E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady ohledně domácího nabíjení elektromobilů kombinací fotovoltaiky a distribuční sítě. Uživatelé sdílejí tipy na ovládání nabíjení, využití jednofázového a třífázového proudu, a řešení automatizace nabíjení podle dostupné energie. Téma zahrnuje i problémy s kompatibilitou nabíječek a možnosti optimalizace nabíjení pro maximální efektivitu a úsporu nákladů.
- JirkaE
- Reputace: 299
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Tak to u toho Victronu vychází mnohem větší ztrátamisif píše: pon úno 16, 2026 9:10 pm
Mám mezi NT a VT rozdíl 2,5 Kč na distribučních poplatcích, ať dělám, jak dělám, ať měřím jak můžu na AC, na DC do baterií, dokonce jsem ještě koupil extra Smart Chunt (jedinou věc od Victronu co mám, tak mi vychází celková ztráta AC-DC-AC cyklu cca 15%, což by dělalo 0,6Kč/kWh (nepočítám do ztráty vlastní spotřebu nezatíženého střídače tj. cca 80W, protože ten musí být zapnutý celoročně tak jako tak - drží mi backup nejen pro již zmíněné telco), střídač má na šťítku účinnost AC-DC přechodu 97% a asi jim budu věřit. Dva roky zpět jsem toto nabíjení v noci nedělal, teď takto protočím v zimě cca 450kWh/měsíc a mám zanedbatelný nárůst ve celkové měsíční spotřebě proti minulým létům.
Já nemám nízký tarif vůbec a hledal jsem info, to už by byla velká rekonstrukce = hodně peněz a vzhledem k tomu, že chci vrátit jednou elektroměr, tak nyní nesmysl.
Ale výpočet super
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
Strejda
- Reputace: 3
- Lokalita: Morava
Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Jirko, už několik let jedu na tomto provizoriu: Mam 3faz wallbox 22kw
Vedle wallboxu mám přepínač 1-0-2.
Poloha 1 je Číňan 1faz 5kw, do wb se pouští tedy 1 faze a zapnutim do polohy 1 se zaroven zapíná ten střídač, aby nežral když nenabiji. Střídač se take automaticky vypne, je li v baterkach pod 35%. To nabíjí 1x23A
Poloha 2 je 3faz, kde dalším manuálním přepínačem siti dávám grid nebo fve (zima/leto). To nabíjí rychleji, 3x18A.
Vypíná se už ne podle soc, ale jen alarmem na victronech, tj. Teplota, overload, battery low.
Tedy na polohu 1 nabijim běžně v létě, na polohu 2 preplou na grid v zimě, nebo v létě když se spěchá.
Toho, že wb nabíjí jinym proudem z cinana a jiným z victrona jsem dosahnul nastavením vyššího vystupniho napětí na cinanovi, wb nemusím přenastavovat.
Jak jsem napsal výše, je to jen provizorium. Má přijít na trh nový Victron evcs...
Vedle wallboxu mám přepínač 1-0-2.
Poloha 1 je Číňan 1faz 5kw, do wb se pouští tedy 1 faze a zapnutim do polohy 1 se zaroven zapíná ten střídač, aby nežral když nenabiji. Střídač se take automaticky vypne, je li v baterkach pod 35%. To nabíjí 1x23A
Poloha 2 je 3faz, kde dalším manuálním přepínačem siti dávám grid nebo fve (zima/leto). To nabíjí rychleji, 3x18A.
Vypíná se už ne podle soc, ale jen alarmem na victronech, tj. Teplota, overload, battery low.
Tedy na polohu 1 nabijim běžně v létě, na polohu 2 preplou na grid v zimě, nebo v létě když se spěchá.
Toho, že wb nabíjí jinym proudem z cinana a jiným z victrona jsem dosahnul nastavením vyššího vystupniho napětí na cinanovi, wb nemusím přenastavovat.
Jak jsem napsal výše, je to jen provizorium. Má přijít na trh nový Victron evcs...
-
Strejda
Taky pozor, ta moje on-off regulace nebude fungovat u každého auta, jsou auta, která nedokážou čekat na šťávu a po připojení kabelu bez napětí spadnou do chyby, nebo se uspi a bez zásahu uživatele se neprobudí aby začala nabíjet.
-
gold1
- Reputace: 10
- Lokalita: Zdiby
- Výkon panelů [Wp]: 9120
- Kapacita baterie [kWh]: 27
Docela mne toto tema taky zajima.Uvazuju o porizeni EV a porad prepocitavam.Auto mne zivi,nemam ho pro zabavu-denne ujedu cca 200km.V lete mi na strese zustava 4-4,5MWh a jeste muzu prihodit na jizni fasadu 3,5-4kWp-to by v lete jeste cca 3MWh hodilo.Jelikoz mam komplet od Victronu,tak zkoumam i nabijecku Victron.Zajimalo by mne jestli nekdo nezkousel pripojeni teto nabijecky na 3F,ale v rezimu 1F(vsechny faze spojene),tak jak tu beha docela dost domacich FVE.A jestli to ta nabijecka neumi,tak jakym vykonem dokaze nabijet v 1F rezimu?Kdybych to realizoval,tak planuju prepinani vstupu nabijecky EV stykacomatem FVE1F/Grid3F.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) ,2x Smartsolar 150/85, MPII 48/6k5→MP II 48/8000, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron Smartshunt 500A.
-
Strejda
Zkoušeli jsme, ale auta to neberou, spadnou do chyby.
Na jednu fázi nabíjí 7 kw, ale musí to umět i auto.
- JirkaE
Mnohaleté provizorium ale nezní to vůbec špatně...Strejda píše: úte úno 17, 2026 9:27 pmJak jsem napsal výše, je to jen provizorium. Má přijít na trh nový Victron evcs...
Ruční ovládání 1-0-2 mě nevadí - je jasný už dopředu, jaké je počasí, nebo že přes noc svítit nebude a jak je na tom zrovna baterka, která je od venkovní nabíječky jen cca 4-5m a displej Victronu stejně plánuju přímo do dílny na zeď - ten dotyk mě tam stejně pořád zlobí a vše dělám na PC.
Na druhou stranu - hned další varianta od Gold1 má taky něco do sebe, protože pokud je léto a má být zítra zase hezky, tak by mě zas pomohla ta automatika.
Protože když sjede baterka třeba ve 3h ráno na 35% a vypne to a chtěl bych nabíjet dál až do rána z Gridu, aby bylo auto plné, pak by se tam naopak ten stykačomat hodil = ve 3 ráno se to přepne samo na síť a dobije úplně...
Teď mám v hlavě jednu lepší verzi než druhou a jsem zase v prde...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
- JirkaE
Myslíš to tak - že musí umět přejít auto z 1F na 3F aniž se vytáhne zásuvka ? Asi jo. Tedy pokud 2 fáze náhle vypadnou, auto jde do chyby ? nezůstane nabíjet ta 1F ?Strejda píše: úte úno 17, 2026 10:20 pmZkoušeli jsme, ale auta to neberou, spadnou do chyby.
-
Ronn
- Reputace: 63
EV detekují mnoho věcí/poruch a jedna z nich je i fázový posun, takže jedna konkrétní fáze muže být jen jednou... Třeba Tesla nabíjí 3x230V @ 16A (11kW)
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN