čerpadlo pro vrt na letním táboře

Souhrn tématu

Diskuse se zaměřuje na výběr vhodného čerpadla pro 8m hluboký vrt na letním táboře, kde je potřeba zajistit spolehlivé čerpání vody v různých režimech. Probírá se využití vřetenových a rotačních čerpadel, možnosti napájení solárními panely s bateriemi i bez nich a důležitost správného dimenzování hadic pro minimalizaci energetických ztrát. Uživatelé sdílejí zkušenosti s opravami, provozem a údržbou čerpadel v podmínkách mimo civilizaci, kde je kladen důraz na jednoduchost a rychlou dostupnost náhradních dílů.
vla
Reputace:134
Lokalita: Praha 6
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
Kapacita baterie [kWh]: cca.15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: čerpadlo pro vrt na letním táboře

Nový příspěvek od vla »

Jenže některé studny jsou podstatně starší moji konkrétně vrtali soudruzi😃
Nemám rád tenhle stát.
Kajap
Reputace:9
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Ale to čerpadlo jsi asi nedávno měnil takže to mohl vyzkoušet … jak se studna chová…

Ty čerpadlo krmíš přímo ze solárního panelu DC anebo jinak reguluješ otáčky či jaký smysl má vřetenové?

Vřetenové je závislost otáček a průtoku lineární, u levnějšího odstředivého s téměř neomezenou životností naopak roste s druhou mocninou.

Tedy když snížíš otáčky pod 70-50-% tak odstředivý přestane fungovat… vřetenový jenom čerpá méně … proto je v dnešní době vhodný na čerpání vody ze soláru bez baterky
kodl69
Reputace:1100
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Jasně, ale zase vřeteno bude mít mnohem těžší rozběh než odstředivka, tam to je skoro naprázdno.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
vla
Reputace:134
Lokalita: Praha 6
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
Kapacita baterie [kWh]: cca.15

Nový příspěvek od vla »

Jenže nemám vždycky čas, když něco náhle pojde a akutně to potřebuji, řešit nějaké věci kolem. Takže rychlá náhrada či oprava a pokračovat v původní práci. Vřetenové vyhrálo protože je levné a pro případ poruchy rychlá oprava doma výměnou čerpací části, která stojí pár korun. Už to tady bylo jednou s původní nautilou a na opravu jsem čekal skoro tři týdny. To mi v létě zahrada neodpustí. Napájení FV s baterkami.
Nemám rád tenhle stát.