EGD - výměna elektroměru distributorem

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
thesaro
Reputace: 10
Lokalita: Rajhrad

EGD - výměna elektroměru distributorem

Nový příspěvek od thesaro »

Zdravím solárníci. Poštěstilo se již někomu z vás, že by vám distributor sám od sebe naklusal a vyměnil váš stařičký elektroměr za "chytrý" (tj. ten, který na vás každých 15 minut práskne online pomalu i číslo spoďárů)? Dle tiskové zprávy (https://www.egd.cz/clanek/od-pristiho-l ... lektromeru) by měl být chytrý elměr postupně nainstalován na odběrová s odběrem vyšším než 6 MWh a také všechny s dvoutarifní sazbou. Spadám do obou kategorií a navíc mám legální balkonovku, takže tak nějak tuším, že jsem horkým kandidátem. Proto bych rád poprosil kteréhokoliv z vás, který již výměnou elektroměru z vlastní iniciativy distributora prošel, aby se s námi podělil o zkušenosti.

Zkušeností s výměnou elměru, která nastala z podmětu na straně odběratele (tj.například připojení FVE k DS, zapojení se do sdílení) už je celkem dost a vždy tomu procesu předchází úprava ER v OM a nová revize, přičemž při zjištění sebemenšího problému se pracovníci distributora většinou točí na místě.

Přirozeně mě tedy zajímá, jak tento proces probíhá, když nebohého našince navštíví distributor sám ze své dobré vůle a vnutí mu svůj nový měřící bazmek i když o něj sám neprosil. Jak se staví např. ke starým ER, do kterých nikdo nešahal už od Kuvajtu napadení? To normálně přijedou a i přes hnůj v rozvaděči vám to namontují? Ne že by zrovna tohle byl můj případ, ale zákonitě k těmto případům bude docházet. To najednou všechna ta nová schémata, jističe se zámečkama či podobné další chujoviny neplatí, prostě připlácnou nový elměr a jdou o dům dál?
Nautilus
Reputace: 47
Lokalita: JV od Brna

Re: EGD - výměna elektroměru distributorem

Nový příspěvek od Nautilus »

Myslím, že jsi to popsal do posledního detailu správně...
Vlastní zkušenost sice zrovna s tímto případem nemám, ale podle toho jak probíhaly výměny dříve...

Sedím u PC a blik a "šťáva neny", běžím nahodit jističe a slyším přes zeď jak se mi někdo hrabe ve elm. rozvaděči. Vylezu před barák a taky že jo. Naprosto slušně a korektně se chlapíka optám, zdali by nemohl, než shodí hlavní vypínač, třeba zazvonit a dostal jsem školení o tom kolik má práce a takový zdržování si nemůže dovolit.
Nortonko
Reputace: 13
Lokalita: Horná Nitra
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5330
Kapacita baterie [kWh]: 6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Nortonko »

u mňa menili cca 2,5 roka do zadu. sami zo svojej vôle a to nespadám ani do jednej kategórie (na SK je to podbné ako v CZ). Spotrebu som mával tak 2.5 až 3.5 MW ročne jednotarif. V tej dobe som nemal ani FVE a ani neuvažoval o nej (v septembri bude rok od spustenia FVE - offgrid). Inak poslali do predu výzvu, že budú meniť s dátumom a že budem mať na chvíľú výpadok EE. Tak aj bolo prišiel montér, zazvonil. že ide meniť ELM či si chcem skontrolovať stav na starom ako celkom slušne sa správali. Dôvod výmeny :?:

FV: Risen RSM40-8-410M - 5ks V, 8ks JZ - 5.3kWp, 2xMPPT Victron 250/70 VE.Can, MP II 5000 GX, zatiaľ 120Ah v LiFePo 16S. SW: Proxmox na HP t630 - HA, MQTT, MariaDB, InfluxDB, Grafana, Telegram, SearXNG, Lyrion. HW: MySensors, RFLink, ESPHome, Shelly
cipis
Moderátor
Reputace: 743
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 30+15

Nový příspěvek od cipis »

Take mam na byte nahlasene, ze mi vymeni elmer za chytry. Duvod ten, ze stavajicimu vyprsi cejch. A asi uz maji dost tech chytrych, tak to proste meni i tam, kde to v prvni vlne povinne neni. Ale vymenit to ve finale do nejakeho roku musi stejne ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
thesaro
Reputace: 10
Lokalita: Rajhrad

Nový příspěvek od thesaro »

Taková technická, Cipisi: s chytrým elektroměrem, který ti tam páni z EGD dají vlastně zadarmo bez všech těch cavyků či papírování okolo, jež bys musel normálně jako iniciátor celé té akce podstupovat, ti vlastně už nic nebrání, aby sis našel nějakého ochotného solárníka, který nasdílí své přebytky. Případně i takový přechod na spot může dávat finančně smysl.
ACDC
Reputace: 8
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 5,600
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ACDC »

Mně ho měnil kámoš elměrák před cca 11ti lety. A na moje přání mi dal digitál. Abych si mohl sledovat odběr domu. Vloni mi napsali, že mají statisticky zjištěno, že přesnost je OK i po delší době a že mi ho nechají dalších pět let. Nejsem proti, je to ten nejblbější. :lol: Jinak mohou provést výměnu kdy se jim zachce.
5,6kW , RESACS, EPEVER, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
FRSO
Reputace: 158
Lokalita: poblíž Hodonína
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Nový příspěvek od FRSO »

thesaro píše: pon kvě 26, 2025 1:12 pm
Zdravím solárníci. Poštěstilo se již někomu z vás, že by vám distributor sám od sebe naklusal a vyměnil váš stařičký elektroměr za "chytrý" (tj. ten, který na vás každých 15 minut práskne online pomalu i číslo spoďárů)? Dle tiskové zprávy (https://www.egd.cz/clanek/od-pristiho-l ... lektromeru) by měl být chytrý elměr postupně nainstalován na odběrová s odběrem vyšším než 6 MWh a také všechny s dvoutarifní sazbou. Spadám do obou kategorií a navíc mám legální balkonovku, takže tak nějak tuším, že jsem horkým kandidátem. Proto bych rád poprosil kteréhokoliv z vás, který již výměnou elektroměru z vlastní iniciativy distributora prošel, aby se s námi podělil o zkušenosti.

Zkušeností s výměnou elměru, která nastala z podmětu na straně odběratele (tj.například připojení FVE k DS, zapojení se do sdílení) už je celkem dost a vždy tomu procesu předchází úprava ER v OM a nová revize, přičemž při zjištění sebemenšího problému se pracovníci distributora většinou točí na místě.

Přirozeně mě tedy zajímá, jak tento proces probíhá, když nebohého našince navštíví distributor sám ze své dobré vůle a vnutí mu svůj nový měřící bazmek i když o něj sám neprosil. Jak se staví např. ke starým ER, do kterých nikdo nešahal už od Kuvajtu napadení? To normálně přijedou a i přes hnůj v rozvaděči vám to namontují? Ne že by zrovna tohle byl můj případ, ale zákonitě k těmto případům bude docházet. To najednou všechna ta nová schémata, jističe se zámečkama či podobné další chujoviny neplatí, prostě připlácnou nový elměr a jdou o dům dál?
Mi napsali vzkaz, kdy mohou přijet vyměnit nový 4Q za starý digi který měl odslouženo 10 let, přijel maník co to dělá pro EDGE, vyměnil to za 20 minut, o nic se nezajímal a za 45 minut zase odjel. Jde o elměr made in France, ukazuje všechny veličiny na všech fázích, bonzuje přes gsm 4G co 25 minut. Sazbu mám D25
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 27.3.2025 13250kWh
vk_1
Reputace: 50

Nový příspěvek od vk_1 »

Do poloviny roku 2027 bude nutné nainstalovat chytré elektroměry všem odběratelům elektřiny s roční spotřebou nad 6 MWh.
Tuto povinnost stanovuje vyhláška o měření elektřiny.

Je celkem logické, že staré elektroměry už mění rovnou za moderní, aby to stihli.

Do roku 2030 to mají nainstalovat úplně všem odběrným místům. Jestli se ten termín ještě odloží, to netuším.
Členské státy EU mají povinnost zajistit instalaci chytrých elektroměrů nejpozději do roku 2030 a spotřebitelům je nabídnout za nákladově efektivních podmínek. Podle evropského práva mají všichni spotřebitelé právo na přístup k údajům o své spotřebě v reálném čase, což podporuje energetickou účinnost a zvyšuje transparentnost na energetickém trhu.
eman
Reputace: 231
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od eman »

Nám před 2 lety měnili elměr za nový, tak jsem zvědav, jestli ho zahodí, kvůli další výměně.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Valdano
Reputace: 148
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

U probíhajících výměn tzv. hloupých za chytré elektroměry provádějí distributoři současně s tím i datové provázání datové komunikace chytrého elektroměru vůči datovému centru příslušného distributora. Takže pokud někdo má vyměněn chytrý elektroměr z dřívejška, ale bez datové vazby na datové centrum příslušného distributora tak je pravděpodobné, že až na něj přijde řada v rámci těch probíhajících výměn tak se pracovníci co to budou měnit zřejmě nebudou zabývat extra datovým napojováním nebo specifickou datovou konfigurací různých typů elektroměrů, ale prostě to vymění za ten typ chytrého elektroměru, který budou zrovna nasazovat při výměnách včetně datové komunikace.
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

FRSO píše: pon kvě 26, 2025 5:42 pm
Jde o elměr made in France, ukazuje všechny veličiny na všech fázích, bonzuje přes gsm 4G co 25 minut. Sazbu mám D25
Franto, prosím tě, když ti vyměnili ten elektroměr: Co ti teď řídí HDO signalizaci nízkého a vysokého tarifu? Řídí to elektroměr?
U většiny domácích FVE to řídí elektroměr a ty časy NT jsou tam natvrdo nastavené uvnitř elektroměru. Prostě ČEZ Distribuce tím naprosto zahodila možnost řídit spotřebu těch domácností na dálku.

Tak by mě zajímalo, jestli to u tebe udělali stejně idiotsky (pevné časy v elměru), nebo ti to reálně řídí HDO signál, jako dříve.

Dík
Valdano

Chytré elektroměry obsahují přijímač HDO a také vnitřní kalendář spínání tarifů podle sazby. Chytré elektroměry umožňují v rámci datového propojení obousměrnou komunikaci díky čemuž nejen, že elektroměr posílá data do datového centra, ale z datového centra mohou do elektroměru přicházet povely mimo jiné například pro přepínání tarifu NT/VT mimo v elektroměru přednastavené časy.

EDG: Chytré měření

Změna časů nízkého tarifu
Výměnou elektroměru se vám změní doba spínání nízkého tarifu. Při výměně vám odebereme stávající elektroměr i se sazbovým spínačem (HDO) a nahradíme ho chytrým elektroměrem, který obsahuje vnitřní kalendář spínání tarifů podle sazby. Své časy spínání i s kódem najdete v portále nebo v aplikaci Distribuce24. Pokud se nechcete registrovat, časy spínání zjistíte i podle návodu, který najdete v návodu k elektroměru.

EDG: Kdy elektroměr spíná do nízkého tarifu? Jak poznám, že nízký tarif zrovna platí?
Časy, kdy u vás spíná nízký tarif, ale také rozdělení spotřeby mezi vysoký a nízký tarif si můžete prohlédnout v portále nebo v aplikaci Distribuce24. Pokud zatím nemáte registraci, teď je ten nejlepší čas si ji udělat. Pokud se nechcete registrovat, musíte na chytrém měření nejdřív najít kód HDO. Na displeji se v pravidelných intervalech zobrazují různé číselné kombinace. Pro zobrazení kódu HDO jsou to nejčastěji čísla 0.2.2 nebo 13.0.0 nebo 96.1.7 Vedle nich pak nejdete právě kód HDO. Má tvar například ACd25 nebo Ad571. Pokud ani jednu kombinaci čísel na svém přístroji nevidíte, podívejte se ještě do návodu pro svůj elektroměr. Podle kódu HDO zjistíte nové časy nízkého tarifu v našem online vyhledávání.

EGD: Časy platnosti nízkého tarifu
U průběhových nebo chytrých elektroměrů je HDO přijímač součástí elektroměru. V rozvaděči naleznete pouze elektroměr. Povel pro zjištění časů nízkého tarifu najdete na displeji elektroměru. Pokud se vám nedaří tento údaj zjistit, můžete se podívat do našich návodů k elektroměrům.
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

No právě že důležitá je větička "obsahuje vnitřní kalendář spínání tarifů podle sazby"
Valdano

Je to jen neznalost věci v tom smyslu, že se domníváte když jsou ty časy přednastaveny v chytrém elektroměru s obousměrnou datovou komunikací tak, že distributor nemůže vydat povel k výjimečnému přepnutí z důvodu potřeby regulace jindy, ale v reálu může.

Důležité je především to, že chytrý elektroměr má obousměrnou komunikaci a umožňuje přepínání NT/VT i mimo ty vnitřně přednastavené časy právě prostřednictvím mimořádných povelů od distributora. Běžně se přepíná NT/VT podle těch přednastavených časů v chytrém elektroměru, ale ve výjimečných případech má distributor možnost vydat povel k přepnutí i mimo ty časy. Takže to, že je to nastaveno v chytrém elektroměru ještě neznamená, že to distributor ve výjimečných případech když bude potřeba nemůže přepnout i mimo ty časy nastavené v chytrém elektroměru. ;)
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

Dobře, tak je tu někdo s oficiálně připojenou FVE, komu už někdy reálně sepnul elektroměr nízký tarif i mimo ty předprogramované časy?
Případně na jakém distribučním území?

Asi to začnu u sebe logovat :) Zatím se mi totiž zdá, že to ještě nikdy nenastalo. Už jen to, že distributor ty časy na dálku nemůže změnit, je v roce 2025 absurdní.
FRSO
Reputace: 158
Lokalita: poblíž Hodonína
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Nový příspěvek od FRSO »

vk_1 píše: pon kvě 26, 2025 7:13 pm
FRSO píše: pon kvě 26, 2025 5:42 pm
Jde o elměr made in France, ukazuje všechny veličiny na všech fázích, bonzuje přes gsm 4G co 25 minut. Sazbu mám D25
Franto, prosím tě, když ti vyměnili ten elektroměr: Co ti teď řídí HDO signalizaci nízkého a vysokého tarifu? Řídí to elektroměr?
U většiny domácích FVE to řídí elektroměr a ty časy NT jsou tam natvrdo nastavené uvnitř elektroměru. Prostě ČEZ Distribuce tím naprosto zahodila možnost řídit spotřebu těch domácností na dálku.

Tak by mě zajímalo, jestli to u tebe udělali stejně idiotsky (pevné časy v elměru), nebo ti to reálně řídí HDO signál, jako dříve.

Dík
HDO řídí ten elměr XT211, časy by měli být stejné jak byli, nesledoval jsem to, podívàm se, ale elměr počítá VT i NT, tak to asi funguje, hdo-čkem nic momentálně nespínám, končí N v relé cívky. V elměru je 3F stykač který můžou dálkově i vypnout asi v případě neplacení.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 27.3.2025 13250kWh
Valdano

vk_1 píše: pon kvě 26, 2025 9:34 pm
Zatím se mi totiž zdá, že to ještě nikdy nenastalo. Už jen to, že distributor ty časy na dálku nemůže změnit, je v roce 2025 absurdní.
Nikdo tady neřekl, že se nedají dálkově změnit i ty přenastavené časy v chytrém elektroměru. Podle mého názoru může distributor dálkově pomocí povelů změnit i ten uložený kalendář/rozvrh přepínání NT/VT v chytrém elektroměru. Jak často to ten který distributor používá v tom či onom regionu to netuším. Dálková změna kalendáře/rozvrhu bude zřejmě jen velmi výjimečná. Častěji než dálkové přepisování kalendáře/rozvrhu se budou asi používat spíš ty povely na mimořádné přepnutí NT/VT mimo uložený rozvrh, ale i tak to pravděpodobně nebudou moc časté události.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon kvě 26, 2025 9:49 pm, celkem upraveno 1 x.
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

U nás (území ČEZd) to funguje tak, že přijede technik na výměnu elektroměru. V autě má několik elektroměrů, na kterých je přilepený štítek s kódem spínání NT.
Někteří lidé technika zastihli při výměně, a on jim dal vybrat, který elměr namontovat, když chtěli časy spínání NT jiné. Prostě to tam je natvrdo naprogramované. Naprostá absurdita.

Jestli je to u jiných distributorů jinak, nebo už instalují i novější elměry, kde to umí nastavit na dálku, to netuším.
vk_1

Nový příspěvek od vk_1 »

Screenshot 2025-05-26 at 21.51.16.jpg
Screenshot 2025-05-26 at 21.51.16.jpg (30.86 KiB) Zobrazeno 146 x
Valdano

Zřejmě záleží na tom jak a co, který distributor používá a jestli vůbec využívá všech příslušných možností, které ten či onen chytrý elektroměr prostřednictvím obousměrné komunikace umožňuje. Nicméně u té změny celého rozvrhu je celkem pochopitelné, že to není nic co by se mělo dělat často a tak k tomu třeba ani neudělali podporu na straně jejich serveru. Mimořádné povely pro přepnutí NT/VT mimo přenastavené časy jim jako distributorovi pro účely mimořádných regulací mohou klidně stačit.