Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na provoz Home Assistanta s databází jinou než InfluxDB, která je standardem pro časové řady. Uživatelé sdílejí zkušenosti s TimescaleDB jako alternativou, která nabízí SQL přístup a lepší práci s daty. Zmiňují také omezení InfluxDB, zejména její komplikované HTTP rozhraní, a hledají reálné reference na jiné databáze vhodné pro domácí automatizaci.
Mex
Reputace:461
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Nový příspěvek od Mex »

Jak už jsem dřív psal, nejsem velkým milovníkem Home Assistanta.
Ale uznávám, že je to dneska zřejmě nejrozšířenější a nejdostupnější systém domácí automatizace, takže to prostě musím zkousnout.

Máte prosím někdo postavený HA nad databází, ale jinou než je obvyklý InfluxDB?

Já jsem si s ní včera trochu hrál. Zatím jsem to vždy bral jako black-box a bylo mi fuk, jak to tam ten HA mastí.
Když jsem ale do toho trochu pronikl a zkusil si napsat jednoduché testovací programy pro ukládání a čtení dat, tak se mi protáčely panenky co je to za hrůza.

Vy znalí to asi/možná víte, ale mě opravdu zaskočilo, že to nemá žádný efektivní interface pro spolupráci s klientem.
Všechno se to tam mydlí přes HTTP rozhraní, kde se parametry a data tlačí ve formě HTTP hlaviček!
Pro mě (milovníka efektivních nástrojů) docela šok.

Proto tento dotaz: provozuje prosím někdo HA nad nějakou jinou (normálnější) databází?
A pokud ano - s jakými prosím zkušenostmi?

Díky.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Valdano
Reputace:318
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Nový příspěvek od Valdano »

Osobně HA nepoužívám a zatím ani nepotřebuji. Nicméně všiml jsem si některé implementace HA s MariaDB. Jsou tam popsány i některé zkušenosti co se týče optimalizace MariaDB za účelem vylepšení výkonu. Návod na Instalaci a nastavení HA pro použití s ​​MariaDB. MariaDB je přímý nástupce a otevřená alternativa k MySQL, která vznikla jako reakce na akvizici MySQL firmou Oracle, kdy měli původní vývojáři obavy o zachování otevřenosti projektu do budoucna.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Díky. Ale tohle je myslím něco trochu jiného.
MariaDB, případně MySQL, jsou běžné relační databáze.
Mně osobně velmi sympatické, s MySQL jsem toho kdysi udělal docela dost.
Ale jsou určené pro ukládání diskrétních dat. Nikoli časových řad.

Na časové řady se používají Time Series databáze, neboli TSDB.
Mezi nimi je populární právě InfluxDB, což je asi defaultní řešení pro většinu instalací HA s Grafanou.
Ten Influx ve verzích 1.x a 2.x umí jen ten podivný HTTP interface s podivným "jazykem".
Pak je ještě nová verze 3.x, která by už měla kromě těch podivností umět i SQL. To by bylo super.
Ale prý tam velmi nepříjemně změnili licenční politiku, takže to asi pro mě padá.

Snad by mohla fungovat TimescaleDB, což je nadstavba nad jinak velmi výkonnou databází Postgres.
Jenže by bylo fajn znát nějaké reálné reference.
Ideálně od někoho, kdo do toho trochu vidí a umí posoudit a srovnat např. provoz s Influx a Timescale.
Proto jsem zkoušel tenhle dotaz, jestli tady náhodou není někdo takový.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Tak jsem to chvilku studoval a poptal se i plechové hlavy.
A vypadá to jako jasná volba: použiju TimescaleDB.
Tím pádem budu mít k dispozici lidský SQL přístup k datům, a ne tu šílenost z InfluxDB.

TimescaleDB i Grafanu pustím na Linuxu mimo HA.
Tím to bude pro mě přátelské prostředí, na rozdil od HA, který je pro mě i přes mou snahu pořád spíš nepřátelský.

Jestli někdo provozuje HA s TimescaleDB, písněte prosim.
Díky.