Zkušenosti s vytápěním a tepelnými systémy v kombinaci s akumulací energie

Souhrn tématu

Diskuze sdílí reálné zkušenosti s různými typy vytápění a tepelných systémů spojených s akumulací energie, včetně tepelných čerpadel, akumulačních nádrží a fotovoltaiky. Uživatelé popisují výhody i nevýhody kombinací technologií, náklady na provoz a servis, a jak efektivně využít přebytky energie pro topení a ohřev vody. Zmiňují také praktické tipy na úsporu energie a optimalizaci systémů v různých ročních obdobích.
cipis
Moderátor
Reputace:1048
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Zkušenosti s vytápěním a tepelnými systémy v kombinaci s akumulací energie

Nový příspěvek od cipis »

Počty, jenže ty počty jsou zajímavější, když se začnou domýšlet důsledky. V zimě prd, ale furt lepší tepelko než ta aku nádrž, protože nějaké kWh z toho člověk vydojí, a než vlažná voda, tak radši teplo v domě. V mezidobí má člověk už pomalu všechno, teplou vodu i teplo z tepelka. A v létě má zase všeho moc, tak sice třeba neopotřebí tepelko, ale zase má v běhu další systém.
Takže ve finále, místo aby měl dva, tak má tři nebo čtyři. A součet nákladů a servisu bude časem horší než míň efektivnější provoz toho menšího množství technologií. Vidím to na sobě, prvně olejové radiátory, pak aku kamna, no a nakonec se člověk dostal stejně k tomu tepelku, byť ve formě splitových klimatizací. Takže se do toho furt jen a jen sypou peníze a furt se něco předělává. Jediné, co jede od začátku a bez nějakých větších zásahů, tak dvojité spirály v bojlerech. Jasný, od on/off spínání se šlo na fázový vytěžovač, aby se zase vrátilo k on/off spínání, kdy je nachystaný jiný vytěžovač, ale nejsou lidi, nicméně v principu to funguje dobře, včetně případného dohřevu v NT z DS.

Ale už jsme odbočili od ceny baterek, tak jestli budeme pokračovat, tak by to chtělo nové vlákno.

Toto téma vzniklo na základě odpovědi z původního vlákna: Ceny LiFePo4 aku.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Vin
Reputace:2
Lokalita: Hranice 75301
Výkon panelů [Wp]: 10340
Kapacita baterie [kWh]: 3

Re: Zkušenosti s vytápěním a tepelnými systémy v kombinaci s akumulací energie

Nový příspěvek od Vin »

Vysvětlím proč jsem oponoval a dával alternativu ohledně koupi velké LiFe baterky ve vlákně "Ceny LiFePO4 aku":
- v r. 2022 jsem sestavil malou ostrovní FVE z 3 panelů 380Wp, 7-článků Li-Ion 100Ah včetně regulátoru Epever a měniče 24V/230V AC/3000W
- v r. 2025 kdy cena panelů značně klesla až na cca 1500Kč/kus jsem se rozhodl postavit postupně další 2 FVE ale jen na ohřev TUV, resp. topné vody .. takže mám 22 panelů 380-450Wp napojených přes 2 TUV střídače Geti a Boost sínus na 2 topná tělesa 3000W v 1. akunádrži (celkově 2x1000l.) kotle na tuhá paliva. Volil jsem prostě nejlevnější a nejjednodušší řešení a stavbu svépomocí. Navíc jsou panely umístěny multifunkčně - tedy tvoří střechu dřevníku a altánku. Využití obou FVE je celoroční - jaro, podzim - ohřev topné vody, léto - ohřev TUV a dle možností i napájení mobilní klimatizace; v zimě v neslunečných dnech jen ohřev TUV v malém 20l. sprchovacím bojleru + případně ohřev akunádrže výkonem jen řádově stovek Wattů.
Příklad - využití dnes v neslunečném zamračeném dnu: dopoledne ohřev 20l. bojleru, odpoledne - využití včerejší natopené akunádrže z 2xFVE pro vytápění-temperování domu (teplota v radiátorech nastavena centrálním směšovacím ventilem na 42C).
ps: spotřeba EE do r. 2022 - 1,5MWh/rok, dnes cca 800kWh/rok.
luky
Reputace:104
Lokalita: za Berounem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Nový příspěvek od luky »

eman píše: pát zář 11, 2026 10:25 am
Vin píše: pát zář 11, 2026 9:11 am
Volně navážu s jiným názorem .. Samozřejmě chápu že baterka je potřebná .. ale když vidím současné ceny tak za vodní baterku 1000l. = akunádrž dám 20 000 Kč a má kapacitu 50kWh. Velká LiFe-baterka je snad vhodná jen pro majitele elektro-aut .. jinak ji považuji za zbytečnou. Kdežto mnohem levnější akunádrž poslouží nejen pro spojení s fotovoltaikou (TUV, topná voda) ale i s kotlem na pevná paliva, tč.
Jak dlouho tam těch 50kWh vydrží proti klasické baterce? A kčemu je 1000l horké vody?
Máme 300l bojler a ani puberťáci ho v létě nevytočí do studena.
Protože mám doma oboje (aku i Lifepo), tak můžu přispět se zkušenostmi:
Mám 2280l aku a je připojená ke kotli na dřevo. Tohle je naprosto dokonalý spojení, protože a) topím odpadem z výroby palet (=velmi levné palivo, navíc bez potřeby řezání a štípání a sušení), b) Chodím topit, když se mi to hodí. c) díky spojení s bojlerem to poskytuje nevyčerpatelnou zásobu teplé vody.
A samozřejmě teplo z dřeva se mi do LiFe uložit jaksi nepodaří.

K dotazu - v obvyklé zimě mi ta nádrž vystačí na 3-4 dny topení + TUV. Ztráty pláštěm jsou nějaké stovky wattů (mám nádrž "venku").

Bonus navíc je ten, že v létě tam cpu přebytky FV. Díky tomu máme teplou vodu ze sluníčka i když týden prší.
mobilní elektrárna:viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna:viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
Vin
Reputace:2
Lokalita: Hranice 75301
Výkon panelů [Wp]: 10340
Kapacita baterie [kWh]: 3

Nový příspěvek od Vin »

re - "ps: spotřeba EE do r. 2022 - 1,5MWh/rok, dnes cca 800kWh/rok"
Oprava - jde o nákup EE.
Franta2776
Reputace:654

Nový příspěvek od Franta2776 »

No ty, ale tady lidi co mají trochu víc panelů mají přes 10MWh roční spotřeby. A v podstatě všichni jsme skončili u velké (většinou nevyužité baterky) a levného TČ nebo klimatizace. Já mám obojí.
Třeba dnes je u nás tma a já nasypal většinou z baterek do BEV cca 35kWh a mám plnou.
Dřevem do Aku topím jenom prosinec a leden a spalím 2-3m3.dřeva jinak vše FV včetně auta.Firma neposlala peníze za naftu Putinovi, ale mě. Celý rok mě stal 4000kč.
Příští rok mi budou za bydlení platit. :)))
Screenshot_20260911_133412_Chrome.jpg
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE
Reputace:421
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Franto těch zmiňovaných lidí je jak šafránu a vejdou se Ti na prsty ruky (myslím, že stačí jedna ruka)

KDO je ,, všichni " ? Čtu pozorně již léta - je to jen pár lidí...

To je nádherný 32,5kWp ale to Vás má jen pár - to není normální FV - ale Ty to píšeš jako běžný standart a jako kdyby to byla zkušenost ,,Vás několik set nebo tisíc" - není - je Vás jen pár...

Já chápu, že Tobě se to vyplatí i to že Ti budou příští rok platit - i to že stačí dva kubíky dřeva - ale to nemá nic společné s běžnými FV a běžnými instalacemi

FRANTO Ty nejsi příklad běžného solárníka 😂 Tvá instalace je unikátní a stejně unikátní jsou i možnosti jejího využiti 😉
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS

NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)