Wallbox

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují možnosti, jak si levně vyrobit wallbox pro nabíjení elektromobilu, včetně zkušeností s konektory a EVSE kity. Probírá se řízení nabíjení přes Home Assistant (HA) s různými režimy podle dostupnosti energie z fotovoltaiky a s přepínáním mezi sítí a bateriemi. Sdílejí se také praktické poznatky o jednofázových a třífázových nabíječkách, problémech s vypínáním nabíjení a doporučení pro spolehlivost a plánování nabíjení.
camel1cz
Reputace:57
Lokalita: Lounsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8430
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Wallbox

Nový příspěvek od camel1cz »

Za mě je autonomní systém s vlastními predikcemi, aplikací a napojením na FVE spíš nevýhoda.

Spolehlivost HA je úměrná kvalitě HW, který použijeme - nechci to zakřiknut, ale za poslední léta jsem žádný výpadek neměl... Nic co by ovlivnilo dostupnost nabíjení auta.

Navíc každá nabíječka funguje autonomně a externě ji lze jen řídit... Takže i když nebude funkční HA tak nabíječka normálně pojede v "nějakém režimu".

Moje zkušenost stran přepínání 1F/3F je jen na SmartEVSE a to taková, že není problém přepínat... Rozdíl je jen ve stykači, který musí být 3F (logicky). Ja mám teda ještě mimo stykače nabíječky předřazený stykač, který přepíná mezi fve a grid a nabíječka neví o tomto nic.

Co se týče vypínání nabíjení, tak to nelze dělat "na hulváta" vypnutím energie. Nabíječka ale může vynutit vypnutí nabíjení - u SmartEVSE to ale nefunguje korektně a auto skočí do chyby podobné, jako bych vypnul nabíjení vypínačem.

Osobně hledam jednu integrovanou nabíječku, která umí jet jak 1 tak že 3 fázi (přepínání bych řešil přes předřazený stykač) a která umí za běhu měnit nabíjecí proud alespoň v nějakých krocích až do 32A jednofázove. To řízení za běhu SmartEVSE umí na výbornou... Od 6 do 16A po desetinách ampéru. Ale z nějakého důvodu neumí víc jak 16A - to by asi šlo, ale neumím to rozjet.

Něco jako toto... Podle komentářů umí 1 i 3F (samozřejmě 3F verze), ale není jasné, jestli jde řídit nabíjecí proud za běhu a vypínat...

Tolik takový neuspořádaný balík poznámek :)
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
36 kWh [10x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 28x 550Wp mono na střeše nezapojeno
b) 2x Fangpusun MPPT 150/70 Tr (asi nepoužiji)
c) 8x Pylontech US3000
rva
Reputace:941
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Na vypínání nabíjení "na hulváta" vypnutím energie by snad mělo být auto stavěné, protože toto může nastat kdykoliv při poruše na straně distributora/fotovoltaiky. Občas to taky používám a zatím to nevadilo ani autu ani wallboxu.
V návodu mám klasickou hatlamatilkou napsáno jenom toto:
Přílohy
Ukončení nabíjení elektromobilu.jpg
Reputace:583

Nový příspěvek od Franta2776 »

Vypínání na hulváta určitě ne, důvod je záruka. Mě u BMW si to auto pamatuje a v servisu mě upozorňovali na možnost zamítnutí případné reklamace nabíječky v autě.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
camel1cz
Reputace:57
Lokalita: Lounsko
Výkon panelů [Wp]: 8430
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od camel1cz »

ad vypínání na hulváta: jistě to nerozbije auto a auto na to jistě je stavěné, ale je to prostě chybový stav a chybný postup s kterým se nemůže počítat v běžném provozu. U mě si auto to připojení zapamatuje jako chybné a už nejde začít znovu nabíjet. Musím fyzicky vytáhnout kabel a znovu ho zapojit.

