování“ ztrácí smysl, protože to auto prostě pohltí prakticky celý výkon zdroje.

Jiná situace by byla, kdyby nabíjení umělo opravdu spojitě a jemně regulovat výkon jako greenbono.

A ještě opatrně k EVCC: věřím, že pro někoho to může být výborné řešení, ale na mě to působí trochu „happy path WSD“ naladěné – hodně hezky dotažené pro typické scénáře. Já mám ale radši jednodušší a přímočařejší logiku, kterou si v HA upravím přesně po svém.
georg_cz
Reputace:0
Lokalita: Čáslav
Výkon panelů [Wp]: 9000
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od georg_cz »

Taky mám offgrid, k dispozici mám 1f 6kVa měnič a regulace nabíjení auta plynule právě možná je. U mě to je 8 - 32A, omezeno mám na 20A kvůli výkonu měniče. HA mi řeší, že když se nabíjí auto, nebude se za dodržení určitých podmínek zapínat boost na bojleru a podobně. Nedokázal jsem ale v HA reagovat dohromady na dostupný aktuální výkon měniče v souvislosti s SOC baterie doma, aktuálním výkonem ze slunce a výkonem nabíjení auta. Proto jak jsem psal jsem v minulosti několikrát baterku doma vybil do auta například. To právě už má evcc vymyšlené a funční. V HA jsem na to nedokázal přijít, jak všechny stavy spolehlivě ošetřit, aby to fungovalo všechno hezky dohromady. Spálil jsem tři zimy laborováním, ale bohužel to je evidentně nad moje síly 😀
Bohužel je pravda, že evcc je hodně univerzální řešení a na ostrovníky moc nemyslí. Obecně tohle řešení asi ještě univerzálně dostupné není a všude se počítá spíš s grid tie topologií.
Zdenek Vojc

Já si právě myslím, že EVCC má k dispozici v zásadě stejná data jako HA, jen už nad nimi má hotovou a odladěnou logiku. To beru jako jeho hlavní výhodu.

U mě v off-gridu ale stejně nakonec narážím na to samé: hlídám SOC baterie, aktuální výkon FVE, zátěž domu a výkon do auta. Když přijde mrak a auto začne tahat energii z baterky, tak moc možností navíc nemám. Můžu odstavit jiné vytěžovací spotřebiče, případně omezit nebo zastavit wallbaox.

Takže si myslím, že v mém případě to celé stojí hlavně na dobře udělané logice priorit, zpoždění a hystereze. EVCC to má zřejmě vyřešené a zabalené lépe, zatímco v HA si to člověk musí poskládat sám. Ale princip mi připadá pořád stejný.

U mě by to stejně skončilo tak, že EV nechám nabíjet do určité meze, třeba do poklesu baterky na 50 % SOC, a pak nabíjení omezím, zastavím nebo přepnu režim ATS do Grid ON (všechny zbytné spotřebiče jsou OFF). Dobiju auto ze sítě, vypnu ho a vrátím ATS na Grid off.
Hlavní je, aby to nereagovalo hned na každý mrak, ale s rozumnou hysterezí, klidně v řádu desítek minut, aby to celé zbytečně necukalo. Budu se k tomu chovat principiálně stejně jako k např. k bojleru, akorát opatrněji z pohledu četnosti manipulace .
Takže EVCC chápu jako pohodlnější a víc hotové řešení. Jen si nejsem jistý, jestli v mém ostrovním režimu přináší nějakou zásadně jinou fyziku než dobře udělané řízení v HA.