Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirka sdílí své zkušenosti s provozem a plánovaným rozšířením své fotovoltaické elektrárny (FVE). Hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů ohledně přidání panelů, zvětšení bateriového i vodního uložiště a efektivního ohřevu vody přímo z DC. Diskutuje také o správném zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a optimalizaci spotřeby energie v domácnosti.
JirkaE
Reputace:352
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

Kostěj píše: stř čer 03, 2026 7:31 am
Po třech letech provozu jediná závada: odpálil jsem mosfet ve spínači 60V/12A, protože jsem ho omylem budil z UART výstupu. Jinak spokojenost maximální. Viz moje téma "Vytěžování přímo z baterie 60V".

Ano i Kostěj a jeho ohřev 60V byl pro mě inspirací (jako jeden z mnoha) - 😃 Poprve mě to ale fascinovalo na ,,Českém soběstačném domě" - kdy do akumulačky šel ohromný výkon z FV-panelů úplně mimo měniče a na přímo a celá kapacita měniče, zůstala jen pro dům.

DOKÁZAL BY SI PROSÍM ZVEŘEJNIT TEN POMĚR PO 3 LETECH PROVOZU ?

Tím myslím kolik ,,kWh-moto-hodin" si za ty tři roky ušetřil na opotřebení měniče ?

Kolik % z celku šlo do vody přímo tímto způsobem - mimo měnič ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)