Nedivil bych se, kdyby to auto logovalo a servis dělal ofuky při některých typech závad, jak píše Franta.
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
36 kWh [10x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 28x 550Wp mono na střeše nezapojeno
b) 2x Fangpusun MPPT 150/70 Tr (asi nepoužiji)
c) 8x Pylontech US3000
JirkaE
Reputace:338
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

U mě to u té 1F nevadí a lze vytěžovat ON/OFF ale pro změnu proudu musím vypnout, změnit proud a zapnout - jak tady popisoval RVA myslím.

U té 3F to je ale jiné pokud to neodpojím nejdřív tlačítkem na autě, a udělám pouze OFF na stykači, pak už ani tlačítko u zásuvky nabíjení nefunguje a nejde to vytáhnout. Musím do auta a ukončit nabíjení v menu a až pak to pustí zástrčku ven - jinak tam drží... (a auto v chybovém hlášení s hláškou na mobil)

S jednofázovou mohu dělat cokoliv navíc má integraci do Tuya tedy vše co Tuya umožňuje... (do 16A) Obě co mám jsou laciné alíkové. Pro pevný wallbox jsem se zatím nerozhodl - je to drahý a každý má nějaké nevýhody.

Zatím nejblíže je mě Victron ale na to nemám zatím stejně výkon a tak pozoruju, naslouchám a hltám informace 😃 a tápu ve tmě...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Zdenek Vojc
Reputace:4
Lokalita: ČBudějovice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 15500
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Nový příspěvek od Zdenek Vojc »

Jak to tady čtu, tak asi nejlepší bude ta 3f z Alíka integrovaná přes Tuya local do HA. A v HA nastavit spíš ruční vyp/zap (ne na hulváta, ale přes tu integraci) a možná nějaký ten automat na to aby to nevysálo baterku.
Abych i dál nabíjel z gridu (protože prostě nabito mít musím), musel bych tam k WB přitáhnout dráty z DS a pomocí ATS to přepínat. To se mi nechce.
Zase když potřebujete někam dojet, tak prostě musíte nabíjet a je jedno jestli ze svého nebo ze sítě. Takže to je taky hodně o plánování ježdění.
Nemám představu jak to nabiju když v 17:00 přijedu a ráno musím 200km do Brna a zpátky. Jak to doma nabiju ze svého? Jak mi pomůže HA?
cipis
Moderátor
Reputace:982
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Pridas doma 100 kWh v baterkach a mas to ... Anebo si koupis druhe auto a budes to stridat.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Zdenek Vojc
Reputace:4
Lokalita: ČBudějovice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 15500
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Nový příspěvek od Zdenek Vojc »

Asi takhle:
HA mi v tom pomůže hlavně řízením režimů nabíjení, vidím to na 3 režimy:

Jen z přebytku
Nabíjení běží jen když je skutečný přebytek z FVE a nevycucává to baterku, respektive třeba do 80%. Aby byla nějaká hystereze ve vypínání nabíjení.

Auto / kombinovaný režim
Přes den jede z přebytků, ale když je potřeba mít auto ráno připravené, tak se večer přepne do „jistoty“ na grid a s tím i domácnost (to auto bude 99% spotřeby).

Nutné nabití
Když prostě potřebuju odjet, tak se neřeší ideologie a auto se dobije i za cenu DS.

Já jsem off-grid s ATS, takže v režimu „nutné nabití“ to chci udělat takto:

1. HA pošle wallboxu stop
2. počká pár sekund, až spadne nabíjecí výkon
3. přepne ATS na grid
4. po krátkém ustálení znovu povolí nabíjení
5. po nabití se ATS přepne ba FVE
Nechci přepínat ATS pod aktivním nabíjením natvrdo, i když je přepnutí rychlé, protože nevím, jak to vezme auto a wallbox.

to se dá všechno v HA naskriptovat, data tam jsou.

Kdybych byl v režimu grid-on, tak bych to řešil ještě jednodušeji: místo ATS jen v měniči nastavím pro „nutné nabití“ vyšší rezervu / menší hloubku vybití baterky, takže se baterka nechá třeba jen do 50 % a zbytek už si vezme ze sítě.