E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady ohledně domácího nabíjení elektromobilů kombinací distribuční sítě a fotovoltaických systémů. Uživatelé sdílejí tipy na efektivní využití solární energie, optimalizaci nabíjení a minimalizaci ztrát při přeměně energie. Téma zahrnuje i výběr vhodného wallboxu, řízení nabíjení a zkušenosti s různými bateriovými technologiemi.
JirkaE
Reputace: 299
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Nový příspěvek od JirkaE »

misif píše: pon úno 16, 2026 9:10 pm

Mám mezi NT a VT rozdíl 2,5 Kč na distribučních poplatcích, ať dělám, jak dělám, ať měřím jak můžu na AC, na DC do baterií, dokonce jsem ještě koupil extra Smart Chunt (jedinou věc od Victronu co mám :-), tak mi vychází celková ztráta AC-DC-AC cyklu cca 15%, což by dělalo 0,6Kč/kWh (nepočítám do ztráty vlastní spotřebu nezatíženého střídače tj. cca 80W, protože ten musí být zapnutý celoročně tak jako tak - drží mi backup nejen pro již zmíněné telco), střídač má na šťítku účinnost AC-DC přechodu 97% a asi jim budu věřit. Dva roky zpět jsem toto nabíjení v noci nedělal, teď takto protočím v zimě cca 450kWh/měsíc a mám zanedbatelný nárůst ve celkové měsíční spotřebě proti minulým létům.
Tak to u toho Victronu vychází mnohem větší ztráta :dontknow: , 15% je velmi dobrý rozdíl, při tý ceně - dobrá kalkulace a výpočet a takhle to vychází fak dobře :yes: A pokud je to ověřené i tím rozdílem minulých let - asi dobrá kombinace.

Já nemám nízký tarif vůbec a hledal jsem info, to už by byla velká rekonstrukce = hodně peněz a vzhledem k tomu, že chci vrátit jednou elektroměr, tak nyní nesmysl.

Ale výpočet super :yes: Díky, dobře promyšlené.
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)