E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady ohledně domácího nabíjení elektromobilů kombinací fotovoltaiky a distribuční sítě. Uživatelé sdílejí tipy na optimalizaci nabíjení, využití baterií a vhodné zařízení jako wallboxy či měniče. Probírá se efektivita nabíjení, ztráty při konverzi energie a možnosti řízení nabíjení pro maximální úsporu a komfort.
- JirkaE
- Reputace: 298
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Chtěl jsem poprosit, jestli by se nemohlo vyjádřit více lidí s e-autem, jak to doma mají - v samostatném vlákně - mohlo by se hodit více lidem.
Tipy a triky, ovládání a vytěžování - přes léto.
Jak kdo vytěžuje svojí FV do e-auta, když je nejčastěji 1F, a jak nabíjejí z DS. Hledám inspiraci pro kombinaci všeho.
Používat extra měnič navíc jen pro e-auto, nebo to plánovat a řídit, aby se to nepotkalo s jinými velkými žrouty.
Samozřejmě asi není obvyklé, aby měl někdo 3F-11 kW zásuvku z FV volně kdykoliv k dispozici, tedy se to asi musí dělat nějak šikovněji a pomaleji z FV.
Taky je jasné, že nejčastěji je to večer a v noci, když se vrátí auto domů z práce - to pak taháte z baterek? Přes den moc aut doma nestojí, pokud se používají, nečekají doma až bude 100% SOC aby spustili nabíjení...
Mám k tomu spoustu takových otázek a zajímá mě to obecně - kdo co preferuje a jak to kdo doma má.
Děkuji moc
Tipy a triky, ovládání a vytěžování - přes léto.
Jak kdo vytěžuje svojí FV do e-auta, když je nejčastěji 1F, a jak nabíjejí z DS. Hledám inspiraci pro kombinaci všeho.
Používat extra měnič navíc jen pro e-auto, nebo to plánovat a řídit, aby se to nepotkalo s jinými velkými žrouty.
Samozřejmě asi není obvyklé, aby měl někdo 3F-11 kW zásuvku z FV volně kdykoliv k dispozici, tedy se to asi musí dělat nějak šikovněji a pomaleji z FV.
Taky je jasné, že nejčastěji je to večer a v noci, když se vrátí auto domů z práce - to pak taháte z baterek? Přes den moc aut doma nestojí, pokud se používají, nečekají doma až bude 100% SOC aby spustili nabíjení...
Mám k tomu spoustu takových otázek a zajímá mě to obecně - kdo co preferuje a jak to kdo doma má.
Děkuji moc
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
Diablo1st
- Reputace: 210
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Ja síce priamo EV (zatiaľ
) nemám, ale známy má BMW i3. Nabíja auto cez separátny 5kW menič aj z batérii. Používa Victron ESS.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- JirkaE
Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
A Stano prosím Tě, kolik má ten známý cca výkon na střeše a baterku ? Děkuju moc 
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
eman
- Reputace: 307
- Lokalita: Praha
Myslím, že z FVE tady uživí EV jenom Franta. Já to počítal a s mým denním nájezdem bych s 11kWp neměl šanci něco ušetřit ani v létě a pořád bych tahal od ČEZu. 
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
rva
- Reputace: 914
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Když svítí slunce, tak 1f "wallbox" z Číny až 32A - zatím jsem na něm nastavil maximum 25 A. Když nesvítí, tak z baterek nechci tahat dlouhodobě víc jak 100 A. A pokud není dost elektřiny, tak dobíjím od distributora z jiného čínského "wallboxu" 3x16 A v době nízkého tarifu. Můžu to všemožně zautomatizovat přes Home Assistant, ale zatím jsem neměl potřebu.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Antrac1t
- Reputace: 101
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
5.5kwp na strese, ale mozna budu dokupvoat. Skrz EV jsem kupoval druhou baterku 310AH, ktera se celkove hodi i pro barak. Wall box mam z projektu EVSE, desku tu kdysi prodaval TomHC. Vse je udelane tak, abych mohl nabijet jak 3f/1f, aniz bych do toho musel fyzicky sahat a nebo neco prenastavovat. Cela logika nabijeni je rizena pres HA (skrz integraci EV, spinani HDO, stavu FVE).
Samotne ovladani je rozdeleno do 3 kategorii
Auto - automatika grid/fve
Hibrid - maximalni vyuziti z FVE a zbytek dorovnani z gridu
Manual - manualni spusteni bez zadnych podminek pokud je automatika z gridu, tak je zde jednoducha podminka, ze se nabiji pouze v NT case. Pro FVE se nabiji kdykoliv podle podminky SOC a zateze menicu (vetsinou to ale vali vecer a kolem 3kw).
hibrid - hlavni nastaveni je, jak moc chci vybijet baterii pro nabijeni EV a podle toho se dopocitava dostupna energie z FVE baterie.Podle pozadovanych procent se zjistuje potrebna energie a tim padem zjistime, zda jsme schopni vse navalit z FVE a nebo musime dobit aji z gridu. Na tenhle krok se vytvari session, kde je definovano za jak dlouho potrebuji mit auto nabite na dane procenta po zapojeni k WB. Pokud potrebuji dorovnat aji ze site, tak se zjistune nejblizsi NT cas, jak dlouho bude trvat a kolik energie jsme schopni v danem intervalu ziskat. Pokud nestaci, tak se zacne nabijet i ve VT casu. Logika nasledne je - FVE GRID, nebo GRID, FVE, nebo FVE,GRID,FVE
hibrid nastaveni session nastaveni integrace do HA pro zjistovani NT oken + casu
https://github.com/Antrac1t/HomeAssistant-EGDdistribuce
Na stole jeste mam nextion displey, ktery chci dat hned ke dverim pro okamzite nabiti ve stylu + 20%, +50% a automatizace v pozadi se rozhodne z ceho to vezme. Tohle je predevsim pro manzelku, kdyz prijede z prace a chce jeste nekam jet, tak at si jen hodi kolik potrebuje
Samotne ovladani je rozdeleno do 3 kategorii
Auto - automatika grid/fve
Hibrid - maximalni vyuziti z FVE a zbytek dorovnani z gridu
Manual - manualni spusteni bez zadnych podminek pokud je automatika z gridu, tak je zde jednoducha podminka, ze se nabiji pouze v NT case. Pro FVE se nabiji kdykoliv podle podminky SOC a zateze menicu (vetsinou to ale vali vecer a kolem 3kw).
hibrid - hlavni nastaveni je, jak moc chci vybijet baterii pro nabijeni EV a podle toho se dopocitava dostupna energie z FVE baterie.Podle pozadovanych procent se zjistuje potrebna energie a tim padem zjistime, zda jsme schopni vse navalit z FVE a nebo musime dobit aji z gridu. Na tenhle krok se vytvari session, kde je definovano za jak dlouho potrebuji mit auto nabite na dane procenta po zapojeni k WB. Pokud potrebuji dorovnat aji ze site, tak se zjistune nejblizsi NT cas, jak dlouho bude trvat a kolik energie jsme schopni v danem intervalu ziskat. Pokud nestaci, tak se zacne nabijet i ve VT casu. Logika nasledne je - FVE GRID, nebo GRID, FVE, nebo FVE,GRID,FVE
hibrid nastaveni session nastaveni integrace do HA pro zjistovani NT oken + casu
https://github.com/Antrac1t/HomeAssistant-EGDdistribuce
Na stole jeste mam nextion displey, ktery chci dat hned ke dverim pro okamzite nabiti ve stylu + 20%, +50% a automatizace v pozadi se rozhodne z ceho to vezme. Tohle je predevsim pro manzelku, kdyz prijede z prace a chce jeste nekam jet, tak at si jen hodi kolik potrebuje
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
Franta2776
- Reputace: 537
Jirko pořiđ si wallbox Victron a využivej dynamické nabijeni.tzn to co teče přes shunt do baterek doma, ti bude cerbo regulovat nabijeci proud do EV a budeš minimalizovat ztráty a přečerpáváni energie mezi baterkami.Mĕ ty ztráty dělají 30%.
Tak to mám doma.
Tak to mám doma.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Franta2776
Ty by si mĕl vyrobit 11MWh za rok.Kolik z toho spotřebuješ?eman píše: pon úno 16, 2026 12:05 pmMyslím, že z FVE tady uživí EV jenom Franta. Já to počítal a s mým denním nájezdem bych s 11kWp neměl šanci něco ušetřit ani v létě a pořád bych tahal od ČEZu.![]()
Je pravda, ža na auto a ještĕ TČ je dobrých min 20kWp.Bohužel v současné zimê na EV nic nezbývá.Od začátku roku mám spotřebu domu včetně topeni a EV cca 1,8MWh z toho jsem projezdil 700kWh.V lednu jsem topil dřevem posledních 14 dní TČ.Výrobu na solárni stranĕ od začátku roku mám 900kWh.
Loni bych řekl, to bylo výrazně lepši.
Jak dodĕlám plot planuju přístřešek na obytné auto.Střecha bude z FV panelů je to nejlevnĕjši variantsa cca 16panelů 8kWp.
