Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje využití Home Assistanta s databázemi jinými než InfluxDB. Uživatelé sdílejí zkušenosti s TimescaleDB, MariaDB i SQLite, přičemž řeší problémy s výkonem, správou dat a efektivitou dotazů. Hlavním tématem je hledání vhodnějšího a přehlednějšího řešení pro ukládání dat v domácí automatizaci.
Mex
Reputace:461
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Nový příspěvek od Mex »

Jak už jsem dřív psal, nejsem velkým milovníkem Home Assistanta.
Ale uznávám, že je to dneska zřejmě nejrozšířenější a nejdostupnější systém domácí automatizace, takže to prostě musím zkousnout.

Máte prosím někdo postavený HA nad databází, ale jinou než je obvyklý InfluxDB?

Já jsem si s ní včera trochu hrál. Zatím jsem to vždy bral jako black-box a bylo mi fuk, jak to tam ten HA mastí.
Když jsem ale do toho trochu pronikl a zkusil si napsat jednoduché testovací programy pro ukládání a čtení dat, tak se mi protáčely panenky co je to za hrůza.

Vy znalí to asi/možná víte, ale mě opravdu zaskočilo, že to nemá žádný efektivní interface pro spolupráci s klientem.
Všechno se to tam mydlí přes HTTP rozhraní, kde se parametry a data tlačí ve formě HTTP hlaviček!
Pro mě (milovníka efektivních nástrojů) docela šok.

Proto tento dotaz: provozuje prosím někdo HA nad nějakou jinou (normálnější) databází?
A pokud ano - s jakými prosím zkušenostmi?

Díky.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Valdano
Reputace:319
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Nový příspěvek od Valdano »

Osobně HA nepoužívám a zatím ani nepotřebuji. Nicméně všiml jsem si některé implementace HA s MariaDB. Jsou tam popsány i některé zkušenosti co se týče optimalizace MariaDB za účelem vylepšení výkonu. Návod na Instalaci a nastavení HA pro použití s ​​MariaDB. MariaDB je přímý nástupce a otevřená alternativa k MySQL, která vznikla jako reakce na akvizici MySQL firmou Oracle, kdy měli původní vývojáři obavy o zachování otevřenosti projektu do budoucna.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Díky. Ale tohle je myslím něco trochu jiného.
MariaDB, případně MySQL, jsou běžné relační databáze.
Mně osobně velmi sympatické, s MySQL jsem toho kdysi udělal docela dost.
Ale jsou určené pro ukládání diskrétních dat. Nikoli časových řad.

Na časové řady se používají Time Series databáze, neboli TSDB.
Mezi nimi je populární právě InfluxDB, což je asi defaultní řešení pro většinu instalací HA s Grafanou.
Ten Influx ve verzích 1.x a 2.x umí jen ten podivný HTTP interface s podivným "jazykem".
Pak je ještě nová verze 3.x, která by už měla kromě těch podivností umět i SQL. To by bylo super.
Ale prý tam velmi nepříjemně změnili licenční politiku, takže to asi pro mě padá.

Snad by mohla fungovat TimescaleDB, což je nadstavba nad jinak velmi výkonnou databází Postgres.
Jenže by bylo fajn znát nějaké reálné reference.
Ideálně od někoho, kdo do toho trochu vidí a umí posoudit a srovnat např. provoz s Influx a Timescale.
Proto jsem zkoušel tenhle dotaz, jestli tady náhodou není někdo takový.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Tak jsem to chvilku studoval a poptal se i plechové hlavy.
A vypadá to jako jasná volba: použiju TimescaleDB.
Tím pádem budu mít k dispozici lidský SQL přístup k datům, a ne tu šílenost z InfluxDB.

TimescaleDB i Grafanu pustím na Linuxu mimo HA.
Tím to bude pro mě přátelské prostředí, na rozdil od HA, který je pro mě i přes mou snahu pořád spíš nepřátelský.

Jestli někdo provozuje HA s TimescaleDB, písněte prosim.
Díky.
TomHC
Reputace:955
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Ja používam MariaDB pre HA, dovolím si tvrdiť, že mám toho v HA fakt dosť a nevidím žiadny performance problém, ani len lagy. HA mi beží ako VM na Synology, DB beží na druhej VM s Debianom (1 vCPU, 512 MB RAM!), DB má 2.9 GB a cez 12 miliónov záznamov. A to mi beží od 02/2023!

Retencia senzorov je 2 dni, ale väčšina z nich sa ukladá aj do Statistics tabuľky s nižšou granularitou, a mám selektívne excludované senzory, ktoré nepotrebujú históriu.
Mám aj InfluxDB v1 do ktorej idú vybrané dáta (esphome -> mqtt -> telegraf -> InfluxDB) a používam ich iba na vizualizácie v Grafane (oboje ako docker kontajner na Synology) , a tam to ide efektívnejšie - timeseries na napätia všetkých článkov batérií a podobne.

Áno, InfluxDB v2 ignorujem, lebo ten ich query language nechápem a nedokázal som to z v1 premigrovať. Tí čo ma poznajú vedia, že dokážem asi čokoľvek. Ale toto je nad moje chápanie. Takže za mňa HA + InfluxDB nie je potrebná kombinácia.

Ak máš záujem, napíš správu a môžme urobiť nejakú sharing session, možno tomu HA prídeš na chuť 😎
Přílohy
IMG-20260830-WA0007.jpg
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
glottis
Reputace:558
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000

Nový příspěvek od glottis »

mam toho v HA taky milion a ani mariadb nepouzivam. Jede to na standartni sqlite. Ma sice uz 10GB ale porad je to uplne v pohode. Influx mam pak rozjete taky, ale HA z toho data necte. Jen to tam mam na grafy a HA do toho hazi data.

Zil jsem i v tom, ze HA potrebuje relacni DB na svoje veci. Takze sqlite, mysql a tak a treba influx nebo timescale bokem.
wacko
Reputace:10
Lokalita: Ostravsko
Výkon panelů [Wp]: 7400
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od wacko »

Mex píše: stř zář 02, 2026 2:59 am
podivný HTTP interface
Tím je myšlen Data Explorer ? Když beží InfluxDB v2, tak na portu 8086 je rozhraní pro správu a tam se dá taky "vyklikat" dotaz. Z query builderu se přepnu do script editoru, tam dám copy/paste do Grafany. Sice umí jen základní dotazy ale se zbytkem pomůže plechová huba.
Přílohy
2-DataExplorer-scriptEditor.jpg
1-DataExplorer-queryBuilder.jpg
Valdano
Reputace:319
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Mex píše: stř zář 02, 2026 2:59 am
Na časové řady se používají Time Series databáze, neboli TSDB.
TomHC píše: stř zář 02, 2026 6:27 am
Ja používam MariaDB pre HA, dovolím si tvrdiť, že mám toho v HA fakt dosť a nevidím žiadny performance problém, ani len lagy...
Já sice HA nepoužívám, ale MariaDB používáme v práci na serverech pro ukládání dat s časovými značkami z technologických vizualizací naprosto běžně a není s tím také žádný problém, a to máme aktuálně na některých serverech v datech i přes 50GB dat.
Naposledy upravil(a) Valdano dne stř zář 02, 2026 10:51 am, celkem upraveno 1 x.
TomHC

se zbytkem pomůže plechová huba
A tomu sa asi viacero ľudí chce vyhnúť.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
wacko
Reputace:10
Lokalita: Ostravsko
Výkon panelů [Wp]: 7400
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od wacko »

Ano, ale pomoc budou potřebovat nejspíše i u zbylých. V MariaDB asi taky nebude moc snadné napsat dotaz, který třeba dělá window (po hodinách/dnech).
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Díky všem za odpovědi a informace.
Já rozhodně zkusím tu cestu s TimescaleDB. Posgres je velmi mocný nástroj, a tady s tou nadstavbou pro časové řady to musí být super.
Leda kdybych si nabil hubu, tak začnu hledat jiné řešení.

Rozhodně toho co nejvíc spustím mimo HA, na čistém Linuxu.
Minimálně ten TimescaleDB, Grafanu a Mosquitto.
Pokud se ukáže i něco dalšího, co lze vyčlenit mimo vlastní HA, tak taky.

Mám to tak, že Linux miluju. Je pro mě něco jako manželka v Holywoodských filmech.
Naproti tomu HA je něco, co rozhodně nemiluju, ale pragmaticky vím, že to musím strpět. Něco jako tchyně (svokra) v reálném životě.
TomHC

HA má vlastné tabuľky, nevidím dôvod aby som chcel k ním pristupovať z Grafany. Ak som teda dobre pochopil tvoje pohnútky.

Ja osobne InfluxDB a Grafanu už držím len zo zotrvačnosti, všetko podstatné mám natívne v HA, je to pekne vidieť aj v mobilnej appke.
eman
Reputace:337
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Mě na Influx vadí, že pro diletanty jako já, není nějaký nástroj na redukci velikosti. Mám tam cca 3 roky záznamů, má asi 8GB a používání querry na převod minutových hodnot do hodinových, atp. je pro mě španělská vesnice. Škoda že ta základní SQL databáze v HA s velikostí rapidně ztrácí rychlost a navíc mi to rozhodí, každá změna času. 😢
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor