čerpadlo pro vrt na letním táboře
Souhrn tématu
Diskuse se zaměřuje na výběr vhodného čerpadla pro 8m hluboký vrt na letním táboře, kde je potřeba zajistit spolehlivé čerpání vody v různých režimech. Probírá se využití vřetenových a rotačních čerpadel, možnosti napájení solárními panely s bateriemi i bez nich a důležitost správného dimenzování hadic pro minimalizaci energetických ztrát. Uživatelé sdílejí zkušenosti s opravami, provozem a údržbou čerpadel v podmínkách mimo civilizaci, kde je kladen důraz na jednoduchost a rychlou dostupnost náhradních dílů.
- vla
- Reputace:134
- Lokalita: Praha 6
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: cca.15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: čerpadlo pro vrt na letním táboře
Jenže některé studny jsou podstatně starší moji konkrétně vrtali soudruzi
Nemám rád tenhle stát.
- Kajap
- Reputace:9
- Lokalita: Okoli
Ale to čerpadlo jsi asi nedávno měnil takže to mohl vyzkoušet … jak se studna chová…
Ty čerpadlo krmíš přímo ze solárního panelu DC anebo jinak reguluješ otáčky či jaký smysl má vřetenové?
Vřetenové je závislost otáček a průtoku lineární, u levnějšího odstředivého s téměř neomezenou životností naopak roste s druhou mocninou.
Tedy když snížíš otáčky pod 70-50-% tak odstředivý přestane fungovat… vřetenový jenom čerpá méně … proto je v dnešní době vhodný na čerpání vody ze soláru bez baterky
Ty čerpadlo krmíš přímo ze solárního panelu DC anebo jinak reguluješ otáčky či jaký smysl má vřetenové?
Vřetenové je závislost otáček a průtoku lineární, u levnějšího odstředivého s téměř neomezenou životností naopak roste s druhou mocninou.
Tedy když snížíš otáčky pod 70-50-% tak odstředivý přestane fungovat… vřetenový jenom čerpá méně … proto je v dnešní době vhodný na čerpání vody ze soláru bez baterky
- kodl69
- Reputace:1100
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Jasně, ale zase vřeteno bude mít mnohem těžší rozběh než odstředivka, tam to je skoro naprázdno.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- vla
- Reputace:134
- Lokalita: Praha 6
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: cca.15
Jenže nemám vždycky čas, když něco náhle pojde a akutně to potřebuji, řešit nějaké věci kolem. Takže rychlá náhrada či oprava a pokračovat v původní práci. Vřetenové vyhrálo protože je levné a pro případ poruchy rychlá oprava doma výměnou čerpací části, která stojí pár korun. Už to tady bylo jednou s původní nautilou a na opravu jsem čekal skoro tři týdny. To mi v létě zahrada neodpustí. Napájení FV s baterkami.
Nemám rád tenhle stát.