Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirka sdílí své zkušenosti s provozem fotovoltaické elektrárny (FVE), plánuje její rozšíření o další panely a větší úložiště energie. Diskutuje možnosti připojení baterií k síti, efektivní využití měničů Victron a ohřev vody přímo z DC. Žádá o kritiku a rady od zkušených uživatelů, aby optimalizoval svůj systém a zvýšil jeho spolehlivost i výkon.
JirkaE
Reputace:352
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

Kostěj píše: stř čer 03, 2026 7:31 am
Po třech letech provozu jediná závada: odpálil jsem mosfet ve spínači 60V/12A, protože jsem ho omylem budil z UART výstupu. Jinak spokojenost maximální. Viz moje téma "Vytěžování přímo z baterie 60V".

Ano i Kostěj a jeho ohřev 60V byl pro mě inspirací (jako jeden z mnoha) - 😃 Poprve mě to ale fascinovalo na ,,Českém soběstačném domě" - kdy do akumulačky šel ohromný výkon z FV-panelů úplně mimo měniče a na přímo a celá kapacita měniče, zůstala jen pro dům.

DOKÁZAL BY SI PROSÍM ZVEŘEJNIT TEN POMĚR PO 3 LETECH PROVOZU ?

Tím myslím kolik ,,kWh-moto-hodin" si za ty tři roky ušetřil na opotřebení měniče ?

Kolik % z celku šlo do vody přímo tímto způsobem - mimo měnič ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Kostěj
Reputace:127
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

"DOKÁZAL BY SI PROSÍM ZVEŘEJNIT TEN POMĚR PO 3 LETECH PROVOZU ?"
Bohužel. Ne že bych se nechtěl pochlubit, ale já ty čísla prostě nemám. Když je chladno a svítí, tak se přes NADO a TPK ohřívá voda a současně topí do baráku. V létě podle stavu občas nějaké panely odpojuji, protože teplo nepotřebuju a baterky jsou plné. Ten luxus, že se topí a nemusím hlídat přetížení Kinga, je k nezaplacení. A k těm číslům: Někdy před 20 lety jsem zprovoznil termické kolektory, první rok psal výrobu každou čtvrthodinu, dalších 5 let každý den, pak zapsal výrobu jednou za měsíc a teď to už tak pět let vůbec neeviduju, jen se občas dívám, že to žije. A s FVE to mám stejné, prostě čísla už neeviduju; v grafaně sleduju, že to běží a hlídám si hlavně napětí jednotlivých článků obou baterek.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
JirkaE

Kostěj píše: stř čer 03, 2026 9:20 am
Bohužel. Ne že bych se nechtěl pochlubit, ale já ty čísla prostě nemám.

Škoda.. .Ale chápu. Mohl by to být velmi zajímavý údaj, o kolik byl ten King ,,ušetřen" a o kolik výkonu se vlastně celá FV rozšířila.

D69 z Aliku má verzi se Shuntem až do 100A a pro tyhle účely je to skvělý levný pomocník... 😉 (nevím jak přesný při větších proudech)

Snímek obrazovky 2026-06-03 152918.png

Nedávno jsem zkusil verzi 50A a k shuntu natáhl od měřáku 4 x 5m drátku 0,75mm2 - bez problému to šlape i na větší vzdálenosti beze změn a vlivů skrz silové kabely 😉 (to je info a tip i pro ostatní...)

Tip č.2 - Protože mě shořel jeden displej (sem vůl - moje chyba) ale deska zůstala funkční - že na jednom shuntu mě vlastně běží měřáky stejný dva. Jeden má v pořádku displej a ukazuje výkon a celkový stav a u druhého sice shořel displej (je černý a neukazuje nic) ale ten zas má na sobě pico a přes wifi posilá data.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

JirkaE

Další černý čtvrtek a screen... :fuuu: / :lol:

FV dům udržela i přes ne úplně ideální počasí - ale tomuhle prostě zabránit nelze - s tímto malým výkonem střechy...

Jedeme dnes odpoledne opět Plzeň a musím... :lol:

Odpověď dopředu - ne, tohle by ani třífázové deye nezměnilo - měl sem prostě týden přebytků méně a i když by to stačilo na cesty okolo komína, na cestu do Plzně naotočku to prostě nestačí... :D

Chce to panely.

Snímek obrazovky 2026-06-04 084851.png

Otázka - kde přesně najdu a zjistím - jestli e-Transit zvládne na jednu fázi 16A nebo 32A ? Projel sem vše, manuál, web, vše co mě napadlo a tento detail - pro mě velmi zásadní detail - nemůžu najít :dontknow:

NEVÍ NĚKDO ?

betmen
Reputace:184
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
Kapacita baterie [kWh]: 20

Nový příspěvek od betmen »

pozrel by som na vyrobny stitok tohoto baterioveho spotrebica 😎

alebo skusil dedukovat podla dostupnych kablov na eshope fordu, kde 1 fazove ponukaju iba na 16A.
vsetky 32A su uz 3 fazove...
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb - 2ks 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 200Ah LiFePo
prenosná elektráreň:
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
PetrDubi
Reputace:332
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Koukal jsem a v Austrálii je v prospektech uvedené 1F nabíjení až 7,2 kW, 32A.
Ale nevím jestli mají v Evropě stejnou nabíječku..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Franta2776
Reputace:631

Nový příspěvek od Franta2776 »

Nejlépe to poznáš tam, kde nastavuješ v aplikaci nabíjecí proud. Máš něco takového?? Mě to jde omezit jak v aplikaci auta, tak v aplikaci wallboxu.Menší hodnota má přednost.
Jinak nevyjdeš z el.z panelů v červnu a jak chceš v zimě ohřívat Aku 3000L, co jsi plánoval???? Do toho máš hodně daleko.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE

V aplikaci Fordu nastavuji pouze procenta - trvale - nebo jednorázově - teď sem dal zas 100% aby mě to dalo. Normálně mám 90%

Pokud sem u samošky v ČR, dám taky 100% protože na 80% je to velmi rychle a už sem platil za minuty navíc = je lepší dát 100% a ono to u 90% velmi zpomalí a stihneme v klidu nakoupit - při těchto vyjímečných ,,akcích a nabíjení u stojanu v Česku"

V aplikaci 1F nabíječky mám 16A protože je to její maximum.

Ale Victron Wallbox zvládne až 32A na jednofázové nabíjení, pokud jsem dobře pochopil.

Nyní nevím, jak zjistit - jestli to auto umí přijmout 32A na jednu fázi - už sem poslal dotaz do fordu, v manuálu a ani nikde ani slovo.

Jediný co mě napadá, je navštívit pomalejší nabíječku u stojanu a vyzkoušet to...

Copak je Franto všechno za jeden den ? Měl si 32540Wp za týden ?

Ano, psal jsem to již 2x naše FV se maličko rozšíří a to pod střechou a dole na to chystám - nechci to pak předělávat.

Nyní máme 7,35kWp a plánuju koupit dvě palety najednou a předělat komplet střechu...

S výměnou krytiny je to hodně velká akce a velmi velmi drahá...

Tenhle obrázek dávám potřetí během dvou dnů - bude to stačit ? Výsledek bude přes 40kWp.... Tam už 3000L smysl mají, nebo ne ?
Pochopil sem, že pro Tebe ne... Pro mě ano.

Ale těch 3000L byl jen nástřel, nešlo o samotných 3000L - šlo o schema zapojení. Pokud to spočítám na 3 x 750L - bude to tak.
Pokud 2 x 1000L tak to bude jinak a ve finále to může být jako to, co jsem postavil u dcery, 2 x 750L - ale to se mě již dopředu nelíbí - protože musí obden topit půllku zimy

IMG-20250430-WA0003-f.jpg

Ještě před rokem bylo daleko k funkční FV - pak bylo daleko k autu - pořád je něco daleko - však to znáš sám - někdo rok žvaní o něčem a někdo u toho i něco dělá - nebo ne ??? 😉 Viz Tvůj nádherný plot - taky ,,jen" nežvaníš a konáš... Jako mnoho jiných kluků...

Já měl loni každý den 10kWh přebytků i se 3 bojlery - tak sem pořídil e-auto
Teď bude první další ,,akce" přístřešek 2,8kWp - až přijde správný moment - nejsem v důchodu - musím u toho i makat za peníze 😉 a všechno prostě nejde ,,hned"

Edit: Před nedávnem jsme doplatili zbytek peněz za dům, je konečně na 100% náš a vymazali jsme blokaci banky z katastru... (za dalších 280Eur...)
Nejde prostě všechno hned -= krůček po krůčku k cíly :D

Tohle celý bylo ještě před 3 roky naprosté sci-fi kterého sem se svépomocí bál.... :fuuu:

Franta2776

Kolik stoji v DE 1prm tvrdého dřeva a kolik kWH elektřiny v nĕjaké přimotopné sazbĕ? V ČR se to dřevo už nevyplati pokud se koupí.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
JirkaE

Pokud to přepočítám jako celek a rozpočítám na jednotlivé kWh, pak to vychází na 0,32Euro/kWh po posledním zlevnění energie při / do 4000kWh/rok

Levnější tarify jsou ještě nahoře v bývalém DDR - ale tady to takřka nikdo nepoužívá - když sem využil zákon a použil druhý vodoměr na zahradu (a hlavně na bazén) koukají tady na nás jak na exoty 😂 trochu závist a trochu proto - že je to zostuzuje - to že sami nevyužijí to, co mají k dispozici, a když to použije naplavenina jako já - tak mají keci o tom, jak se to nevyplatí.....

Pokud levnější tarif na TČ nebo FV nebo E-Auto, je to vždy druhý elektroměr nebo přestavba na dvojtarif - ve všech těchto případech to znamená certifikovanou firmu, elektroměrovou skříň na hranu pozemku a výdaj v desetiticích...(EUR) Služby tady jsou velmi velmi drahé.
Nereálná cesta.

Dřevo Ti řeknu přesně až mě odpoví dcerka, protože už mají komplet na další zimu pod střechou...
Rozhodně se to vyplatí i v Česku a odhaduji že v Německu 2x-3x ještě víc...

Ani se 40kWp nevystačím přes zimu - musíme topit 1-2 měsíce - pokud chci snižovat závislost na DS

Stejně jako u pitné vody, s větší zásobou topné vody - mám šanci překlenout 1-2 horší dny a znova pak hezčí den dohřát.
Bez zásoby tohoto efektu využít nejde.

U pitný vody s regulátory, to jde takhle natáhnout z 9 měsíců až na 10-11 protože to vždycky trošku dá a pokud měním kapacitu množství vody / podle výkonu FV - tak to je vyzkoušené - to funguje.

Ale pokud je týden v kuse nebo dýl - bílá tma - i se dřevem to bude na hraně i se samotnou spotřebou domácnosti
Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv čer 04, 2026 11:51 am, celkem upraveno 1 x.

Franta2776

Myslim, že ne.V ČR je dřevo v metrech 1350kČ jsem platil a z toho je cca 1300kWh tepla s účinnost kamen75%. Elektřina je za 4kč a levný TČ z toho udĕlá 1,3kč/kWh tepla. Rozdil je cca 30% ale je to bez práce a čisto.
Dřevo si v přechodném obdobi nevyrobím musim koupit, elektřinu si v přechodném obdobi vyrobim.Takže TĈ+panely vyjde levnĕji jak to dřevo i v ČR a bez práce.