Zkušenosti s vytápěním a tepelnými systémy v kombinaci s akumulací energie
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují své zkušenosti s různými typy vytápění a tepelných systémů, které kombinují s akumulací energie, například pomocí akumulačních nádrží nebo LiFePO4 baterií. Zmiňují výhody i nevýhody více systémů v domácnosti, náklady na provoz a servis, a také možnosti využití přebytků fotovoltaiky pro ohřev vody. Diskuze ukazuje, že efektivní kombinace technologií může výrazně snížit náklady na energie a zvýšit komfort vytápění.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1048
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zkušenosti s vytápěním a tepelnými systémy v kombinaci s akumulací energie
Počty, jenže ty počty jsou zajímavější, když se začnou domýšlet důsledky. V zimě prd, ale furt lepší tepelko než ta aku nádrž, protože nějaké kWh z toho člověk vydojí, a než vlažná voda, tak radši teplo v domě. V mezidobí má člověk už pomalu všechno, teplou vodu i teplo z tepelka. A v létě má zase všeho moc, tak sice třeba neopotřebí tepelko, ale zase má v běhu další systém.
Takže ve finále, místo aby měl dva, tak má tři nebo čtyři. A součet nákladů a servisu bude časem horší než míň efektivnější provoz toho menšího množství technologií. Vidím to na sobě, prvně olejové radiátory, pak aku kamna, no a nakonec se člověk dostal stejně k tomu tepelku, byť ve formě splitových klimatizací. Takže se do toho furt jen a jen sypou peníze a furt se něco předělává. Jediné, co jede od začátku a bez nějakých větších zásahů, tak dvojité spirály v bojlerech. Jasný, od on/off spínání se šlo na fázový vytěžovač, aby se zase vrátilo k on/off spínání, kdy je nachystaný jiný vytěžovač, ale nejsou lidi, nicméně v principu to funguje dobře, včetně případného dohřevu v NT z DS.
Ale už jsme odbočili od ceny baterek, tak jestli budeme pokračovat, tak by to chtělo nové vlákno.
Toto téma vzniklo na základě odpovědi z původního vlákna: Ceny LiFePo4 aku.
Takže ve finále, místo aby měl dva, tak má tři nebo čtyři. A součet nákladů a servisu bude časem horší než míň efektivnější provoz toho menšího množství technologií. Vidím to na sobě, prvně olejové radiátory, pak aku kamna, no a nakonec se člověk dostal stejně k tomu tepelku, byť ve formě splitových klimatizací. Takže se do toho furt jen a jen sypou peníze a furt se něco předělává. Jediné, co jede od začátku a bez nějakých větších zásahů, tak dvojité spirály v bojlerech. Jasný, od on/off spínání se šlo na fázový vytěžovač, aby se zase vrátilo k on/off spínání, kdy je nachystaný jiný vytěžovač, ale nejsou lidi, nicméně v principu to funguje dobře, včetně případného dohřevu v NT z DS.
Ale už jsme odbočili od ceny baterek, tak jestli budeme pokračovat, tak by to chtělo nové vlákno.
Toto téma vzniklo na základě odpovědi z původního vlákna: Ceny LiFePo4 aku.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Vin
- Reputace:2
- Lokalita: Hranice 75301
- Výkon panelů [Wp]: 10340
- Kapacita baterie [kWh]: 3
Re: Zkušenosti s vytápěním a tepelnými systémy v kombinaci s akumulací energie
Vysvětlím proč jsem oponoval a dával alternativu ohledně koupi velké LiFe baterky ve vlákně "Ceny LiFePO4 aku":
- v r. 2022 jsem sestavil malou ostrovní FVE z 3 panelů 380Wp, 7-článků Li-Ion 100Ah včetně regulátoru Epever a měniče 24V/230V AC/3000W
- v r. 2025 kdy cena panelů značně klesla až na cca 1500Kč/kus jsem se rozhodl postavit postupně další 2 FVE ale jen na ohřev TUV, resp. topné vody .. takže mám 22 panelů 380-450Wp napojených přes 2 TUV střídače Geti a Boost sínus na 2 topná tělesa 3000W v 1. akunádrži (celkově 2x1000l.) kotle na tuhá paliva. Volil jsem prostě nejlevnější a nejjednodušší řešení a stavbu svépomocí. Navíc jsou panely umístěny multifunkčně - tedy tvoří střechu dřevníku a altánku. Využití obou FVE je celoroční - jaro, podzim - ohřev topné vody, léto - ohřev TUV a dle možností i napájení mobilní klimatizace; v zimě v neslunečných dnech jen ohřev TUV v malém 20l. sprchovacím bojleru + případně ohřev akunádrže výkonem jen řádově stovek Wattů.
Příklad - využití dnes v neslunečném zamračeném dnu: dopoledne ohřev 20l. bojleru, odpoledne - využití včerejší natopené akunádrže z 2xFVE pro vytápění-temperování domu (teplota v radiátorech nastavena centrálním směšovacím ventilem na 42C).
ps: spotřeba EE do r. 2022 - 1,5MWh/rok, dnes cca 800kWh/rok.
- v r. 2022 jsem sestavil malou ostrovní FVE z 3 panelů 380Wp, 7-článků Li-Ion 100Ah včetně regulátoru Epever a měniče 24V/230V AC/3000W
- v r. 2025 kdy cena panelů značně klesla až na cca 1500Kč/kus jsem se rozhodl postavit postupně další 2 FVE ale jen na ohřev TUV, resp. topné vody .. takže mám 22 panelů 380-450Wp napojených přes 2 TUV střídače Geti a Boost sínus na 2 topná tělesa 3000W v 1. akunádrži (celkově 2x1000l.) kotle na tuhá paliva. Volil jsem prostě nejlevnější a nejjednodušší řešení a stavbu svépomocí. Navíc jsou panely umístěny multifunkčně - tedy tvoří střechu dřevníku a altánku. Využití obou FVE je celoroční - jaro, podzim - ohřev topné vody, léto - ohřev TUV a dle možností i napájení mobilní klimatizace; v zimě v neslunečných dnech jen ohřev TUV v malém 20l. sprchovacím bojleru + případně ohřev akunádrže výkonem jen řádově stovek Wattů.
Příklad - využití dnes v neslunečném zamračeném dnu: dopoledne ohřev 20l. bojleru, odpoledne - využití včerejší natopené akunádrže z 2xFVE pro vytápění-temperování domu (teplota v radiátorech nastavena centrálním směšovacím ventilem na 42C).
ps: spotřeba EE do r. 2022 - 1,5MWh/rok, dnes cca 800kWh/rok.
- luky
- Reputace:104
- Lokalita: za Berounem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Protože mám doma oboje (aku i Lifepo), tak můžu přispět se zkušenostmi:eman píše: pát zář 11, 2026 10:25 amJak dlouho tam těch 50kWh vydrží proti klasické baterce? A kčemu je 1000l horké vody?Vin píše: pát zář 11, 2026 9:11 amVolně navážu s jiným názorem .. Samozřejmě chápu že baterka je potřebná .. ale když vidím současné ceny tak za vodní baterku 1000l. = akunádrž dám 20 000 Kč a má kapacitu 50kWh. Velká LiFe-baterka je snad vhodná jen pro majitele elektro-aut .. jinak ji považuji za zbytečnou. Kdežto mnohem levnější akunádrž poslouží nejen pro spojení s fotovoltaikou (TUV, topná voda) ale i s kotlem na pevná paliva, tč.
Máme 300l bojler a ani puberťáci ho v létě nevytočí do studena.
Mám 2280l aku a je připojená ke kotli na dřevo. Tohle je naprosto dokonalý spojení, protože a) topím odpadem z výroby palet (=velmi levné palivo, navíc bez potřeby řezání a štípání a sušení), b) Chodím topit, když se mi to hodí. c) díky spojení s bojlerem to poskytuje nevyčerpatelnou zásobu teplé vody.
A samozřejmě teplo z dřeva se mi do LiFe uložit jaksi nepodaří.
K dotazu - v obvyklé zimě mi ta nádrž vystačí na 3-4 dny topení + TUV. Ztráty pláštěm jsou nějaké stovky wattů (mám nádrž "venku").
Bonus navíc je ten, že v létě tam cpu přebytky FV. Díky tomu máme teplou vodu ze sluníčka i když týden prší.
mobilní elektrárna:viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna:viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna:viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
- Vin
- Reputace:2
- Lokalita: Hranice 75301
- Výkon panelů [Wp]: 10340
- Kapacita baterie [kWh]: 3
re - "ps: spotřeba EE do r. 2022 - 1,5MWh/rok, dnes cca 800kWh/rok"
Oprava - jde o nákup EE.
Oprava - jde o nákup EE.
- Franta2776
- Reputace:654
No ty, ale tady lidi co mají trochu víc panelů mají přes 10MWh roční spotřeby. A v podstatě všichni jsme skončili u velké (většinou nevyužité baterky) a levného TČ nebo klimatizace. Já mám obojí.
Třeba dnes je u nás tma a já nasypal většinou z baterek do BEV cca 35kWh a mám plnou.
Dřevem do Aku topím jenom prosinec a leden a spalím 2-3m3.dřeva jinak vše FV včetně auta.Firma neposlala peníze za naftu Putinovi, ale mě. Celý rok mě stal 4000kč.
Příští rok mi budou za bydlení platit.
)
Třeba dnes je u nás tma a já nasypal většinou z baterek do BEV cca 35kWh a mám plnou.
Dřevem do Aku topím jenom prosinec a leden a spalím 2-3m3.dřeva jinak vše FV včetně auta.Firma neposlala peníze za naftu Putinovi, ale mě. Celý rok mě stal 4000kč.
Příští rok mi budou za bydlení platit.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace:422
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Franto těch zmiňovaných lidí je jak šafránu a vejdou se Ti na prsty ruky (myslím, že stačí jedna ruka)
KDO je ,, všichni " ? Čtu pozorně již léta - je to jen pár lidí...
To je nádherný 32,5kWp ale to Vás má jen pár - to není normální FV - ale Ty to píšeš jako běžný standart a jako kdyby to byla zkušenost ,,Vás několik set nebo tisíc" - není - je Vás jen pár...
Já chápu, že Tobě se to vyplatí i to že Ti budou příští rok platit - i to že stačí dva kubíky dřeva - ale to nemá nic společné s běžnými FV a běžnými instalacemi
FRANTO Ty nejsi příklad běžného solárníka
Tvá instalace je unikátní a stejně unikátní jsou i možnosti jejího využiti 
KDO je ,, všichni " ? Čtu pozorně již léta - je to jen pár lidí...
To je nádherný 32,5kWp ale to Vás má jen pár - to není normální FV - ale Ty to píšeš jako běžný standart a jako kdyby to byla zkušenost ,,Vás několik set nebo tisíc" - není - je Vás jen pár...
Já chápu, že Tobě se to vyplatí i to že Ti budou příští rok platit - i to že stačí dva kubíky dřeva - ale to nemá nic společné s běžnými FV a běžnými instalacemi
FRANTO Ty nejsi příklad běžného solárníka
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- yare
- Reputace:17
- Lokalita: HD
Franta2776 píše: pát zář 11, 2026 1:31 pmNo ty, ale tady lidi co mají trochu víc panelů mají přes 10MWh roční spotřeby. A v podstatě všichni jsme skončili u velké (většinou nevyužité baterky) a levného TČ nebo klimatizace. Já mám obojí.
Příští rok mi budou za bydlení platit.)
Screenshot_20260911_133412_Chrome.jpg
Stále si nejaký vychýleny. Už som ti tu raz v inom vlákne písal:
Podľa najnovšieho rozdelenia podielov hlavných dodávateľov „petroleum oils“ (ropa/ropné oleje) do EÚ (Q1 2026):
USA: 17,8 %
Nórsko: 16,6 %
Kazachstan: 9,6 %
(Rusko je v tomto rozdelení už len 0,8 % v Q1 2026)
Info: tvoja obľúbená AI.
- Franta2776
- Reputace:654
Však to je dobře nebo ne,?? Arabove jsou to samé. Jinak, prachy co zůstanou doma se počitaji
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5