Sledování spotových cen

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na možnosti sledování spotových cen elektřiny v reálném čase, dostupnost dat a jejich využití například pro řízení dobíjení baterií. Uživatelé řeší, kde najít aktuální informace o cenách, jak fungují čtvrthodinové předpovědi a jak lze systém realizovat DIY pomocí jednočipových mikropočítačů nebo Raspberry Pi. Dále se probírá legislativa týkající se sdílení elektřiny mezi sousedy a daňové aspekty takovýchto transakcí v českém prostředí.
Mex
Reputace:456
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Sledování spotových cen

Nový příspěvek od Mex »

Valdano píše: ned srp 23, 2026 8:20 pm
Pevný přívod není prodlužovák. ...
Jasně. Proto to neumí každý a sousedka Ulrika ocení, jaký je Jirka borec. Který to na rozdíl od jejího Helmuta umí.
Valdano píše: ned srp 23, 2026 8:20 pm
Navíc takové přepojení by znamenalo, že kompletní odběr souseda by musela po celou dobu (duben až září) prokrýt jen FVE od Jirky...
Jasně. To se předpokládá.
Nebo by se udělala domluva, že případně přicucávat to bude Jirka, a suma toho odběru se povede nějakým transparentním způsobem a zaúčtuje se proti zimnímu odběru.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
cipis
Moderátor
Reputace:1039
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Sledování spotových cen

Nový příspěvek od cipis »

Zcela jiste nevztahuje.
Jinak by se totiz musela resit licence (a tuna dalsich sracek) u kazdeho pronajmu, kde se neprepisuje elektromer.
Pokud pronajimam byt a platim tam elektrinu, jsem odberatel, presto si zcela legalne tuto elektrinu nechavam proplatit. Nedochazi zde totiz k prodeji elektriny.
Uplne stejne se resi treba stavby, kde se uplne legalne udela rozvadec s podruznym elektromerem, a ten, kdo stavi, tak se domluvi s tim, kdo tu elektrinu plati, ze mu to "prefakturuje".
Zkratka se nejedna o prodej elektriny.

A kabel pres plot uz vubec nic nema spolecneho s DS. Opet to neni v rozporu s predpisy operatora, obchodnika ci dodavatele. Ani stavebnim zakonem atd

A uplne v pohode je to i pri faktickem prodeji elektriny z moji FVE najemnikum. Nepotrebuji licenci, nepotrebuji zivnost, nepotrebuji nic, jen to musim zdanit.
Valdano píše: ned srp 23, 2026 8:55 pm
Soused ovšem v zimním období poskytuje elektřinu z DS a na to se energetický zákon vztahuje.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.