Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE se zaměřuje na rozšíření fotovoltaické elektrárny přidáním panelů a zvětšením úložiště energie v bateriích i ve vodě. Používá Victron Cerbo pro detailní monitoring výroby a spotřeby, plánuje ohřev vody přímo z DC bez přeměny na AC. Diskutuje možnosti nabíjení baterií ze sítě a optimalizaci měření energie s ohledem na rozdíly mezi DC a AC měřením.
- JirkaE
- Reputace:426
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
JirkaE píše: pát zář 04, 2026 2:18 am
Následovala reklamace tý čtečky z výše uvedených důvodů - zařízení na 1 den - výpověď smlouvy u Tibber (před chvilkou) opět výhružky - chci plnou cenu IR čtečky zpátky.
Ty hovada uzavřeli smlouvu 30.6 s podmínkou na IR čtečku - která hned 1.7 (druhý den poté) - přestala tuto úlohu plnit...
Neuvěřitelný...
Tibber moji reklamaci přijal pozitivně, potvrdili mě vrácení peněz a poslali zpáteční lístek, abych jim mohl IR čtečku elektroměru vrátit.
Jak jsem už ale psal, nechám si ji, je to to nepřesnější co mám, vyčítá přimo z elektroměru a reálná okamžitá data spotřeby, stejně jako celkový stav a další stavy - není to pro mě nevýhodný a je jen na magnetu na tom kovovým kolečku na elektroměru.
Dnes jim ještě pošlu stav a něco mě z těch průměrů dopočítají a tím to končí.
Od zítra fixní cena Rewag s průměrem na 0,26Euro/kWh - díky bonusu na rok 250Eur/1rok pro nové zákazníky - a pak se uvidí = vyplatí se přejít jinam zas za rok - pro nový jiný bonus - který ten celek zlevňuje a krom dvou formulářů není žádná práce navíc.
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
Kolega Wacko v jiném vlákně doporučil doplněk - viewtopic.php?t=15697#p299374
Nechtěl sem to tam jiným kolegům svinit v diskusi o max výkonu připojených panelů, tak to přidám k sobě - protože to je fakt dobrý a zaslouží si pochvalu

a doporučuju to také
Ta teplota regulátoru jde takhle opravdu dobře a snadno a rychle vyčíst i bez dalších čidel... a třeba přidat k ostatním teploměrům na displeji Cerba a Dashboard
Pokud má někdo jiné další podobné dobré vychytávky pro Victrony - prosím pochlubte se také - díky všem a za tohle Wackovi
Nechtěl sem to tam jiným kolegům svinit v diskusi o max výkonu připojených panelů, tak to přidám k sobě - protože to je fakt dobrý a zaslouží si pochvalu
Ta teplota regulátoru jde takhle opravdu dobře a snadno a rychle vyčíst i bez dalších čidel... a třeba přidat k ostatním teploměrům na displeji Cerba a Dashboard
Pokud má někdo jiné další podobné dobré vychytávky pro Victrony - prosím pochlubte se také - díky všem a za tohle Wackovi
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
:
- wacko
- Reputace:13
- Lokalita: Ostravsko
- Výkon panelů [Wp]: 7400
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Děkuji, kolego 
Škoda, že tohle nemá Cerbo v základu, přitom je to jen pár řádků kódu. Ještě jsem zapomněl dodat, že by to mělo přežít i FW update. A když to dokáže ovládat i to relé, tak odpadá potřeba dělat nějakou automatizaci přes Node-Red. Funguje to spolehlivě, mám nastaveno onTemp = 38 / offTemp = 33, tady je pak záznam činnosti. Sice se občas zdá, že vypne přečasně (to první vypnutí při 35), ale v Grafaně vidím zprůměrovanou teplotu, navíc když tam je rychlý pokles teploty (snížil se náhle výkon), tak díky 1min sampling rate ani nemusel být zaznamenaný.
Škoda, že tohle nemá Cerbo v základu, přitom je to jen pár řádků kódu. Ještě jsem zapomněl dodat, že by to mělo přežít i FW update. A když to dokáže ovládat i to relé, tak odpadá potřeba dělat nějakou automatizaci přes Node-Red. Funguje to spolehlivě, mám nastaveno onTemp = 38 / offTemp = 33, tady je pak záznam činnosti. Sice se občas zdá, že vypne přečasně (to první vypnutí při 35), ale v Grafaně vidím zprůměrovanou teplotu, navíc když tam je rychlý pokles teploty (snížil se náhle výkon), tak díky 1min sampling rate ani nemusel být zaznamenaný.
- JirkaE
Udělal sem restart ihned a znova to naběhlo - jako celek to zatím funguje dobře a drží se - ano mohlo by to být v Cerbu v základu 
Já větráky nepotřebuju, větrám celou cimru - ale jako alarm - ,, že je něco špatně " je to skvělý i bez dalších čidel, navíc to bere teplotu uvnitř, ne jako sem měl dodnes jen na chladiči a jen na jednom z reglů.
V budoucnu dám ještě regulátory na podložené nerez dirkované plechy, jako sem dal Modrásky (viewtopic.php?t=13538&start=300#p267959)
Nyní i teplota jednoho z nich může spustit větrání / chlazení - je to dobrý - z mého laického pohledu - užitečný doplněk
Já větráky nepotřebuju, větrám celou cimru - ale jako alarm - ,, že je něco špatně " je to skvělý i bez dalších čidel, navíc to bere teplotu uvnitř, ne jako sem měl dodnes jen na chladiči a jen na jednom z reglů.
V budoucnu dám ještě regulátory na podložené nerez dirkované plechy, jako sem dal Modrásky (viewtopic.php?t=13538&start=300#p267959)
Nyní i teplota jednoho z nich může spustit větrání / chlazení - je to dobrý - z mého laického pohledu - užitečný doplněk
:
- JirkaE
Kolegové - dotaz - Victron.
Ve Victron komunitě je více pozorování jako mám já - kdy se s posledními několika aktualizacemi mění i výpočty které jdou pak z Cerba ven A CERBO NYNÍ POČÍTÁ JINAK NEŽ DŘÍV.
Chápu že je to problém, protože ne každý má šanci to s něčím porovnat - vůbec to zjistit = pravděpodobně to vůbec netuší mnoho lidí
A nejsem jediný - komu se externí měření začalo velmi zásadně rozcházet s měřením Victron.
Pozoruju to cca 2 měsíce, a jeřáb sousedů na stavbě, který nám přes den dělá různé nové stíny sice snižuje výrou o 3-4kWh ale nemá vliv na to moje srovnávání (snižuje oba údaje najednou)
Tyto dva údaje - byli ještě před 2 - 2,5 měsíci téměř identické a lišili se jen v pár kWh - což sem považoval za velmi dobrý výsledek.
Jedná se o číslo - Solární energie v letošním roce 5691 kWh versus moje externí 6008 kWh tato dvě čísla se ještě před časem velmi podobala jedno druhému = měřilo to až na pár kWh stejně :
A moje externí DC Wattmetry které ukazovali ještě nedávno téměř identický číslo jako Victron :
Poslední můj screen je ze včera - kdy na grafu i v číslech mám hodinu co hodinu větší spotřebu než zisk z FV - A PŘESTO SOC BATERIE STOUPÁ
Vyzkoušel jsem stáhnout data v pokročilém nastavení - ale tam jsou již udaje z Cerba = údaje špatné, které nesouhlasí - nechci být rýpavý ale 317 kWh za 2 - 2,5 měsíce je z Victronu z výroby nevratně pryč a netuším jak to opravit
Ve Victron komunitě je více pozorování jako mám já - kdy se s posledními několika aktualizacemi mění i výpočty které jdou pak z Cerba ven A CERBO NYNÍ POČÍTÁ JINAK NEŽ DŘÍV.
Chápu že je to problém, protože ne každý má šanci to s něčím porovnat - vůbec to zjistit = pravděpodobně to vůbec netuší mnoho lidí
A nejsem jediný - komu se externí měření začalo velmi zásadně rozcházet s měřením Victron.
Pozoruju to cca 2 měsíce, a jeřáb sousedů na stavbě, který nám přes den dělá různé nové stíny sice snižuje výrou o 3-4kWh ale nemá vliv na to moje srovnávání (snižuje oba údaje najednou)
Tyto dva údaje - byli ještě před 2 - 2,5 měsíci téměř identické a lišili se jen v pár kWh - což sem považoval za velmi dobrý výsledek.
Jedná se o číslo - Solární energie v letošním roce 5691 kWh versus moje externí 6008 kWh tato dvě čísla se ještě před časem velmi podobala jedno druhému = měřilo to až na pár kWh stejně :
A moje externí DC Wattmetry které ukazovali ještě nedávno téměř identický číslo jako Victron :
Poslední můj screen je ze včera - kdy na grafu i v číslech mám hodinu co hodinu větší spotřebu než zisk z FV - A PŘESTO SOC BATERIE STOUPÁ
Vyzkoušel jsem stáhnout data v pokročilém nastavení - ale tam jsou již udaje z Cerba = údaje špatné, které nesouhlasí - nechci být rýpavý ale 317 kWh za 2 - 2,5 měsíce je z Victronu z výroby nevratně pryč a netuším jak to opravit
:
- JirkaE
Projel sem ještě screeny a tohle ještě dodatek k předchozímu příspěvku = stav obou ze 29.04.2026
stav obou ze 21.05.2026
stav obou ze 04.07.2026
- každopádně jsem přidal AC měření (originál Victron) v průběhu června a začal jsem měřit zvlášť vodu, zvlášť e-auto a ostatní spotřeby na AC straně pomocí 3 CT-snímačů - ALE - bylo to poprvé kdy se FV výroba na měření Victron dostala pod moje měření a ukazovala o něco méně než moje externí DC-Wattmetry
Plechová hlava sleduje se mnou....
Poslední z 22.07.2026 tam už je rozdíl cca 100kWh mezi mými DC-Wattmetry a Victron
Napadá někoho - kde je zakopaný pes ?
Že by se porouchali 4 moje DC-Wattmetry najednou a podivně stejně a začali měřit po 3-4 letech jinak o něco víc/míň - vylučuju
Neměl jsem důvod to víc hlídat - předchozí porovnání externích wattmetru - na výkon ze střechy a měření Victron se shodovala - nebyl důvod to sledovat víc - to až nyní - protože mě z toho lezou divný bláboly z toho Cerba - tak sem to začal pitvat a hledat jednotlivé položky samostatně
Příští rok udělám to průběžné měření na jednotlivých MPPT - jak tam jde vynulovat ten průběžný stav - ale to mě letos 1.1. nenapadlo = nebylo proč
stav obou ze 21.05.2026
stav obou ze 04.07.2026
- každopádně jsem přidal AC měření (originál Victron) v průběhu června a začal jsem měřit zvlášť vodu, zvlášť e-auto a ostatní spotřeby na AC straně pomocí 3 CT-snímačů - ALE - bylo to poprvé kdy se FV výroba na měření Victron dostala pod moje měření a ukazovala o něco méně než moje externí DC-Wattmetry
Plechová hlava sleduje se mnou....
Poslední z 22.07.2026 tam už je rozdíl cca 100kWh mezi mými DC-Wattmetry a Victron
Napadá někoho - kde je zakopaný pes ?
Že by se porouchali 4 moje DC-Wattmetry najednou a podivně stejně a začali měřit po 3-4 letech jinak o něco víc/míň - vylučuju
Neměl jsem důvod to víc hlídat - předchozí porovnání externích wattmetru - na výkon ze střechy a měření Victron se shodovala - nebyl důvod to sledovat víc - to až nyní - protože mě z toho lezou divný bláboly z toho Cerba - tak sem to začal pitvat a hledat jednotlivé položky samostatně
Příští rok udělám to průběžné měření na jednotlivých MPPT - jak tam jde vynulovat ten průběžný stav - ale to mě letos 1.1. nenapadlo = nebylo proč
:
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1071
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Já si DC stranu vůbec neměřím, ale všiml jsem si, že poslední dobou mám výsledky na DC/AC tak nějak pravdivější. Zdá se, že Victron přestal lhát o vlastní spotřebě a už to plus mínus sedí. Ale zatím je to jen dojem z prvních čísel.
Tak je možné, že předělali výpočty. A to tvoje je toho důsledkem také.
Tak je možné, že předělali výpočty. A to tvoje je toho důsledkem také.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- Diablo1st
- Reputace:233
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Neviem ako DC strana, ale ACin strana mne celkom sedí vrámci chyby merania.
Od posledného zúčtovacieho obdobia, t.z. medzi 1.12.2025 - 31.8.2026 to mám takto:
odber DS elektromer - 2014 kWh
odber DS VRM - 1998 kWh takže odchýlka cca. 0,8%
dodávka DS elektromer - 1933 kWh
dodávka DS VRM - 1873 kWh takže odchýlka 3,1%
Aj minulé roky +/- sedeli, ale či sedia počty na ACout strane veru neviem, lebo tam nemám žiadne externé meranie.
Od posledného zúčtovacieho obdobia, t.z. medzi 1.12.2025 - 31.8.2026 to mám takto:
odber DS elektromer - 2014 kWh
odber DS VRM - 1998 kWh takže odchýlka cca. 0,8%
dodávka DS elektromer - 1933 kWh
dodávka DS VRM - 1873 kWh takže odchýlka 3,1%
Aj minulé roky +/- sedeli, ale či sedia počty na ACout strane veru neviem, lebo tam nemám žiadne externé meranie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1071
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Jj, já právě mluvím o AC Out.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V