Victron SolarSense – Bluetooth senzor slunečního záření
Souhrn tématu
Victron SolarSense je autonomní Bluetooth senzor slunečního záření, který umožňuje sledovat dostupný solární výkon v reálném čase. Zařízení je napájeno solární energií a integruje se do Victron ekosystému přes Cerbo, VRM, MQTT a Node-Red. Díky SolarSense lze efektivně optimalizovat využití solární energie, například pro řízení domácích spotřebičů v ostrovním režimu, a získat přesnější data o výkonu solárních panelů.
- wacko
- Reputace:10
- Lokalita: Ostravsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7400
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Victron SolarSense – Bluetooth senzor slunečního záření
Victron SolarSense je autonomní zařízení, které komunikuje přes Bluetooth LE, buď s mobilní aplikací, kde dokáže v reálném čase zobrazovat údaje a taky lze stáhnout data z vnitřní paměti. Jde zaintegrovat do Victron ekosystému, kde data přijímá Cerbo (jednosměrná komunikace) a ty pak přejímá VRM/Node-Red/MQTT. Je to napájené čistě ze slunce a dokáže fungovat i v noci, protože má uvnitř nabíjecí baterii LSC2440. Ta je stavěná na provoz ve vysokých teplotách (v horkých letních dnech jsem na střeše naměřil 66°C a to je na okraji střechy). Baterie je vyměnitelná a to se hodí, protože určitě nevydrží věčně. Bluetooth technologie má omezený dosah, v mém případě jsem zařízení nemohl umístit hned vedle panelů, protože v trase k Cerbu (cca 10m) je keramická střecha a 3 zdi a to už nedá. Ale posunul jsem ho o 2m jinam, kde jsou v trase jen 2 zdi a to už zvládne. Jen je potřeba dodržet totožnou orientaci a sklon jak mají panely. Jedná se o elegantní řešení jak zjišťovat hodnotu dostupného slunečního výkonu, třeba pro následné vytěžování (jinak vám nezbývá nic jiného než periodicky zapínat zátěž a detekovat jestli MTTP něco dá). Přes VictronConnect je potřeba nastavit výkon pole a teplotní koeficient, díky tomu pak dokáže přes MQTT/Node-Red posílat přepočítaný dostupný výkon. V Node-Red pak stačí vzít InstallationPower, odečíst spotřebu domácnosti a mám zbylý výkon využitelný k vytěžování. Ukázka pro ostrovní režim: Tady jsou ukázky jak se InstallationPower shodoval se skutečným MTTP výkonem: (tady jsem nedostatečně vytěžoval) Ráno a k večeru má tendenci lehce nadhodnocovat výkon. Během dne jej naopak podhodnocuje, to mi moc nevadí, aspoň při výpočtu přebytkové energie do vytěžování nemusím řešit nějakou rezervu.
V oblačném počasí, jak vysvitne slunce, tak má tendenci ve špičce hlásit větší Solar irradiance než reálně je (to by mohli doladit). V Grafaně mám denní přehled, kde jde vidět jak naměřená špička ale i denní maximum z průměru pěti po sobě jdoucích hodnot. (Ostravsko, Jih -7°, Sklon střechy 27°)
Nedostatky:
V oblačném počasí, jak vysvitne slunce, tak má tendenci ve špičce hlásit větší Solar irradiance než reálně je (to by mohli doladit). V Grafaně mám denní přehled, kde jde vidět jak naměřená špička ale i denní maximum z průměru pěti po sobě jdoucích hodnot. (Ostravsko, Jih -7°, Sklon střechy 27°)
Nedostatky:
- M6 otvory pro montáž (měly by tam být otvory pro M8 aby šlo využít spojováky hojně využívané v konstrukcích)
- Řeší se bug, kdy se denní Yield občas neresetuje v 23.59 ale dříve.
- Nastavit parametry lze jen VictronConnect (Cerbo je jen jednosměrný přijímač).
- V Cerbu se obtížně se zjišťuje, jestli přijímá dostatečně silný signál (lze přes SSH příkazy).
- Nedostatečný návod/dokumentace MQTT hodnot.
- Zavádějící špičková Solar irradiance.
- JirkaE
- Reputace:403
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Re: Victron SolarSense – Bluetooth senzor slunečního záření
Velmi hezký popis, díky 
Nicméně jaká je ta využitelnost ? Moc výhod to z mého pohledu nenabízí.
Tím to nechci shazovat - jen bych chtěl pochopit lépe - jak by to šlo využít - můžeš přidat další příklady ?
Já beru aktuálně proud do baterky, ze shuntu, kde je již spotřeba baráku odečtená a vše co jde přímo z MPPT do měničů nebo přímých spotřeb.
A používám to tak, že pokud proud do baterky přesáhne 40A znamená to, že je k dispozici cca 2000W pro vytěžování a pokud chci, aby do té baterky stále něco šlo, stačí jen relé zapnout například na 45A do baterie a zvolit pravidlo pro vypínání.
Teď tam mám tu shelly 4-zásuvku a je to dokonalé, samo se to přepíná a samo vytěžuje na jednom kabelu a přepíná na 4 různé zátěže dle potřeby (v mém případě podle teplot)
Na zimu se ty dva bojlery pro předehřev prostě jen sami nezapnou ale pořád to jede samo, z reálných dat, a ne z odhadů a výpočtů
Můžeš to prosím ještě více rozvést - tu použitelnost pro ovládání ?
Nicméně jaká je ta využitelnost ? Moc výhod to z mého pohledu nenabízí.
Tím to nechci shazovat - jen bych chtěl pochopit lépe - jak by to šlo využít - můžeš přidat další příklady ?
Já beru aktuálně proud do baterky, ze shuntu, kde je již spotřeba baráku odečtená a vše co jde přímo z MPPT do měničů nebo přímých spotřeb.
A používám to tak, že pokud proud do baterky přesáhne 40A znamená to, že je k dispozici cca 2000W pro vytěžování a pokud chci, aby do té baterky stále něco šlo, stačí jen relé zapnout například na 45A do baterie a zvolit pravidlo pro vypínání.
Teď tam mám tu shelly 4-zásuvku a je to dokonalé, samo se to přepíná a samo vytěžuje na jednom kabelu a přepíná na 4 různé zátěže dle potřeby (v mém případě podle teplot)
Na zimu se ty dva bojlery pro předehřev prostě jen sami nezapnou ale pořád to jede samo, z reálných dat, a ne z odhadů a výpočtů
Můžeš to prosím ještě více rozvést - tu použitelnost pro ovládání ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- TomHC
- Reputace:943
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ja som chcel stavať niečo podobné - aby som mal prehľad aká je rezerva výkonu z panelov, ak sú MPPT vo float/current limiting. Ale vy
som sa na to. Ak chcem zohriať TÚV alebo nabiť auto, pustiť klímu, je mi jedno či príde na odber z batérií. Jediné použitie u mňa by bolo na výpočet "ušlých ziskov"
90€ viem minúť aj lepšie.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- wacko
- Reputace:10
- Lokalita: Ostravsko
- Výkon panelů [Wp]: 7400
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Já v létě jedu ostrov, spotřeba domácnosti je malá, ráno mám typicky 80% z 16kWh baterie. V pěkném počasí je baterka plná v 10h, ve škaredém třeba až v 13h. Poté už do ní nic neteče a neměl jsem tedy jak vyhodnodit jestli můžu spustit bojler. Bez SolarSense jsem pak v Node-Red musel zkusit ten bojler zapnout a čekat jak se to projeví na baterce. Nechci přes ní zbytečně tahat cykly takovým způsobem.JirkaE píše: ned srp 16, 2026 9:08 amproud do baterky přesáhne 40A znamená to, že je k dispozici cca 2000W pro vytěžování
V příloze je ukázka jak to vypadalo ještě se starým flow kde nebyl implementovaný SolarSense. Škaredé počasí, po poledni to zkusil zapnout (SoC podmínka) ale baterka se vybíjela, tak to přerušil, poté znovu a znovu, až do večera (mezi 14 a 16 jsem asi dal override off, už si nepamatuji).
V létě tohle moc často nenastává, chtěl jsem to mít vyřešené hlavně na předchodné období. Chci se držet co nejdéle v ostrovu a bez toho bych si (ve škaredém počasí) baterku zbytečně vybíjel přes bojler (který umí ohřát plyn).
Vedlejším produktem je ten výpočet "ušlých ziskov", kdy vím kolik jsem denně nevyužil a tak můžu plánovat co s tím v budoucnu udělám (třeba přidám klimu na chlazení / topení).