Pylontech
Souhrn tématu
Baterie Pylontech US2000B v konfiguraci 3 kusů nabízí stejnou cenu za kWh jako 2 kusy US3000 Plus, přičemž menší bloky lze snadněji vyměnit při poruše. Některé zkušenosti ukazují problémy s kvalitou článků po cca 450 cyklech, kdy baterie přestávají správně balancovat a dochází k overvoltage. Uživatelé také zaznamenali nafouknutí článků a poškození obalů, ale pytlíky s plyny zůstávají většinou neporušené. Pro ostrovní systémy mohou být alternativou starší gelové baterie s delší životností.
- TomHC
- Reputace:971
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
- Lokalita:Hlohovec, SRSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8820 Kapacita baterie [kWh]:30
Re: Pylontech
Zjavne má ten článok výrazne vyšší vnútorný odpor, preto sa tak správa. Jedine vymeniť, ak by si našiel nejakú šrot pylontech.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Martas74
- Reputace:0
BMS funguje bez problémů. Ale kvůli balancování jsem koupil aktivní balancer Servtec 1A. Ten je dělaný speciálně na tyhle baterky. Vymyšlené pěkně, čistá práce. Usazení na sloupky na původní desku, dají se tam krasně měřit články multimetrem na spešl konektoru. Pěkný a podrobný návod, Bluetooth a ovládání mobilem. Ale prostě to už vypadá jen a jen na problémy, článek je háji. I při poměrně malém nabíjecím proudu jde do overvoltage. Nabít se to celé dá, Pomalu, ale nejde s tím už normálně pracovat. Při vybíjení zase vystřelí pod 40%SOC rychle dolů a sundá SOC. Asi by se dalo omezit výrazně proudy a provozovat nějakou dobu, ale to je skoro lepší nechat pracovat dvě zdravé baterie.A nebo mi něco uniká a nemám ponětí co.Soban píše: čtv říj 01, 2026 6:39 pmPrávě jaký jsi použil balancer?
Nebylo by vhodné tam vyměnit celou BMS bakom tak zachraňoval ty pylontechy.
- silverfox
- Reputace:5
- Lokalita: Západní Čechy
- Výkon panelů [Wp]: 14,4
- Lokalita:Západní ČechySystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:14,4 Kapacita baterie [kWh]:30
Zdravím, na kolik Vás vyšel Servtec včetně poštovného?
- Martas74
- Reputace:0
Ten Servtec je dražší než balancery přímo z Číny. Celé to vyšlo asi na 3000kč což je dost. Samotný stojí 2600.
- Soban
- Reputace:316
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Lokalita:Zlaté Hory / OlomoucSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:3600 Kapacita baterie [kWh]:16
Tak co skusit ten jeden článek nahradit? I když to bude jiný ale pokud koupíš se stejnou kapacitou možná ten balancer to pak ustojí když to ustřelí jenom trochu tím že bude jiný?
Kupoval jsi ty balancery i do těch co jsou zatím OK?
Prostě v začátcích jsem taky uvažoval o pylontechu, ale nebral z důvodu ceny a dnes bych to nechtěl málem ani zadarmo jak čtu jaký je to šmejd který se nedá opravit.
Kupoval jsi ty balancery i do těch co jsou zatím OK?
Prostě v začátcích jsem taky uvažoval o pylontechu, ale nebral z důvodu ceny a dnes bych to nechtěl málem ani zadarmo jak čtu jaký je to šmejd který se nedá opravit.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh
- camel1cz
- Reputace:61
- Lokalita: Lounsko
- Výkon panelů [Wp]: 8430
- Lokalita:LounskoSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8430 Kapacita baterie [kWh]:30
Nehodnitil bych pylontech tak příkře.
...protože jich pár držím, zajímala by mě možnost výměny článku. Umí to někdo, má na to někdo návod?
Určitě to není pro každého kutila - co sem vygooglil tak minimum je bodovačka a dobré znalosti elektro.
Za mě je nejlepší rada předřečníka - koupit prostě vadnou baterii a kuchnout z ní článek a vyměnit. Z jedné vadné baterky bude dobrých článků většina (nejspíš odejde právě jeden).
...protože jich pár držím, zajímala by mě možnost výměny článku. Umí to někdo, má na to někdo návod?
Určitě to není pro každého kutila - co sem vygooglil tak minimum je bodovačka a dobré znalosti elektro.
Za mě je nejlepší rada předřečníka - koupit prostě vadnou baterii a kuchnout z ní článek a vyměnit. Z jedné vadné baterky bude dobrých článků většina (nejspíš odejde právě jeden).
5 kVA Axpert King 1 @ 5,67 kWp [3s6p AUO 315Wp mono] + 5 kVA Axpert King 1 @ 5,52 kWp [2s6p AS 460Wp mono] = paralelní 1F provoz
36 kWh [10x Pylontech US3000]
Škoda Enyaq 80x
Rozpracováno:
a) 28x 550Wp mono na střeše nezapojeno
b) 2x Fangpusun MPPT 150/70 Tr (asi nepoužiji)
c) 8x Pylontech US3000
36 kWh [10x Pylontech US3000]
Škoda Enyaq 80x
Rozpracováno:
a) 28x 550Wp mono na střeše nezapojeno
b) 2x Fangpusun MPPT 150/70 Tr (asi nepoužiji)
c) 8x Pylontech US3000
- Valdano
- Reputace:332
- Lokalita: Česká Lípa
- Lokalita:Česká Lípa
Jen pro informaci na videu níže je ukázka rozborky baterie Pylontech US3000C. Podle toho si můžete udělat alespoň nějakou představu.
Je tam celkem 30 kusů pytlíkových článků rozdělených ve třech modulech. Každý modul obsahuje 10 článků zapojených jako 5 paralelních dvojic v sérii. Na videu v čase od 13:20 je vidět, že články v modulu jsou nabodovány k vrchnímu krytu modulu. Otázkou je nakolik bude modul rozebíratelný na jednotlivé články bez případného poškození. Jak autor na videu sám zmiňuje případná rozborka modulu ve smyslu oddělení článků bude i z jeho pohledu velmi náročná. Vyjmutí modulu jako celku tak náročné není tj. pokud by se nešlo až na jednotlivé články, ale oddělily by se jen celé moduly a z nich použily jen ty, které by neměly žádný vadný článek, tak to by bylo více přijatelné. Takže nejednodušší by zřejmě bylo vybírat to prostě jen po celých modulech a až na úroveň oddělování samotných článků v modulu nejít.
Je tam celkem 30 kusů pytlíkových článků rozdělených ve třech modulech. Každý modul obsahuje 10 článků zapojených jako 5 paralelních dvojic v sérii. Na videu v čase od 13:20 je vidět, že články v modulu jsou nabodovány k vrchnímu krytu modulu. Otázkou je nakolik bude modul rozebíratelný na jednotlivé články bez případného poškození. Jak autor na videu sám zmiňuje případná rozborka modulu ve smyslu oddělení článků bude i z jeho pohledu velmi náročná. Vyjmutí modulu jako celku tak náročné není tj. pokud by se nešlo až na jednotlivé články, ale oddělily by se jen celé moduly a z nich použily jen ty, které by neměly žádný vadný článek, tak to by bylo více přijatelné. Takže nejednodušší by zřejmě bylo vybírat to prostě jen po celých modulech a až na úroveň oddělování samotných článků v modulu nejít.
- Soban
- Lokalita:Zlaté Hory / OlomoucSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:3600 Kapacita baterie [kWh]:16
Právě zjistit v kterém modulu je ten vadný článek a celý modul vyhodit a nahradit ho třeba seskládáním z jiných článků, zda by se tam 5 nějakých prizmatických vešlo se stejnou kapacitou jako mají originál moduly či to složit z nějakých jiných dostupných článků......
Pak by to snad ten dodaný balancer ukočíroval .......
A nebo koupit vadný pilontech a prostě zjistit zda je v něm jeden modul dobrý a vyměnit......
Pak by to snad ten dodaný balancer ukočíroval .......
A nebo koupit vadný pilontech a prostě zjistit zda je v něm jeden modul dobrý a vyměnit......
3,6kWp
- vk_1
- Reputace:63
Pánové, 1 kWh baterií dnes stojí zhruba max 3500 Kč. To je cena při nákupu kompletního 16 kWh packu s originál kvalitními EVE články, už sestaveno výrobcem, třeba z NKONu, včetně DPH a faktury. Kdo to staví doma, stlačí cenu pod 2tis Kč/kWh.
Jaký smysl má tedy dolovat teoretické 2 kWh kapacity z vadné Pylontech baterie, s velmi nejistým výsledkem? Jaký smysl má kupovat do každé cihly relativně drahý aktivní balancer? Balancer tomu pomůže na chvilku, a pak už články jsou tak špatné, že je to stejně k ničemu.
Nemá to smysl.
Jediná dobrá varianta je Pylontech reklamovat, dají vám nový kus. A pokud to nelze, tak ho prodat na náhradní díly někomu, kdo to opravuje ve velkém.
Já osobně jsem měl 6 ks US3000C. Po třech letech bezproblémového provozu postupně odešly všechny, vždy jeden slabý článek, a celá baterie k ničemu. Loni jsem je reklamoval, a nové kusy z reklamace jsem ihned prodal. Stálo mě to dost času, a dopravu do reklamačního centra. Už to domů nechci.
Když srovnám Pylontech US3000C vs EVE 300 Ah + JK BMS / Seplos BMS, tak Pylontech má u mě jedinou výhodu, a to je vyšší bezpečnost. Protože z nich při selhání neunikají hořlavé plyny. Ve všech ostatních parametrech je Pylontech horší.
Jaký smysl má tedy dolovat teoretické 2 kWh kapacity z vadné Pylontech baterie, s velmi nejistým výsledkem? Jaký smysl má kupovat do každé cihly relativně drahý aktivní balancer? Balancer tomu pomůže na chvilku, a pak už články jsou tak špatné, že je to stejně k ničemu.
Nemá to smysl.
Jediná dobrá varianta je Pylontech reklamovat, dají vám nový kus. A pokud to nelze, tak ho prodat na náhradní díly někomu, kdo to opravuje ve velkém.
Já osobně jsem měl 6 ks US3000C. Po třech letech bezproblémového provozu postupně odešly všechny, vždy jeden slabý článek, a celá baterie k ničemu. Loni jsem je reklamoval, a nové kusy z reklamace jsem ihned prodal. Stálo mě to dost času, a dopravu do reklamačního centra. Už to domů nechci.
Když srovnám Pylontech US3000C vs EVE 300 Ah + JK BMS / Seplos BMS, tak Pylontech má u mě jedinou výhodu, a to je vyšší bezpečnost. Protože z nich při selhání neunikají hořlavé plyny. Ve všech ostatních parametrech je Pylontech horší.
- Soban
A na tom jsi byl kde že s toho neunikají plyny? Je to stejná technologie a i ten pytlík praskne a bude se to valit ven.
Ale souhlasím že pylontech je spíš prohra za drahý peníze.
Ale souhlasím že pylontech je spíš prohra za drahý peníze.
3,6kWp
- vk_1
Možné to je. Ale já jsem ještě neviděl prasklý pytlík v Pylontechu. Zatím jsem viděl jen hodně fotek, kdy se články nafoukly a roztrhaly bednu, leckdy i převrátily celou sestavu baterek tím tlakem. Ale vždycky to ty sáčky udržely. Docela mě překvapilo, kolik tlaku udrží.
Jestli máš po ruce nějaký případ, kdy Pylontech vypustil ty plyny do interiéru, tak sem s ním.
Jestli máš po ruce nějaký případ, kdy Pylontech vypustil ty plyny do interiéru, tak sem s ním.
- vk_1
Ilustrační foto
- TomHC
- Lokalita:Hlohovec, SRSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8820 Kapacita baterie [kWh]:30
Wau, tak to som ešte nevidel 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
- Franta2776
- Reputace:682
A to ten Pylontech vycházel v testech v Australii před cca 5lety, jako jeden z nejlepších a nejspolehlivějších, dělaly 3000cyklů za sebou Není nad to poskládat si baterku sám
Jen pro srovnání.Já teď vyřazuji gelovky 175Ah z druhé ruky, rok výroby 2013 a přejíždím je testerem kapacity a pořád mají okolo 60Ah. V elektrárně mi běží 5let.V té době bylo lepší koupit gelovky a ne Pylontech, zvlášť do ostrovu,kde moc necyklují.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1072
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Lokalita:blízko BrnaSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:18+ kWp Kapacita baterie [kWh]:40+26
TomHC - ja uz jo, jednu z kolobezky a nekolik z notesu. Plus nekolik svych z airsoftek, holt se po par letech rozhodly zvetsit svuj objem a nektere i ztratit kapacitu.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- TomHC
Jaj tak, to som videl aj ja, li-pol sa vedia pekne zduť. Skôr ma prekvapila tá roztrhnutá bedňa 
- vk_1
Přesně tyhle testy si dobře pamatuju, byl to jeden z důvodů, proč jsem Pylontech tenkrát pořídil. Podle mě ale pak přišly velké problémy ve výrobě s udržením kvality článků.Franta2776 píše: pát říj 02, 2026 9:44 pmA to ten Pylontech vycházel v testech v Australii před cca 5lety, jako jeden z nejlepších a nejspolehlivějších, dělaly 3000cyklů za sebou
U mě daly cca 450 cyklů, a pak už vůbec nestíhaly balancovat, při každém nabíjení šly do overvoltage, i když byl perfektně dodržen nabíjecí proud podle požadavků BMS.
450 cyklů, za ty peníze.... jsem zvědavý, kdo na tomhle fóru na Pylontechu dá nejvíce cyklů.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1072
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Lokalita:blízko BrnaSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:18+ kWp Kapacita baterie [kWh]:40+26
Tak když se nafouklo víc článků ... U notesů jsem viděl i popraskané šasi, krom samozřejmě vybuleného deklu.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V