Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt zaměřený na rozšíření a optimalizaci fotovoltaické elektrárny s využitím baterií a přímým ohřevem vody na DC spirálu. Autor sdílí své zkušenosti, plánuje přidat panely a zlepšit řízení výroby pomocí Victron systémů. Diskutuje také otázky nabíjení baterií ze sítě, správného zapojení měničů a efektivního využití energie v domácnosti, přičemž žádá o kritiku a rady od zkušených uživatelů.
- JirkaE
- Reputace:355
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Kostěj píše: stř čer 03, 2026 7:31 amPo třech letech provozu jediná závada: odpálil jsem mosfet ve spínači 60V/12A, protože jsem ho omylem budil z UART výstupu. Jinak spokojenost maximální. Viz moje téma "Vytěžování přímo z baterie 60V".
Ano i Kostěj a jeho ohřev 60V byl pro mě inspirací (jako jeden z mnoha) -
DOKÁZAL BY SI PROSÍM ZVEŘEJNIT TEN POMĚR PO 3 LETECH PROVOZU ?
Tím myslím kolik ,,kWh-moto-hodin" si za ty tři roky ušetřil na opotřebení měniče ?
Kolik % z celku šlo do vody přímo tímto způsobem - mimo měnič ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Kostěj
- Reputace:127
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
"DOKÁZAL BY SI PROSÍM ZVEŘEJNIT TEN POMĚR PO 3 LETECH PROVOZU ?"
Bohužel. Ne že bych se nechtěl pochlubit, ale já ty čísla prostě nemám. Když je chladno a svítí, tak se přes NADO a TPK ohřívá voda a současně topí do baráku. V létě podle stavu občas nějaké panely odpojuji, protože teplo nepotřebuju a baterky jsou plné. Ten luxus, že se topí a nemusím hlídat přetížení Kinga, je k nezaplacení. A k těm číslům: Někdy před 20 lety jsem zprovoznil termické kolektory, první rok psal výrobu každou čtvrthodinu, dalších 5 let každý den, pak zapsal výrobu jednou za měsíc a teď to už tak pět let vůbec neeviduju, jen se občas dívám, že to žije. A s FVE to mám stejné, prostě čísla už neeviduju; v grafaně sleduju, že to běží a hlídám si hlavně napětí jednotlivých článků obou baterek.
Bohužel. Ne že bych se nechtěl pochlubit, ale já ty čísla prostě nemám. Když je chladno a svítí, tak se přes NADO a TPK ohřívá voda a současně topí do baráku. V létě podle stavu občas nějaké panely odpojuji, protože teplo nepotřebuju a baterky jsou plné. Ten luxus, že se topí a nemusím hlídat přetížení Kinga, je k nezaplacení. A k těm číslům: Někdy před 20 lety jsem zprovoznil termické kolektory, první rok psal výrobu každou čtvrthodinu, dalších 5 let každý den, pak zapsal výrobu jednou za měsíc a teď to už tak pět let vůbec neeviduju, jen se občas dívám, že to žije. A s FVE to mám stejné, prostě čísla už neeviduju; v grafaně sleduju, že to běží a hlídám si hlavně napětí jednotlivých článků obou baterek.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- JirkaE
Kostěj píše: stř čer 03, 2026 9:20 amBohužel. Ne že bych se nechtěl pochlubit, ale já ty čísla prostě nemám.
Škoda.. .Ale chápu. Mohl by to být velmi zajímavý údaj, o kolik byl ten King ,,ušetřen" a o kolik výkonu se vlastně celá FV rozšířila.
D69 z Aliku má verzi se Shuntem až do 100A a pro tyhle účely je to skvělý levný pomocník...
Nedávno jsem zkusil verzi 50A a k shuntu natáhl od měřáku 4 x 5m drátku 0,75mm2 - bez problému to šlape i na větší vzdálenosti beze změn a vlivů skrz silové kabely
Tip č.2 - Protože mě shořel jeden displej (sem vůl - moje chyba) ale deska zůstala funkční - že na jednom shuntu mě vlastně běží měřáky stejný dva. Jeden má v pořádku displej a ukazuje výkon a celkový stav a u druhého sice shořel displej (je černý a neukazuje nic) ale ten zas má na sobě pico a přes wifi posilá data.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- JirkaE
Další černý čtvrtek a screen...
/ 
FV dům udržela i přes ne úplně ideální počasí - ale tomuhle prostě zabránit nelze - s tímto malým výkonem střechy...
Jedeme dnes odpoledne opět Plzeň a musím...
Odpověď dopředu - ne, tohle by ani třífázové deye nezměnilo - měl sem prostě týden přebytků méně a i když by to stačilo na cesty okolo komína, na cestu do Plzně naotočku to prostě nestačí...
Chce to panely.
Otázka - kde přesně najdu a zjistím - jestli e-Transit zvládne na jednu fázi 16A nebo 32A ? Projel sem vše, manuál, web, vše co mě napadlo a tento detail - pro mě velmi zásadní detail - nemůžu najít
NEVÍ NĚKDO ?
FV dům udržela i přes ne úplně ideální počasí - ale tomuhle prostě zabránit nelze - s tímto malým výkonem střechy...
Jedeme dnes odpoledne opět Plzeň a musím...
Odpověď dopředu - ne, tohle by ani třífázové deye nezměnilo - měl sem prostě týden přebytků méně a i když by to stačilo na cesty okolo komína, na cestu do Plzně naotočku to prostě nestačí...
Chce to panely.
Otázka - kde přesně najdu a zjistím - jestli e-Transit zvládne na jednu fázi 16A nebo 32A ? Projel sem vše, manuál, web, vše co mě napadlo a tento detail - pro mě velmi zásadní detail - nemůžu najít
NEVÍ NĚKDO ?
:
- betmen
- Reputace:184
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
- Kapacita baterie [kWh]: 20
pozrel by som na vyrobny stitok tohoto baterioveho spotrebica 
alebo skusil dedukovat podla dostupnych kablov na eshope fordu, kde 1 fazove ponukaju iba na 16A.
vsetky 32A su uz 3 fazove...
alebo skusil dedukovat podla dostupnych kablov na eshope fordu, kde 1 fazove ponukaju iba na 16A.
vsetky 32A su uz 3 fazove...
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb - 2ks 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 200Ah LiFePo
prenosná elektráreň:
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb - 2ks 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 200Ah LiFePo
prenosná elektráreň:
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
- PetrDubi
- Reputace:332
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Koukal jsem a v Austrálii je v prospektech uvedené 1F nabíjení až 7,2 kW, 32A.
Ale nevím jestli mají v Evropě stejnou nabíječku..
Ale nevím jestli mají v Evropě stejnou nabíječku..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
- Franta2776
- Reputace:631
Nejlépe to poznáš tam, kde nastavuješ v aplikaci nabíjecí proud. Máš něco takového?? Mě to jde omezit jak v aplikaci auta, tak v aplikaci wallboxu.Menší hodnota má přednost.
Jinak nevyjdeš z el.z panelů v červnu a jak chceš v zimě ohřívat Aku 3000L, co jsi plánoval???? Do toho máš hodně daleko.
Jinak nevyjdeš z el.z panelů v červnu a jak chceš v zimě ohřívat Aku 3000L, co jsi plánoval???? Do toho máš hodně daleko.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
V aplikaci Fordu nastavuji pouze procenta - trvale - nebo jednorázově - teď sem dal zas 100% aby mě to dalo. Normálně mám 90%
Pokud sem u samošky v ČR, dám taky 100% protože na 80% je to velmi rychle a už sem platil za minuty navíc = je lepší dát 100% a ono to u 90% velmi zpomalí a stihneme v klidu nakoupit - při těchto vyjímečných ,,akcích a nabíjení u stojanu v Česku"
V aplikaci 1F nabíječky mám 16A protože je to její maximum.
Ale Victron Wallbox zvládne až 32A na jednofázové nabíjení, pokud jsem dobře pochopil.
Nyní nevím, jak zjistit - jestli to auto umí přijmout 32A na jednu fázi - už sem poslal dotaz do fordu, v manuálu a ani nikde ani slovo.
Jediný co mě napadá, je navštívit pomalejší nabíječku u stojanu a vyzkoušet to...
Copak je Franto všechno za jeden den ? Měl si 32540Wp za týden ?
Ano, psal jsem to již 2x naše FV se maličko rozšíří a to pod střechou a dole na to chystám - nechci to pak předělávat.
Nyní máme 7,35kWp a plánuju koupit dvě palety najednou a předělat komplet střechu...
S výměnou krytiny je to hodně velká akce a velmi velmi drahá...
Tenhle obrázek dávám potřetí během dvou dnů - bude to stačit ? Výsledek bude přes 40kWp.... Tam už 3000L smysl mají, nebo ne ?
Pochopil sem, že pro Tebe ne... Pro mě ano.
Ale těch 3000L byl jen nástřel, nešlo o samotných 3000L - šlo o schema zapojení. Pokud to spočítám na 3 x 750L - bude to tak.
Pokud 2 x 1000L tak to bude jinak a ve finále to může být jako to, co jsem postavil u dcery, 2 x 750L - ale to se mě již dopředu nelíbí - protože musí obden topit půllku zimy
Ještě před rokem bylo daleko k funkční FV - pak bylo daleko k autu - pořád je něco daleko - však to znáš sám - někdo rok žvaní o něčem a někdo u toho i něco dělá - nebo ne ???
Viz Tvůj nádherný plot - taky ,,jen" nežvaníš a konáš... Jako mnoho jiných kluků...
Já měl loni každý den 10kWh přebytků i se 3 bojlery - tak sem pořídil e-auto
Teď bude první další ,,akce" přístřešek 2,8kWp - až přijde správný moment - nejsem v důchodu - musím u toho i makat za peníze
a všechno prostě nejde ,,hned"
Edit: Před nedávnem jsme doplatili zbytek peněz za dům, je konečně na 100% náš a vymazali jsme blokaci banky z katastru... (za dalších 280Eur...)
Nejde prostě všechno hned -= krůček po krůčku k cíly
Tohle celý bylo ještě před 3 roky naprosté sci-fi kterého sem se svépomocí bál....
Pokud sem u samošky v ČR, dám taky 100% protože na 80% je to velmi rychle a už sem platil za minuty navíc = je lepší dát 100% a ono to u 90% velmi zpomalí a stihneme v klidu nakoupit - při těchto vyjímečných ,,akcích a nabíjení u stojanu v Česku"
V aplikaci 1F nabíječky mám 16A protože je to její maximum.
Ale Victron Wallbox zvládne až 32A na jednofázové nabíjení, pokud jsem dobře pochopil.
Nyní nevím, jak zjistit - jestli to auto umí přijmout 32A na jednu fázi - už sem poslal dotaz do fordu, v manuálu a ani nikde ani slovo.
Jediný co mě napadá, je navštívit pomalejší nabíječku u stojanu a vyzkoušet to...
Copak je Franto všechno za jeden den ? Měl si 32540Wp za týden ?
Ano, psal jsem to již 2x naše FV se maličko rozšíří a to pod střechou a dole na to chystám - nechci to pak předělávat.
Nyní máme 7,35kWp a plánuju koupit dvě palety najednou a předělat komplet střechu...
S výměnou krytiny je to hodně velká akce a velmi velmi drahá...
Tenhle obrázek dávám potřetí během dvou dnů - bude to stačit ? Výsledek bude přes 40kWp.... Tam už 3000L smysl mají, nebo ne ?
Pochopil sem, že pro Tebe ne... Pro mě ano.
Ale těch 3000L byl jen nástřel, nešlo o samotných 3000L - šlo o schema zapojení. Pokud to spočítám na 3 x 750L - bude to tak.
Pokud 2 x 1000L tak to bude jinak a ve finále to může být jako to, co jsem postavil u dcery, 2 x 750L - ale to se mě již dopředu nelíbí - protože musí obden topit půllku zimy
Ještě před rokem bylo daleko k funkční FV - pak bylo daleko k autu - pořád je něco daleko - však to znáš sám - někdo rok žvaní o něčem a někdo u toho i něco dělá - nebo ne ???
Já měl loni každý den 10kWh přebytků i se 3 bojlery - tak sem pořídil e-auto
Teď bude první další ,,akce" přístřešek 2,8kWp - až přijde správný moment - nejsem v důchodu - musím u toho i makat za peníze
Edit: Před nedávnem jsme doplatili zbytek peněz za dům, je konečně na 100% náš a vymazali jsme blokaci banky z katastru... (za dalších 280Eur...)
Nejde prostě všechno hned -= krůček po krůčku k cíly
Tohle celý bylo ještě před 3 roky naprosté sci-fi kterého sem se svépomocí bál....
:
- Franta2776
Kolik stoji v DE 1prm tvrdého dřeva a kolik kWH elektřiny v nĕjaké přimotopné sazbĕ? V ČR se to dřevo už nevyplati pokud se koupí.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- JirkaE
Pokud to přepočítám jako celek a rozpočítám na jednotlivé kWh, pak to vychází na 0,32Euro/kWh po posledním zlevnění energie při / do 4000kWh/rok
Levnější tarify jsou ještě nahoře v bývalém DDR - ale tady to takřka nikdo nepoužívá - když sem využil zákon a použil druhý vodoměr na zahradu (a hlavně na bazén) koukají tady na nás jak na exoty
trochu závist a trochu proto - že je to zostuzuje - to že sami nevyužijí to, co mají k dispozici, a když to použije naplavenina jako já - tak mají keci o tom, jak se to nevyplatí.....
Pokud levnější tarif na TČ nebo FV nebo E-Auto, je to vždy druhý elektroměr nebo přestavba na dvojtarif - ve všech těchto případech to znamená certifikovanou firmu, elektroměrovou skříň na hranu pozemku a výdaj v desetiticích...(EUR) Služby tady jsou velmi velmi drahé.
Nereálná cesta.
Dřevo Ti řeknu přesně až mě odpoví dcerka, protože už mají komplet na další zimu pod střechou...
Rozhodně se to vyplatí i v Česku a odhaduji že v Německu 2x-3x ještě víc...
Ani se 40kWp nevystačím přes zimu - musíme topit 1-2 měsíce - pokud chci snižovat závislost na DS
Stejně jako u pitné vody, s větší zásobou topné vody - mám šanci překlenout 1-2 horší dny a znova pak hezčí den dohřát.
Bez zásoby tohoto efektu využít nejde.
U pitný vody s regulátory, to jde takhle natáhnout z 9 měsíců až na 10-11 protože to vždycky trošku dá a pokud měním kapacitu množství vody / podle výkonu FV - tak to je vyzkoušené - to funguje.
Ale pokud je týden v kuse nebo dýl - bílá tma - i se dřevem to bude na hraně i se samotnou spotřebou domácnosti
Levnější tarify jsou ještě nahoře v bývalém DDR - ale tady to takřka nikdo nepoužívá - když sem využil zákon a použil druhý vodoměr na zahradu (a hlavně na bazén) koukají tady na nás jak na exoty
Pokud levnější tarif na TČ nebo FV nebo E-Auto, je to vždy druhý elektroměr nebo přestavba na dvojtarif - ve všech těchto případech to znamená certifikovanou firmu, elektroměrovou skříň na hranu pozemku a výdaj v desetiticích...(EUR) Služby tady jsou velmi velmi drahé.
Nereálná cesta.
Dřevo Ti řeknu přesně až mě odpoví dcerka, protože už mají komplet na další zimu pod střechou...
Rozhodně se to vyplatí i v Česku a odhaduji že v Německu 2x-3x ještě víc...
Ani se 40kWp nevystačím přes zimu - musíme topit 1-2 měsíce - pokud chci snižovat závislost na DS
Stejně jako u pitné vody, s větší zásobou topné vody - mám šanci překlenout 1-2 horší dny a znova pak hezčí den dohřát.
Bez zásoby tohoto efektu využít nejde.
U pitný vody s regulátory, to jde takhle natáhnout z 9 měsíců až na 10-11 protože to vždycky trošku dá a pokud měním kapacitu množství vody / podle výkonu FV - tak to je vyzkoušené - to funguje.
Ale pokud je týden v kuse nebo dýl - bílá tma - i se dřevem to bude na hraně i se samotnou spotřebou domácnosti
Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv čer 04, 2026 11:51 am, celkem upraveno 1 x.
:
- Franta2776
Myslim, že ne.V ČR je dřevo v metrech 1350kČ jsem platil a z toho je cca 1300kWh tepla s účinnost kamen75%. Elektřina je za 4kč a levný TČ z toho udĕlá 1,3kč/kWh tepla. Rozdil je cca 30% ale je to bez práce a čisto.
Dřevo si v přechodném obdobi nevyrobím musim koupit, elektřinu si v přechodném obdobi vyrobim.Takže TĈ+panely vyjde levnĕji jak to dřevo i v ČR a bez práce.
Dřevo si v přechodném obdobi nevyrobím musim koupit, elektřinu si v přechodném obdobi vyrobim.Takže TĈ+panely vyjde levnĕji jak to dřevo i v ČR a bez práce.
- JirkaE
Nevím Franto - já mám čísla jiný
Dcera má nyní levnější tarif za 7Kč a dřevo na celou sezonu pod 20t.Kč přesněji doplním později - asi nemá nyní čas
To čerpadlo by je sežralo za živa... Mají hned několik mladých kamarádů s baráky, kde doplatky 60 / 80 / 100.t.Kč za elektriku nejsou nic neobvyklého.
Následuje okamžitý návrat k pevným palivům...
Jeden mladý pár se nechal takhle nachytat, dali TČ a následná finanční krize - spojená s hypotékou - je dovedla až k rozvodu během dvou let...
Porovnávat porovnatelné - pokud to pokaždé aplikuješ na svůj dům a své ceny - samozřejmě Ti to vyjde jinak....
Levnější tarif a dražší dřevo a výpočet se otočí o 180°
7 x 4000 není stejný jako 4 x 4000 a 20t.Kč za dřevo není totéž jako 50t.Kč za dřevo pak to vyjde samozřejmě jinak
Dcera má nyní levnější tarif za 7Kč a dřevo na celou sezonu pod 20t.Kč přesněji doplním později - asi nemá nyní čas
To čerpadlo by je sežralo za živa... Mají hned několik mladých kamarádů s baráky, kde doplatky 60 / 80 / 100.t.Kč za elektriku nejsou nic neobvyklého.
Následuje okamžitý návrat k pevným palivům...
Jeden mladý pár se nechal takhle nachytat, dali TČ a následná finanční krize - spojená s hypotékou - je dovedla až k rozvodu během dvou let...
Porovnávat porovnatelné - pokud to pokaždé aplikuješ na svůj dům a své ceny - samozřejmě Ti to vyjde jinak....
Levnější tarif a dražší dřevo a výpočet se otočí o 180°
7 x 4000 není stejný jako 4 x 4000 a 20t.Kč za dřevo není totéž jako 50t.Kč za dřevo pak to vyjde samozřejmě jinak
:
- Franta2776
Musiš ten dražší jistič rozpočiítat do všeho tzn BEV+domáctnost+topeni
Já se I přes 32kWp pod 2,3MWh za rok z ds nedostanu, ale je tom i palivo do auta.Pokud bych dřevo zrušit úplnĕ bylo by z to 4-5MWh a ten dražší jistič se vyplati.
Já se I přes 32kWp pod 2,3MWh za rok z ds nedostanu, ale je tom i palivo do auta.Pokud bych dřevo zrušit úplnĕ bylo by z to 4-5MWh a ten dražší jistič se vyplati.
- JirkaE
A sme u toho = nemusím do toho započítávat nic a každou věc pěkně a správně oddělím.
Dcera nemá BEV a nemá FV a kdyby si dali čerpadlo, tak je sežere za živa.
Těch 20.t.Kč co dají za dřevo by nestačilo ani na měsíc provozu elektroměru baráku v zimě s TČ = NEVYPLATÍ se to.
Dcera nemá BEV a nemá FV a kdyby si dali čerpadlo, tak je sežere za živa.
Těch 20.t.Kč co dají za dřevo by nestačilo ani na měsíc provozu elektroměru baráku v zimě s TČ = NEVYPLATÍ se to.
:
- Franta2776
Pokud maji starý barák bez izolaci s radiátory potom je to na prd.
- unicast
- Reputace:483
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Nejdřív barák zaizolovat, teprve pak začít řešit zdroje tepla....
- Franta2776
jj je to tak jak píše unicast.Já už jsem na konci cesty a proto mě energie již skoro nic nestojí.
- JirkaE
Já bohužel v tomhle nesouhlasím a musím dát za pravdu budoucímu ženichovi mé dcery.
Nevyplatí, návratnost přes 30let není dobrá investice - za 30let už budou mít půl života za sebou, celý život by byli finančně na hraně, otáčeli každou korunu, dětem nemohli dopřát něco lepšího apod... Užírali by je splátky moc.
Je levnější to dřevo koupit, za 3 výkendy nasekat a na půl milionu na zateplení si nejdřív vydělat a ne si půjčovat nyní a řešit zateplení teď.
Kotelna stojí a funguje a topení je 3x - 4x levnější než na TČ, souhlasím s tím, že je lepší a ekonomicky výhodnější - nyní nic nezateplovat a nechat to tak, jak to je s tímhle levným provozem.
Investice u které by bylo jasné že se bude vracet dýl než 30let by nedělal nikdo z nás - nebo já teda ne.
Nevyplatí, návratnost přes 30let není dobrá investice - za 30let už budou mít půl života za sebou, celý život by byli finančně na hraně, otáčeli každou korunu, dětem nemohli dopřát něco lepšího apod... Užírali by je splátky moc.
Je levnější to dřevo koupit, za 3 výkendy nasekat a na půl milionu na zateplení si nejdřív vydělat a ne si půjčovat nyní a řešit zateplení teď.
Kotelna stojí a funguje a topení je 3x - 4x levnější než na TČ, souhlasím s tím, že je lepší a ekonomicky výhodnější - nyní nic nezateplovat a nechat to tak, jak to je s tímhle levným provozem.
Investice u které by bylo jasné že se bude vracet dýl než 30let by nedělal nikdo z nás - nebo já teda ne.
:
- unicast
- Reputace:483
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Jakkoli souhlasím, že matematika kolem dřeva je trochu jiná než matematika kolem TČ nebo plynu, tak ale i přesto platí, že i ty tři víkendy mají svůj náklad ztracené příležitosti (lost opportunity cost), kdy se dá dělat něco jiného, ať už pro zajištění dalšího příjmu nebo třeba jenom pro vlastní relaxaci. 3 víkendy krát 30 let je 180 dní, to je půl roku práce.
- JirkaE
Pak by bylo fér tu práci i ocenitunicast píše: čtv čer 04, 2026 1:51 pmJakkoli souhlasím, že matematika kolem dřeva je trochu jiná než matematika kolem TČ nebo plynu, tak ale i přesto platí, že i ty tři víkendy mají svůj náklad ztracené příležitosti (lost opportunity cost), kdy se dá dělat něco jiného, ať už pro zajištění dalšího příjmu nebo třeba jenom pro vlastní relaxaci. 3 víkendy krát 30 let je 180 dní, to je půl roku práce.
Pokud je to oproti kamarádům s TČ o cca 40t.Kč ročně méně za topení - tak za 30let je to výdělek za tuhle brigádu na 3 víkendy do roka - 1,2 mil.Kč...
Páč za 3 výkendy nevyděláš běžnou cestou na ,,to navíc" , kolik by za tu zateplenou fasádu za 500t.Kč + úroky těch následujících 30let platili navíc...
: