NodeRed programování
Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
- TomHC
- Reputace: 438
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: NodeRed programování
MQTT broker má tú výhodu, že je veľmi nenáročný na systémové prostriedky, preto vie bežať hoci aj na tom ESP32.
Je to vlastne niečo ako centrálne úložisko pre premenné, nemá žiadnu históriou, drží iba aktuálnu hodnotu. A klienti vedia zapísať novú hodnotu, alebo sa "prihlásiť" k odberu vybraných správ.
Hlavná výhoda je v prostrediach, kde sú rôzne druhy zariadení, ktoré ale neumožňujú vytvorenie nejakých podmienok alebo automatizácie - vtedy sa dá použiť či už NodeRed alebo Home assistant - prihlási sa k odberu z rôznych zariadení a na základe podmienok vykoná akciu, napríklad pošle nové hodnoty (alebo stravy spínačov, kontaktov, intenzitu jasu...) cez MQTT. A zrovna Nodered je tiež nenáročné na prostriedky, takže to vie bežať bez problémov aj na nejakom historickom RasPi.
Je to vlastne niečo ako centrálne úložisko pre premenné, nemá žiadnu históriou, drží iba aktuálnu hodnotu. A klienti vedia zapísať novú hodnotu, alebo sa "prihlásiť" k odberu vybraných správ.
Hlavná výhoda je v prostrediach, kde sú rôzne druhy zariadení, ktoré ale neumožňujú vytvorenie nejakých podmienok alebo automatizácie - vtedy sa dá použiť či už NodeRed alebo Home assistant - prihlási sa k odberu z rôznych zariadení a na základe podmienok vykoná akciu, napríklad pošle nové hodnoty (alebo stravy spínačov, kontaktov, intenzitu jasu...) cez MQTT. A zrovna Nodered je tiež nenáročné na prostriedky, takže to vie bežať bez problémov aj na nejakom historickom RasPi.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 05/2025 = 11.4 MWh AC
-
- Reputace: 278
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: NodeRed programování
Čili přesně MQTT je vhodné pokud potřebuje k jednomu - či více zařízení přistupovat z více zařízení, ale pokud mám v síti jeden NR je to zbytečné, si to může číst sám - přímo.
Jinak NR mi běžel na RPI, ale v jiné lokalitě a jak jsem sprovoznil ovládání dle SOC baterky tak při výpadku spojení se to řídí dle napětí nastavené v měničích a to mi nevyhovuje.....
Jsem získal nový L009UiGS-2HaxD-IN za rozumnou cenu (jako router ho nedoporučuji, lepší je si připlatit a pořídit výkonější i s 5G wifi) na kterém mi teď běží NR a Pi_hole,
vytížení CPU 20%
cpu ARM64 (OS 32b) 2 core 800Mhz
Ram to má 512M flash 128M
připojen externí SSD přes USB3

Jinak NR mi běžel na RPI, ale v jiné lokalitě a jak jsem sprovoznil ovládání dle SOC baterky tak při výpadku spojení se to řídí dle napětí nastavené v měničích a to mi nevyhovuje.....
Jsem získal nový L009UiGS-2HaxD-IN za rozumnou cenu (jako router ho nedoporučuji, lepší je si připlatit a pořídit výkonější i s 5G wifi) na kterém mi teď běží NR a Pi_hole,
vytížení CPU 20%
cpu ARM64 (OS 32b) 2 core 800Mhz
Ram to má 512M flash 128M
připojen externí SSD přes USB3
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh