Sledování spotových cen

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na problematiku sledování spotových cen elektřiny v reálném čase, která není snadno dostupná na oficiálních portálech jako OTE. Uživatelé sdílejí zkušenosti s využitím dat pro řízení nabíjení baterií a optimalizaci spotřeby energie v domácnostech, včetně integrace s fotovoltaikou a ohřevem vody. Probírá se také možnost DIY řešení pomocí jednočipových mikropočítačů nebo Raspberry Pi a výzvy spojené s dynamickým rozhodováním na základě předpovědí cen a stavu baterií.
Mex
Reputace:457
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Sledování spotových cen

Příspěvek od Mex »

Valdano píše: ned srp 23, 2026 8:20 pm
Pevný přívod není prodlužovák. ...
Jasně. Proto to neumí každý a sousedka Ulrika ocení, jaký je Jirka borec. Který to na rozdíl od jejího Helmuta umí.
Valdano píše: ned srp 23, 2026 8:20 pm
Navíc takové přepojení by znamenalo, že kompletní odběr souseda by musela po celou dobu (duben až září) prokrýt jen FVE od Jirky...
Jasně. To se předpokládá.
Nebo by se udělala domluva, že případně přicucávat to bude Jirka, a suma toho odběru se povede nějakým transparentním způsobem a zaúčtuje se proti zimnímu odběru.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
cipis
Moderátor
Reputace:1039
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od cipis »

Zcela jiste nevztahuje.
Jinak by se totiz musela resit licence (a tuna dalsich sracek) u kazdeho pronajmu, kde se neprepisuje elektromer.
Pokud pronajimam byt a platim tam elektrinu, jsem odberatel, presto si zcela legalne tuto elektrinu nechavam proplatit. Nedochazi zde totiz k prodeji elektriny.
Uplne stejne se resi treba stavby, kde se uplne legalne udela rozvadec s podruznym elektromerem, a ten, kdo stavi, tak se domluvi s tim, kdo tu elektrinu plati, ze mu to "prefakturuje".
Zkratka se nejedna o prodej elektriny.

A kabel pres plot uz vubec nic nema spolecneho s DS. Opet to neni v rozporu s predpisy operatora, obchodnika ci dodavatele. Ani stavebnim zakonem atd

A uplne v pohode je to i pri faktickem prodeji elektriny z moji FVE najemnikum. Nepotrebuji licenci, nepotrebuji zivnost, nepotrebuji nic, jen to musim zdanit.
Valdano píše: ned srp 23, 2026 8:55 pm
Soused ovšem v zimním období poskytuje elektřinu z DS a na to se energetický zákon vztahuje.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
JirkaE
Reputace:407
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Příspěvek od JirkaE »

Byla to jen teoretická úvaha - nikoliv v praxi proveditelná.

Jeden soused, se kterým mám i společnou zeď ( a za zdí i silný 3F přívod :mrgreen: ) a stačilo by ,,provrtat" má FV gigantickou a nic takového by nepotřeboval a je na tom v podstatě podobně jako já - v létě a zimně (s těmi se známe dobře a blízce) / a druhý sousedi jsou důchodci, bez FV ale jsou zároveň pronajímatelé mnoha nemovitostí - peníze si asi syslí a nijak si je neužívají, nikam nejezdí a oba ještě chodí i přivydělávat ( asi z nudy ) Kontaktem jsou jen zdvořilostní ,,fráze" přes plot - jsou to takový tichý neškodný brouci (lezou tam a zpět, stavý si své domečky a nikomu nic nedělají).
Mnoho lidí žije pro mě nepochopitelným způsobem života - ale jsou fajn, nikomu neškodí - je to každého věc 😃

OK - za 7 dní jdu na spot a budu jen řešit automatizaci, která asi bude spojená se SOC baterky a aktuální cenou - a jak nejlépe to v každý den využít a chytře ,,vytěžit" v časovém okně které se nabízí.

Tohle je třeba na dnešek.

Snímek obrazovky 2026-08-24 042408.png

Tohle bylo včera.

Snímek obrazovky 2026-08-24 050201.png

V Nodered umím cenu vyčíst, zaznamenat a uložit. Taky podle ceny spínat rele - ale zbytek sem zatím ještě nevymyslel.

Cena je každý den jiná a časové okno levnější ceny každý den rozdílné.

Mám cca ještě měsíc, to nějak vymyslet - nemá někdo nějaký nápad, nebo ideu - jak to použít ?

Snímek obrazovky 2026-08-24 042617.png

Ta cena kopíruje cenu na burze, mění se po 15minutách a je jen doplněná o ty poplatky a daně, je to cena hotová se vším všudy a účtovaná měsíčně podle reálné spotřeby.

Tedy bych dokázal asi vyčíst i ty ceny na další den a řídit se tím v logice - přidat k tomu polatky Tibber a umožnit Nodered číst cenu i předem 24hod a vytvářet z toho schema.

Tohle je moje poslední teorie :

Poslední stupeň by měl být třeba 20-22% SOC kdy už by cena neměla hrát roli a nabíjet se musí za jakoukoliv cenu = zabránit blackout domu
22-25% SOC nabíjet i při 32-35Centech a níž...
25-30% SOC nabíjet i při 28-32Centech a níž...
30-35% SOC nabíjet i při 25-28Centech a níž...
35-40% SOC nabíjet i při 22-25Centech a níž...
40-45% SOC nabíjet i při 20-22Centech a níž...
45-60% SOC nabíjet i při / pod 20 Centů a níž...
Nad 60% SOC už nechat jen pro FV

To je jen baterka ale zamotat do toho chci i SOC e-auta a taky teplotu prioritního bojleru :D na další relé a stykače.

Úplně jasno v to pořád nemám a bude pro mě velkým krokem do neznáma ale věřím, že to řeší už víc lidí :D

Plechová hlava (A.I.) mě v tom neporadí, nebo se blbě ptám = plácá samé nepoužitelné nesmysly :lol:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
glottis
Reputace:558
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od glottis »

Spot uz je docela tezka disciplina :) Aby to dobre fungovalo, podle me u znevyjdes s jednodychym statickym rozhodovanim. Podle me se musis podivat na 24 hodin dopredu, co je znama cena a na zaklade ni, se rozhodnout co je vlastne levna energie. Nechce se ti stat, ze se ti vybijou baterie zrovna kdyz to je za 400E :) Takze ja bych to udelal tak, ze bych na den dopredu zanalyzoval ceny, zjistil nejakou prumernou cenu, zjistil kdy ses nad, kdy pod a z toho nejak odovdit intervaly, kdy ses ochotny nabijet, kdy naopak ne. Ja mam staticky definovane intervaly ceny tak to mam o dost jednodusi.

Nejake ted s epodivam jaka je cena podle me proste fungovat moc nebude. max na nabijeni auta. Ale i to auto treba chces nabit :)

Kdyz mas victron, mozna by ti fungoval i ten dynamicky ESS. Asi by to presvedcit i k tomu, ze se proste do site nedodava. Umelym zvednutim ceny. Ale ja to nikdy nezkousel.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

glottis píše: pon srp 24, 2026 7:05 am
Spot uz je docela tezka disciplina :)
Díky Glottis ;)

Ano těžká - pokračuju níže - kde vidím už cca od 14-17h předchozího dne - ceny na zítra - ale nějak mě nyní nefunguje představivost a asi bych potřeboval nějak nakopnout - jakým směrem jít.

Pokračování...

Takhle jsem si v nodered vytvořil miniweb s dnešními cenami, a takhle je dokážu i použít ( zapínat relé / stykače ) kdy filtruju 16 různých 15-ti minutových intervalů s nejlepší cenou = cca 4h použitelný do budoucna pro e-auto, bojlery popřípadě jiné žrouty které bude potřeba jet / přepnout / na síť...

Sedí to i s oficiálním webem Tibber.

Zobrazit mohu samozřejmě i jinak jenže teď tápu - jak kdybych měl zavázané oči - jak s těmi daty / možnostmi / naložit - nějaká idea - nemá někdo nápad ?

Snímek obrazovky 2026-08-24 071134.png
Snímek obrazovky 2026-08-24 071235.png
Snímek obrazovky_24-8-2026_746_xxxyyy_nodered.proxyrelay1.victronenergy.com.jpeg

V Nodered Cerba vyfiltruju 16 nejlevnějších 15min intervalů - jednodušše řečeno a teď to nějak spojit s aktuální SOC doma, s aktuální SOC v autě a teplotou prioritního bojleru (další dva bojlery = předehřev - vždy jen podle výkonu FV a na FV)

Chybí mě nějaká ,, můza " :lol::lol::lol: asi mrknu na co máme v baru :lol::lol::lol:

PS: Migel nyní by měla asi přijít na řadu Tvoje výborná slivovička :lol:
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

Franta2776
Reputace:649

Příspěvek od Franta2776 »

Kukni se jak to dělá Deye.Zatím nepoužívám.Má tabulku, kde je čas a kolik procent baterie má v danou dobu mít.Podle toho nabíbíjí a vybíjí
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Franta2776 píše: pon srp 24, 2026 7:39 am
Kukni se jak to dělá Deye.Zatím nepoužívám.Má tabulku, kde je čas a kolik procent baterie má v danou dobu mít.Podle toho nabíbíjí a vybíjí

To nechápu Franto, není přece podstatné jen čas - to eliminuje rezerva v baterce.

Já přece musím zohlednit levnou cenu na Tibber a pak v krátkém intervalu ( časovém okně ) získat to, co FV podle své předpovědi / odhadu nedokáže ze slunce = dostatečná rezerva pro dům a vedle ještě pro e-auto a já chci vedle ještě vodu

Kolik procent má baterka mít v daný čas je tak zavádějící - nebo myslíš dopočítané minimum v té době kdy bude cena levná ? ¨

Nebo jak to myslíš ? - děkuji 😉

Ano, teoreticky by šli do baterky přičíst i rezerva na tu vodu, dopočítat podle teploty, kolik kWh budu ještě potřebovat i na vodu (pokud to nedá slunce) a dobít si to navíc ze sítě ve správný čas taky = podle předpovědi počasí asi

Franta2776
Reputace:649

Příspěvek od Franta2776 »

Ony se ty ceny opakuji v ročních období jak přes kopírák. Teď přes den je lacino po západu slunce cenový peak. O víkendu přes den občas zápor.
Ve světě se každé 3roky zdvojnasobi instalované výkon FV elektráren, toto se bude spíše prohlubovat včetně cen.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
romanf
Reputace:42
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Příspěvek od romanf »

chvíľku som nad tým uvažoval, a ako kritické miesto mi vyšlo to, že cenový peak je večer po dobu cca 2-3hod.
Takže aby to bolo ekonomicky zaujímavé, musel by som naakumulovanú elektrinu poslať do gridu značne veľkým výkonom v krátkom časovom okne aby to dávalo zmysel.
Z toho vyšli drahšie meniče a hlavne potreba mať vysokú rezervovanú kapacitu u distribučky a na vyšších paušálnych platbách za istič sa tá ekonomika zabíja :(
Ruskí agenti všetkých zemí sveta, vylížte si prdel !