Davkovani chemie do bazenu

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje dávkování chemie do bazénu, konkrétně chlornanu sodného pomocí ESP32 a peristatické pumpy. Uživatelé sdílejí zkušenosti s měřením ORP a pH pomocí zařízení Blue Connect Go a diskutují o vlivu chemikálií na kvalitu vody a růst plísní. Zmiňují také správnou údržbu pískové filtrace a problémy s chemickými reakcemi v bazénové vodě.
ElektroEzs
Reputace:128
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Davkovani chemie do bazenu

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Ja mam pisek 150kg 5let bez vymeny a zatim funguje a co mi rikal bazenar tak kdyz se proplachuje pisek pravidelne tak vydrzi klidne 20let.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
leoshavla
Reputace:92

Nový příspěvek od leoshavla »

Já dávám místo písku ZEOLIT teď jsem ho měnil po 6ti. letech a byl už lehce zelený.
Přílohy
IMG_20260821_113729.jpg
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
PetrDubi
Reputace:337
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Dva roky pro výměnu písku je zbytečně brzo, ale je pravda, že se po letech zakulatí hrany a to, co jde dovnitř se potom dostává skrz filtraci zpátky do bazénu - hlavně jemný. Po výměně písku filtr zase funguje správně. Mám s tím osobní zkušenost.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Kajap
Reputace:12
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Asi nepůjde o roky, ale naběhaný hodiny, oblázky se taky tvořily v řečišti stovky a 1000 let …

Nestačí pak ten písek jenom přesypat D tím že se obrátí alespoň 50% do protiproudu a zase to bude alespoň částečně fungovat? Jakože to ostrý se po přesypání pootočí proti směru proudění ;)

Je pravda, že já na tom moc nenalítám - takže nějaký změny ani po skoro 8 letech nepozoruju… zvláště pokud jsou ty změny velmi pozvolné a někteří lidi to nechají běžet třeba celý den když svítí sluníčko, to já to zapínal spíš sporadicky.
PetrDubi

Tak u mě naběhá přes léto většinou 8-12 hodin denně, takže to, co ty máš za 8 let já jsem měl třeba za 2 roky 😃
Zkoušel jsem písek vyndat, proprat a zase vrátit, ale beze změny. Po výměně okamžitě změna. Ten starej tam fungoval 5-6 let určitě.
Třeba u panímámy se to nikdy neprojevilo, ale ona každé 2-3 roky tu filtraci rozbije, takže se jí koupí nová a k ní rovnou i nový písek, takže u ní se to například neprojevilo nikdy 😎
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Kajap

Paní máma chytrá, rozbije to a ví že dostane novou a nemusí to ani uklízet na zimu ;)
PetrDubi

Přesně tak, ale když si jí rozbije, tak jí musí i zaplatit a když jsem objednával třetí, tak už jsem ani nehledal nejlevnějšího prodejce, když se k tomu takhle chová - třeba něco hodí na hrdlo pro připojení hadice a ulomí ho, ulomí hrubej filtr na vstupu, nechá jí týden běhat na sucho, dokud se nezničí čerpadlo a podobně..
JirkaE
Reputace:406
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

My jedem písek již pátou sezónu - vždy jen properu opačným chodem a vše je OK, nevypouštím pískovou filtraci ani na zimu, do písku přileju jen zbytek z poslední tablety z kýblu na zimu a dám do cimry co nezamrzá. (denně běží 6 hodin)
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:454
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Mám jenom malou bazénovou filtraci, kde toho písku není moc. Jenom pár kilo.
Proplachování opačným směrem se mi zdálo málo důrazné.

Tak jsem vzal pořádný kýbl, do něho písek vysupal a poctivě rukama na několikrát promyl.
Bordel z toho lezl ještě při třetí vodě, celkem jsem tomu dal 5 koleček.
Pak jsem to nasypal na zem na velký igelit a nechal na slunku uschnout. Trvalo to celkem dlouho.

Takže když jsem to pak vrátil do filtrace (která mezitím taky vyschla), tak jsem si byl jistý, že nikde není žádná vlhkost a neporostou tam přes zimu plísně a podobné radosti.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
cipis
Moderátor
Reputace:1039
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Vzhledem k cene toho pisku by me mohlo ohrat, tohle praktikovat ... Na podzim vysypu a zahodim, na jare koupim a nasypu novy.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Franta2776
Reputace:649

Nový příspěvek od Franta2776 »

Mex píše: sob srp 22, 2026 8:55 pm
Mám jenom malou bazénovou filtraci, kde toho písku není moc. Jenom pár kilo.
Proplachování opačným směrem se mi zdálo málo důrazné.

Tak jsem vzal pořádný kýbl, do něho písek vysupal a poctivě rukama na několikrát promyl.
Bordel z toho lezl ještě při třetí vodě, celkem jsem tomu dal 5 koleček.
Pak jsem to nasypal na zem na velký igelit a nechal na slunku uschnout. Trvalo to celkem dlouho.

Takže když jsem to pak vrátil do filtrace (která mezitím taky vyschla), tak jsem si byl jistý, že nikde není žádná vlhkost a neporostou tam přes zimu plísně a podobné radosti.
A co roste ve vodě ,kde předávkuješ na jaře chlor??
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
gupa
Reputace:189
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Chlor je ve sloučenině, třeba chlornan což je savo, když se chlor odpaří, zůstane NaCl, což je dobré hnojivo pro různé houby a patogenní plísně. Pokud savo zestárne ve svém obalu, zbyde jen slaná voda.

Proto tak dobře rostou plísně čím dál více vnitřní špalety okolo oken když se s tříká savo aby plíseň okolo oken nerostla. Ve včelařství je savo třeba kvůli tomuto jevu nepoužitelný. Jenže to se moc neví, že savo je v podstatě růstový faktor pro ještě silnější růst a pro selekci a bezkonkurenční dominanci patogenů.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Kajap

Spíš se na těch špaletách vysráží sůl která naopak pohlcuje vodu a ve vlhký špaletě když se chytne prach a bordel no tak roste o to víc plíseň …

V bazénu chlór spíš zreaguje, tedy rozkládá se… například s tou modrou Skalici při nevhodných poměrech to může zreagovat vůči době…

To je podobný jako ten průmyslový amoniak na poli (díky kterýmu tady 3 z nás ze 4 vůbec přežili - bez amoniaku by tady nebyli) a v půdě amonisk zreaguje s bakteriemi a přeměňuje se na dusičnany …

Tedy NE, špalety a bazén není správnej příklad. Špalety su primárně fyzikální/hygroskopický jev, ne pokračující chemická reakce jako bazén a dusičnany …
Mex
Reputace:454
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Franta2776 píše: ned srp 23, 2026 7:06 am
A co roste ve vodě ,kde předávkuješ na jaře chlor??
Nevím.
Zato vím starou pravdu, že kde není voda, není život.
Odstraněním vody prakticky čemukoli dáš téměř neomezenou biologickou životnost.

Já chlór moc nemiluju.
Dělám dost s kyselinou chlorovodíkovou. Musím, je to součást technologie, kterou používám.
A vím, jak i zdánlivě dobře zavřená flaška HCl ničí všechno ve svém okolí nějakými mikroúniky kolem špuntu.
Takže chlóru v jakékoli uvolnitelné podobě se snažím spíš vyhýbat.

A nakonec i psychologicky: sáhnout na něco suchého se většinou člověku moc neekluje.
Ale sahat na cokoli mokrého nebo vlhkého je nepříjemné.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.