čerpadlo pro vrt na letním táboře

Souhrn tématu

Diskuse se zaměřuje na výběr vhodného čerpadla pro 8m hluboký vrt na letním táboře s dvěma provozními režimy – intenzivní čerpání během tábora a pomalé čerpání mimo sezónu pro údržbu vrtu. Řešení zahrnuje kombinaci fotovoltaických panelů, baterií a centrálního napájení, přičemž se zvažuje výhoda vřetenových čerpadel pro jejich spolehlivost a snadnou opravu v terénu. Diskutují se také zkušenosti s různými typy čerpadel a možnosti údržby v odlehlých lokalitách.
vla
Reputace:134
Lokalita: Praha 6
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
Kapacita baterie [kWh]: cca.15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: čerpadlo pro vrt na letním táboře

Nový příspěvek od vla »

Jenže některé studny jsou podstatně starší moji konkrétně vrtali soudruzi😃
Nemám rád tenhle stát.
Kajap
Reputace:12
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Ale to čerpadlo jsi asi nedávno měnil takže to mohl vyzkoušet … jak se studna chová…

Ty čerpadlo krmíš přímo ze solárního panelu DC anebo jinak reguluješ otáčky či jaký smysl má vřetenové?

Vřetenové je závislost otáček a průtoku lineární, u levnějšího odstředivého s téměř neomezenou životností naopak roste s druhou mocninou.

Tedy když snížíš otáčky pod 70-50-% tak odstředivý přestane fungovat… vřetenový jenom čerpá méně … proto je v dnešní době vhodný na čerpání vody ze soláru bez baterky
kodl69
Reputace:1101
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Jasně, ale zase vřeteno bude mít mnohem těžší rozběh než odstředivka, tam to je skoro naprázdno.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
vla

Nový příspěvek od vla »

Jenže nemám vždycky čas, když něco náhle pojde a akutně to potřebuji, řešit nějaké věci kolem. Takže rychlá náhrada či oprava a pokračovat v původní práci. Vřetenové vyhrálo protože je levné a pro případ poruchy rychlá oprava doma výměnou čerpací části, která stojí pár korun. Už to tady bylo jednou s původní nautilou a na opravu jsem čekal skoro tři týdny. To mi v létě zahrada neodpustí. Napájení FV s baterkami.
Nemám rád tenhle stát.
Kajap

Jakže? vřetenové se opotřebovává, je to spotřební materiál ta guma statoru, na odstředivým se nemá co porouchat, možná kondenzátor na 1F, ale to je stejný na obou, ty oběžný kola pokud tam není písek no tak to funguje desítky let …

Takže ty to máš na DC nebo AC?
vla

Nový příspěvek od vla »

Normální AC 220 V. Nahradil jsem jím odstředivé, které se sice neopotřebovává nicméně během několika let tlak klesal a klesal až to nebylo ůnosné. Možná bylo staré desítky let, netuším. Až guma pojde oprava je v současné době za 600 Kč, to mě neožebračí. Takhle jsem to udělal a nemá cenu se v tom patlat, jiné už to nebude. Jo a taky existovalo soukromí. A ještě jednou, stará Sigma Nautila je zdarma k odběru v Praze, než budu mít čas ji rozebrat do šrotu.
Nemám rád tenhle stát.
Kajap

Nautila je přece 100 let stary VŘETENOVÝ!! čerpadlo, vzniklo v době hospodářský krize!

Jestli klesá tlak no tak je tam vydřená guma nebo co tam bylo tehdy.

Jaký soukromí? To nějak souvisí s tvým podpisem?

Takže už rozumím, ty tam máš fotovoltaiku pak baterie pak nějaký měnič a pak to jde do klasickýho 230V čerpadla…

Jestli to čerpá do tlakový zásobníku tak je to asi jedno, to co jsem psal tak platilo pro přímý pohon z DC a čerpání do “vodojemu” - protože když by byl mrak tak by odstředivý nečerpalo vůbec a vřetenový ano (pomalu)

Ps: možná si mohl koupit jen stator na Sigmu Nautila za 300,- - https://www.triton-drabek.cz/sigma-1-ev ... ryzovy-16/?

Anebo rovnou i rotor? No jo ale to jdi nevěděl… Já bych to asi taky nechtěl opravovat :-)