EGD - výměna elektroměru distributorem
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
- JirkaE
- Reputace: 131
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: EGD - výměna elektroměru distributorem
Mě se ta idea líbípibi píše: úte kvě 27, 2025 3:28 pmMám to v plánu zrealizovat na zimu, 6kW nabíječka už je od ledna doma.

Ztráty jsou přece stále stejné - ať je NT nebo VT

Úplné přepnutí je zároveň i restart mnoha zařízení a asi se to moc nevyplatí přepínat denně kvuli pár kWh z DS
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Aktuální písnička spojená s věkem a narozeninami (VHS-Oficial music video 2015)
- Stařešina -
Letošní NOVINKA - VHS - Dobro a zlo (Oficial music video 2025) -
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Aktuální písnička spojená s věkem a narozeninami (VHS-Oficial music video 2015)

Letošní NOVINKA - VHS - Dobro a zlo (Oficial music video 2025) -
-
- Reputace: 192
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
A nemluvíte každý tak trochu o něčem jiném?FRSO píše: úte kvě 27, 2025 12:07 pmAle může, XT211 co mám tak ano, to mi říkal i technik a jsou tam ikony zap a vyp, svítí mi zap, uvnitř jsou i 2 relé pro dálkové ovládání.glottis píše: úte kvě 27, 2025 9:42 amjj, nove elmery maj vystup, kterym ovladaji externi HDO rele. Jestli to je uvnitr elmeru delane pres rele nebo ne nevim ale je to asi jedno. Kazdopadne elmer nemuze odpojit barak.
Pokud by to mělo odpojit barák, tak by to určitě nemohlo být nějaké "relé", ale musel by tam být pořádný 3f stykač.
Ty elektroměry jsou dělané minimálně do 63A na fázi, takže by to musel nějaký 100A stykač. A to už je pořádný macek, co když sepne, tak se zatřepe barák.
Určitě ne nějaké relé.
-
- Reputace: 278
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
A jseš si jistý že to musí být stykač 

3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 192
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Tak pokud to má fyzicky odpojit barák, tak co jiného by to mělo být?
Navíc když to má mít schopnost opětovného zapnutí, jak ukazuje ten elektroměr, tak nestačí něco jako jistič s vyrážecí cívkou.
Pokud by se ale jednalo jenom o nevýkonový výstup, který by spínal externí stykač (jak to asi myslel glottis), tak by to bylo něco jiného.
Proto jsem napsal, že si myslím, že každý mluví o něčem jiném.
Navíc když to má mít schopnost opětovného zapnutí, jak ukazuje ten elektroměr, tak nestačí něco jako jistič s vyrážecí cívkou.
Pokud by se ale jednalo jenom o nevýkonový výstup, který by spínal externí stykač (jak to asi myslel glottis), tak by to bylo něco jiného.
Proto jsem napsal, že si myslím, že každý mluví o něčem jiném.
-
- Reputace: 243
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Ta nabíječka je 0-6kW, jde zapojit na 3f - jsou tam 4 šachty pro Eltek flatpack, každá má svůj samostatný přívod a společný vývod + správa přes webový prohlížeč a 6x I/O, 6x relé. Jde nastavit asi plynule od 0, takže třeba 3 x 500W.skybor píše: úte kvě 27, 2025 4:04 pmKdyž se trochu optimalizuje spotřeba náročnějších spotřebičů, tak by měl stačit pro běžný provoz i mnohem slabší zdroj. Ale asi tuším, že ty chceš takhle živit i auto. A taky těch baterek máš trochu víc.
Já počítám, že by nám měla stačit i 2kW nabíječka (8x2=16kWh denně našetřených v době NT pro dobu VT). Už je taky nachystaná.
Auto při nedostatku sluníčka nabíjíme přímo z 3f, pokud není spěch, tak NT, pokud je třeba, tak kdykoliv.
Momentálně mám rozdíl v distribuci mezi VT/NT cca 2,50,-, D25d, ČEZ.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934