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne pon úno 16, 2026 1:23 pm, celkem upraveno 4 x.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
-
Diablo1st
- Reputace: 210
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
6,9kWp a 45kWhJirkaE píše: pon úno 16, 2026 11:47 amA Stano prosím Tě, kolik má ten známý cca výkon na střeše a baterku ? Děkuju moc![]()
Victron ESS AC Coupling:
- JirkaE
Aha, já Victron nechtěl, kvůli ty ceně - ale tohle zní dobřeFranta2776 píše: pon úno 16, 2026 12:47 pmJirko pořiđ si wallbox Victron a využivej dynamické nabijeni.tzn to co teče přes shunt do baterek doma, ti bude cerbo regulovat nabijeci proud do EV a budeš minimalizovat ztráty a přečerpáváni energie mezi baterkami.Mĕ ty ztráty dělají 30%.
Tak to mám doma.
To už je brutální, ale chápu že ta ohromná FV to umožňuje - to je pak bombarva píše: pon úno 16, 2026 12:24 pmKdyž svítí slunce, tak 1f "wallbox" z Číny až 32A - zatím jsem na něm nastavil maximum 25 A. Když nesvítí, tak z baterek nechci tahat dlouhodobě víc jak 100 A. A pokud není dost elektřiny, tak dobíjím od distributora z jiného čínského "wallboxu" 3x16 A v době nízkého tarifu. Můžu to všemožně zautomatizovat přes Home Assistant, ale zatím jsem neměl potřebu.
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon úno 16, 2026 2:20 pm, celkem upraveno 1 x.
-
glottis
- Reputace: 476
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Victron neni uplne nutnej, staci wallbox/nabijecka kterou umi EVCC a to snad umi skoro vsechno.
https://evcc.io/en/
To si pustis nekde u sebe, treba na HA nebo synology nebo jestli neco takoveho mas. Pokonfas a dela to to vytezovani. Ale od victronu to asi bdues mit proste bez prace a starosti.
https://evcc.io/en/
To si pustis nekde u sebe, treba na HA nebo synology nebo jestli neco takoveho mas. Pokonfas a dela to to vytezovani. Ale od victronu to asi bdues mit proste bez prace a starosti.
- JirkaE
Ty jo, to je možností - ano pokud už mám Victron... je to asi nejsnažší cesta.
HA se odložil na neurčito, ten dvoudenní souboj se Suplou to u mě uzavřel na hodně dlouho - asi na to nejsem šikovný - nebo málo vím.
Přes den je to paráda, pokud to takhle Victron umí, ale večer a v noci už je stejně zase dvojí konverze a veliké ztráty při tahání z baterky
Třífázovou nabíječku z DS mám na cestě, ta možnost tady je a 1F mám ale jen 3,7kW tu vrátím, ošidili mě, nefunguje jejich aplikace, nejde to připojit asi zmetek.
Pak si udělám jen adapter z 1F na 3F do normální zásuvky.
HA se odložil na neurčito, ten dvoudenní souboj se Suplou to u mě uzavřel na hodně dlouho - asi na to nejsem šikovný - nebo málo vím.
Přes den je to paráda, pokud to takhle Victron umí, ale večer a v noci už je stejně zase dvojí konverze a veliké ztráty při tahání z baterky
Třífázovou nabíječku z DS mám na cestě, ta možnost tady je a 1F mám ale jen 3,7kW tu vrátím, ošidili mě, nefunguje jejich aplikace, nejde to připojit asi zmetek.
Pak si udělám jen adapter z 1F na 3F do normální zásuvky.
-
pibi
- Reputace: 364
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Victron na nějakém veletrhu sliboval na konec roku 2025 novou verzi EVCS s vestavěným proudovým chráničem a asi i možností přepínání 1f/3f, ale zatím ticho po pěšině.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Ronn
- Reputace: 63
Používám Victron EVCS. Od výrobce dobrý vytěžovací algoritmus. Dá se dobře řídit v manuálním režimu. Provozovat na L1 a další L2/L3 připínat stykačem nebo integrovat do Node red. Teď integruji automatické přepínání běh na 2F/3F. Verze s displeyem není potřeba.
3xMultiplus 5000VA<=>48V 550Ah LiFePO4
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
FVE1 - 3,9kWp (JJZ) => Fronius 5kW => AC-OUT / FVE2 - 15,2kWp (JJV, JZ, SZS) => RS 450/200 => DC Busbar
FVE3 - 9,36kWp (JJZ) => SE10k => AC-OUT / FVE4 - 9,36kWp (SVV) => SE17k => AC-IN
-
misif
- Reputace: 13
Přes den jsem z domu pryč, nabíjím v noci v době platnosti NT většinou 3x10A, když je něco v úložišti, tak se to využije, přes léto mi úložiště vystačí pro dům i BEV, v zimě naopak v době platnosti NT jej dobíjím a jedu z něj přes den.
Pokud svítí a nabíjím BEV (což je výjimečně) tak nastavím pevně nabíjecí proud (obvykle 3x6 až 3x10A) a neřeším vytěžování, střídač dává 21A na prvních dvou fázích, resp. max 48A celkem a v nejhorším při souběhu nějakou kWh vytáhnu z úložiště nebo ze sítě.
Se svou, řekl bych větší spotřebou 13MWh/rok a zatěžování úložiště bez omezování sebe i rodiny, jsme stejně pod 200cyklů/rok, takže žádné vytěťování neřešim, ať už je to bojler nebo auto a životnosti úložiště se nějak nebojim.
12kWp, 3f 10kW Deye LV, 30kWh úložiště.
Pokud svítí a nabíjím BEV (což je výjimečně) tak nastavím pevně nabíjecí proud (obvykle 3x6 až 3x10A) a neřeším vytěžování, střídač dává 21A na prvních dvou fázích, resp. max 48A celkem a v nejhorším při souběhu nějakou kWh vytáhnu z úložiště nebo ze sítě.
Se svou, řekl bych větší spotřebou 13MWh/rok a zatěžování úložiště bez omezování sebe i rodiny, jsme stejně pod 200cyklů/rok, takže žádné vytěťování neřešim, ať už je to bojler nebo auto a životnosti úložiště se nějak nebojim.
12kWp, 3f 10kW Deye LV, 30kWh úložiště.
- JirkaE
Díky
Těch 13MWh to je včetně toho auta - předpokládám ? To je pěkná suma, ale stále netuším, co to udělá s našima hodinama.
Fakt se to vyplatí to dobíjení v nízkém tarifu do baterie a přes den spotřebovat ? Nedělají ty ztráty obou konverzí víc, než je rozdíl NT a VT ?
Fakt se to vyplatí to dobíjení v nízkém tarifu do baterie a přes den spotřebovat ? Nedělají ty ztráty obou konverzí víc, než je rozdíl NT a VT ?
-
Franta2776
Já mám mix baterek lifepo a různý olovo vĕtšinou gelovky a ztráty na baterii podle shuntu jsou 18%.K tomu 2x zmĕna napĕti a ztráta na mĕničích.Klidnĕ se při špatné konstalaci můžeme dostat mezi 40-50%.
Proto je vhodný ten wallbox a dynamický nabíjeni a vše cpát do koncovýho spotřebiče.
Proto je vhodný ten wallbox a dynamický nabíjeni a vše cpát do koncovýho spotřebiče.
-
misif
Máme toho doma zapnutého více, na druhou stranu topení a vařeření je plyn, mám tady i nějaké telco záležitosti ..., ale je to včetně auta (4.5MWh).JirkaE píše: pon úno 16, 2026 7:58 pmDíkyTěch 13MWh to je včetně toho auta - předpokládám ? To je pěkná suma, ale stále netuším, co to udělá s našima hodinama.
Mám mezi NT a VT rozdíl 2,5 Kč na distribučních poplatcích, ať dělám, jak dělám, ať měřím jak můžu na AC, na DC do baterií, dokonce jsem ještě koupil extra Smart Chunt (jedinou věc od Victronu co mám
-
misif
To víš, olovo, to je peklo, tam se ztratí klidně 25 až 30%, LFP to má běžně 5%, takže tvůj průměr na baterce 18% je reálný, ale je to tím olovem.Franta2776 píše: pon úno 16, 2026 8:25 pmJá mám mix baterek lifepo a různý olovo vĕtšinou gelovky a ztráty na baterii podle shuntu jsou 18%.K tomu 2x zmĕna napĕti a ztráta na mĕničích.Klidnĕ se při špatné konstalaci můžeme dostat mezi 40-50%.
Každý to má s wallboxem jinak, já mám spotřebu auta 4.5MWh/rok, ale přímé nabíjení ze slunce je odhadem u mě tak 400kWh, během toho 10% max cucá z úložiště, kde z těch 10% se mi ztratí 15% díky účinnosti, tj. za rok bych ušetřil 2kWh, které ale stejně pocházejí ze sluníčka a kdo ví, zda-li bych je využil jinak a kůli tomu se mi ani nevyplatí v aplikaci něco v menu hledat a přepínat způsob nabíjení i kdybych takový wallbox měl, takže mám levný wallbox, kde byly 2 kritéria 1. jednoduché ovládání přes display pro mou drahou polovičku, 2. aby uměl pravidelé nabíjení.